Това е България – България на добрите новини! (30.10 – 06.11.20г.)

Завършваме работната седмица с поглед назад към позитивните новини, на които обърнахме внимание:

___________________

ЮНЕСКО призна български хлебар от Стара Загора за “Живо съкровище”

Снимка: www.bgdnes.bg

Богдан Богданов е българинът, който ЮНЕСКО призна за “Живо съкровище”. Огромното признание идва заради най-чистия и автентичен хляб, който Богдан произвежда.

Богдан възражда стара българска рецепта, по която приготвя хляб в собствена пекарна. Преди това обаче е прекарал 3 години във Франция, където се учи и експериментира. Тайната на съвършенството се крие в маята, която Богдан приготвя сам. Хлябът на Богдан не съдържа никакви подобрители и консерванти и се приготвя по автентичен метод и рецепта, като задържа вкуса си месец, без да изсъхне.

___________________

Доброволци почистиха варненски плаж

Близо 100 души се включиха в акцията по почистване на плажната ивица и района около хижа “Черноморец” край Варна.

Инициативата отбеляза и Световния ден на ходенето, който тази година съвпадна и с Международния ден на Черно море – 31 октомври. Организатори бяха Дирекция “Спорт” към Общината съвместно с туристически дружества.

Събитието имаше за цел да популяризира физическата активност и спорта, както и ролята им за здравето и работоспособността на хората.

___________________

Кампанията “Ами ако ви кажем, че може да спасим горите” осигури 2000 дръвчета за Варна

Снимки: Фейсбук

Кампанията “Ами ако ви кажем, че може да спасим горите” се проведе за втора поредна година във Варна и вдъхнови множество доброволци, които събраха 6300 кг. хартия само за два дни. В инициативата се включиха както граждани, така и фирми, а със събраната сума от хартията ще бъдат засадени 2054 дръвчета на територията на Община Варна.

___________________

4,5 км туристически пътеки на Седемте рилски езера бяха реновирани

4,5 км туристически пътеки около Седемте рилски езера бяха реновирани по проект, който се реализира по Оперативна програма “Околна среда”. Проектът включваше изграждането на дървени мостчета и 135 м дървен парапет по маршрутите, по които минават туристи. Извършени са и подготвителни дейности при “Горна лифтова станция – х. “Рилски езера”, отклонението за ез. Бъбрека – ез. Близнака, Трилистник – ез. Рибно; “Отклонение за езеро Окото, Отклонение за Погледното място (над езеро Сълзата). Изпълнено е полагането на каменна настилка със скален материал от района на пътеката, както и отводнителни канавки с каменни плочи в овлажнени участъци.

Изпълнението на проекта ще продължи след като метеорологичните условия позволяват, съгласно проектното решение и графика на изпълнителя.

___________________

Облагородиха обществени зони в четири квартала на Велико Търново

Междублокови пространства и зони в близост до жилища в четири квартала във Велико Търново, както и в центъра, бяха облагородени по инициативата “Моята градинка”.

Осма поредна година кампанията беше успешно реализирана, като продължава мисията за озеленяване и увеличаване на зелената система на града.

Над 150 са вече терените, които са преобразени по проекта, като са засадени общо над 450 растителни видове, от които шест броя дървестни видове, 350 броя храсти – иглолистни и широколистни, както и 100 многогодишни цветя и декоративни треви.

“Моята градинка” е инициатива, която работи в посока на създаването на малки, цветни, зелени площи. Растителните видове се осигуряват от общината, а самото облагородяване се извършва от граждани.

___________________

Български ученици получиха 6 медала от Балканската олимпиада по математика

2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала е резултатът от 37-та Балканска олимпиада, която тази година, заради усложнената епидемична обстановка, се проведе виртуално.

В състезанието взеха участие 108 участници от 17 държави. В отборното класиране нашите състезатели се класираха 3ти сред 18 други отбора от 11 балкански държави и 6 държави гости.

Успешното представяне е на Борислав Кирилов, 11. клас, ПЧМГ София – златен медал, Мартин Копчев, 11. клас, ПМГ Габрово – златен медал, Диян Димитров, 12. клас, СМГ – сребърен медал, Къонг Виет До, 12. клас, СМГ – сребърен медал, Стефан Хаджистойков, 12. клас, СМГ – бронзов медал, Ангел Райчев, 11. клас, 125 СУ София – бронзов медал.

___________________

Община Велико Търново осигурява топъл обяд в домовете на хора, които са социално слаби

Община Велико Търново започна проект, по който най-рисковите групи от хора ще могат да получават всеки работен ден топъл обяд в домовете си.

Програмата обхваща 60 души, които са затруднени да си осигурят сами прехраната. Инициативата ще продължи до 31 декември, а порциите се приготвят в базата на Домашен социален патронаж – Велико Търново.

Основните критерии за включване в програмата на лица при запълнен капацитет е да са с ниски доходи, ниво на материални лишения и степен на ограничения или невъзможност на човек, самостоятелно или с подкрепата на неговите близки, за набавянето на приготвената храна.

Хората, които отговарят на този профил, могат да направят заявка за получаване на топъл обяд в Община Велико Търново на телефон: 062/619 220, всеки работен ден от 8:20 до 12:30 и от 13:00 до 17:00 часа.

___________________

Община Свищов рехабилитира 100 000 кв. метра улична мрежа

Заем от 4.5 млн. лева поема Община Свищов, като парите са предназначени за реализиране на проект за реконструкция и рехабилитация на улици, пътни съоръжения и принадлежностите към тях на територията на Община Свищов.

Целта е да се повиши пътната инфраструктура чрез извършване на основен ремонт на улици и пътни съоръжения на територията на града. Основните строителни дейности ще включват изграждане на паркоместа, междублокови пространства и зони за отдих, основен ремонт на тротоари, канализационни шахти и полагане на нов асфалт.

Инвестициите, направени през последните няколко години на територията на общината имат за цел да допринесат за повишаването на икономическата активност, разрастването на туризма в района и засилване интереса към Общината.

___________________

15 учители от Русе получиха бяха номинирани за “Посланик на свободния дух”

15 учители от 14 русенски училища получиха прекрасни видео-изненади с номинации от техните ученици за наградата “Посланик на свободния дух в моето училище”.

Екипът на Фондация “Русе – град на свободния дух” помогна на учениците да изпратят своите послания, които стигнаха до преподавателите им.

Идеята дойде след невъзможността да се проведе традиционната официална церемония по награждаване на победителите.

___________________

Организират първия подкаст фестивал у нас – “Заслушай се”

Инициативата за създаването на първия подкаст фестивал у нас “Заслушай се” е на АЕЖ България и ще се проведе онлайн в периода от 18 до 22 ноември. Лектори ще бъдат създатели на подкасти от страната и чужбина. Освен кециите, ще има и практическа част за всички желаещи да създадат и развият свой свобствен подкаст.

Цялата информация можете да намерите както на уебсайта, така и на страницата на събитието във фейсбук.

_____________________

*Заглавна снимка:  Ivan Nedelchev on Unsplash

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!