Това е България – България на добрите новини! (28.08 – 04.09.20г.)

Лятото може да си отива, но не и добрите новини. Нека видим какво позитивно се случи през изминалата седмица.

*Заглавна снимка:  Jacqueline O’Gara on Unsplash

_______________

Солисти от формация “Огоста” спечели награди от международен конкурс

Петя и Мария Николчови са солистите на Фолклорната формация “Огоста”, които взеха участие в онлайн изданието на Фестивала “Децата на България пеят и танцуват в Охрид” и спечелиха две награди и сребърен медал.

Ръководител на децата е Петя Илиева, благодарение на която талантливите момичета се представиха чудесно в раздел Народно пеене.

Фестивалът се осъществява за втора поредна година и е част от станалите вече популярни “Дни на българската култура, фолклор и традиции в Охрид”.

Събитието се реализира с подкрепата на Посолството на Република България в Северна Македония, Българският културен център в Северна Македония и Нов български университет.

_______________

Българче стана трети в световната ранглиста по шахмат за деца и втори сред връстниците си в Европа

Данаил Попзафиров е само на 9 години, но вече може да се похвали, че е част от световния шахмат елит. Детето е многократен световен шампион на България за деца и носител на множество международни отличия. Страстта по шаха се проявява при Дани още преди да навърши 5 години. На 6 години вече е единственият български състезател на тази възраст, успял да си извоюва международно ELO (шахматен коефициент).

Дани продължава да е вдъхновение за българските шахматисти и да е сред най-бързо развиващите се родни таланти, които обаче не получават достатъчно подкрепа от държавата. Ако имате желание да помогнете и да подкрепите таланта, можете да разберете как да го направите ТУК.

_______________

С 1.4 милиона лева ще се реновира улица и жилищен комплекс в Свищов

Официално беше направена първа копка на строителните дейности по проект “Подобряване и реновиране на градска среда ул. “Патриарх Евтимий” и ж.к. “Симеон Ванков”.

Проектът за реконструкция обхваща междублокови пространства с обща площ от 13 502 кв. м. площи. Проектът предвижда да се реновират бордюри и тротоарни настилки, да се подменят алейните и пешеходни настилки, да бъдат обособени кътчета за отдих, подмяна на пейки, кошчета, беседки, изграждане на детски площадки, както и създаване на условия за активен отдих. Предвижда се изграждането на нови зелени площи, монтиране на улично осветление и създаване на достъпна среда за хората в неравностойно положение.

Проектът е на стойност 1 388 170 лв., от които европейското финансиране е 1 168 044 лв., а националното финансиране е в размер на 206 125 лв. Собствено съфинансиране е на стойност 14 000 лв.

_______________

Белоглав лешояд беше спасен край язовир “Студен кладенец”

bnr.bg

Белоглав лешояд беше спасен при язовир “Студен кладенец”, след като рибар вижда, че птицата не помръдва и решава, че е в беда. Заедно с представители на Българското дружество за защита на птиците започват съвместна акция за спасяване на животното. Оказва се, че птицата е паднала във водата и вероятно потънала в кълта, близо до брега.

Птицата вече е в спасителния център за диви животни на “Зелени Балкани” в Стара Загора, където е установено, че има счупено крило и не се знае кога и дали ще може отново да се върне в дивата природа.

_______________

Ново приложение на WWF помага в борбата с незаконната сеч

“Спаси гората” е новото мобилно приложение, което природозащитната организация WWF България създаде. Идеята е всеки, който ползва приложението да може да подаде сигнал за незаконна сеч в горите.

Според статистики на организацията около 150 млн. лева годишно са генерирани в “сивия сектор на горското ступонство” чрез незаконна сеч. “Мобилното приложение позволява само с няколко кратки стъпки да бъде подаден сигнал до компетентните органи при съмнения за незаконни дейности в горите. То е предназначено за публично ползване от всички хора, загрижени за опазването на дивата природа. Разработването му беше подкрепено от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и се превърна в обща инициатива за борба с нелегалната дейност в българските гори.”, коментира Нели Дончева – главен експерт в Отдел “Гори” за Успелите.бг

Системата 112 е директно свързана с приложението и така сигналите автоматично ще се препращат. “Спаси гората” има три опции за подаване на сигнал – за незаконна сеч, за камион с незаконна дървесина и за природно бедствие. Приложението ще ни локализира по данни от GPS на мобилното устройство.

_______________

Към Медицински университет-София беше създадена катедра по ревматология

Катедра по ревматология беше създадена към Медицински университет – София. Катедрата ще бъде базирана към Клиниката по ревматология към УМБАЛ “Св. Иван Рилски”, а ръководител до провеждането на конкурс ще бъде професор д-р Рашко Рашков, който оглавява лечебното заведение в столичната болница.

Радвам се, че след толкова години нашата специалност получи полагащото ѝ се внимание”, коментира проф. Рашков за Успелите.бг

1.2 млн. Лева ще бъдат инвестирани в построяването на 27 социални жилища в Свищов.

27 едностайни, двустайни и тристайни жилища за социално слаби хора и уязвими групи ще бъдат изградени в Свищов. Проектът е по ОП “Региони в растеж” 2014-2020. Размерът на инвестицията е 1.2 млн. лева. Предвидено е да бъде ремонтирана и вече съществуващата 3-етажна сграда, в която ще се обособят 6 едностайни, 12 двустайни и 9 тристайни апартамента.

_______________

Палеонтолози откриха останки от динозаври и други животни край Трън

geograf.bg

Третата палеонтологическа експертиза до находището на къснокредна гръбначна фауна край Трън продължи 6 дни, като палеонтолозите попаднаха на ценни останки от динозаври, фрагменти от черупките на костенурка, няколко зъба на различни животни и др.

Екипът откри и известно количество кехлибар, който тепърва ще се проучва за наличие на насекоми във вътрешността му.

Научният екип е в състав от специалисти от Националния природонаучен музей при БАН, Геологическия институт “Страшимир Димитров” при БАН и Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Екипът се надява през следващите месеци на научна конференция да представи и данни за първите три години работа в находището в трън.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!