Това е България – България на добрите новини! (05.06 – 12.06.20г.)

Порция от хубавите идеи, проекти, таланти и успехи, които винаги ни вдъхновяват и ни помагат да изпращаме работната седмица с усмивка и увереност!

*Заглавна снимка: Deniz Fuchidzhiev

_____________________

В Асеновград събраха рекорден брой капачки за бъдеще

От Градската библиотека “Паисий Хилендарски” – Асенoвград предадоха рекорден брой капачки – тон и половина, в подкрепа на националната благотворителна кампания “Капачки за бъдеще”.

Количеството е събрано за периода от септември 2019 г. до юни 2020 г.

Всички бяха много активни по време на цялата кампания. Капачките бяха предавани, както от младежи, така и от възрастни хора, които редовно идваха в библиотеката, където е основният пункт на събирането“, разказват от библиотеката. Инициаторите на кампанията смятат, че страхотните резултати са добър знак на обединение, загриженост и съпричастност на хората.

Благодарение на кампанията от ачалото й през 2017 година досега са дарени 22 кувьоза.

Пунктовете в библиотеката на Асеновград остават и капачки могат да се носят всеки ден от 8:30 ч. до 17:00 ч.

_____________________

1407 лева дариха деца от село Ялово за ремонт на църква

На тазгодишния събор на село Ялово беше организирана благотворителна изложба-базар, в която участие взеха деца и родители, които изработиха сапуни, дървени магнити с различни изображения, както и различни малки сувенири. Сумата, която успяха да съберат беше 1407 лева, като средствата бяха дарени за ремонт на местна църква.

Децата са много горди. Огромно удовлетворение изпитваме. Прекрасно е, че най-малките жители са загрижени, сплотени и твориха в полза на своето селце. Благодарим на всички, които отвориха сърцата си! Благодарение на Вас нашата група от “Сръчни ръчички на дечица добрички” допринася с 1 407лв за ремонта на храм “Св. Троица”, с. Ялово! Браво на Ивайла и София Кючукови, Борко и Явор Шомови, Даниел Иванов, Кристиян Тюфекчиев, Тодор, Цветелина и Калина Саралиеви! Деца, чудесни сте! Гордеем се с вас!“, разказва една от майките Ралица Саралиева.

_____________________

В Русе реставрират три паметника и две паметни плочи

Три паметника и две паметни плочи, изработени от камък, бетон и мозайка ще бъдат реставрирани в Русе, съобщиха от общината.

По идея на местната управа ще бъдат почистени и обновени барелефът на Христо Ботев, скулптурната фигура на Паисий Хилендарски, барелефът на Никола Вапцаров, скулптурната фигура “Очакване”, която се намира в градинката пред бившия Акушеро-гинекологичен комплекс на ул. “Николаевска”, както и още една скулптурна фигура “Момиче с кошница”.

Срокът за приключване на реставрационните процеси е до края на юли месец.

_____________________

Юноша на “Ботев” Пловдив вече ще играе в “Интер”

Никола Илиев е полузащитникът на пловдивския футболен отбор, който подписа 4-годишен договор с италианския “Интер”. Трансферната цена, която получи пък досегашният му отбор е 500 000 евро, а занапред ще получава и по 15% за всеки негов трансфер.

Готов съм за това предизвикателство. Искам да играя футбол на високо ниво. Още не съм започнал да уча италиански. Наблягам на английския, тъй като почти във всички държави говорят този език. Когато отида там, ще започна да уча италиански.”, сподели Никола в интервю за “Дарик” и добави: “Оттук нататък трябва да продължа да се развивам. Това е най-добрата школа в България в момента. Разделям се с клуба с позитивни чувства. Треньорът Ферарио Спасов изигра голяма роля да дебютирам при мъжете“.

_____________________

Община Стара Загора организира безплатни летни занимания за децата

За поредна година в община Стара Загора ще се осъществи програмата “Лято 2020”, която цели да осигури безплатни занимания и прояви за децата през лятната им ваканция. Тази година също ще се проведат събития, които включват Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Центърът за подкрепа на линостното развитие, Международният младежки център, Превантивно-информационният център по зависимости, детски отдел на Библиотека “Родина”, Регионалният исторически музей, Къща музей “Гео Милев” както и много спортни клубове.

Заниманията обхващат различни области на науката, изкуството и спорта, а децата и младежите имат възможност да открият това, която най-силно ги интересува.

Всички дейности ще бъдат безплатни и ще се провеждат при строго спазване на всички противоепидемични мерки.

_____________________

Великотърновски учени изработиха UV лампа, която убива микроби и вируси

 

Петко Ганчев и Марин Млеченков са двамата учени, които създадоха лампа, способна да унищожава микроби и вируси, както и да помага в ранните етапи на зараза с коронавирус. Двамата учени обесняват успеха на лампата с качествата на ултравиолетовите лъчи, които не убиват микроби и вируси. Бактерицидната лампа може да бъде използвана и за лечение на различни сезонни вируси, като пациенти могат да бъдат както възрастни, така и деца.

Получаваме индуктивно захранване на лампата и се йонизира газът, който е вътре, в самата лампа, и тя започва с ултравиолетова светлина да свети в целия обем.

При това положение, всичко, което е тук – в гърло, в носоглътка, всичко това нещо се облъчва. Ако човек се облъчи днес и утре и срещне болен, съвсем слаба част от вируса ще му въздейства“, казва Петко Ганчев в интервю пред bgonair.

Вече има проявен интерес към изобретението на българските учени от Шанхайския университет, а скоро се очаква и да бъде патентовано.

_____________________

8 нови еко автобуса тръгват в Габрово

8 нови автобуса на природен газ ще модернизират градския транспорт в Габрово. Обновяването на градския транспорт се изпълнява чрез проект, финансиран от Оперативна програма “Региони в растеж” 2014 – 2020г.

Стойността на един автобус е 474 000 лева, а общата сума по договора за доставка е 3 792 000 лева., като се включва и гаранционно обслужване за 24 месеца или 100 000 км.

_____________________

800 000 евро финансиране получи българска компания от сферата на телемедицината

800 000 евро финансиране получи българската компания Healee, която създава платформа за телемедицина, която свързва пациенти и лекари чрез виртуален контакт.

Целта е да се провеждат дистанционни онлайн прегледи, които особено в пандемична обстановка, са много популярни. Healee има вече около 30 000 потребители, като по време на извънредното положение към платформата се присъединяват повече от 400 лекари, част от които от Великобритания и САЩ.

Два български фонда вече са подкрепили проекта с инвестиция от 800 хиляди евро.

Инвеститорите са HR Capital и Eleven, както и съоснователят на “Телерик” Васил Терзиев.

_____________________

Безработни хора от Несебър ще помагат навъзрастни хора

Безработни граждани в Несебър ще бъдат назначени за домашни помощници на възрастни хора, като общината ще им плаща да се грижат за прехраната, обслужването и хигиената им.

Социалният проект се осъществява по Националната програма “Предоставяне на грижи в домашна среда”, като потребители на услугата ще бъдат възрастни хора в затруднение или в невъзможност да се осблужват сами. Така ще се осигури и 7-месечна заетост на безработни лица.

_____________________

11 000 моруни ще бъдат пуснати в Дунав

Река Дунев ще се радва на нови попълнения в своето рибно богатство, благодарение на организацията WWF България.

Около 11 000 поруни ще бъдат пуснати в реката, като в момента се поставят маркери на всяка риба, за да могат да бъдат предпазени. Двата вида риби – моруни и есетрови попадат в категория “Критично застрашени” в класификацията на Международния съюз за защита на природата и възстановяването на техните популяции е от основно значение.

_____________________

Български автор стана носител на международна литературна награда

“Internationaler Literaturpreis 2020” е награда за немски преводи на международна проза, която се връчва ежегодно от 2009 година насам. Призът се връчва от “Haus der Kulturen der Welt” и фондацията “Elementarteilchen”. На 4 юни 2020 година бяха обявени и наградените за тазгодишното издание, като в класацията попадна и българин.

Ангел Игов е първият български писател, който получава международното отличие. Той получи наградата за романа си “Кротките”, който е издаден през 2015 година, а през 2019 е преведен от Андреа Третнер. Той е и първият български роман за т.н. Народен съд и управляващите България от 1 януари 1941 г. до 9 септември 1944 г.

_____________________

Късометражният филм “Физика на тъгата” на Тео Ушев спечели наградата “Ирис” на Квебек

“Физика на тъгата” спечели наградата “Ирис” за най-добър късометражен филм.

В тези трудни времена нашият филм успя да се “възроди”, след като беше в интензивното отделение (оказа се, вирусът заразява и филми), с отменянето на всички фестивали, на които беше селекциониран. Но победители са всички мои колеги, чиито филми бяха номинирани – за куража и стоицизма“, написа режисьорът в страницата си във фейсбук.

_____________________

Център за социални услуги ще приема жертви на домашно насилие във Велико Търново

Велико Търново е един от градовете, които правят крачка към по-осезаема подкрепа за жертвите на домашно насилие чрез нов център за комплексни социални услуги. Там хората ще могат да получат временно настаняване в спокойна среда. Кризисният център разполага с две къщи, които имат всички необходими условия и удобства. Проектът цели да създаде условия за комплексни социални услуги, окачване на индивидуална подкрепа и задоволяване на ежедневни потребности, правно консултиране, социално-психологическа помощ, интегриране на пазара на труда и включване в обществения живот и др. Цялостната подкрепа може да продължи да се предоставя и извън центъра.

21 души ще работят с пострадалите – социални работници, психолог, медицинско лице, трудотерапевти, предвидена е и охрана от шестима души.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!