Това е България – България на добрите новини! (01.05 – 08.05.20г.)

Да изпратим седмицата с позитивно настроение, хубави новини и светъл поглед напред!

*Заглавна снимка: Unsplash.com

______________

Над 80 общини у нас се включиха в масовото залесяване, организирано от Гората.бг

Gorata.bg отново се пвпусна в страхотна инициатива, благодарение на която страната ни се сдоби със 102 хиляди дръвчета. Целта е до края на годината да бъдат засадени общо 1 милион дръвчета, като към момента 903 000 са вече засадени.

Макар извънредното положение в страната и света да наложи мерки, които ограничиха и възможността да се осъществят масови залесявания през пролетта, то от гората.бг поаниха общините да се присъединят към есенното залесяване. “Когато намеренията са добри, желанието силно, винаги има начин и цялата вселена помага”, заяви основателят на организацията Никола Рахнев. 80 общини вече се отзоваха на идеята и ще получат по 12 дървесни вида през есента, когато се очаква и положението в световен мащаб и у нас да е далеч по-спокойно.

Скоро се очаква да започне и още една инициатива, а именно “Здравето в нашите ръце”. Целта ще е да се подпомогне намирането на превенция срещу коронавирус, като ще се даряват големи количества дезинфектант, течен сапун и ръкавици на хората и институциите, които имат нужда от тях.

______________

Крайморие става една от най-атрактивните фестивални дестинации по морето

Бургаският квартал Крайморие усилено работи, за да се превърне в една от най-атрактивните фестивални дестинации на морето, която ще има и мобилна сцена за над 200 зрители. Всичко това се осъществява, благодарение на съвместен проект между Община Бургас, местна рибарска група и читалището, свързан с повишаването на туристическата привлекателност на квартала и съхраняване на местната история и култура.

Проектът е обезпечен финансово след подписан договор между Управляващия орган на програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.

В проекта е заложено да се създаде мобилна сцена, в близост до лодкостоянката, където лесно ще може да се монтира и демонтира. Също така ще бъде закупена и професионална озвучителна техника за фестивали, събори, концерти, възстановки, демонстрации, кулинарни презентации и други.

Една от основните точки обаче е предварителното проучване за идентифициране и възстановяване на културното и историческо наследство на Крайморие.

______________

Български журналист е в екипа на “Ню Йорк Таймс”, който спечели “Пулицър”

Боряна Джамбазова е българският журналист, който е в екипа на “Ню Йорк Таймс”, който беше отличен с престижната награда “Пулицър”. Именно изданието получи и най-много отличия тази година, като наградата му беше връчена за разследваща журналистика, за най-добра коментарна рубрика и “Международна журналистика”.

В категорията за “Международна журналистика” екипът, който спечели, работеше върху поредицата “Скритата война на Путин”, която беше посветена на руските тайни служби в няколко държави по света – Украйна, Мадагаскар, България, Либия и Централноафриканска република. В отличения екип попада и Боряна Джамбазова – член на управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти в България и журналист на свободна пракика. Тази награда е истинско признание за целия екип, тъй като това е и най-високото отличие за журналистика в Америка.

______________

СофтУни обяви безплатна обучителна пътека за безработни хора по време на извънредното положение

Прекрасната инициатива е идея на СофтУни и цели да създаде безплатна цялостна обучителна пътека за хора, които са останали без работа, в следствие на обявеното извънредно положение.

Обучението цели да осигури ключови качества и умения за всеки, котйо има необходимост а се преквалифицира и за започне работа в някоя от трите сфери – дигитален маркетинг, дизайн и програмиране.

Качественото и достъпно съвременно образование е най-мощният инструмент, с който хората днес могат да разполагат, за да достигат до своите крайни професионални цели. Безплатният достъп до такова се явява основен и най-ценен помощник за всички, които се сблъскват с професионални предизвикателства по време на настоящото извънредно положение в България и предизвикателствата в целия свят.“, заявиха от СофтУни.

Повече за инициативата можете да видите ТУК.

______________

През август Виница ще има голям спортен комплекс

Изграждането на новия комплекс за спорт и отдих във Виница продължава с пълна сила. Очаква се да бъде отворен официално през август. Това съобщи кметът на града Иван Портних и добави “теренът, върху който изграждаме обекта трябваше да бъде допълнително обработен и подправен. След изгребване на големи количества земни и скални маси, работата по същинското изграждане на спортния комплекс продължава“.

______________

Служтели на ЧЕЗ разпределение успяха да осигурят дом за 4 двойки щъркели в село Баня

Благодарение на монтираните платформи птиците успяха да гнездят на избраните от тях места. В селото бяха монтирани специални платформи на четири електрически стълба, които позволяват безопасното гнездене на птиците. Сигнал беше подаден от местни жители, които забелязали, че щъркелите не могат да направят гнезда там, където искат. От ЧЕЗ Разпределение полагат особени грижи за птиците и това е част от цялостната политика на компанията, която осъществява проект “Живот за птиците”, по който си партнират с Българското дръжество за защита на птиците.

Общо обезопасени са 459 стълба в различни региони на страната. След отмяната на извънредното положение ще започне и обезопасяването на още 1 132 стълба.

______________

Започна кампания за набиране на дрехи и обувки за социално слаби семейства

Сдружение “Василица” е инициатор на благородната кампания, която има за цел до 1 юни да се съжерат колкото се може повече стари, но запазени дрехи за деца на възраст между 10 и 15 години.

Ако желаете да се включите, трябва да спазите следните изисквания за дрехите и обувките, които трябва:

Да са за деца от 10 до 15 години и да са подходящи за сезон пролет/лято, но ако все пак разполагате с ненужни дрехи и обувки за по-малки деца или дрехи, подходящи за други сезони, то те също ще бъдат приети;

Всички дрехи и обувки трябва да бъдат чисти и запазени;

Ако изпращате бельо или чорапи, те трябва да бъдат чисто нови.

Даренията се изпращат в пакет или кашон на следния адрес:

Кооперация “Асен I”
ул. “Стопански двор”
общ. Каварна, обл. Добрич
9690 Белгун

Получател: Милена Йорданова
Телефон: 088 995 7540

______________

Два проекта за 20 000 лева ще бъдат реализирани в Горна Оряховица по кампанията “За чиста околна среда”

Два проекта на община Горна Оряховица са одобрени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда в рамките на кампанията “За чиста околна среда”.

Проектите са за целата Връбница и Стрелец, като в СтрелецПУДООС ще финансира изграждането на кът за отдих в центъра на селото, а във Връбница се предвижда изграждането на детска площадка.

Кампанията “Чиста околна среда” се провежда всяка година от Министерствоот на околната среда и водите, като основните дейсноти, включени в проектите и финансирани в рамките на кампанията са свързани с почистване и облагородяване на терени, създаване и възстановяване на зони за отдих, изграждане на детски площадки и спортни съоръжения, спортни уреди, съоръжения за игра на открито и др.

______________

Възможност за безплатно обучение за 500 безработни и неучащи в Перник

Безплатно обучение в сфери като IT, фермерство, туризъм, грънчарство и билкарство, ще имат възможност да получат 500 младежи на възраст между 18 и 29 години от Перник, които са безработни и неучащи.

Инициативата е на неправителствената организация „Център за развитие на устойчиви общности“ и се казва RAISE Youth Project.

Проектът се реализира с финансовата помощ на страни като Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, чрез финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия фонд за младежка заетост.

Целта е да се намали безработицата при пладите хора, като се организират 7 специални, обучителни курса в област Перник.

______________

Българска компания за нано-сателити привлече финансиране

“ЕндуроСат” разработва нано-сателити , които летят в най-ниската орбита на Земята и осигуряват достъпна сателитна връзка с разични приложения.

Компанията успя да привлече финансиране от 652 хиляди лева, които са осигурени от фонда за рисков капитал “Neo Ventures”. Това е втората инвестиция за компанията, като през 2017 година тя получи средства по програма “Хоризонт 2020” в размер на 1.2 млн. Евро., като тогава започна проект за управление на нано-спътници съвместно с Vivacom. Сега компанията ще насочи усилия за разработването на сателитни комуникационни услуги, като се очаква през 2021 годин да бъде изстрелян и вторият собствен сателит, който да осигурява връзка с наземни IoT устройства.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!