Това е България – България на добрите новини! (17.07 – 24.07.20г.)

Продължаваме всяка седмица да се оглеждаме, да търсим, да разказваме и споделяме позитивните новини, които все пак се случват и у нас и то всекидневно. Вярваме и знаем, че ги има и само се надяваме да стават все повече!

*Заглавна снимка: Unsplash.com

____________________

11-годишната Калина финалист в конкурса “Българин”

До финалния етап на фолклорния конкурс “Българин” достигна 11-годишната Калина Кушева от Поликраище. Нейното изпълнение е подбрано измежду 300 клипа, подадени за участие в категорията “Народно пеене”. В продължение на една седмица Калина, чийто вокален педагог в Школата по народно пеене в НЧ “Развитие 1884” в Поликраище е Вяра Петрова, ще се бори за място в призовата тройка. Калина влезе в надпреварата с високо вдигната летва. Тя заложи на песента “Руфинкината”, идваща от сърцето на Родопите.

Изпълнението й очевидно е докоснало публиката, която чрез онлайн гласуване на този етап отрежда шестото място за малката певица с големия глас от Поликраище. За да се нареди измежду победителите, Калина може да бъде подкрепена ТУК до 30 юли. Ще бъдат присъдени първо, второ и трето място и в трите категории: Народно пеене, Народни танци и Народни инструменти. Победителите във финалния етап на Фолклорен конкурс “БЪЛГАРИН” ще получат парични награди.

____________________

Кабинет по репродуктивно здраве бе открит и в Перник

В Перник бе открит Национален кабинет по репродуктивно здраве. Той е вторият в страната и ще се помещава в сградата на Дома за медико-социални грижи в квартал “Вароша” Инициативата е на фондациите “Искам бебе” и “Богданова и Данаилова”. Реализирането на проекта е подкрепено и от община Перник, а изграждането на кабинета бе прието с решение на Общинския съвет. С пациентите ще работят утвърдени специалисти по репродуктивно здраве от страната. В центъра ще се извършват консултации на двойки с репродуктивни проблеми. Те ще получат подкрепа и помощ, а с тях лекарите ще работят по предварително организиран график. Семействата ще имат достъп и до безплатни психологически консултации.

____________________

Отвори врати първият фитнес за деца с увреждания у нас

Първата фитнес зала за деца с увреждания в страната бе открита в Русе. Тя е оборудвана със специални уреди, които ще позволят на деца и младежи да тренират директно от инвалидните си колички. Идеята е на треньора Светослав Самуилов. Младият мъж притежава световни и европейски титли по граплинг – спорт, който обединява в едно джудо, самбо и борба, а скоро след това става и ММА състезател.

Той се радва на успех след успех в кариерата си, докато преди седем години не претърпява тежка катастрофа, която преобръща целия му живот. Въпреки че след инцидента трябва да замени ринга с инвалидна количка, спортният дух, който той притежава, му дава сили да продължи напред. Със силна вяра Светослав посвещава времето си на каузата да бъде изградена зала, където децата с увреждания ще могат да тренират като всички останали. Споделя, че след катастрофата често започва да ходи във фитнеса, където разбира, че за да тренира ефективно, трябва да бъде преместван от няколко души всеки път щом реши да използва различен уред. “Започнах да мисля какво е да направя зала, в която да може да се тренира с инвалидна количка и да могат деца с увреждания също да тренират и да се чувстват стойностни и пълноценни, защото знам какво направи спортът за мен и какво продължава да прави“, казва той в в свое интервю.

От няколко дни залата вече посреща първите си посетители, а благодарение на дарители от цялата страна са закупени тренажори и са осигурени безплатни занимания за желаещите да спортуват деца и младежи.

____________________

Ивет Лалова откри спортния сезон с победа

Най-добрата ни спринтьорка Ивет Лалова спечели в първия старт на 200 метра от турнира провел се в италианския град Савона. Ивет също така постави нов рекорд в историята на турнира, като финишира за 23,13 секунди. Втора след нея се нарежда италианката Глория Хупър с резултат от 23,47 секунди. Тази победа нарежда Ивет на 2-ро място в Европейската ранглиста за сезона и на 7-мо място в световната класация.

И още две победи на Ивет в рамките на два часа в центъра на Италия, Риети. Първата победа Лалова извоюва на 100 м с резултат 11.31 сек, а час по- късно спечели и спринта на 200 м с 23.22 сек

____________________

Десетата лятна академия на “Заедно в час” изцяло онлайн

От десет години насам “Заедно в час” организира лятна академия в София, която събира стотици ученици. Те влизат във вдъхновяващи часове, водени от учители – участниците в програмата “Нов път в преподаването” на “Заедно в час”. Тази година академията ще се проведе онлайн, като по този начин в нея ще имат възможност да се включат ученици от цялата страна. Иновацията се появява като мярка срещу разпространението на COVID-19, но е чудесен пример, който ни показва как едно предизвикателство може да бъде чудесна възможност.

В онлайн академията могат да се включат ученици от 1 до 12 клас. Тя ще се проведе в периода 3 – 14 август, а часовете ще започват в 9:00 и ще приключват в 12:30. Всеки родител, който иска да включи детето си в лятната академия, трябва да попълни до 30 юли този формуляр за записване в сайта на програмата.

Вярваме, че в момента най-важното е да мислим за общата си безопасност и здраве. Затова взехме решение да не рискуваме с провеждането на толкова масово събитие на живо. Това че онлайн форматът ни позволява да достигнем до ученици от цялата страна, ни мотивира още по-силно да проведем академията по най-добрия възможен начин“, споделят от “Заедно в час”.

____________________

Стартират нови инициативи за възстановяване на Драгоманското блато

Поредица от мини събития стават част от фондонабирателната кампания за възстановяване на живописното Драгоманско блато, което стана жертва на унищожителен пожар през януари 2020. Преди няколко месеца деветото издание на едно от най-популярните родни състезания за планинско бягане и колоездене “Байк и рън за Чепън”, провеждащо се в региона, застана изцяло зад каузата за възстановяване на природната забележителност в подножието на Чепън планина. Събитието, което трябваше да се проведе през април, отложи провеждането си за 17 октомври поради епидемиологичните мерки. На 5 юли организаторите на състезанието и група ентусиасти проведоха опознавателно бягане “Чепън Скай отблизо и на място” с цел популяризиране на каузата и тестване на новото бегаческо трасе на състезанието с дистанция 30 км.

На 13 септември предстои пешеходно изкачване на връх Петровски кръст, на 26 септември ще е с фокус върху колоездачите –23 км трасе на Байк и Рън за Чепън. На 17 октомври е и доброволческа акция в покрайнините на Драгоманското блато.

Драгоманското блато е едно от 11-те световно значими орнитологично важни места в България. То е единственото карстово блато в България и е най-голямата естествена влажна зона и находище на гнездящи водолюбиви птици в близост до София.

____________________


За да гаси пожар в Чепеларско, доброволец пропътува 100 км

За да гаси пожар в Чепеларско, доброволец пропътува над 100 км. 29-годишният инж. Едуард Монов от Неделино заслужи искрената благодарност на община Чепеларе, за това че като доброволец се включи в потушаването на пожар, обхванал 20 дка общинска гора над с. Павелско.

Разстоянието между двете населени места е 100 километра. Когато научава от интернет страницата на община Чепеларе, че се търсят доброволци, които да помогнат в неутрализирането на пожара, той тръгва веднага към Чепеларе на свои разноски. Намира общинския служител, който отговаря за организирането и екипирането на доброволците, и прекарва следващите няколко денонощия на мястото на бедствието, където екипите на РСПБЗН Чепеларе, служители на горското и доброволци правят всичко възможно да не допуснат пожара да се възобнови и разрасне.

За 29-годишния Едуард Монов борбата с пожарите е професионално призвание. Той има професионална квалификация “инженер по пожарна безопасност и защита на населението“ от Варненския свободен университет, а от 3 години е пожарникар доброволец в Неделино. Благодарности заслужиха и всички останали доброволци, включи ли се в акцията.

____________________

Строят RIVER PARК, инвестицията над 160 милиона лева

Kметът на район Витоша инж. Теодор Петков и партньори и гости дадоха старт с първа копка на най-мащабния жилищен проект в София – комплекс River Park. Планирано е реализацията му да продължи около 5 години в три отделни етапа. Първа фаза се очаква да приключи през 2022 година със завършването на първите 110 къщи. В целостта си River Park включва изграждане на 352 къщи, инфраструктура и паркова среда на терен от 215 000 кв.м. Инвестицията в проекта е над 160 милиона лева, а вече е факт и сътрудничеството с банка, която финансира изграждането му.

Стремежът в цялостната визия на откритите пространства в River Park е да наподобяват естествена природна среда и ландшафт. Инвеститорите обещават да осигурят дом едновременно на хората и природата чрез осигуряване на големи озеленени пространства с разнообразни функции – социална, здравословна, екологична и др. На събитието, отбелязващо първата копка, беше засадено първото от общо предвиден брой от 3000 дръвчета.

____________________

Увеличават с 10 % приема в шест бургаски професионални гимназии

Кметът на Бургас Димитър Николов след среща с родители поиска от министъра на образованието Красимир Вълчев да се разрешава приемът на осмокласници за учебната 2020/2021 г. с 10 % повече от предварително планирания прием в шест професионални гимназии.

Причината е, че голям брой завършили седмокласници от Бургас за момент останаха некласирани в собствения си град. Големият “проблем” са препълнените училища в Бургас. В града се строят се нови училища, които също вече са пълни. Пълни са и всички нови паралелки, които Община Бургас, РУО и МОН разкриха в професионалните училище. Голяма част от новите ученици са от други градове. Те идват тук, привлечени от качественото образование и материална база, в които се инвестира последователно вече цяло десетилетие, считат от общината, като акцентират, че всичко това води до феномена тази година- за малко да не останат места за десетки бургаски деца, изкарали на изпитите оценки много добър и добър.

С решение на министерството с 10 % е увеличен приемът в 35 паралелки в шест от най-желаните професионални гимназии.

В момента от общината подготвят техническите проекти за разширяване сградния фонд на 4 бургаски училища.

____________________

Започна външната реставрация на храма “Св. Св. Кирил и Методий” в Бургас

В община Бургас започна вече реставрацията на външната част на катедралния храм “Св. Св. Кирил и Методий”. Целта е да се консервира и защити външната каменна зидария. Финансирането е по ОП “Региони в растеж”, като се предвижда възстановяване на облицовката от айтоски камък, корнизите, ордерните елементи и украсата на сградата на над 100-годишния храм.

____________________

Възстановени са над 18 000 дка борова гора, нападнати от оса

Югозападното държавно предприятие възстанови 18 000 дка иглолистна гора, нападната от преди месеци от ръждива борова оса. Насажденията в района на Благоевград, пострадали от вредителя, са обработени, като е възстановено зеленото им израстване. Предстои и през следващата година гората да се третира, което на този етап не е направено заради пандемията. Какавидите на осата сега са в почвата, следи развитието с непрекъснати проби и изследвания. Вярваме, че ще овладеем трайно положението, коментират експертите.

____________________

Малки кокетни дървени библиотеки цъфнаха из Несебър

Малки, кокетни дървени къщички за книги цъфнаха на различни емблематични места из Несебър. Те са изработени като мелници – емблемата на града. В тях всеки може да остави своя книга за общо ползване или да вземе такава, за да я прочете и върне. Малките дървени къщички могат да се видят в градинката на църквата “Христос Пантократор”, в Южния парк, крайморския парк в Равда и на други ключови за черноморското градче места.

____________________

Шест училища във Велико Търново правят изследователски центрове

Шест училища от Велико Търново правят свои изследователски центрове., кабинети по професионална подготовка и специализирани лаборатории. За основната част финансирането е безвъзмездно след одобрени проекти от Националната програма “Изграждане на училищна STEMсреда”. С нови зали, центрове и кабинети ще се обзаведат ПМГ “Васил Друмев”, Професионалната гимназия по строителство и архитектура, по електроника, Средното училище “Владимир Комаров” и основните училища “Петко Р. Славейков” и “Бачо Киро”. Проектите са за иновации, опазване на околната среда, мултифункционални центрове по професионална подготовка, и други.

____________________

Малки несебърски ветроходци с медали от международна регата

Отборът на Общинския ветроходен клуб “Несебър 2000” спечели 2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал в Международната регата “Варна 2020”. В нея участваха 4 ветроходни класа със 123 състезатели от 12 клуба. Златна купа завоюваха Мартин Геров и Ан-Никол Кънева, както и Даниел Йорданов в клас Лазер 4.7. В същия клас Георги Маноилов взе сребро, а бронзът отиде при Владимир Пенков. Сребро завоюва и Диана Маркова.

____________________

13 учители бяха отличени като “дигитални новатори”

Конкурсът “Дигитални новатори в образованието”, организиран от БАИТ, отличи 13 учители от цялата страна. Съревнованието се проведе под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Велчев и излъчи по трима победители в четири категории, като бе връчена и една поощрителна награда.

По мнението на учителите, които се включиха в конкурса, “неочакваната” учебна 2019/2020 г. им  дала изключително много възможности да “надскочат себе си”, да излязат “от коловоза на ежедневието”, да открият „нови начини на вдъхновение”, както и  „уникални и незаменими възможности за обучение, които могат да съществуват само в онлайн среда”.

Учителите изразиха своето убеждение, че дигиталните уроци и ИКТ са приложими в образованието и са бъдещето на съвременното българско училище, както и че дистанционната форма на обучение се оказа ефективен метод на преподаване и може да се прилага успоредно с нормалния  учебен процес.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!