Това е България – България на добрите новини! (12.06 – 19.06.20г.)

Още една седмица отминава, в която въпреки всичко, което се случва около нас, успяваме да намерим много позитивни и вдъхновяващи новини, с които да повдугнем дух и настроение и да се мотивираме за още работа и успехи!

*Заглaвна снимка: Unsplash.com

_______________

Дарители успяха да помогнат в набирането на средства за нова състезателна количка на 16-годишния Цветомир Цветков

Националният ни шампион по баскетбол в колички – Цветомир Цветков успя да вдъхнови хиляди хора, които се включиха заедно с неговите съотборници от “Левски” в инициативата за събиране на средства за закупуването на нова спациализирана баскетболна количка.

Въпреки тежкото си заболяване, което открива още в ранна детска възраст, Цветомир не се отказва от любовта си към спорта и успява да постигне впечатляващи резултати, които го превръщат в един от най-успешните играчи. Кампанията започва с дарението на капитана на тима Димитър Костов, който лично дарява сумата от 1200 лева, а след него се включват всички съотборници на Цветомир, както и множество добри хора, благодарение на които вече е събрана сумата от 13 000 лева.

Вярвам в чудеса! Те се сбъдват! Вярвам, че това е едно от чудесата, които е трябвало да ми се случат!“, сподели за bTV развълнуваният Цветомир.

Пожелаваме му още по-големи успехи и вълнуващи моменти!

_______________

С 20 хиляди лева община Русе ще подкрепя даровити деца

Талантливите деца на Русе ще получат финансова подкрепа от общината, която е отделила за тази календарна година 20 хил. лева, които да раздаде. Всяко дете, което изявява дарби в определено направление ще може да получи еднократна финансова помощ. Това е възможно благодарение на изградената система от мерки за гарантиране развитието на дарбите на децата, част от която е Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби в областта на науката, изкуството и спорта.

Средствата са осигурени от Министерството на културата, Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта по бюджета на Община Русе, както и от бюджета на Община Русе през 2020г.

_______________

Раздадоха дарение от маски и костюми на полицията в Самоков

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров раздаде дарение от маски и костюми на полицията в Самоков. Дарението пристига от китайската провинция Хубей. От местната управа съобщиха, че безвъзмездно предпазни маски ще получат и жителите на 7-ми квартал, където бяха въведени дневни противоепидемични мерки, с цел да се ограничи разпространението на коронавирус заразата.

Областната администрация на Софийска област разполага и с резерв от предпазни средства, който може да бъде продоставен при необходимост.

_______________

“Капачки за бъдеще” с национална кампания н 20 и 21 юни

Този уикенд се провежда мащабната национална кампания, инициатор на която са отново “Капачки за бъдеще” и целта е пак да бъдат дарени капачки, които да се превърнат в дарение под формата на апаратура, която да помага на детските и родилните отделения в България.

Ето и пунктовете, пред които можете да се включите в кампанията:

20.06.2020 (събота)

Велико Търново – от 11:00 до 15:00 – на паркинга пред централния вход на стадиона;

Стара Загора – от 10:00 до 14:00 – на паркинга на магазин Парк Мол Стара Загора;

Бургас – 10:00 – 14:00 – BILLA – Трапезица;

Шумен – от 10:00 до 14:00 – Шоурум Прего, ул. “Васил Левски” 6;

Варна – 10:00 – 14:00 – на паркинга на магазин Lidl, старото Пикадили център;

Ямбол – от 10:00 до 13:00 ч. пред зала “Диана”;

Русе – 10:00 – 14:00 (мястото се уточнява);

Плевен – от 10:00 до 14:00 Кауфланд – ул. “Гренадирска” 119;

Горна Оряховица – от 10:00 до 13:00 – ул. “Вичо Гранчаров” 17

Благоевград – от 10:00 до 14:00ч – пред “сърцето” в града – Площад “Г. Измирлиев” 1;

Хасково – от 10:00 до 14:00 ч. Севлиево – 10:00 – 18:00 – парк “Казармите”;

Перник – от 10:00 до 14:00 ч. – Кауфланд – Kaufland Перник-Изток;

Троян – 10:00 – 18:00 – Парк “Къпинчо”

21.06.2020 (неделя)

Пазарджик – от 10:00 до 12:00 – Професионална гимназия по строителство и архитектура

_______________

На 15 000 семейства в София се подменят старите печки с климатици

До 2023 година в София ще бъдат подменени старите печки на 15 000 домакинства. 52% процента от тях са посочили, че искат старите им отоплителни уреди да бъдат заменени с климатик. Столична община работи по два проекта, които имат за цел в следващите 3 години да подменят уредите на общо 20 000 домакинства.

По проекта, който се финансира от Оперативна програма “Околна среда” ще се подменят уредите на 15 000 семейства. Общата стойност на проекта е 44 млн. лева, като 36,6 млн. лева са европейско финансиране. До май 2021 година ще завърши първият етап от проекта, а вторият ще бъде и същинската подмяна.

Вторият проект по програма Life+ ще поднови отоплението на още 5 000 домакинства. Формуляри за кандидатстване за подмяна се подават в съответната районна администрация до 20 август. На 16.06 започна и разяснителната кампания – до 16 юли ще се организират 55 срещи с граждани във всички квартали на столицата.

_______________

Паметникът на Септемврийци в Монтана е с обновена визия

Монументът В Монтана, посветен на Септемврийското въстание вече е с нова визия. Благодарение на общината паметникът беше почистен от нарисувани свастики, а цялосто пространство около него беше облагородено и украсено с цветни фигури.

_______________

Обновяват контейнерите за смет в Сухиндол

50 нови контейнера за смет започна подмяната на старите съдове в Сухиндол. Те са съобразени с всички изисквания за екологично използване на отпадъците. Изработени са от безопасни материали, изключително леки и с капаци. Планът на общината е до 2 години да бъдат подменени всичките 200 контейнера, като следващата година ще бъдат доставени и контейнери за зелени отпадъци.

_______________

7,5 тона храна дари БЧК за нуждаещите се в Монтана

Кметът на Монтана посрещна дарение от 7,5 тона храни, което дойде от БЧК. Дарението е предназначено за бедни граждани. 500 големи пакета по15 килограма хранителни продукти са отделени за община Монтана от академик Христо Григоров – председател на хуманитарната организация. Пакетите съдържат олио, захар, брашно, ориз, макарони и сол. Най-напред те ще бъдат раздадени на хората, които са отпаднали от програмата „Топъл обяд“ поради факта, че надвишават границата на доходите си, макар и с много малко.

_______________

Българин допринесе за създаването на език за програмиране на квантови компютри

Silq е език за програмиране на квантови компютри, който се отличава от другите, тъй като е направен с идеята да бъде сбит и удобен за употреба. Разликата между квантовите компютри и нормалните е времето, за което те извършват различни операции. Програмирането на квантовите компютри също много се различава от нормалните компютри, като Silq е език, създаден максимално да се доближава до обикновените езици.

Мартин Вечев е професор в Швейцарския федерален и тенически университет в Цюрих, който е лидер на екипа, разбработил първия по вида си език за програмиране на квантови компютри. Той смята, че чрез Silq ще бъде поставена основата, върху която ще стъпят бъдещте езици за програмиране. Мартин е съосновател на Deepcode – техника, използваща изкуствен интелект за програмиране, както и ChainSecurity, начинание за автоматизация защитата на децентрализирани системи. Учил е в Кеймбридж и Университета “Саймън Фрейзър” в Канада.

_______________

Етнографският музей в Несебър обогати колекцията си

През 2019 година Община Несебър, заедно с Музей “Старинен Несебър” обявиха инициатива за попълване на постоянната колекция на музея с различни предмети, като фотографии, носии и вещи с историческа стойност. След началото на кампанията музеят получи множество вещи, за които тепърва предстои да се изготви научна и материална оценка. Инициативата излезе извън рамките на Несебър и привлече дарители от цялата страна. Екипът на музея, както и Общината изказаха огромната си благодарност на всички, които откликнаха на техния призив. След като колекцията бъде попълнена и гостите на музея ще могат да разгледат новите артефакти.

_______________

Откриха закрития басейн на парк “Възраждане”

Тази седмица в столицата отвори врати и закрития басейн на новия комплекс в парк “Възраждане”. В него има миниаквапарк, закрита зона със спа център и ресторант.

През юли се очаква врати да отвори и първият общински миниаквапарк с 5 басейна и 2 пъразлки. На територията на парка са готови външната зона с откритите басейни, спа център, а за ресторанта тече процедура за наемател. Целият проект е на стойност 9, 5 млн. лева, като от тях 5,3 млн. лева са собствено финансиране на общинското дружество “Софийски имоти”, а останалите нисколихвен заем от Фонда за устойчиво градско развитие.

_______________

Откриха футболно игрище в Пазарджик

Вицепремиерът на БФС Емил Костадинов, изпълнителният директор на футболната централа Борислав Попов, както и кметът на Пазарджик Тодор Попов, откриха футболното игрище до стадион „Г. Бенковски“ в Пазарджик. Игрището е реализирано по програма FIFA, посредством БФС. То е с размери 60/40 метра, с изкуствена настилка и лекетрическо осветление, като отговаря на всички изисквания за провеждането на срещи за Футбол 7. Стойността на проекта е 300 хиляди лева.

_______________

Воден проект за 459,3 млн лева подобрява качеството на живот в Бургаска област

Проектът има за цел да подобри качеството на живот в Бурагска област като се извърши рехабилитация на ВиК мрежата, пречиствателните станции и чистота на Черно море. Това е и най-големият интегриран воден проект в страната, който беше подписан от екоминистър Емил Димитров и директора на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев.

Това е тежък и важен проект, по него е работено дълги години, с десетки съгласувания. Цялото това мнозинство от служители на Министерството на околната среда свършиха прекрасна работа и успяхме да създадем един изключително устойчив, мащабен проект, който гарантира чистотата на Черно море, гарантира развитие и перспектива на населените места, гарантира оползотворяване и кръгов цикъл в отпадъците при пречистването на водите, нови перспективи на цял Югоизточна България. Това е най-големият проект в България, изпълняван като комбиниран воден цикъл“, заяви бургаският кмет.

Проектът е финансиран основно от ОП “Околна среда”, която осигурява 323,7 млн. лева и предвижда реконструкция и рехабилитация на съществуващата ВиК инфраструктура и изграждане на нови съюръжения в Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Карнобат, Айтос, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!