Това е България – България на добрите новини! (03.07 – 10.07.20г.)

Ето и част от хубавите новини, които успяхме да открием, знаем, че има още много и се надяваме да намират повече място в медийното пространство и да достигат до повече хора!

*Заглавна снимка: Unsplash.com

______________

Страхотен резултат отново за шестата кампания на “Капачки за бъдеще”

Настъпилата пандемия успя да забави, но не и да осуети организирането на тазгодишната кампания на “Капачки за бъдеще”, в която множество българи се събраха пред площад “Батенберг” в София и предадоха събраните от тях през последните месеци капачки. Организацията беше перфектна, нямаше струпване на много хора, предаването се случваше лесно и бързо, доброволците бяха страхотни! Тази година освен десетките доброволци, които отидоха на място и се включиха, помагайки с преноса и товара на чувалите, големи компании от транспортния бранш също предложиха безплатно услугите си. “Това беше и нашата мотивация, да интегрираме колкото се може повече транспортни фирми и те абсолютно безвъзмездно да ги извозват, защото със спестените средства ще бъде закупена допълнително животоспасяваща апаратура“, казва Росен Моллов, собственик на транспортна компания.

От началото на годината до момента “Капачки за бъдеще” успява да помогне на 10 болници, осигурявайки им апаратура, която е жизненоважно допълнение към всеки един кувьоз.

15 града в страната също подкрепиха тазгодишната кампания, като предадоха тонове капачки на специално отредени за целта пунктове. Жителите на Стара Загора, Ямбол, Шумен, Перник и Благоевград поставиха рекорд и успяха да предадат почти двойно количество капачки в сравнение с предишната кампания през есента на 2019 г.

______________

Калоян от Хасково със златен медал от “Творчество без граници”

Снимка: Дарик Сливен

Петокласникът от Сливен Калоян Хаджистойчев спечели златен медал в деветото издание на Международния конкурс за компютърна рисунка и колаж “Творчество без граници” в Хасково. Творбата на Калоян беше оценена на първо място в групата 11-12 години сред общо 580 изпратени творби в осем категории. Събитието е организирано от Компютърна школа “Вале” – Хасково, ОНЧ “Заря 1858”, фондация “Еврика” и Община Хасково. Традиционно конкурсът, включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси, беше подкрепен от еврокомисаря по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел. Медиен партньор е националното издателство “Аз-буки”.

______________

Тодор Рогошев и Кристиана Стоянова са новите български младежки делегати към ООН

Тодор Рогошев и Кристиана Стоянова са новоизбраните български младежки делегати към ООН! Конкурсът, състоял се за четиринадесета поредна година под егидата на Министерството на външните работи, продължи цели четири месеца с над 100 участници, пресети в четири състезателни кръга.

До заключителния четвърти кръг, провел се при строги противоепидемиологични мерки в сградата на МВнР, достигнаха общо осем най-успешно представили се финалисти. Подгласници на щастливите победители са Стефани Грозданова и Кирил Стумбов, а останалите призьори са Мария Шопова, Денимир Димитров, Нино Аврейски и Калоян Константинов. Кандидатите бяха оценявани от тринайсетчленна комисия с представители на МВнР, Дружество за ООН в България, Българска платформа за международно развитие.

Тодор и Кристиана ще представляват българските младежи на 75-ото Общо събрание на Организацията на обединените нации. Ролята на делегатите е да отстояват интересите на младите хора в България и да бъдат мост между тях и институциите в рамките на 18-месечен мандат. България се отличава от останалите държави в подбора на делегатите с двудневния оценителен център на трети кръг, който тази година се проведе онлайн.

Тодор Рогошев е възпитаник на Юридическия факултет на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Кристиана Стоянова е завършила бакалавър “История” и магистър “Кризи, конфликти и дипломация” в Софийския университет, както и магистър “Международни отношения” в Утрехтския университет.

______________

Възпитаник на ППМГ в Смолян в състава на Националния отбор по информатика

Ученик от ППМГ “Васил Левски” в Смолян влиза в състава на Националния отбор по информатика. 11-класникът Борислав Семерджиев се представя блестящо на проведения в края на юни Национален кръг на олимпиадата по информатика и с резултата от състезанието става член на разширения състав на националния ни тим. В училището с гордост се хвалят, че успехът му е броени дни след друго завоевание на техен ученик – абитуриентът Атанас Василев става наскоро лауреат на Национална олимпиада по информационни технологии и първият носител на наградата за даровити деца, учредена в гимназията.

______________

Между 3000 и 10 000 лв безвъзмездна помощ могат да получат микро- и малките предприятия

Направени са първите плащания по сключените административни договори от първа оценителна сесия по процедура BG16RFOP002-2.073 “Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19”. Чрез тази програма малките фирми у нас имат възможност да получат между 3 и 10 хиляди лева безвъзмездна помощ. Кандидатстването ставаше по електронен път със системата ИСУН, като над 20 хиляди компании подадоха документи. Първите 4 000 фирми вече са проверени, като сред одобрените има и много фирми в сферата на туризма. Голяма част от тях получават максималния размер до 10 хиляди лева. Първите 807 одобрени за финансиране кандидати получиха своите суми в сметките си. Изплатената сума е в размер на 7 362 978.71 лева.

______________

Млада ученичка от Свищов е приета да учи право в най-стария колеж Питърхаус в Кеймбридж

На един и същи ден – 27-ми юни, дванадесетокласничката от Свищов Любомира Димитрова се яви на Националния кръг на олимпиадата по философия и отпразнува абитуриентския си бал, като спечели първо място на Националния кръг и стана Лауреат на Националната олимпиада по философия.
Любомира е писала философско есе, като е разсъждавала по темата: “Красотата не е привидност, не е булото на нещо друго. Самата тя не е явление, а същност, но, разбира се, същност, която сама по себе си остава субстанциална, само когато е забулена” (Валтер Бенямин “Гьотевият роман “Родства по избор”).

Наричат Любомира “златното момиче”. Тя е носител на отличието “Зрелостник на годината на Община Свищов”. Завършва с пълно отличие СУ ”Николай Катранов” в родния си град. Заслужи три пълни шестици на ДЗИ редовна сесия. Печели бронзов медал на Международната олимпиада по философия. Печели специалната награда на МОН в конкурса “Живеем в страната на Ботев”. Любомира е златен медалист от Азиатската международна математическа олимпиада през 2016.

______________

Видински ученик – първи в България

Николай Евгениев от Видинската природо-математическа гимназия “Екзарх Антим I” се е класирал на първо място в националния кръг на олимпиадата по география и икономика. Ученикът на Борислав Казашки е постигнал 195 точки и еднолично е оглавил класацията измежду всичките 28 финалисти при седмокласниците на престижното национално състезание на Министерство на образованието и науката. В състезателната група 8-9 клас от олимпиадата по география и икономика Христо Георгиев, също възпитаник на ППМГ “Екзарх Антим I” – Видин, се е представил много добре, като е постигнал единадесети резултат в страната от тридесет участници. Възпитаниците на Казашки са единствените ученици от област Видин, които са били допуснати от комисията до участие в националния кръг на олимпиадата.

______________

8-годишният Борис Дюлгеров с грандиозна победа в Музикален конкурс в Женева

8-годишният пианист Борис Дюлгеров от Пловдив победи в V Международен музикален конкурс в Женева. Той свири в школа по пиано при НЧ “Цар Борис III и царица Йоанна 1931″ с преподавател Росица Грозданова. Малкият голям пианист победи конкуренция от Италия, Австрия, Германия, Нидерландия, Полша, Унгария, Португалия Русия, Украйна, Молдова, Турция, Малайзия, САЩ и Китай.

______________

Работа за 70 000 безработни по Програма “Заетост за теб”

За 70 000 безработни ще се осигури работа по започналата програма “Заетост за теб”, финансирана със 160 милиона лева от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. 50 милиона лева е квотата за сектор “Туризъм”, в която са включени “Хотелиерство и ресторантьорство”, “Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации”. Минималната заплата и осигуровките ще получава бизнесът за три месеца срещу ангажимента да задържи три четвърти от наетите за още 3 месеца. Заявките за наемане на безработни се приемат по електронен път през интернет страницата на Агенцията по заетостта.

Класирането ще е на принципа “първи по време – първи по право”. Ще се одобряват до достигане на определената квота. Средствата са разпределени между общините като са отчетени равнището на безработицата, броят на новорегистрираните след 13 март и броят на работодателите. Компаниите, които са освободили служителите си по малко от месец преди да кандидатстват, не могат да наемат същите хора. Фирмите с до 10 служители ще могат да наемат до двама безработни. Тези с до 50 служители – до 10, а онези с 250 служители – до 30 безработни. Фирмите с над 251 служители – до 60. Квотите за сектор “Туризъм” са идентични, с изключение на фирмите до и над 250 работници. Те ще могат да наемат съответно до 50 и 100 безработни.

______________

Българска оригами бутилка набра над $100 000 в Kickstarter

Българският стартъп DiFOLD, който създаде уникална оригами бутилка, успя да набере финансиране от над $100,000, а за краткото време от 4 часа постигна публичната си цел от $15 000.

DiFOLD Origami Bottle е сгъваема бутилка за многократна употреба с изключително практичен дизайн, която заема минимално пространство, а капачката ѝ от неръждаема стомана се грижи да не протича. Бутилката лесно се побира в дамска чанта или куфар, а интегрираната ѝ халка за закачане прави възможно да се закачи и за раница или колан.

Зад продуктовата иновация стоят Петър Захаринов и Радина Попова. След разработването на завършена версия на бутилката те регистрират проекта в платформата за групово финансиране Kickstarter и успяват да наберат средства много над първоначалната си заложена финансова цел от $15,000, които достигат над $100,000. Преди успешната Kickstarter кампания от DiFOLD събират контакти на заинтересовани от продукта. От екипа възнамеряват да вложат набраните средства за стартиране на индустриално производство и имат амбиция да произвеждат милиони оригами бутилки. Компанията има мисия да постави началото на нова категория сгъваеми опаковки за многократна употреба и да покаже, че в България може да се създаде влиятелен социален бранд с продукти с иновативен дизайн.

______________

Имаме вече най-високотехнологичен ядрено-магнитен резонанс в страната

Високотехнологичният ядрено-магнитен резонанс модел “Signa Architect”, наличен в още само 9 други държави в Европа, е на разположение на всички пациенти на столичната УМБАЛ “Св.Иван Рилски”. ЯМР е последно поколение апаратура – 3 тесла магнитен резонанс и последен вид модел, изработен от американската корпорация за производство на различен тип електрическа и електронна техника “General Electric”. Апаратът е с изключителна бързина и е първият по рода си в България. Той предоставя уникален комфорт дори и за най-малките пациенти, тъй като е специално конфигуриран за работа с деца. Машината позволява и усещането за клаустрофобия да бъде сведено до минимум, благодарение на 70 см. отвор, позволяващ правилното позициониране на пациента в самия ѝ център.

Към уреда допълнително са разположени пациентски монитор и апарат за обдишване, които ще позволят прецизно проследяване, както на деца, така и на пациенти под анестезия, а високите нива на шум, характерни при стандартно изследване ще могат да бъдат избегнати заради специалните тихи режими, с които е снабден моделът.

Апаратът работи и посредством първия за страната директен цифров интерфейс (DDI), който елиминира ненужния шум и осигурява възможно най-качествен образ на изображенията. Уредът разполага и с 48-канална приставка. Монтираният ядрено-магнитен резонанс е първият по рода си, който позволява бързо и качествено сканиране на цялото тяло, без лъчево натоварване, което го прави и изключително полезен при оценка на терапията и проследяване на онкологично болни пациенти.

______________

Училищната общност във “Факултета” почисти 10 тона отпадъци

Училищната общност – ученици, учители и родители почистиха двора на 75. ОУ “Тодор Каблешков”, кв. “Факултета”, София. Инициативата беше подкрепена от почистващата фирма ” Чистота Искър”, Българското национално радио, Столичния инспекторат и районната администрация “Красна поляна”, като се включиха различни хора от екипите им и всички работиха заедно. Резултатът – около 10 тона боклук – бе почистен и поставен на място. Подобен тип дейности са от изключително значение и са пример за това как една общност може да работи заедно, обединена около една цел – по-чисти дни. Инициативата намира много съмишленици в лицето на различни институции – почистващата фирма ” Чистота Искър”, Българското национално радио, Столичния инспекторат и районната администрация “Красна поляна”, а всички са уверени, че в условията на световна пандемия “това е добро начало”. Ученици, участвали в инициативата, са категорични, че хигиената е на първо място, защото има много вируси, бактерии. Не трябва да хвърляме нищо на земята, за да можем да израснем живи и здрави, казват те.

______________

Кралят на Испания подари на България 15 черни лешояда

Кралят на Испания подари 15 черни лешояда на България. Птиците вече са у нас и ще бъдат поставени под обгрижване от експерти на “Зелени Балкани”. Ръководителят на проекта “Светло бъдеще за черния лешояд” Ивелин Иванов поясни, че „тези 15 лешояда са част от европейски проект за възстановяване на вида на Балканския полуостров и по-конкретнов България. А проектът е част от програма на “Зелени Балкани” и на наши европейски патньори за възстановяване на четирите вида лешояди в Европа. След подписан меморандум с испанското правителство и краля на Испания, в България пристигнаха тези 15 черни лешояда. Интересен е начинът, по който те пътуваха. Пристигнаха от най-западната част на Испания, близо до границата с Португалия, като изминават в микробус повече от 4000 км“.

______________

Обновяват детски площадки в Стара Загора по инициативата “Заедно за повече детски усмивки”

Първата детска площадка в инициативата на Община Стара Загора “Заедно за повече детски усмивки” беше обновена през уикенда. Доброволци подмениха изпочупени фризове на пейки, намиращи се в съоръжението, сръчни майки боядисаха оградите и катерушките, а татковците се увериха в безопасността на пързалките. „Искаме да помогнем за по-добрия вид на детските площадки, тъй като много често те са обект на вандалски прояви“, обясни Делян Иванов и допълни, че поддържката на всички съоръжения е ежедневна и апелира към гражданите да бъдат пазени.

Община Стара Загора кани старозагорци да се включат като доброволци в инициативата „Заедно за повече детски усмивки“, в която да бъдат освежени детските площадки в града и селата от общината, за да бъдат привлекателно и безопасно място за игра. Инициативата ще продължи през почивните летни дни, за да бъдат обхванати всички съоръжения. Кампанията на Община Стара Загора е подкрепена от „Оргахим“ АД, които осигуряват безвъзмездно необходимите бои и лакове, подходящи за външни условия.

______________

Болницата в Добрич с дарени близо половин милион лева

Дарения за близо половин милион лева получи болницата в Добрич от началото на дарителска кампания, стартирала през март. Общините в областта превели на лечебното заведение 115 000 лв, а над 88 500 дарили фирми. Физически лица и сдружения дарили други 41 200 лв. Различни консумативи, лични предпазни средства и други материали на обща стойност 184 000 лв също са дарение за лечебното заведение от местни производители. РЗИ Добрич пък осигурила дезинфектанти и лични предпазни за над 38 000 лв.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!