Това е България – България на добрите новини! (08.11 – 15.11.19г.)

Посрещаме почивните дни с много хубави новини и се надяваме през следващите дни да се увеличават! Ето някои от поводите за оптимизъм през изминалата седмица!

_________________

Две IT компании разширяват дейността си в Пловдив

Две IT компании обявиха намеренията си да разширяват дейността си в Пловдив. Очаква се в рамките на следващите години едната да наеме 200 души в Пловдив, а другата – 300.

Първата компания е Modis. Тя се занимава с центрове за данни, мрежови услуги, поддръжка на крайни устройства и аутсорсинг услуги в сферата на финансите, администрацията, управлението на проекти и веригите на доставки. Клиенти на Modis са над 90 мултинационални корпорации, като компанията поддържа решения на над 30 езика за 20 различни индустрии.  Към момента в българския офис на дружеството са заети около 1200 души.

Втората компания е Sutherland. Компанията е добре позната, тъй като е един от най-големите работодатели с над 2800 служители у нас и офиси в София, Варна и Бургас. Американското дружество има планове в пловдивския му офис да бъдат наети около 300 души до края на следващата година.

_________________

Българският еврокомисар Мария Габриел сред 50-те най-влиятелни жени в Европа за 2019 г. в областта на киберсигурността

Българският еврокомисар Мария Габриел е обявена от водещото европейско списание за киберсигурност SC Media UK за една от 50-те най-влиятелни жени в Европа за 2019 година в областта на киберсигурността.

Списанието е утвърдено в европейската медийна индустрия, предоставяйки информационни ресурси за специалисти по киберсигурност, които се нуждаят от знания относно стратегиите, най-добрите практики за защита на данните, правителствените разпоредби и съвременните технологии за IT сигурност. С годишните си класации то показва признанието си за постиженията на личности, допринесли с работата си за подобряване на сигурността на информацията.

Киберсигурността е тема, която в днешната цифрова ера засяга всеки eдин от нас. Вече имаме европейска стратегия за киберсигурност, имаме по-силна европейска агенция за киберсигурност, както и първата рамка за сертифициране на продукти и услуги. Мрежата от центрове за компетентност в държавите членки и европейски център за киберсигурност, който предстои да създадем, също са ключови елементи на стратегията. Жените имаме талант, знания и експертен опит, чрез които можем да допринесем много за европейската киберсигурност, ако имаме шанс“, коментира българският еврокомисар.

_________________

Млад лекар спаси 5-ма пациенти за денонощие

Д-р Владимир Иванов

Младият инвазивен кардиолог д-р Владимир Иванов от многопрофилната болница в Пазарджик извърши за 24 часа по спешност коронарна интервенция на общо 5 пациента с остър миокарден инфаркт. Коронарната ангиопластика или балонната дилатация с поставянето на стент е съвременен метод за лечение на сърдечно-съдови заболявания по минимално инвазивен път. При спешни ситуации като остър миокарден инфаркт или нестабилна ангина пекторис е важна всяка минута, за да се предотврати голяма некроза и загуба на сърдечна тъкан, като значително се намалява риска от усложнения и от летален изход. Д-р Иванов е на 38 години и ръководи катетаризационната лаборатория в лечебното заведение. Завършва медицинското си образование в Германия през 2007 година, защитава специалност по вътрешни болести и кардиология през 2014 също в Германия, а през 2017 защитава докторска дисертация към университета в град Бохум, Германия. След 15 години, през 2018 г. д-р Владимир Иванов се връща да работи и спасява животи в България.

_________________


Учителските заплати продължават да растат, през 2020 г. със 17%

С най-малко 17% ще нараснат заплатите на педагогическите специалисти в образователната система от началото на следващата година. Това е записано в Анекса към Колективния трудов договор (КТД), подписан от Министерството на образованието и науката и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование. Според документа учителите ще получават не по-малко от 1085 лв. основна заплата. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1120 лв., а на главните учители – 1176 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1334 лв., а заместник-директорите – 1246 лв. За целта в бюджета за следващата година са заложени 360 млн. лв. повече за трудови възнаграждения на учителите. Предвидени са и 54 млн. лв. за увеличение на индивидуалните работни заплати на непедагогическия персонал. С анекса се завишават допълнителните възнаграждения за класните ръководители, както и за лекторските часове. Въвежда се и изискване 50% от средствата за квалификация в бюджетите на детските градини и училищата да бъдат използвани за вътрешни или междуинституционални обучения.

_________________

Фонд ще подпомага дейността на малки и средни предприятия граничните области на България и Сърбия

Фонд за малки проекти се предвижда да подпомага малки и средни предприятия в граничните области на България и Сърбия през новия програмен период 2021-2027 г. Финансирането ще е по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg – ИПП България – Сърбия 2021-2027, която се очаква да бъде одобрена до края на следващата година.

Малките и средните предприятия ще могат да получават безвъзмездно средства по проекти до 100 хил. евро при облекчени процедури за подпомагане и модернизиране на производството, повишаване на капацитета и достигане на нови пазари, повишаване на конкурентоспособността и др. Целта е да се подкрепи икономическото развитие и потенциал на регионите чрез насърчаване на бизнеса.

30% от бюджета на програмата в следващия период може да бъде насочен към реализирането на голям стратегически проект между двете държави, стана ясно още по време на срещата. Целта е по този начин да се постигне по-голям ефект от инвестициите. Очаква се да се финансират проекти чрез възможностите на тематична цел 5 – Европа близо до жителите.

_________________

Кубрат Пулев с нова победа

Кубрат Пулев постигна нова победа на професионалния ринг, след като надви по точки американеца Райдел Букър на галавечер в САЩ. Българският боксьор се справи с важното предизвикателство без никакъв проблем, което ще му позволи през 2020 г. да се бие отново за световната титла.

_________________

Пловдивчани садят нова гора в район “Тракия”

Пловдивчани посадиха 300 дръвчета в залесителна акция за създаване на нова гора в район “Тракия” в пространството между стадион “Локомотив” и военно поделение. Целта на инициативата е създаване на зелен пояс от една страна и от друга – създаване на ново място за отдих на пловдивчани. Мястото ще бъде облагородено и с нови пейки, детски площадки и други уреди в зони за спорт и развлечение.

_________________

Баби и дядовци от Свищов изпратиха бус детски дрехи и играчки за приюта на отец Иван

На връх християнския празник “Св. Мина” пенсионерските клубове от Свищов изпратиха бус, пълен с детски дрехи и играчки за децата от дома на отец Иван от Нови хан. Благотворителната инициатива е провокирана от репортаж за трудностите, пред които е изправен свещеника в стремежа си да създаде условия за нормално отглеждане на деца и техните майки, останали без дом. Топли дрехи, якета, обувки, пакетирани хранителни продукти, книжки и детски играчки ще зарадват малките палавници. Някои от даренията са предоставени от местни търговци, други събрани от членовете на пенсионерските клубове. Транспорта фирма пък е предоставила безвъзмездно буса, отнесъл дарението до Нови хан.

_________________

Велико Търново с пет номинации за Годишните награди в туризма

Старопрестолната ни столица Велико Търново се включва с пет номинации в Годишните награди в туризма. “Царевец” и “Арбанаси” са две от туристическите дестинации, които ще се състезават за наградата. Общината и Велико Търново са център на културния, на еко и религиозния туризъм, като номинации имат и Еменският каньон и Къпиновския манастир „Св. Николай“. Гласуването върви и обявените награди ще станат ясни на тържествена церемония през декември.

_________________

Младият учен Велислава Петрова с огромен принос в световната наука

Младият български учен Велислава Петрова направи свое откритие, което ще даде огромен принос за световната наука в борбата с морбили. Тя доказа, че вирусът изтрива паметта на имунната система и я връща в състоянието на новородено. По темата тя работи пет години, докато подготвя доктурантурата си в Кеймбридж. Изследването пък, дало категоричен резултат е извършено в една от трите най-големи лаборатории за генетични изследвания – в института “Сангер”.

Отритието на Велислава Петрова доказва, че вирусът въздейства на две нива – изтрива имунната памет и пречи тя да разпознава нови инфекции.

От месец младият български генетик работи по проект за борба с ХИВ и СПИН към ООН.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!