Това е България – България на добрите новини! (30.08 – 6.09.19г.)

Лятото се изнизва плавно и първите прохладни сутрини вече се усещат. Ние обаче носим и слънцето, и настроението, и желанието да стопляме душите си още много дълго време. Ще огряваме с позитивни новини и добро настроение всяка седмица!

__________________

Несъмнено, един от най-страхотните поводи за радост през седмицата беше победата на Григор Димитров над Федерер!

След прекрасната и емоционална победа, Григор беше силно развълнуван и сподели “Аз отново съм тук!“. Той постигна успеха срещу Маестрото с 3:6, 6;4, 3:6, 6:4, 6:2.

В петък от 23 часа очакваме и следващия съперник на полуфинал Данил Медведев, за който Григор каза:

Играли сме няколко пъти с Данил. Той имаше изключително лято. Познавам играта му. Ще опитам да се възстановя и да се подготвя за Данил. Той е много труден съперник. Но аз съм отново тук!

__________________

Българските гимнастички отново с медали за България от Световното по художествена гимнастика в Казан

Националният ни ансамбъл по художествена гимнастика спечели златен медал във финала на три обръча и два чифта бухалки на Световната купа по художествена гимнастика в Казан, Русия. Момичетата отново бяха на изключително ниво и се класираха на първа позиция с резултат от 28.100 точки. Възпитаничките на Весела Димитрова се класираха на второ място в многобоя на турнира от сериите “World Challenge Cup“. А бронзовият медал дойде за Бояна Калейн със съчетанието на топка. Така момичетата ни се прибраха с пълен комплект медали.

Следващото участие на момичетата ще бъде на 16-ти септември, когато ще се проведе Световното първенство в Баку, Азербайджан.

__________________

Интерактивен младежки център още се строи в Благоевград

Община Благоевград ще кандидатства с проекто предложение пред Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 година за изграждане на Съвременен младежки образователен център.

Мястото за изграждането на центъра също вече е избрано – парк “Македония”. Целта е да бъдат осигурени нови възможности за развитие на младите в образователната сфера и спорта.

Предвижда се да бъдат обособени различни по функционалност зони и помещения. Центърът ще разполага с библиотека, зали за конференции, кръгли маси и форуми, зони за хранене, леглова база, игрища за различни видове спорт, както и фитнес на открито. Също така ще бъде осигурен и достъп за хора в неравностойно положение.

__________________

Линия 3 на метрото е на финална права

До края на октомври се очаква цялото 8 км трасе на линия 3 на метрото да бъде завършено. В следващите месеци ще приключат и тестовете на новите системи за управление на новите метровлакове.

Подлезът около Орлов мост се очаква да бъде отворен на 15-ти септември, като там ще бъде връзката между линия 1 и 3. Връзката между 2 и 3 пък ще се намира на метростанция НДК.

Очаква се по новата линия 3 да се движат средно около 600 000 пътници дневно, а до периферните точки на града да се стига за 16 минути. Трафикът също се очаква да се намали до 25%. Третата линия ще осигури също връзка с над 55 автобусни и тролейбусни спирки.

__________________

Община Елин Пелин вече 3 години подпомага млади семейства, борейки се с демографкста криза

Трета поредна година община Елин Пелин води успешна политика, насочена към подпомагане и подобряване на живота на младите семейства. През 2017 година са изплатени 16 100 лева под формата на еднократна помощ за раждане на дете, а през 2018 сумата е 32 300 лв. Специални грижи се полагат и за семейства на три и повече деца.

Сумата, която държавата отпуска при раждане на трето дете е 300 лева, а за всяко следващо 200 лева. В община Елин Пелин обаче сумата може да достигне до 1500 лева за трето или следващо дете.

За първите 7 месеца на годината са осигурени средства за 58 семейства, като сумата възлиза на 27 700 лв. До края на годината се очаква броят да нарастне, тъй като само през август са подадени 12 молби за отпускане на еднократна помощ.

Общината организира и кампанията “Бебе на годината“, като на официалната церемония през февруари се събират всички родители на деца, родени през януари. Първото бебе на годината получава специални подаръци, а всички останали бебета, родени през януари получават подаръци от различни фирми, развиващи дейност на територията на общината.

Всички инициативи, които развива общината я открояват като една от малкото в страната, която търси активен начин за борба с демографската криза.

__________________

60 електрически автобуса тръгват в община Варна

60 електрически автобуса ще закупи община Варна и те ще се движат в линиите на градския транспорт. Вече има и подаден проект “Екологично чист транспорт за Варна“, който предвижда закупуването на 40 соло и 20 съчленени електрически автобуса. Целта на проекта е да се подобри качеството на въздуха чрез осигуряването на електрически превозни средства, както и да се облекчи трафикът в града. Проектът се разработва съвместно с общинския превозвач “Градски транспорт” ЕАД по процедура “Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух” по Оперативна програма “Околна среда” 2014 – 2020 година, която безвъзмездно осигури бюджета по проекта, който възлиза на 71 392 044 лева.

__________________

447 млн. лева осигурява държавата за ремонт на засегнати от свлачища пътища

447.1 млн. лева за укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от свлачищни и срутищни процеси, осигури Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В следващите три години средствата ще бъдат разпределяни, като до 31 млн. лева се отпускат по бюджета на министерството за 2019 година, а останалите 416.1 млн. лева ще бъдат осигурени от приходите от тол-такси в периода 2020-2021 година.

С набавените средства ще се финансира извършването на геодезически измервания, инженерно – геоложки и хидроложки проучвания, изготвяне на технически проекти и изпълнение на трайни укрепителни и обезопасителни дейности по 74 участъка от републиканската пътна мрежа.

Сред обектите, по които ще се работи, са отсечки от пътищата: Соколовци – Смолян – Средногорци; Кочериново – Рила – Рилски манастир – Кирилова поляна; Костенец – Радуил – Боровец – Самоков; Мизия – Оряхово и други.

__________________

Две деца от България спечелиха медали азгодишното издание на Space Camp Turkey

Медал за “Най-високи отличия за знания и умения в космонавтиката и наличие на високи качества на бъдещия космонавт” спечели Георги Илиев. Симона Йорднова беше другият български представител, който си тръгна с медал.

Учебно-тренировъчният лагер е един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA. В тазгодишното издание се включиха 104 деца и младежи от 27 градовеи села в България. Заедно със свои връстници от Русия, САЩ, Испания, Англия, Полша, Гърция, Литва, Турция, Румъния, Китай, Израел и Пакистан, те работиха по различни проекти и задачи.

Искам да изпратя едно послание към всички деца, които се притесняват да кандидатстват за Space Camp: Не трябва да се страхувате, просто го направете, защото Space Camp Turkey е място, което много обогатява, както в областта на науките, така и ни учи да общуваме и работим в екип с хора от други националности, което е изключително ценно“, споделя Симона.

__________________

4 медала за България от Олимпиадата по информатика в Словения

След проведената олимпиада по информатика в Словения, българският отбор се завърна с общо четири медала – три сребърни и един бронзов. Сред отличените младежи са Атанас Димитров и Благо Гунев (8 клас), възпитаници на СМГ, Деян Хаджи-Манич (7 клас) от МГ “Д-р Петър Берон” във Варна и Велислав Гърков (7 клас) от 2 СУ “Акад. Емилиян Станев” в София.

В състезанието взеха участие 90 състезатели от 24 страни, а ръководители на българския отбор бяха Каталина Григорова от Русенския университет и Илиян Йорданов от Факултета по математика и информатика на СУ “Св. Климент Охридски”.

__________________

Отчетоха ръст на икономиката у нас до края на юни

Второто тримесечие на годината бележи ръст на икономиката с 3.5% в сравнение със същия период на миналата година. Това показват данни на Националния статистически институт. През април-юни брутният вътрешен продукт е 29.1 млрд. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, на човек от населението се падат 2128 евро. Растежът на икономиката спрямо първото тримесечие на годината е 0.8%.

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт през второто тримесечие възлиза на 29.1 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 4162 лв. от стойностния обем на показателя.

__________________

Български илюстратори получиха награди от Панаира на книгата в Москва

Трима български илюстратори бяха отличени с награди на Международния панаир на книгата в Москва.

Ясен Гючелев и Капка Кънева са сред победителите в конкурса “Образ книги”, а илюстраторът Виктор Паунов получи почетна грамота.

Церемонията по официалното награждаване ще бъде на 7 септември, като тогава ще бъде обявен и носителят на Гран при.

Капка Кънева спечели награда в категорията “най-добри илюстрации за произведения за деца и подрастващи“ за хартиените пластики, създадени за “Железния човек” от Тед Хюз.

Ясен Гюзелев грабна приз в категорията “Най-добри илюстрации към произведения на художествената литература” за работата си по “Пътешествие до центъра на Земята” от Жул Верн.

Виктор Паунов спечели своята грамота в раздела “Най-добри илюстрации за произведения за деца и подрастващи“ за илюстрациите си към “Котаракът Франт и загадъчният остров” от Иван Раденков.

__________________

Филмът “Ага” ще се разпространява в САЩ

Филмът “Ага” на Милко Лазаров ще бъде разпространяван в САЩ, като прожекциите на филма ще започват с официална премиера на 4 септември във Film Forum в Ню Йорк.

От 27 септември тръгва и в Laemmle Royal в Лос Анджелис. Разпространението е поето от Big World Pictures.

До момента лентата има спечелени близо 40 отличия от различни международни фестивали, сред които за най-добър филм в Кайро, на “Златна роза” във Варна, в Любляна и в Сараево.

Филмът разказва за живота на ескимосите Нанук и Седна, които мечтаят да се съберат с дъщеря си Ага, избрала живота в града и загърбила традициите. Сюжетът е посветен на начина, по който модерният свят променя взаимоотношенията между хората. Главните роли във филма изпълняват Феодосия Иванова, Михаил Апросимов и Галина Тихонова.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!