Това е България – България на добрите новини! (29.11 – 06.12.19г.)

На прекрасен, празничен Никулден ви споделяме всички позитивни събития от седмицата, с надеждата те да стават все повече и за тях да се говори много! Вижте ги!

*Снимка: Unsplash.com

_______________

Обновиха стара пловдивска детска градина стана

Детска градина “Едгар Бороу” в пловдивския квартал “Тракия бе напълно обновена. Инвестицията в комфорта на деца и възпитатели е на стойност 390 000 лв. Детското заведение, което е построено преди близо 30 години, за пръв път претърпява такъв мащабен ремонт.

От общо 10 само две детски градини в района не са санирани. “Едраг Бороу” обаче е топлоизолирана, а на покрива й има и фотоволтаик, които пести енергия. Новоизбрания кмет на Пловдив разпореди да се търсят възможности за разширяване на детските заведения и насърчи районните кметове да искат средства за обновяване на сградите на градини и ясли в града, за да се създаде отлична среда за отглеждането на малките пловдивчани.

_______________

Китайци дариха система за откриване на горски пожари

Китайска фирма дари на Югозападното държавно предприятие система за откриването на горски пожари. “Опазването на горите от пожари е основен акцент в работата ни и полагаме сериозни усилия да засилим капацитета си за превенция и контрол на възникването и овладяването им“, коментира директорът инж. Дамян Дамянов.

Китайката компания пък била мотивирана да презентира възможностите си със споделената грижа и отговорност за опазване на българската гора като част от общата природа. Дарената система за наблюдение е монтирана на територията на “Държавно ловно стопанство “Витошко-Студена”, като в периметъра й попадат гори от Пернишко, Радомирско и Самоковско.

_______________

Износът за германия расте през първите осем месеца на 2019г.

Отчетен е 1.3% ръст на износа за Германия за периода януари – август 2019г. спрямо същия период 2018 г. , стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов в Министерски съвет с представители на германския бознес.

Рекорден стокообмен в размер на 8.153 млрд. Евро е достигнат през 2018 година, а очакванията за тази година са да надхвърли 9 млрд. Евро.

Преките чуждестранни инвестиции от Германия възлизат на 105.4 млн. евро през изминалата година.

“В България има отлични условия за развитие на бизнеса. Неслучайно според проучванията 88% от германските фирми отговарят положително на въпроса дали отново биха инвестирали у нас”, заяви премиерът пред представителите на Германо-българската индустриално-търговска камара и Източната комисия на германската икономика.

Интерес за германските компании представляват сферата на транспортната инфраструктура, енергетиката и енергийната ефективност, управление на води и отпадъци, машиностроене, производство на автомобилни части и детайли, електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост и др.

_______________

Има средства за археологически проучвания на трасето Видин-Монтана

В Агенция “Пътна инфраструктура” е отворена оферта за извършване и наблюдение на предварителни проучвания на археологически обекти по трасето на пътя Видин-Моонтана. Стойността е над 820 000 лв. Постъпилата оферта е на Националния археологически институт към БАН.

По трасето са регистрирани 8 археологически обекта, като някои от тях са селища от II и I хилядолетие преди Христа. Има и материали от римската епоха и османския период.

_______________

Българка оглави отдела за речите в комисията на Фон дер Лайен

Елисавета Димитрова е българката, която оглави отдел в новата Европейска комисия, отговарящ за речи, мултимедийно съдържание и връзки с представителствата в държавите членки.

Соня Господинова пък ще е говорител на френския еврокомисар Тиери Бретон, който отговаря за вътрешен пазар, отбранителна индустрия и Космос.

Европейската комисия на Фон дер Лайен встъпи в длъжност в неделя.

_______________

Възстановяват над 650 дка увредени гори в Югозапада

Над 650 дка увредени гори на Югозападното държавно предприятие ще бъдат възстановени чрез залесяване. Това е повече от половината предвидени за възстановяване от НАТУРА 2000. Половин година след откриването на автоматизирана линия за контейнерни фиданки вече са произведени над 310 000 дръвчета със закрита коренова система от 7 дървесни видове. Те ще бъдат засадени в увредените гори. Проектът предвижда залесяване и на други 2750 дка, попадащи в зони от европейската екологична мрежа.

_______________

Валентин Андреев беше обявен за “Изгряваща звезда” на Балканите под 18 г.

Валентин Андреев е един от най-младите български атлети, бронзов медалист на Европейския фестивал в Гьор през 2017 в хвърлянето на чук.

Тази година, заедно с Ивет Лалова, Валентин беше сред най-добрите в балканската атлетика. Той беше обявен за “Изгряваща звезда” за 2019 година по време на деветата балканска атлетична гала във Вършаничка баня (Сърбия).

Към момента той оглавява и световната ранглиста в хвърлянето на чук при младежи до 18 г., с резултат от 77.80 метра.

Големите успехи за Валентин тепърва предстоят, а ние му пожелаваме успех и здраве!

_______________

74 жилища за бедни строят в Пловдив

Община Пловдив предвижда изграждането на 74 социални жилища в район “Източен” на ул. “Владая” 6. Проектът е по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по “Региони в растеж”.

Новите жилища ще бъдат построени в една сграда, като ще има 40 едностайни, 22 двустайни, 8 стристайни, 4 четиристайни и са предвидени 18 паркоместа.

Те ще отговарят на нормалните битови нужди за всяко домакинство – санитарни възли, кухни, дневни и спални помещения. В сградата има всички необходими инсталации, ще бъде положена и необходимата изолация.

По време на общественото обсъждане беше засегната и темата за социалното интегриране и мотивация за активно включване в социалния живот на хора от уязвими групи от населението и други в неравностойно положение.

_______________

Детските градини в Свищов стават безплатни от 2020 година

От началото на 2020 година в Свищов всички детски градини ще бъдат напълно безплатни. Това е една от мерките, които общината предприема в борбата с демографската криза. Таксата от 50 лева ще бъде изцяло премахната. “Напрваили сме всичко необходимо по отношение на бюджет 2020 да редуцираме средствата с близо 250 хил., които ще са необходими да покрият таксата на всички деца, посещаващи детска градина в община Свищов. Мисля, че това е един изключителен подарък за младите семейства за новата 20202 г. Именно с тези последователни стъпки, които направихме в началото на тази година, когато отпадна абонаментната такса от 10 лева, така и през следващата година, с отпадането на таксата за изхранване, показваме нашия сериозен ангажимент в посока подкрепа на младите семейства и децата на Свищов. За нас е важно всички деца да посещават детските заведения и да имат равен достъп до образователна среда, независимо от социалния им и етнически статус. Няма да спрем да търсим такива политики, които да успяваме да насочваме към младите хора и младите семейства, за да ги стимулираме да отглеждат децата си в нашия град. Това е една добра първа стъпка и ще продължим да работим в тази посока.“ – каза кметът на града Генчо Генчев.

_______________

Собственик на ресторант в София дава храна на бездомни и бедни хора

Втора поредна година Мартин, който е собственик на ресторант в столицата, дава безвъзмездно храна на бедни и бездомни хора. „Това са наши баби, майки, братя, това сме ние, това е България“, споделя той за Нова телевизия. “Те не са втора, трета ръка, за мен е удоволствие да помагам, чувствам се нужен.“. Самият Мартин има трудна житейска история, в която негови роднини го оставят без покрив над главата, заради имот. Той разказва, че също се е редил на подобни опашки захрана и ако не е имало тогава кой да му помогне по този начин е щял много трудно да оцелее. Сега дава в ъзможност на други хора да имат спокойствието, че ще бъдат поне нахранени и помага с каквото може.

_______________

Врачанският музей се сдоби с находки от преди 30 века

Новите разкопки в обекта Оходен-Валога край Враца се увенчаха с огромен успех! Екипът, начело с археолога Георги Ганецовски, открива нов пласт, който датира с почти 15 000 години по-рано от досега известното за праисторическата местност, известна като люлката на първата земедеска цивилизация в Европа.

Аз лично не познавам подобен случай в историята на археологическите разкопки в България и Европа“, каза директорът на музея във Враца и ръководител на експедицията Георги Ганецовски. Досега откритите артефакти край селото са били с произход между 5950 и 5600 г. Пр. Хр., но новите находки датират около 29 хил. г. пр. н.е.

Откритията недвусмислено показват, че археологическият обект Оходен-Валога е първият у нас с регистрирани културни пластове от късния мезолит и ранния неолит”, коментира още той. Уникалното съкровище от 17 000 златни халки ще стане част от експонатите в регионалния исторически мучей във Враца.

_______________

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!