Това е България – България на добрите новини! (02.03 – 08.03.19г.)

В този хубав петъчен ден и празник на жените поздравяваме всички, които празнуват! Дано всеки ден имаме повод да се усмихнем широко!

Най-хубавото време е изпълненото с любов, доброта, смисъл, борбеност и топлина!

Ето хубавите емоции, с които се зареждаме всяка седмица – вижте добрите новини от изминалите дни!

*Заглавна снимка: Unsplash

Радослава Мавродиева спечели златен медал от Европейското първенство в Глазгоу

Българската състезателка Радослава Мавродиева постигна страхотен успех на Европейското първенство в Глазгоу навръх Националния празник 3 март, като спечели златен медал в тласкането на гюле. Прекрасният резултат от 19.12 метра е и нейно лично постижение до момента.

Фантастично е, че спечелих точно днес – на Трети март, на националния празник на България. Този медал е за всички българи, които ме подкрепяха. Беше време да стигна до първото място, но в момента все още не мога да го осъзная. Надпреварата беше много оспорвана, но аз се стараех да не гледам резултатите на другите. Просто излязох и се състезавах.“, каза Радослава след успеха си.

Български компании сред европейските лидери по иновации и ръст

Трета поредна година Financial Times класира лидерите по иновации и ръст в Европа. 7 български компании се наредиха сред най-добрите. Технологичната компания за софтуер иновации Accedia е най-бързо растящата българска фирма според класацията FT1000.

В класацията се отбелязват европейските лидери в различните индустрии с най-голям годишен ръст на приходите между 2014 – 2017г.

Компанията Accedia е на 448 място с ръст от 388% между 2014 и 2017 година.

На 449 място се подрежда Bulpros Consulting, следван от Donau Star – компания за търговско корабоплаване и спедиция (476 място). На 642 място е консултанстската филма Next Consult, производителите на хранителни стоки RooBar – Smart Organicса на 908, технологичната компания Scale Focus (937 място) и компанията за професионално студийно оборудване Dynaphos се класира на 954.

В София вече има банка за кърма

Един милион лева струваше на Столична община ремонтът на единствената банка за майчина кърма в София, която отново отвори врати. Сградата на банката е изцяло обновена, сменено е и част от медицинското оборудване, като предстои закупуването на още специализирана техника.

Поради факта, че банката беше затворила за ремонт, в момента тя се нуждае от повече дарители, за да може да заработи нормално. Към момента има и голямо запитване на майки, които искат да вземат кърма, така че нуждата от дарители е наистина голяма. “Всички знаем, че кърмата е най-добрата храна за новородените и малките бебета. Затова искам да призова майките, които имат повече кърма, да се свържат с нас на нашите телефони, на нашия сайт и да помогнат с кърмата си да нахраним нуждаещите се бебета“, казва д-р Цветомира Борисова.

С предимство в получаването на кърма са недоносените бебета, както и новородени, чиито майки не могат да кърмят по медицински причини. За тях и кърмата е безплатна, а майките на здравите бебета ще я получават срещу символично заплащане.

С 10,5 млн. лева изграждат три многоетажни паркинга в Пловдив

Първият общински многоетажен паркинг в града се очаква да бъде готов преди края на годината. Инвестицията му е близо 3,4 млн. лева. Предвижда се на партерното ниво да има търговски обекти, които ще се отдават, а на останалите три етажа ще има място за общо 150 автомобила. Месечният абонамент се очаква да бъде 50 лв.

Проблемът в целияя град е голям. 190 000 са превозните средства в Пловдив, а преди няколко години бяха със 70 000 по-малко. Решението е в такива паркинги“, зави кметът на Пловдив Иван Тотев. Таксуването ще бъде автоматизирано и се работи по изграждането на поне още два такива паркинга.

В Дортмунд отвори врати българско училище

Български емигранти в германския град Дортмунд откриха българското училище “Св. Св. Кирил и Методий”. Местната медия Ruhr Nachrichten пише, че в учебното заведение ще се обучават над 70 деца, разпределени в пет класа. Предметите, които ще се изучават, са български език и литература, история и география. Всяка събота между 14:30 часа и 17:00 часа ще се преподават и уроци за родината.

Всички деца са задължени да посещават паралелно основно или средно училище.

5 антични колони ще бъдат издигнати на площада в Пловдив

Пет антични колони, които са намерени при разкопките на западната част от Римския форум, ще бъдат издигнати на площада в Пловдив. При разкопките са открити и други архитектурни елементи като зидове, капители и орнаменти. Те също ще бъдат реставрирани и изложени като част от проекта за реставрация и консервация на арх. Румяна Пройкова.

Успоредно с проекта върви и ремонтът на съвременния площад в града. “Ще има плавен преход към античното пространство“, поясни археологът Елена Кесякова, която контролира прочистването на обекта и издигането на подпорните стени.

Малко градове по света могат да се похвалят, че античният им площад съвпада със съвременния, както е в Пловдив“, заяви още тя.

2025 година от София до Скопие ще се стига за час с влак

До 2025 година се предвижда да се изгради железопътна връзка, която да свързва София и Скопие, като пътуването да бъде не повече от час. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между България и Северна Македония.

За новия програмен период у нас са предвидени 400 млн. евро за изграждането на модернизацията на жп линията от София до границата със Северна Македония. Приблизително същата сума е предвидена и за изграждането на железопътната свързаност от Скопие до границата с България.

Пътната карта сочи, че към 2025 г, плюс-минус година, ние ще имаме изградена инфраструктура“, заяви Желязков.

Велико Търново посреща своя празник на 22 март с разнообразна културна програма

Освен първа пролет, на 22 март Велико Търново ще чества и своя празник с пъстра културна програма и поредица от събития от различно естество. През целия месец март в града ще се случват многобройни мероприятия, които ще радват местни и гости на града. Акцент в събитията е поставен върху децата и учениците, като цели 12 събития са насочени към тях, а кулминацията ще бъде новият прочит на пиесата на Добри Войников “Криворазбраната цивилизация”. Постановката ще се играе на 20 март в читалище “Искра” от Театър “ВЕСЕЛ” и театрална студия към Езикова гимназия “Проф. Д-р Асен Златаров”.

Програмата за културния месец, посветен на празника, включва още множество изложби, литературни събития с представяне на нови автори и нови книги. Ще бъдат поставени и няколко спектакъла, също концерти и музикални събития.

Навръх 22 март Царевец, църквата “Свети Четиридесет мъченици” и Музей “Възраждане и Учредително събрание” ще са със свободен вход. Безплатни турове ще се извършват в средновековния столичен град, а също и в църквите в кв. “Асенов”.

На 23 март тенорът на Старозагорската опера Симеон Симеонов ще изнесе концерт в изложбените зали “Рафаел Михайлов”, а вечерта е отредена за първото по рода си “Парти в парка”, включващо богата концертна програма, лазерно шоу и заря.

Събитието ще започне в 19:00ч. в парк “Марно поле”.

На 29 март месецът ще завърши с концерт на Лили Иванова в Двореца на културата и спорта “Васил Левски”.

Франция издаде сборни с разкази на Здравка Евтимова

В началото на март във Франция беше публикуван сборник с разкази от издателство Le Soupirail на българската писателка Здравка Евтимова. “Невъзможното синьо” (“D’un bleu impossible”) събира няколко произведения на авторката, преведени на френски от Красимир Кавалджиев.

Книгата ще бъде представена на форума “Другият салон на книгата” в Париж между 8-ми и 10-ти март и на “Салон на книгата” между 15-ти и 18-ти април.

2 145 лева събраха в Свищов за кампанията “Да помогнем за чудото Мишо”

Организираният Мартенски благотворителен базар “Да помогнем за чудото Мишо”, иницииран и организиран от Първо българско читалище “Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” в Свищов, успя да събере сумата от 2 145 лева. Всички изработени за базара мартеници и украшения са разпродадени в помощ на 7-годишния Михаил за подпомагането на неговото лечение и рехабилитация. Михаил страда от детска церебрална парализа, както и съпровождащи заболявания. Той е започнал лечение в Специализирана болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа “Света София” при доц. Д-р Иван Чавдаров, което вече дава положителни резултати.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!