Това е България – България на добрите новини! (20.12 – 27.12.19г.)

В последния петък от 2019 г. събираме отново доброто от седмицата, като се надяваме през новата година добрите новини да се множат и да намират повече място в информационния поток! Вижте кои бяха новините от изминалите дни и споделяйте хубавото от страната!

_______________

Над 1 910 000 лева събра “Българската Коледа”

Благотворителната инициатива “Българската Коледа” събра тази година над 1 910 000 лева. Изпратени са над 484 000 дарителски SMS на номер 1117 и гласови обаждания на 0900 1117 от началото на кампанията.

На коледния благотворителен спектакъл “Българската Коледа” присъстваха президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева, Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, дипломати, дарители, посланици на кампанията и деца, подпомогнати вече от “Българската Коледа”. В подкрепа на страдащи деца от сцената на Народния театър послания отправиха изявени български музиканти, певци, танцьори, актьори, спортисти и журналисти. Тази година концертът бе реализиран от екипа на “Dream Team Productions” и излъчен на живо по Нова телевизия, Българското национално радио и БНТ Свят. Миро, Орлин Горанов, Графа, Любо Киров, Люси Дяковска, Фондацията, Теодосий Спасов, Веско Ешкенази, Виктория Георгиева, Печенката и Деси Тодорова, Еделина Кънева, танцьорите Джорджия Кънчева и Антон Кандауров, възпитаниците на Национално училище за танцово изкуство в София, детска вокална група Бон-Бон и Детски хор на Българското национално радио посветиха своите изпълнения на нуждаещите се деца и призоваха за подкрепа.

_______________

Откриха първата българска книжарница във Виена

“Бухница” – така се нарича първата българска книжарница във Виена. Тя е създадена от Елица и Анастас Николови, които смятат, че това е нещо, от което българите в града имат нужда. Пред БНР Николова разказва как се родила идеята, като шеговито я определя като “егоистична”, защото до този момент тя и съпругът й е трябвало да поръчват българска литература по приятели или да пренасят книги в багажа си. Така един ден, докато очакват поредната доставка от приятели, те се замислят колко приятно би било, ако могат да купуват книги от Виена. Всичко се развива много бързо. Идеята се ражда през лятото, а малко преди края на годината книжарницата вече е факт.

За да я реализират, те стигнали до семейство Петрови, които от около 2 години поддържат “Винотека” – място, в което продават изцяло българско вино, те им част от втория си етаж и така се появява “Бухница”. Освен книги те разполагат в малкото пространство и други художествени произведения. Книжарницата предлага всякакъв тип литература – българска съвременна и класическа, детска, книги за тийнейджъри и преводна литература.

Николови живеят във Виена от две години и половина и определят преместването си като авантюра. Анастас е консултант в сферата на информационните технологии, а Елица преподава български в откритото в началото на март ново българско училище “Проф. Иван Шишманов” в града. Във Виена от повече от 25 години съществува и българско-австрийското училище “Св. Кирил и Методий”.

_______________

Обновяват пет български манастира с европейски средства

Пет от най-старите ни манастири, обявени за паметници на културата – Бачковският, Троянският, Кремиковският, Килифаревският и Плаковският, се очаква да бъдат реставрирани с европейски средства. Така тези религиозни средища ще станат още по-привлекателни за поклонници и туристи, посочват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Ремонт на сгради, облагородяване на района и туристически център се предвижда да бъдат направени във втория по големина български манастир – “Успение Богородично” край Бачково. Той кандидатства за европейско финансиране с проекта “Бачковски – Православна Света обител и духовна поклонническа дестинация” на стойност малко над 1,2 млн. лв. по Оперативната програма “Региони в растеж” /2014-2020 г./.

В процес на разглеждане е проектът на още един забележителен паметник на културата от национално значение – Троянският манастир “Успение Богородично”. Там е необходимо да бъдат извършени реставрационно-консервационни и ремонтни работи на западното крило на манастирския комплекс и основната църква в него.

Действащият девически манастир “Рождество Богородично” край Килифарево също има нужда от средства за ремонт и реставрация. Идеята е там да бъдат изградени нова магерница, конферентна зала, паркинг, туристическа пътека до стария манастир и мост на река Белица. Манастирът “Св. пророк Илия” край Велико Търново има нужда от средствата за основен ремонт и реконструкция на манастирските сгради и централния храм. Проектът предвижда основни реставрационно-консервационни дейности и изграждане на туристически атракции.

В края на ноември беше подписан договор за ремонт на Кремиковския манастир по проекта на Столичната община “Кремиковски манастир – духовният център на Софийската Света гора”. Там ще бъдат инвестирани малко над 9,5 млн. лв.

_______________

Укрепват свлачище до Асенова крепост с 460 000 лв.

Междуведомствената комисия към Министерски съвет за възстановяване и подпомагане е отпуснала 460 000 лв за укрепване на свлачището по пътя за Асенова крепост. Срутилата се земна маса завлече и част от пътната настилка преди година. Предстои общинската администрация да започне необходимите по закон процедури за проектиране, избор на изпълнител и страително-ремонтните работи при благоприятни климатични условия. След възстановяването ще се подобри и комуникацията са три села – Лясково, Яврово и Добралък. Вече е закупена нова светофарна уредба, която ще осигури пропускателен режим по време на ремонтните дейности.

_______________

10 големи съоръжения на “Тракия” и “Хемус” ремонтирани през 2019-та

10 големи съоръжения на автомагистралите „Тракия и „Хемус“ са били ремонтирани през 2019, отчитат от АПИ. Това са 5 виадукта на АМ “Тракия”, 4 виадукта на АМ “Хемус” и тръбата за София на тунел “Витиня” на АМ “Хемус”.

Близо 65,3 млн. лв. са вложени общо в тези ремонти. Съоръженията по автомагистралите се обновяват по график, уточняват от АПИ – през декември беше пуснато движението по изцяло обновеното платно за Варна на виадукта при 19-ти км на АМ “Хемус”, при с. Потоп, и “Коренишки дол” при 36-ти км на АМ “Хемус”, с което се улесни пътуването преди Коледа, когато много хора тръгват на път.

Преди началото на активния летен сезон на отиващата си година беше пуснат трафикът и по обновените платна за Варна на виадуктите при 37-ми и 51-ви км /”Разлив”/ на АМ “Хемус” и по платната за Бургас на виадуктите при 13-ти, 15-ти и 20-ти км на АМ “Тракия”.

През есента бяха ремонтирани и платната за Бургас на съоръженията при 17-ти и 18-ти км на АМ “Тракия”.

_______________

Обновиха олтарния балдахин в Бачковския манастир

Майсторът златар Милен Воденичарски реставрира олтарния балдахин в главната църква на Бачковския манастир “Успение на Пресвета Богородица” край Асеновград. Заедно с екипа си той е нанесъл нова позлата, почистил е емайла, възстановил е липсващите части и е поставил нови парченца там, където е необходимо. Оригиналният балдахин е почти на четири века – изработен е през 1632 г. от чипровските майстори и е най-старият запазен у нас. Той е направен от сребро, мед и бронз с цветни метални позлатени орнаменти, филигранни украси, запълнени с цветен емайл.

_______________

Цигуларката Зорница Иларионова покорява с музика сърцата

Цигуларката Зорница Иларионова вече е покорила с музиката си сърцата на парижани. Слушателите на програма “Христо Ботев” и на предаването “Нашият ден” на БНР ще имат възможност да се насладят на изпълненията, които вече са пленили френските почитатели на сериозната музика. Зорница Иларионова е лауреат на международни конкурси (2015-2019 г.) в Полша, Турция, Гърция, Германия, Великобритания, Австрия, Япония и САЩ. Абсолютен победител е от международния конкурса “Музиката и земята” в София през 2017 г. и абсолютен победител – Лауреат на Голямата награда на конкурса и специалната награда на Френското национално радио и Международен конкурс “Johann Sebastian Bach” 2018 – Фокуока, Япония – Лауреат на Първа награда.

Младата българска цигуларка е редовен солист на камерните и симфонични оркестри в Плевен, Шумен, Враца, Русе, Разград и Перник. В София свири като солист с оркестрите на “Classic-FM” (под диригентството на Веско Ешкенази), Софийската филхармония и Симфоничния оркестър на БНР, Симфониета София, камерен ансамбъл “Софийски солисти”, камерен оркестър “Камерата Орфика” към НБУ в дует със световноизвестния български цигулар проф. Марио Хосен. Солира на камерни и симфонични оркестри в Турция. През ноември 2018 година дебютира като солист на симфоничните оркестри в Анталия и Адана. 

_______________

500 търновски студенти ще стажуват в местна компания за езикови комуникации

500 търновски студенти ще стажуват в местна компания за езикови комуникации. Това стана възможно след като дни преди коледа ректорът на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и Даниел Маринов, управител на местна компания подписват рамков договор с работна програма за създаване на специалисти по езици и езикови комуникации, каквито са изискванията на пазара на труда. С новото начинание се увеличават партньорите на Филологическия факултет, които се нуждаят от специалисти с профили на специалностите. За университета пък е важно да създаде условия близо 1200 студенти да бъдат професионално мотивирани да останат да работят за съвременни и модерни компании в България.

_______________

София с нова интелигентна система за качеството на въздуха

София вече има нова интелигентна система, която ще следи качеството на въздуха в столицата. Във всички райони са разположени 22 интелигентни сензора на локации, които следват законодателството по инсталиране на автоматични станции за измерване. Данните от тях ще се използват в бъдеще при вземането на управленски решения за чистотата на въздуха. За да има достатъчно натрупани данни са нужни четири сезона, поясниха от Столична община.

_______________

Откриват почасови филиали където няма аптеки

Всички аптеки влизат в национална карта, а населените места, в които няма аптеки ще се открият почасови филиали. Това е залегнало в проекта за промени в Закона за лекарствата и хуманната медицина, който вече е одобрен от Министерски съвет. Общините, в които няма аптеки в момента са 16 с общо население от 50 000 човека и това е изключително добра новина за тях. 

Картата ще се изготвя от национална комисия с председател здравния министър. В нея ще бъдат включени още и сдружение на общините, както и представители на пациентските организации.

_______________

Двама братя и баща им реставрират със собствени средства паметници в страната

Трима мъже от Лясковец не пестят сили и средства, за да вършат обществено полезен труд. Двама братя и баща им – семейство Богданови, почистват знайни и незнайни паметници в цяла България. Пред БНР те скромно заявяват: “Изпълняваме човешкия си дълг”, и поясняват, че вече са чистили паметници във Варна, в Ловеч, в Тетевен. “Първо се запознаваме с повърхността, със замърсяването, със средата, в която се намира – дали е в градски или в извънградски условия. Има различни методи. Може да бъде абразивно, може да бъде на пара, на вода, може да бъде прашно, безпрашно. Има много различни варианти да се чисти по индивидуални начини. Специфично е, обясняват добротворците и споделят, че правят това по своя воля с едничката цел – да почистят забравата от монументите на историята ни.

_______________

Пускат “Витиня” на АМ “Хемус” през 2020 година

Ремонтът на тръбата за София на тунел “Витиня” на АМ “Хемус” трябва да приключи през 2020 г., ангажират се от Агенция “Пътна инфраструктура”. Завършеното съоръжение ще е с модерни системи за пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент, с каквито разполага в момента тръбата за Варна.

За догодина пътната агенция планира ремонт на платната за София на виадуктите при 13-ти, 15-ти, 17-ти, 18-ти и 20-ти км на АМ “Тракия”, платната за София на виадукта при 19-ти км, двата моста при 35-ти км на АМ “Хемус” и платната за Варна на мостовете при 33-ти и 34-ти км на “Хемус”.

Ще се ремонтират носещите колони на съоръженията при 19-ти, 33-ти, 34-ти, 35-ти, 36-ти км /”Коренишки дол”/, двата моста при 37-ми км на “Хемус” и при 37-ми км на АМ “Тракия”. В плановете на АПИ се предвижда и ремонт на съоръженията при пътните възли “Ботевград” – при 47-ми км, “Правец” – при 52-ри км, и “Джурово” – при 67-тикм на АМ “Хемус”. 

_______________

Министерски съвет даде на общините допълнително близо 50 млн. лв

Министерският съвет одобри допълнителни разходи и трансфери в общ размер 48,7 млн. лв. по бюджетите на редица общини и по бюджета на Министерския съвет за 2019 г. за значими общински проекти и ремонти и реставрация на храмове. Одобрените разходи по бюджета на Министерския съвет за 2019 г. са в размер на 0,9 млн. лв. за ремонтни дейности на храмове в Ловчанската епархия, в това число и за църквите в троянските села Бели Осъм – 13 745 лв, Добродан – 10 000 лв. и Дебнево – 20 000 лв, както и за започване на консервация, реставрация и адаптация на Ибрахим паша джамия в Разград.

Средствата, които се предоставят с решение на правителството на общините, ще се използват целево за реализиране на редица инфраструктурни проекти в сферата на социалната и техническата инфраструктура – реконструкция, рехабилитация и ремонт на улична мрежа, основен ремонт на водопроводни мрежи, изграждане на спортни зали, ремонт и възстановяване на централната градска част на някои населени места, ремонт на читалища, изграждане на физкултурен салон към училище.

С друго правителствено постановление са одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2019 г. в размер на 2 300 000 лв. за довършването на ремонта и реконструкцията на южното крило на източното (Банското) крило на Зографския манастир “Свети Великомъченик Георги Зограф” – Атон, което в момента е необитаемо и се намира в тежко аварийно състояние.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!