Това е България – България на добрите новини! (03.05 – 10.05.19г.)

След прекрасните празници и хубави събития около тях, идва време пак и на седмичните добри новини, които открихме! Вижте всички онези добри дела и хубави новини, които ни зарадваха още повече!

___________________

Творба на българска писателка влезе в учебната програма на Франция

В някои френски гимназии тази година учениците изучават романа на българската писателка Елица Георгиева “Космонавтите само минават”. Творбата беше избрана да влезе в учебната програма за района на централна Франция и също е един от вариантите за задължителна матура, с която се завършва средно образование.

Българската писателка от години живее в Париж и дебютният й роман излиза първо на френски. Книгата се радва на похвала от страна на критиците и е номинирана за редица престижни награди. Романът проследява последните години на комунизма в България и началото на демокрацията у нас. Сюжетът се върти около едно малко момче, което расте в този период и е наситен с ирония и хумор. Книгата беше отличена и с наградата “Андре Дюброй” за първи роман, написан с много хумор и критично чувство.

___________________

Деца от Елена получиха награди от конкурса “Шарено петле”

На тазгодишния национален конкурс за детска рисунка, скулптура и приложно изкуство “Шарено петле” осмокласникът Мартин Добрев и шестокласничката Никол Чолакова спечелиха две награди, впечатлявайки журито. Децата представяха Центъра за подкрепа за личностно развитие, където техен ръководител е Мирослав Лазаров, в кръжоците по дърворезба и живопис.

Конкурсът, който се организира от Регионалното управление на образованието в гр. Бургас, община Средец и Общински детски комплекс – Средец, има за цел да открива и насърчава млади таланти от детските градини, училища, школи и други извънкласни форми на обучение в областта на изобразителното, приложното и театралното изкуство.

___________________

България с медали от Световната младежка лига по олимпийско карате

Българските състезатели се завърнаха от Лимасол, Кипър, с 1 сребърен и 3 бронзови медала от Световната младежка лига по олимпийско карате. В състезанието са взели участие общо 1583 състезатели от 58 държави, а страната ни е взела участие с 20 представители.

Кристина Цветанова постигна най-доброто представяне и спечели сребърен медал при 14-15 годишните в категория до 47 килограма.

С бронзови медали се завърнаха представителите на КК “Никон” – Ивана Каменова в категория 53 килограма при девойките и Роберто Петров в тежката категория +76 килограма.

Третият бронзов медалист е Тодор Настев, който се състезава в категория до 57 килограма при кадетите.

___________________

Българският филм “Ирина” грабна две награди на фестивал в Лос Анджелис

Лентата взе участие на 14-то издание на фестивала SEEFest (South East European Film Festival), който се проведе от 1 до 8 май в Лос Анджелис. Филмът грабна отличието за “Най-добър филм”, както и това на публиката.

“Ирина” е пълнометражният дебют на режисьора Надежда Косева.

___________________

Медали за български ученици от Балканиадата по математика

Български ученици се завърнаха от Кишинев, Молдова, с три сребърни и три бронзови медала от провелата се между 30 април и 5 май Балканиада по математика.

Това е ежегоден турнир от високо ниво за ученици до 20 години. В състезанието са взели участие и деца от Албания, Босна и Херцеговина, Кипър, Гърция, Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия и Турция. Тази година са били поканени и отбори от други страни като Азербайджан, Италия, Казахстан, Саудитска Арабия, Туркменистан, Великобритания, както и вторият отбор на Молдова.

Всеки един от българските ученици, които заминаха, се завърна у нас с медал.

___________________

700 000 лева ще получи Община Раковски за екстремни спортове и физкултурен салон

Два са одобрените проекти, които ще изпълнява Община Раковски – за изграждане на физкултурен салон в ОУ “Гео Милев” в село Белозем и за площадка за екстремни спортове в общинския център.

Проектите са одобрени по Програмата за развитие на селските райони.

Стойността на първия проект е 81 978, 30 лева, като с тях ще се построи и оборудва физкултурният салон. Площадката за екстремни спортове ще се изгради между кварталите “Генерал Николаево” и “Секирово”, като одобрените за нея средства възлизат на 484 427,46 лева.

В спортния комплекс в града вече има построени тенис кортове, предстои откриването на две футболни игрища, а в по-дългосрочен план и построяването на плувен басейн. Очаква се да започне процедура за избор на изпълнител и двата проекта се очаква да бъдат завършени до края на годината.

___________________

Писателят Алек Попов с награда за литературен принос към балканската литература

Тазгодишният носител на наградата за принос в развитието на литературата на Балканите “Прозарт” е писателят Алек Попов. Отличието ще му бъде връчено на 21 май в Скопие по време на 7-я международен литературен фестивал “Про-За Балкани”.

Алек Попов е добре познат на балканската и световната публика с романа си “Мисия Лондон“, чиято екранизация е един от най-гледаните български филми – се казва в официалния сайт на фестивала. Той е активен на балканската литературна сцена от много години, високо оценяван и носител на редица престижни награди“, коментира решението си журито в състав Ермис Лафазановски, Александър Прокопиев и Деян Трайкоски.

Попов е вторият български писател, който получава наградата “Прозарт”. През 2016 година с нея беше отличен Георги Господинов.

___________________

“Люлякови музикални вечери” заливат отново Ловеч

От 7 до 10 май в града на люляците отново ще се слуша музика от “Люлякови музикални вечери” 2019. В сряда Държавната опера от Бургас гостува в Драматичния театър в града с операта “Аида”. През останалите дни градът ще приеме гости от София, Бургас и Плевен.

В Програмата е включен и концертът на Люси Дяковска и Плевенската филхармония в Ловешкото читалище, а на 11 май – празникът на града е концертът на квартет “Ева” и на Женски църковен хор “Достойно есть” в катедралния храм “Св. Св. Кирил и Методий”.

___________________

Калин Иванов с 4-та награда “Еми”

За четвърти път българският продуцент, режисьор и оператор Калин Иванов беше отличен с престижната награда “Еми”. Той грабна наградата за операторско майсторство при заснемането на късометражен филм – историята на афро-американска гримьорка. Българинът е сред 120-те наградени при конкуренция с близо 750 номинирани. Операторът успява да впечатли журито с начина, по който е заснета историята на Ла Соня Гюнтер – главен гримьор на шоуто “Извратени ботуши”.

___________________

43 сгради във Велико Търново са санирани по програмата за енергийна ефективност

За периода от 2016 година до края на 2018 година на територията на областта седем общини са се възползвали от Националната програма за енергийна ефективност. 43 сгради вече са санирани по тази програма, като 19 от тях са въведени в експлоатация през миналата година. Благодарение на съвместните усилия на областната администрация и общините постигаме добри резултати за осигуряване на по-добър живот на хората. По отношение на новия Закон за устройството на територията с нетърпение очакваме наредбата, в която ще се прецизират таксите и формата на документите” каза проф. Попова – Областен управител, по време на работна среща между ръководството на Камарата на строителите в България и кметове на общини от област Велико Търново. По време на дискусията беше обсъдена и темата “Строителството през 2019 – 2020г. – Перспективи, иновации и проблеми в бранша”.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!