Това е България – България на добрите новини! (31.05 – 07.06г.)

С хубавото време и лятното настроение, освен че ни залива силно желание за почивка и море, то и добрите новини не са малко, за да допринесат за съвсем позитивните емоции.

Ето какво открихме ние от хубавата страна изминалите дни:

*Заглавна снимка: Unsplash

_____________________

5 медала за младите ни боксьори от Европейското първенство

С почетни плакети на ММС бяха наградени медалистите от Европейското първенство по бокс за юноши и девойки (15-16 годишни), което се проведе от 24 май до 1 юни в Галац.
В румънския град родните състезатели спечелиха 5 медала – 3 златни, 1 сребърен и 1 бронзов, а страната ни се нареди на 2-о място в класирането по отличия. Европейски титли за България донесоха Радослав Росенов (кат. до 50 кг), Красимир Джуров (кат. до 52 кг) и Уилиам Чолов (кат. до 70 кг), сребърен медал завоюва Диана Ал Шаар (кат. до 80 кг), а бронз спечели Пенка Костова (кат. над 80 кг).
Състезателите бяха поздравени от министър Красен Кралев за страхотните резултати.
Почетни плакети той връчи и на треньорите на националните отбори за юноши и девойки Борислав Георгиев, Роман Цветков, Светлана Каменова и Ангел Тодоров.

_____________________

Бронз за България на европейското по jiu-jitsu

Цветан Димов стана бронзов медалист на Европейското първенство по традиционно jiu-jitsu, което се проведе в Букурещ от 30 май до 2 юни. В състезанието взеха участие над 400 състезатели от 25 държави. Цветан Димов спечели бронзовият медал в дисциплината Ne-Waza в дивизия мастърс, категория до 81 кг.

Една от мечтите ми се сбъдна! Медал от европейско първенство. Въпреки, че направих някои грешки, успях да се преборя за бронз!“, сподели Цветан Димов след състезанието.

_____________________

Петима български ученици се завърнаха с 5 медала по физика

Отборът ни по физика се завърна в България с един златен, два сребърни и два бронзови медала от третата Европейска олимпиада по физика, която се проведе между 31 май и 4 юни тази година в Рига, Латвия. В Олимпиадата са взели участие общо 150 ученици от 30 държави. Нашият отбор от 5-ма ученици се завърна у дома с 5 медала!

Ето и отличените ученици:

Георги Александров, 12 клас, СМГ – златен медал (двукратен от 2018 и 2019)

Александър Проданов , 9 клас, ППМГ Казанлък – сребърен медал

Александър Кръстев, 12 клас, МГ Варна – сребърен медал

Владимира Иринчева, 12 клас ПЧМГ София – бронзов медал

Иво Петров, 11 клас, СМГ – бронзов медал

_____________________

Българският филм “Преобразжение” на Стефан Ганов спечели почетно отличие на Филмовите награди в Лос Анджелис

Пореден успех за филма на Стефан Ганов, за който сме ви разказвали – “Преображение”. Той получи почетно отличие на Филмовите награди в Лос Анджелис.

“Преображение” разказва историята на млад и красив мъж, който живее в Германия. На пръв поглед историята му е съвсем обикновена, но една подробност преобръща всичко наопаки – понякога той е тя. И ако майка му е наясно с това, то вуйчо му, който живее в България, далеч не е и подозирал. 20-минутният черно-бял филм ни прави свидетели на сложни емоции и междуличностни отношения. Но, когато е време истината да излезе наяве, нищо не може да я спре.

Още за филма може да прочетете ТУК.

_____________________

Стартира реконструкцията на стадиона в Пазарджик

Стартира реконструкцията на стадион “Георги Бенковски” в Пазарджик. Обновяването на съоръжението се планира в два етапа: ЕТАП 1 – изграждане на централна трибуна в сектор А с козирка, поливна система и рекултивиране на футболен терен; ЕТАП 2 – изграждане на трибуни, странично на централната на сектор А.
Общата цена за цялостната реконструкция възлиза на 1 556 616 лв., като 1 200 000 лв. са от републиканския бюджет с решение на Министерски съвет, а останалите средства са от бюджета на Община Пазарджик.

_____________________

Изцяло български екип постави растящ имплант на 12-годишно момче

Екипът на д-р Кирчо Патриков извърши уникална операция, поставяйки растяща протеза. Самият д-р Патриков няколко пъти е правил подобна операция, но за първи път екипът е изцяло от български лекари.

В България все още тези операции не са честа практика, а доскоро и изобщо не се употребявха. Пациент е бил 12-годишно момче с редкия Сарком на Юинг.

_____________________

108 земеделци, отглеждащи памук, получиха близо 5 млн. лв

ДФ “Земеделие” преведе 4 920 000 лева по Схемата за специално плащане за памук за Кампания 2018 г. Субсидии са изплатени на 108 земеделски стопани, които са заявили участие в схемата и отглеждат памук от сортове, вписани в Сортовата листа на България или в Европейския каталог на полските култури. Изискване към кандидатите по Схемата за памук беше в срок до 1 декември 2018 г. да предоставят сключен договор за изкупуване на произведената от тях продукция. Ставката за финансовата помощ е изчислена на базата на регламент на Европейския парламент.

_____________________

14 нови предприятия разрастват индустриален и логистичен парк Бургас

Общият проект на Националата компания “Индустриални зони” и Община Бургас – Индустриален и логистичен парк Бургас се разраства с цели 14 нови предприятия, които се очаква да отворят врати до края на годината. Те ще осигурят близо 650 работни места. Към момента има изградени обектите на 34 компании.

Сред най-големите инвеститори е “Сигматек” – компанията, която вложи 30 милиона долара в изграждането на производствен комплекс за самолетни части.

Друга компания, която се очаква да заработи е “Стит газ”, както и “Хидробетон”, “Волво груп”, “Ротопласт М” и др.

_____________________

Готова е пречиствателна станция в Котел

Новата пречиствателна станция в Котел е готова и в момента се тества. Тя ще пречиства 200 куб. метра вода на час от карстовия извор на р. Изворска, който снабдява града, чрез реагентна обработка и филтриране през бързи пясъчни филтри. След това водата ще се обеззаразява, с което ще се гарантира високото й качество. Стойността на проекта е близо 3 млн. лв. За изпълнението му от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 2017 г. досега са осигурени малко над 2,5 млн. лв. Предстои остатъкът от средствата също да бъде предоставен на местната администрация.

_____________________

Обновяват Националното училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев”

Обновяват Националното училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев” в Котел. Проектът е финансиран по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. и е на обща стойност почти 3.8 млн. лв. Ще бъде подменена дограмата, ще бъде изградена нова осветителна инсталация и мерки за подобряване на енергийна ефективност на вече съществуващите учебни корпуси и общежития, както и ще бъде осигурена достъпна среда за хора в неравностойно положение. Предвидено е и закупуването на специализирано оборудване в съответствие с нуждите на учениците. Проектът включва и изграждането на нова многофункционална зала. Срокът за изпълнение е до 15 януари 2020 г.

_____________________

Към момента 587 договора за обекти на обща стойност над 2,5 млрд. лв. по ОПРР обновяват облика на регионите

Отчитаме почти отлично изпълнение на Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. с някои идентифицирани рискове. Към днешна дата по програмата, която е най-мащабната за обновяване облика на българските региони, са сключени 587 договора на обща стойност над 2,5 млрд. лв., с което е договорен 86% от бюджета й.  113 от тях вече са успешно приключили. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. По програмата се обновяват 448 обекта на образователната инфраструктура на стойност над 642 млн. лв. Сред тях са 122  детски градини, 308 училища,  5 обединени детски комплекса, 13 университета.

Със  121 млн.лв. лв. се реновират  542 социални жилища. Над 53,4 млн.лв. са фокусирани в обновяване на 66  сгради на общинската и държавната администрация. По програмата се санират и обновяват  37 Районни и Гранични полицейски управления, в които се влагат почти 17 млн. лв.  Над 9,4 млн. лв. се инвестират в ремонта на 26  Районни служби „Пожарна безопасност и защита на населението“.  С мерки за енергийна ефективност се обновяват и 602 жилищни сгради, като инвестицията надхвърля 142, 6 млн. лв.

С над 434 млн. лв. от програмата се реализират над 333 обекта на градската среда. Ремонтират се и се изграждат нови паркове, градини, междублокови пространства, детски и спортни площадки, площади, булеварди, улици, пешеходни зони, велоалеи. В резултат се облагородяват 4 045 454,56 кв. м незастроени площи, включително 10,4 хектара площ на рехабилитираната земя в зони с потенциал за икономическо развитие.

Почти 350 км ще бъдат подобрените трасета на обществения транспорт, в който се инвестират близо 278 млн. лв. Обновяват се 3 депа, 53 спирки, доставят се 263 информационни табла, изграждат се 25 интелигентни пешеходни пътеки, 50  светофара, внедряват се 9 интелигентни транспортни системи и се купуват 96 нови транспортни средства в големите български градове.

Близо 165 млн. лв. се влагат за модернизиране на спешната помощ в страната. С парите се предвижда около края на годината да започне основен ремонт и преоборудване на  235 обекта на спешна медицинска помощ, купуване на 400 нови линейки и др.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!