Това е България – България на добрите новини! (10.07 – 17.07.20г.)

В трудни и динамични времена, когато най-силно и най-много имаме нужда, ние продължаваме да търсим и да ви показваме хубавите новини, които откриваме в информационния поток. Надяваме се да се множат и да се споделят все повече и повече.

*Заглавна снимка: Unsplash.com

___________________

Исторически операции извършиха медици в Бургас

Под ръководството на световно известен чешки професор, медици от Бургас извършиха първите две кохлеарни операции у нас, които върнаха слуха на 18-месечно бебе и 35-годишен мъж. Операциите са били извършени от началника на отделението УНГ д-р Даниел Петков и екипа му, под ръководството на големия чешки професор Иржи Скриван.

Бургас е четвъртият град у нас, в който започва програмата за кохлеарна имплантация. Операцията връща слуха при пълна глухота и е единственият шанс за децата, които се раждат с увреждания на слуха.

Ако слуховата загуба при дете не се коригира до 3-4 годишна възраст, то няма нито да чува, нито да говори. Надяваме се с този метод да помогнем на всички тези пациенти. Много е важно веднага след раждането да се извърши слухов скрининг и децата да бъдат насочени своевременно. Призовавам и възрастните, на които слуховите апарати не помагат, също да се обърнат към нас“, сподели д-р Даниел Петков. В двете операции участие взеха и анестезиолозите Антон григоров и Станимир Каменски, както и лекарите от УНГ отделението Рафаил Елевтеров и Цветелина Григорова.

___________________

ЧЕЗ Разпределение с първо място в най-значимите екологични награди в световен мащаб

“ЧЕЗ Разпределение България” е национален победител за България на най-престижните екологични награди в света – “Energy Globe”. Отличието е връчено за проекта на дружеството “Живот за птиците”, чрез който бяха внедрени мерки за свеждане до минимум на неестествената смърт на застрашени птици, причинена от сблъсък с електроразпределителната мрежа. Само за 2019 година на територията на Западна България са монтирани 355 платформи за повдигане на щъркеловите гнезда, 459 стълба са обезопасени и са поставени 138 маркиращи елементи по мрежата.

Към момента се разработва и прототип за безопасни за птиците стълбове, които ще бъдат предоставени и на други електроразпределителни мрежи.

“Energy Globe” е най-известното отличие в световен мащаб, като през 2020 година са се включили участници с 2500 реализирани проекта от над 180 държави в категориите “Живот”, “Земя”, “Огън”, “Вода”, “Въздух” и категория “Младеж”.

___________________

С 15 млн. евро от ЕС започва строежът на голям научен център в Пловдив

Първият международен научен център за върхови постижения в България ще бъде финансиран с 15 млн. евро от ЕС, съобщиха от общината в Пловдив. Предвижда се създаването на Център по растителна системна биология и биотехнология. Ръководители на проекта са двама български учени – доц. Цанко Гечев и доц. Милен Георгиев.

Реализацията на проекта е в рамките на 7 години, като се очаква 15 млн. евро да бъде финансиране от ЕС и още 30 млн. лв държавно финансиране в сгради и оборудване.

___________________

Ремонтират оперативното отделение на МБАЛ “Света Анна” във Варна

С близо 200 000 лева започва ремонтирането на Оперативното отделение в МБАЛ “Св. Анна” във Варна. Общинските съветници гласуваха също 126 500 лв с ДДС от общинския бюджет за изграждането на ограда около новия храм “Св. Прокопий Варненски”, както и допълнителни средства за довършване на новото кръгово кръстовище на бул. “Васил Левски” с ул. “Девня”. Осигурени са средства за изграждането на пешеходна пасарелка на бул. “Цар Освободител” при ул. “Кестен”, също и за изграждането на тротоарни настилки по пътя Варна-Златни пясъци, в района на кръговото кръстовище при Долна Трака.

___________________

Рекорден брой царски орли се излюпиха за сезон 2020

Размножителния сезон тази година за царските орли у нас завърши с рекорден брой малки. Българското дружество за защита на птиците успя да преброи 37 малки от 26 гнездящи двойки.

Царските орли са застрашен от изчезване вид, така че новината наистина е чудесна, като това е резултат от усилени активни действия , които защитават популацията на вида. БДЗП спомага чрез изолиране на 3000 стълба, стреожи на изкуствени гнезда, възстановяване на гори и местообитания, както и охрана на рискови гнезда. Всичко това се извършва в рамките на проекта “Земя за царския орел”.

___________________

С помощта на роботизирана система, у нас бяха извършени няколко иновативни операции

За първи път у нас се извършиха иновативни операции с високотехнологичната апаратура DaVinci. В клиниката по онкологична хирургия към УМБАЛ “Д-р Георги Странски” – Плевен бяха осъществени две операции с помощта на роботизирана система от висок клас DaVinci, която се случва за първи път у нас. Оперирани бяха пациенти с рак на правото черво, като интервенцията беше извършена от доц. Д-р Добромир Димитров, както и лекари от болница “Д-р Странски”.

Иновативният метод осигурява по-голяма сигурност за пациентите, по-бързо възстановяване, по-малка загуба на кръв и намаляване на външните разрези. Системата значително облекчава също и работата на лекарите, като по време на операция напрежението в ръцете, главата и тялото намалява.

Техниката е закупена по европейски проект като част от изграждането на Департамента по роботизирана хирургия към Центъра за компетентност в университета в Плевен. Ръководител на проекта е доц. Д-р Сергей Илиев, а Институтът по роботика към БАН и медицинският университет – Варна са основни партньори.

___________________

Инвестират 6,4 млн. лева в 9 км от пътя Гулянци-Долна Митрополия

Започва основният ремонт на 9,364 км от третокласния път Гулянци – Долна Митрополия в област Плевен. Проектът е на стойност 6,4 млн. лева и се финансира чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Целта на проекта е да се развие и пътната инфраструктура в трансграничния район чрез подобряване на достъпа до трансевропейската транспортна мрежа в региона.

___________________

Български лекар се присъедини към борда на международно медицинско списание

 

International Neuroradiology е сред най-реномираните издания в сферата на мозъчно-съдовите заболявания, а от скоро и български лекар е в борда на изданието. Д-р Александър Сираков е лекар от референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и е първият българин, който е назначен на толкова висока позиция в списанието. Той е на 28 години, което го прави и най-младия член на борда.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!