Това е България – България на добрите новини! (21.06 – 28.06.19г.)

Заедно с все по-хубавото време идват и все повече позитивни новини, победи, успехи, отличия, добрини и усмивки! Зареждайте се с тях и споделяйте доброто навсякъде около вас!

________________

Българка отличена за най-добър млад икономист на 2019

33-годишната Стефани Станчева е отличена с престижната френска награда за най-добър млад икономист, която се връчва от френския вестник Le Monde и института Le Cercle des économistes. Родената в Кричим млада дама е професор по икономика в Харвард. Станчева е и член на икономическия съвет към френския премиер. Тя е и сътрудник в американското Национално бюро за икономически изследвания и изследовател в Центъра за изследване на икономическата политика. Завършва икономика в Кеймбридж, учи в Политехниката и във Висшето училище по икономика в Париж. Има докторска степен от Масачузетския технологичен институт(MIT).

________________

И София Георгиева с медал от Европейските игри

И София Георгиева спечели бронзов медал в турнира по борба за жени на Европейските игри в Минск, след като надви с 4:1 технически точки литовката Дануте Домикайтите. Георгиева, която загуби при 68-килограмовите срещу шампионката Анастасия Григориева от Латвия, взе аванс от една точка в първата част срещу Домикайтите, но във втората бе повече от категорична с 3:1 в своя полза. Това е 16-и медал за България на Европейските игри в Минск.

________________

5-ма дупничани покориха най-високия връх в Европа

5-ма дупничани успяха да покорят най-високия връх в Европа – Елбрус. Планинските спасители Евелина Малинова, Борислав Ранков, Златомир Огнянов и Иван Тушев, заедно с Мария Маркова стъпват на 5642 метра височина в ранно утро. Елбрус е гигантът на Стария континент и само много опитни катерачи и със специална подготовка могат да тръгнат към върха. 5-мата развяха българския трикольор, с което се превърнаха в първите дупничани стъпили на най-високото място на Стария континент. Само преди дни, 5-мата дупничани успяха да се изкачат и на Казбек (5033 м) и сега покориха втори 5-хилядник, който е покрива на Европа. Малко след това, 5-мата поеха по трудния път в обратна посока, като в края на седмицата се очаква да се завърнат в България.

________________

За първи път Черни връх покорен от българин в инвалидна количка

С прототип на количка, която да направи планината достъпна за хора в неговото положение 37-годишният Владимир Гюров покори Черни връх, макар от 18 години да е в инвалидна количка. Помощното средство е стабилно и проектирано така, че да бъде лесно за управление, за да може да бъде използвано от хора във всички възрасти. Предвидено е да може да се придвижва сигурно и без затруднения в участъци с пясък, чакъл или кал, да преодолява наклони, тротоари, стълби, така че да бъде подходяща както за пресечените планински терени, така и за градски условия. Владимир Гюров е на 37 години, занимава се с компютри и телекомуникации и води активен живот въпреки претърпения инцидент преди 18 години, който го оставя неподвижен от кръста надолу. Любовта му към спорта и волята му са толкова силни, че днес той е част от националния отбор по баскетбол на колички и е първият български състезател по ситски – модифицирани ски за хора с увреждания. Също така тренира тенис на корт и колоездене с хендбайк (специално колело, задвижвано с ръце). На път е да завърши и курс за гмуркачи. И това не е всичко – Влади се подготвя да представи страната ни след три години на следващите параолимпийски игри.

________________

Одобрени са допълнително над 3 млн. лева

за работа с деца и ученици от уязвими групи

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери в размер на 3 295 560 лв. по бюджетите на общините за работа с деца и ученици от уязвими групи в детските градини и училищата за 2019 г.

През май правителството предостави 21 294 580 лв. за работа с деца и ученици от уязвими групи в 1 342 общински детски градини и училищата.

С допълнителните 3 295 560 лв. ще бъде осигурен необходимият финансов ресурс за още 239 общински детски градини и училища за реализиране на по-ефективни мерки за подпомагане на достъпа до образование и предотвратяване на риска от отпадане от системата на предучилищното и училищното образование на деца и ученици от уязвими групи. Разходите могат да са за служители, включени в екипите за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, за назначаване на социален работник, образователен медиатор или помощник на учителя, за заплащане на допълнителни учебни часове по български език в училищата и на допълнителни модули за деца, които не владеят български език, в детските градини, както и за персонал, ангажиран с мерки за подпомагане на достъпа до образование и предотвратяване на риска от отпадане от системата на предучилищното и училищното образование на децата и учениците от уязвими групи.

________________

Съвместна работа на лекари спаси 5-годишно дете в Стара Загора

След битов инцидент ръката на 5-годишния Георги е жестоко разкъсано от счупено стъкло. Травмата е толкова голяма, че застрашава живота на момчето. Първи помагат съдовите хирурзи д-р Антон Елкин и д-р Павел Атанасов, които успяват да спрат кръвоизлива и бързо сформират мултидисциплинарен лекарски екип, който се бори за живота и ръката му. Спирането на кръвоизлива е първото нещо, с което успяват да се справят специалистите, но по техни думи това е била една от първите стъпки в лечението на момчето, защото случаят му определено е бил сериозен и за справянето с него са били необходими много специалисти и борба. Неврохирурзите от Университетската болница в Стара Загора д-р Божидар Петров, д-р Иван Миндов и доц. д-р Стефан Вълканов се включват в спасителния екип и успяват да възстановят прекъснатите нерви на ръчичката на момчето. Елкин и Атанасов се справят с възстановяването на прекъснатата артерия улнарис, а колегата им от Ортопедичното отделение д-р Митко Георгиев зашива прекъснатите сухожилия. 

Интервенциите продължават около 5 часа, като в спасяването на детето участват и началникът на Операционния блок в болницата – анестезиологът д-р Иван Калчев, анестезиологичната сестра Жулиета Андреева, както и д-р Гергана Сарайлиева-Карамихова – педиатър и детски невролог, и инструментиращите специалисти Цанка Тодорова и Станислав Папазов. Няколко дни след това детето е изписано от болницата, а ръката му вече е възстановена на 95%. Според лекарите нервните структури, като флексия, екстензия и ротация на засегнатите пръсти, са възстановени и има нормална чувствителност. Само в палеца момченцето чувства леко изтръпване, което лекарите очакват скоро да отшуми, а прогнозите са, че ръката му ще се възстанови напълно.

________________

Александра Начева – първа в тройния скок

Още с първия си опит 17-годишната Начева от Пловдив постигна резултат от 14,13 метра при попътен вятър от 1,4 м/с. Това се счита за най-добро постижение за сезона при девойките, след като през месец май кубинката Леянис Перес също скочи 14,13 метра в Хавана.

Резултатът на Начева се явява и сериозна заявка за участие на световното първенство при жените, което по предварителни уговорки ще се състои в Доха през септември. Нормативът за участие е 14,20 метра.

________________

Млади преподаватели от Пловдив обучават болни деца

Млади преподаватели от Пловдив обучават безплатно болни деца, които с месеци лежат в болницата. Независимо какъв е изходът от заболяването, техният живот е ограничен от четирите стени на болничната стая. В болничното училище в Детска клиника на УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив децата имат своите занимания и своите учителки, защото те не са се отказаха да идват, въпреки че се лишиха от заплатите си. Те го правят благотворително, но средства са нужни за материали – боички, блокчета, пластелин, глина, интересни образователни филми, обясняват от лечебното заведение.
Каузата е прегърната от жените от благотворителна организация и пловдивската художничка Вихра Григорова.

________________

Ученици от София изобретиха соларно колело

Любослав Аначков и Йордан Андреев от Софийската професионална гимназия „Джон Атанасов“ успяват да реализират своята идея, а именно да създадат електрическо колело със соларни панели. Печелят първата награда в състезание за ученици „Социални иновации“. Техен преподавател е Емилия Пенева и е до тях със съвети и подкрепа към момчетата. 

С благородната си идея момчетата целят да предизвикат повече хора да се придвижват така до работните си места или учебните заведения, вместо да използват замърсяващи въздуха превозни средства. Те твърдят, че могат да произвеждат, но могат и да преправят други велосипеди в соларни. Освен това добавят екстри към самите велосипеди, между които са слушането на музика. 

Скоростта, която колелото може да развие, е до 45 км/ч., а максималният пробег със заредена батерия е 25 километра – това е изпитано с прототипа, но може и да му се добавят още батерии. Според изчисленията на младежите месечната оптимизация на бюджета на ползвателя на тяхното колело би била 100 евро, спестени от гориво, данък, такси за паркиране и обслужване на автомобил. 

От 1 април досега Любослав и Йордан вече два пъти са финалисти на национални състезания, отбелязва Емилия Пенева.

________________

Българка е с най-силния глас на планетата, записа рекорд за Гинес

Гинес официално обяви народната певица Смиляна Захариева за човека с най-силен глас на Земята. Потвърждение от организацията за вписването на рекорда в справочника с най-големите човешки постижения заедно със съответния сертификат Захариева получава преди броени дни. Самото отчитане на рекорда се случва преди осем месеца, на 27 септември 2018 г. в Пловдив, при спазването на поставените от екипа на Гинес безкомпромисно строги изисквания.

Смиляна Захариева е възпитаничка на Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка” в община Смолян и на Музикалната академия в София. Наясно е с възможностите на гласа си и въздействието му над слушателите.

За да бъде признат и зачетен рекордът, от Гинес настояват за измервателен уред от най-висок клас, който да бъде разположен на 2,5 метра от нея и едновременно с това на 1,5 метра височина от земята; ако опитът се провежда на открито, изискването е външният шум да бъде сведен под 60 децибела, съответно при провеждане в затворено помещение има редица изисквания към вида на залата; певицата трябва да задържи гласа си 5 секунди в най-мощната му фаза; да не впръсква в гърлото си нищо преди започване на опита и т.н.

Захариева, за разлика от предишния рекордьор, не просто крещи, а пее „Излел е Дельо хайдутин”. Техниката отчита 113,8 децибела, като задминава по този начин поставения от Гинес праг от 110 децибела. Като се изчислят по специална формула загубите от разсейването на звука заради разстоянието, произведеният от нея звук се равнява на впечатляващите 143,8 децибела.

________________

6 медала от Балканска олимпиада в Кипър донесе отборът ни

23-тата Mладежка балканска олимпиада по математика за ученици до 15,5 години се проведе в Кипър от 20 до 25 юни 2019. На нея българският отбор, ръководен от доц. д-р Ивайло Кортезов от ИМИ-БАН и Емил Карлов от СМГ, се представи блестящо с 6 медала. Всички наши участници спечелиха медали: два златни медала с пълен сбор, три сребърни и един бронзов.
Ето резултатите им:

– Иван Тодоров Тагарев, 8 клас СМГ, златен медал с пълен сбор;
– Илияс Башир Номан, 8 клас СМГ, златен медал с пълен сбор;
– Никола Александров Цачев, 8 клас ПЧМГ, сребърен медал;
– Божидар Данчев Димитров, 8 клас ПМГ Силистра, сребърен медал;
– Ивайла Ивайлова Радкова, 8 клас 125 СУ – София, сребърен медал;
– Мария Николаева Дренчева, 7 клас СМГ, бронзов медал.

Отборно България е на второ място от официалните 10 държави-участнички (след Румъния) и на трето сред всички 17 отбора (след Казахстан).

Отборът се прибира на 25 юни в 21:15 с полет от Ларнака.

________________

Родилното отделение в Ямбол отново работи

Родилното отделение на Ямболската болница възстанови дейността си. Близо 3 месеца ражданията бяха прекратени, поради липсата на неонатолози. Д-р Константин Колишев от Пловдив – неонатолог с над 40 години стаж, е приел предложението на ръководството на Ямболската областна болница. “Искам да помогна на колегите си. Ще дам всичко от себе си, това, което мога, това което знам”, заяви той пред БНР.

Многопрофилната болница в Ямбол е единственото лечебно заведение в областта, в което се извършват раждания, както планово, така и по спешност. В Ямболската болница „Св. Пантелеймон” годишно има около 400, 408 раждания, средно 30-40 на месец.

________________

Здравка Евтимова с признание във Франция

Предната корица на сборника „D’un bleu impossible”, издателство Soupirail, Франция, 2019. Превод от български на френски език Красимир Кавалджиев.

В краткия си анализ Ерик Дюсерт нарича сборника с разкази на българката „чудесен” (formidable) и сравнява Евтимова с френската писателка Беатрис Бек, изтъквайки, че Франция е закъсняла с публикацията на тази книга в сравнение със САЩ, които вече са включили разказа „Кръв от къртица“ на българката в учебните програми на средните си училища.
Литературният критик изразява надеждата си, че в бъдеще френските читатели ще имат възможност да се запознаят и с романите на писателката от България, подчертавайки, че тя принадлежи на новото поколение съвременни романисти.

________________

И Антоанета Бонева донесе отличие за България от Европейските игри

Тя заслужи бронзовото отличие на 10 метра въздушен пистолет в спортната стрелба с резултат от 439 точки в квалификациите, който ѝ осигури място сред най-добрите 8, които участват във финала. Българката се представи стабилно и в решителната част от състезанието, като отпадна на крачка от финала с резултат 218,1.

За Антоанета Бонева това е второ отличие от втори Европейски игри. Преди четири лета в Баку тя спечели сребърен медал.

Другата българска представителка в дисциплината – Мария Гроздева, отпадна в квалификациите, като за място във финала не ѝ достигна само 1 точка. В крайното класиране тя е на 12-о място.

________________

Отпускат се 250 965 лв. за изплащане на стипендии

на ученици за постигнати спортни успехи

Правителството одобри допълнителни разходи/трансфери за 2019 г. за изплащане на стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2019 г.

Средствата в размер на 250 965 лв. са предназначени за изплащане на стипендии на ученици от държавни спортни и общински училища за постигнати спортни успехи през първото тримесечие на 2019 г. и четвърто тримесечие на 2018 г., както и за доизплащане на стипендии, отпуснати през 2018 г.

Одобрените разходи са в рамките на разчетените за тази дейност в централния бюджет средства за 2019 г.

________________

Наградиха медалистите от Европейското първенство по борба за кадети

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди с почетни плакети на ММС медалистите от Европейското първенство по борба за кадети, което се проведе от 17 май до 23 юни във Фаенца.

В италианския град родните състезатели спечелиха 4 медала – 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов. Титла за България донесе Едмонд Назарян в категория до 51 кг  при класиците. Това е второ европейско злато за сина на Армен Назарян, който през миналата година триумфира в по-долната категория до 45 кг. Със сребърни отличия се окичиха Георги Иванов (кат. до 110 кг класически стил) и Диана Павлова (кат. до 43 кг), а бронз в свободния стил завоюва Мирослав Емилов (кат. до 45 кг).

Почетни плакети от спортния министър получиха и треньорите на националните отбори за кадети Иван Цонов, Тодор Кънев, Мариян Бяндов, Румен Христов, Николай Дачев, както и личните треньори на борците Огнян Григоров и Емил Иванов.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!