Това е България – България на добрите новини! (09.04 – 16.04.21г.)

Добри хора, добри идеи, хубави инициативи, промени и успехи – ето някои от позитивните новини от изминалата седмица.

*Заглавна снимка: Neven Myst on Unsplash

_________________

1200 дръвчета бяха засадени в седмицата на гората

Снимка: Vlad Tchompalov on Unsplash

През изминалия уикенд Държавно ловно стопанство “Дунав”, съвместно с Община Русе, кметство Мартен и Гората.бг организира залесяване с паркови дръвчета. Седмицата на гората беше отбелязана със засаждането на 1200 фиданки липа, акация и дъб на терен в град Мартен. Доброволци от Русе се включиха в зелената инициатива по покана на общината, като всеки, който се включи пое отговорност да се грижи за засаденото от него дръвче, докато то укрепне.

_________________

Възстановяват панорамния път към “Златни пясъци”

Започна възстановяването на панорамния път Варна-Златни пясъци. На извънредно заседание с голямо мнозинство Общинският съвет във Варна одобри подписването на споразумение между Община Варна и Агенция “Пътна инфраструктура” за изграждането на пътя, който вече повече от 16 години е затворен. Към момента е изготвен идеен проект за “Възстановяване на път VAR 1082 в района на свлачище “Трифон Зарезан”. Поради факта, че свлачището е активно и условията се променят с времето, ще бъдат извършени нови геоложки проучвания за да се избере най-подходящия вариант за възстановяване на пътя.

Предвидени за изграждане са нови зони за отдих, а възстановяването на участъка се очаква да спомогне за подобряването на инфраструктурата в района, която обслужва около 3000 домакинства, както и гости, и туристи.

_________________

Белгийската финансова група KBC открива нов Център за дигитални технологии във Варна

Белгийската финансова група KBC открива нов Център за дигитални технологии във Варна, като това е втората такава база в града, след като през 2019 беше открит Споделеният център за услуги. С отварянето на Центъра се откриват и 300 нови работни места. Основната дейност на новия център е изпълнение на различни ИТ проекти в подкрепа на дигиталната трансформация на банковите и застрахователните дружества от КВС Груп.

По първоначални планове до края на 2021 година ще бъдат наети над 100 човека. “Приветствам новата инициатива на КВС Груп в нашия град, вярвам, че това е още една стъпка към утвърждаването на Варна като Град на знанието и водещ технологичен и ИТ център в Северна България“, заяви кметът на града Иван Портних.

_________________

Български ученик беше приет в Харвард

Рекордно малко приети студенти тази година в университета Харвард, но чудесната новина е, че сред тях е и български ученик. Дванадесетокласникът Георги Илиянов от Софийска математическа гимназия “Паисий Хилендарски” е сред приетите студенти, които тази година са били с най-труден прием. Кандидатствали са общо 57 000 души от цял свят като одобрените са едва 1 968.

Зад успеха на Георги стоят много години усилена подготовка и особено последната, в който се включва и неговият ментор Луис Ломели. Заедно двамата създават и прилагат проект за млади учени в отдалечени райони, подкрепен от Посолството на САЩ в България. Георги е в ролята на мениджър на този пионерски проект, който е с големи мащаби.

Успехът на проекта дава възможност и на други ученици като Георги да обогатяват и развиват интересите си в социалното и образователно развитие на непривилегировани общности. Проектът също така даде видимост на менторската култура в училищата чрез личната история на Георги. Той се надява да продължи да учи физика и един ден да има възможността да допринесе за своята общност чрез наука и иновации.

_________________

29-та Национална антарктическа експедиция приключи успешно

Макар и с месец закъснение, командирът на базата Йордан Тодоров, инженерите Петър Сапунджиев и Емил Иванов, лекарят д-р Атанас Пелтеков и логистиците Николай Николов и Камен Недков, успяха да напуснат района на Антарктика, където приключи националната експедиция. Бяха отстранени пораженията по съоръженията и постройките в базата, причинени от бурните ветрове, през времето когато няма никой в базата и тя бе консервирана за предстоящата зима. Беше подготвена площадката за строителството на новия лабораторен блок, беше построен специален хангар за инсинератора, с който се изгарят екологично, всички органичните отпадъци и бяха снети всички данни от целогодишно действащата научна апаратура, която регистрира климатични, сеизмични, мареографски и глациоложки събития, в района, когато базата не е обитаема, съобщи проф. Пимпирев.

Макар че имаше много логистични проблеми, експедицията завърши успешно и се очаква участниците в нея да се завърнат в понеделник на родна земя.

____________

Започват археологически проучвания по трасето Мездра-Ботевград

Започнаха спешни археологически проучвания на три обекта по трасето на скоростния път Е-79 в участъка между Мездра и Ботевград, който в момента се изгражда. Два от обектите се намират в землището на село Дърманци, а един в землището на село Лютидол. Научен ръководител на обектите в Дърманци е археологът Георги Ганецовски, директор на РИМ във Враца. Още 40 работници са наети по проекта, който Националният археологически институт при БАН спечели с обществена поръчка, обявена от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Още в самото начало на разкопките екипът е попаднал на бронзов тракийски печат с изображение на розета, датиращ от от IV-III век пр. н. е. Също са намерени керамични фрагменти и кремъчни пластини от каменно-медната епоха, както и дребни османски монети.

Според археолога Георги Ганецовски обаче най-силно впечатление прави ранновизантийска структура от VI век в югозападната част на сондажа, която кореспондира с идентична структура, разкрита на античната и средновековна крепост „Калето“ Мездра.

По третияя обект в Лютидол работят археолозите от РИМ във Враца Александра Петрова и доц. Д-р Нарцис Торбов.

Очаква се проучванията да приключат към 20 юни.

След това ще бъде свикана комисия, която ще приеме резултатите от извършените проучвания и ще предложи мерки за опазване на разкритите структури или ще освободи съответната площ за изпълнение на инвестиционни намерения.

____________

Мъж с увреждания помага на други хора в нужда като ремонтира инвалидни колички

След тежка катастрофа Валентин Великов остава прикован към инвалидна количка. Днес, 25 години по-късно, той намира начин да окачва помощ на други хора като него, които ежедневно се изправят пред огромни предизвикателства, за да оцеляват. Валентин решава да отвори сервиз и да помага на хора с увреждания от цяла Североизточна България, като дори помага със собствен транспорт.

Другият парадокс е, ако ти даде държавата акумулаторна инвалидна количка, нямаш право на рингова количка, което е голямо неудобство, защото с тази голямата акумулаторна количка не можеш да влезеш до тоалет, до баня, до легло”, казва Валентин Великов пред БНТ.

“Компютрите са скъпи, електромотори, електромагнитни спирачки, всичко е скъпо – или доплащат хората, или аз им помагам“, споделя Валентин Великов.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!