Това е България – България на добрите новини /22.01 – 29.01.16/

За позитивен край на работната седмица, усмихнат и вдъхновяващ уикенд с добрите новини от България!

И една фотография на Радостина Георгиева, която спечели първо място на Международния фотографски конкурс за деца на National Geographic.

44                                                              ”И най-дългият тунел има край и светлина”

[ft_toggles open=””]

[ft_toggle title=”Българка спечели първо място в конкурс на National Geographic”] Радостина Георгиева спечели първо място на Международния фотографски конкурс за деца на National Geographic. Момичето победи своята конкуренция в категория ”Дръзки изследователи” със своя снимка от ждрелото на река Ерма. Кадърът беше озаглавен ”И най-дългият тунел има край и светлина”. В конкурса се включиха над 17 500 деца на възраст межди 6 и 14 години. Всяка страна предварително открои най-добрите участници в четири категории – “Изключителни животни” (Amazing Animals); “Дръзки изследователи” (Dare To Explore); “Невероятно, но факт”(Weird But True); и “Ваканция сред природата” (Wild Vacation).

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Българка е най-добрата състезателка на пистолет в света”] Антоанета Бонева, която през 2015 г. стана най-добрият стрелец на България за 2015 г., е и най-добрата в света по стрелба с пистолет. В класацията на Международната федерация по спортна стрелба в света при жените, българката е класирана на второ място, но хърватката Снежана Пешич, която е заела първо място се състезава с пушка. Антоанета спечели сребърен медал на 25 м. пистолет на Европейските олимпийски игри в Баку, а от Световни турнири има четири медала, два от които златни.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Момиче откри първата си самостоятелна изложба, а спечелените пари дари на болно дете”]

Михаела Трънкова е номинирана за доброволец на годината от фондация ”Лале”. 14-годишното момиче подреди първата си самостоятелна изложба, която включва 32 фотографии. От продажбата на своите снимки, тя печели 650 лв., които решава да дари на дете, което страда от рядко заболяване на очите.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Александър Караджов създава първата библиотека на колела в Родопите”]

Александър Караджов от Смолян набира средства чрез сайт за дарения, за да създаде първата библиотека на колела в Родопите. Идеята му е да купи каравана, която да превърне в малка библиотека. Това не е първата инициатива на мъжа, именно той поде идеята за създаването на къщичка за книги на няколко места в Смолян. Александър призовава желаещите да се включат като дарят книги.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”В Пловдив ще се проведе най-престижният независим винен конкурс в света”]

От 28 април до 1 май 2016 г. Пловдив ще бъде домакин на 23-тото издание на независимия винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles. ”Желанието на журито (енолози, сомелиери, винени журналисти) и на вносителите на вино да посетят определен район в следконкурсната програма никога не е било толкова голямо. Записваха се хора от 10-15 националности. Интересът към България сега е огромен. Истински рекорд в над 20-годишната история на Конкурса”. Това заяви Томас Костенобъл, директор на Concours Mondial de Bruxelles. Конкурсът се организира в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара. Конкуренцията включва над 9000 вина от 55 държави.

 [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”2,4 млн. лв. събра благотворителната кампания Българската Коледа”]

От началото на кампанията на 1 декември 2015 г. до 25 януари 2016 г., ”Българската Коледа” е събрала 2,4 млн. лева от дарения. ”Фокусът на инициативата през 2015-2016 година е подкрепата на децата в критично здравословно състояние, нуждаещи се от реанимация и интензивно лечение”, информира пресслужбата на президента. В дарителската кампания са се включили над 3 074 индивидуални дарители, сред които и 435 компании и организации.

 [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Българи направиха Училище сред природата”] През 2006 г. в родопското село Гудевица група ентусиасти решават да превърнат една стара сграда в читалище. Така новосъздаденото читалище ”Бъдеще сега” започва да действа като училище сред природата. Създателите на читалището и до днес продължават успешно своя проект и осигуряват работа на поне 10 човека от селото. ”В нашето село сме единствените млади хора, около нас вече има напълно обезлюдени села. Осигуряваме работа през годината поне на 10 човека от Гудевица и селата около нас и оживяваме района. В самите ни програми доста често наблягаме на части от фолклора, легенди, приказки, родопския диалект, някои местни начини на приготвяне на храна като месене на хляб”, казва един от основателите Теодор Василев.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Българска компания за виртуална реалност с успех в Силициевата долина”]

Стартиращата компания Intugame, демонстрира огромния потенциал на българските технологични компании. Георги Георгиев и Краси Николов, създават компания, фокусирана върху технологии за виртуална реалност (VR – Virtual Reality). Intugame получи и световно признание след като беше одобрена за присъединяване към американския компания Boost VC, подкрепяща стартъпи в областта на виртуалната реалност.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Венец на победителя – новият почетен знак за заслуги в спорта”] С новия почетен знак ”Венец на победителя” от Министерството на младежта и спорта ще награждават спортисти, треньори, ръководители, инвеститори и журналисти, които са с особен принос за развитието на българския спорт. По инициатива на министъра и само по изключение ще могат да бъдат награждавани и граждани на други държави.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”20% ръст на пазара на бизнес имоти спрямо 2014 г.”] През 2015 г. са сключени с 20% повече сделки на пазара на бизнес имоти, спрямо 2014 г. Това стана ясно от анализа на консултантската компания Forton. От активи, сделки със строителни терени и имоти за собствено ползване е достигнат инвестиционен обем от 236 млн. евро.

[/ft_toggle]

[/ft_toggles]

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!