Това е България – България на добрите новини! (16.04 – 22.04.21г.)

Да видим и някои от позитивните новини през изминалата седмица!

*Заглавна снимка: Ash Ashley on Unsplash

_________________

Нова гора с 5000 дръвчета ще бъде засадена край Велико Търново

Навръх Цветница тази година във Велико Търново се организира кампания за засаждането на 5000 дръвчета, които да оформят нова гора, която да се намира на 1 км от Калифарево, на мястото на старо рекултивирано сметище. Инициативата обединява Гората.бг, Търново Рънс, Община Велико Търново и отдел Околна среда, Доброволно чистене и Централен кооперативен пазар – В. Търново.

Очаква се в деня на залесяването да се включат и много доброволци. Осигурени са необходимите инструменти за кампанията, която ще се проведе от 1:00ч. До 14:00ч. В неделя. Сборният пункт е в 9:00ч. пред стадион “Ивайло”, а за пътуването до Килифарево са осигурени автобуси.

_________________

3 медала за България от Европейското първенство по вдигане на тежести в Москва, Русия.

Успех за страната ни с три медала от Европейското първенство по вдигане на тежести в Москва, Русия, благодарение на 19-годишният Христо Христов и натурализираният австриец Дейвид Фишеров.

В категория до 109 кг. Христо Христов стана европейски вицешампион с двубой от 406 кг. Българинът направи опит и със 190 кг., но не успя да ги вдигне. В изтласкването първо вдигна 214 кг, а в третия опит се справи с 220кг. Христов спечели сребърния медал, след като украинецът Дмитро Чумак вдигна 226 кг. При последния си опит.

21-годишният Дейвид Фишеров пък дебютира с националния екип на България. Той направи три успешни опита в изхвърлянето. Натурализираният автриец не успя да се справи с тежестта от 213 кг. И се нареди на 4-ти място в класирането.

_________________

Варна започна инициатива за размяна на дрехи и рециклиране

Работилницата на “Рециклиращото изкуство” във Варна предоставя възможност за размяна на всякакъв текстил, като всеки желаещ може да донесе всякакъв вид дрехи за различна възраст, както и покривки, пердета, чанти и др.

Инициативата е част от проект “Чрез изкуство към промяна”, а партньори са Re-dress и Texcyle. Проектът е финансиран от Национален фонд “Култура” по програма “Социално ангажирани изкуства”.

_________________

Централна минерална баня в столицата отново ще бъде баня

spasisofia

Ние, гражданите на София, се преборихме и заедно запазихме едно от бижутата на София. Конкурсът за концепция завърши и докладът вече е внесен за разглеждане пред общинските съветници! За огромно щастие, Банята отново ще бъде баня, а жителите и гостите на столицата ще получат възможността за едно уникално преживяване – модерен балнеоложки център в старата прекрасна сграда, в самото сърце на София.
Този резултат е огромна победа за гражданите и гражданските организации в София и преди всичко на Термално – Нормално, които поведоха тази битка.“, отбелязаха от “Спаси София” тази седмица.

_________________
Монират нова покрита сцена на Летния театър във Велико Търново

Започна изграждането на новата покрита сцена на Летния театър в парк “Марно поле” във Велико Търново. С нея културното пространство ще има вече завършен облик и ще има възможността да организира повече събития на открито в града.

Инвестицията е осигурена както от общинския бюджет, така и от набраните средства по време на коледните благотворителни балове на кмета през 2018 и 2019 година.

_________________

Доброволци почистват язовир Пчелина и консервират параклиса Св. Йоан Летни

“Пчелина” е най-големият язовир в Пернишка област, който е построен през 70-те години на миналия век с цел да филтрира отпадъците от река Струма. Името на язовита идва от село Пчелници, което някога се е намирало там.

5-та поредна година язовитър се почиства от доброволци, които приемат инициативата за лична кауза.

След поредното ми посещение на язовира видях колко много боклуци има, което ме побърка и реших да взема мерки. Събрах приятели. Свързах се с едни прекрасни хора, от които вече съм част, това са ЦРОО Перник (Централна Рибно-Опазваща Организация, град Перник) и с тяхна помощ започнахме ежегодно почистване на това прекрасно място. Всеки път се събираме доста хора и с голяма любов се прави цялото нещо”, споделя Радослав. Тази година в пролетното почистване се включиха 62-ма ентусиасти с 6 лодки и 11 каяка, които събраха 324 чувала боклук. Екип на Actualno.com също взе участие. Сред боклуците бяха открити обувки, джапанки, легени, бутилки и множество фасове.“, споделя един от организаторите Радослав Александров.

Всяка година го правим, за нас вече е традиция. Преди 2 години работех в Лондон и хванах самолет буквално за 2 дни, за да го направя и да се върна обратно. Обикновено е 2 пъти годишно, но голямата ни цел, освен опазването и почистването, е консервирането на параклиса „Свети Йоан Летни“, който се намира на скалата над язовира. Много известен параклис, на изключително красиво място, но за съжаление е мръсно. Фреските по стените са буквално осквернени. Много им е тежко състоянието. Говорил съм с хора от Археологическия музей и те са готови да съдействат с каквото могат.“, добавя още Радослав.

Планира се да бъде изградена чешма в близост до параклиса, а ентусиасти са започнали ежегодно преброяване на птиците, обитаващи язовира. Сред тях има розови пеликани, черни щъркели, както и розово фламинго.

_________________

Първата у нас зелена класна стая вече е факт

Децата от училище “Петко Р.Славейков” в Пловдив са щастливи, че са първите ученици у нас, които имат зелена класна стая. 170 000 лева бяха инвестирани в преобразяването на запустялото място, превърнато с годините в бунище, в зелена класна стая с лехи и оранжерии.

Пространството е разпределено в три амфитеатрални кабинета на открито, оборудвани с интерактивни дъски и мултимедия. Всичко наоколо е в зелен райграс с каменни пътеки, които отвеждат до двте оранжерии, където се сеят семена и се произвежда разсад.

Щастлив съм, че това начинание се осъществи. Идеята е от времето на Иван Тотева, когато беше кмет на район “Източен”, но се реализира при мен. В тази класна стая ще се водят занятия навън“, каза Иван Стоянов – кмет на района.

_________________

Деца създадоха анимация за “Хан Тервел” с LEGO фигури

Деца между 6 и 12 години заснеха stop motion анимация с фигурки Lego!

Филмът е част от поредицата “Първо българско царство” и е със заглавие “Хан Тервел”. За осъществяване на идеята, учениците заедно със своите преподаватели Иван Николов и Милен Димитров, са работили 2 години.

За създаването на анимацията са изработени 31 декора и са заснети 10 744 кадъра. Премиерата на анимацията беше на 17 април в София. За момента всички серии от продукцията са заснети с фигурки Лего, декор от пластелин и подръчни материали. Режисьор и художник е Иван Николов, а учтел е Милен Димитров. Анимацията се придържа към съдържанието в официално одобрените учебници. Проектът е осъществен благодарение на Лидл България “Ти и Lidl за по-добър живот”, в партньорство с Фондация “Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум. Център за демократично учене (ЦДУ) е основен проект на сдружение “Общност за демократично образование”, познат още като “демократичното училище”.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!