Това е България – България на добрите новини! (17.01 – 24.01.20г.)

Нека с добри новини изпратим и тази седмица!

Вижте хубавото от изминалите дни!

*Заглавна снимка: Unsplash.com

_________________

Български творец е номиниран за престижната награда NN Art Award

Наталия Йорданова ще бъде представена от Галерия “Структура” на един от най-перспективните международни форуми, чийто девиз е “Панаирът, който открива младото изкуство”. Специално създаденият проект е включен в платформата “Ново изкуство”, курирана за втора година от бразилския куратор Тиаго де Абру Пинто. Голямо признание за авторката и за подкрепящата я галерия е номинацията за престижната награда NN Art Award за талантливи художници, получили образованието си в Холандия и показващи автентични и новаторски умения. Заедно с другите трима номинирани Наталия Йорданова ще бъде представена в отделна секция в рамките на панаира.

Наградата ще бъде обявена по време на официалното откриване на 5-ти февруари. В своето изложбено пространство на панаира (N8) галерия “Структура” и художничката ще покажат “Симултанни истини” – скулптурна инсталация, развита като конструирана екосистема от образи и знаци.

_________________

Дарителската кампания в Казанлък събра над 20 хиляди лева за родилното отделение

21 130 лева събра дарителската кампания “Дай живот в Казанлък – да подкрепим родилно отделение”. Добрата новина бе съобщена на най-подходящия празник – Бабинден.

Кампанията започна в началото на декември миналата година и е съвместна инициатива на община Казанлък, Сдружение с нестопанска цел (СНЦ) “Бъдеще за децата” и местната Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) “Д-р Христо Стамболски”.

Целта бе събирането на средства за закупуването на модерно родилно легло за отделението.

Със събраната до момента сума ще се купят два гинекологични стола – за приемния кабинет и за малка операционна, както и инструменти за операционния блок. В кампанията са се включили 14 бизнес организации, 15 частни дарители и средствата от 12 други различни благотворителни инициативи, отчита изпълнителният директор на СНЦ “Бъдеще за децата” Мария Гинева. Идеята е подкрепена почти всички детски градини, училища, читалища и социални заведения в Казанлък, които организираха коледни благотворителни базари, както и от младежите от Младежкия общински съвет, които направиха благотворителна фотосесия с Дядо Коледа на централния площад “Севтополис”. Организаторите на кампанията благодариха на всички и подчертават, че сметките са отворени: Банка ДСК IBAN BG82STSA93000013794439 BIC STSABGSF СНЦ “Бъдеще за децата” основание: за родилно отделение.

_________________

4-та сила сме в света по фехтовка

Българските девойки завършиха 4-ти в отборната надпревара на Световната купа по фехтовка при битка със саби в Сеговия, Испания. В крайното класиране първото място зае отборът на Унгария с 64 точки, на второ място останаха девойките на САЩ с 52 точки, трети са рускините с 40 точки, а българките заслужиха четвъртото място с 36 точки.

В индивидуалната надпревара най-добрата ни сабльорка Йоана Илиева с треньор Ивайло Воденов завърши на пето място. Българката започна състезанието отлично, като в групите записа шест победи, нито една загуба и влезе в елиминациите с най-добър резултат. Белослава Иванова остана 37-ма, а Емма Нейкова 84-та.

_________________

България отново ще е част от бягането в помощ на хората с гръбначни увреждания

България за четвърта поредна година ще се включи в световното бягане в подкрепа на хората с гръбначни увреждания и намирането на лек за тях. Кампанията Wings for Lifе ще се проведе на 3 май, като организаторите очакват инициативата да събере над 100 хиляди души по света.

Всеки желаещ може да се включи чрез мобилното приложение Wings for Life World Run App. Участниците ще стартират по едно и също време. В ролята на финална линия и преследвач ще влезе кола, която ще стартира 30 минути след началото на състезанието. Тя постепенно ще увеличава скоростта си от 15 до 35 км/ч, докато не настигне всички бегачи. Входната такса за участие в състезанието през приложението е 8 евро. Всички дарения ще отидат за фондация Wings for Life. В последните години имаше организирани бягания в Сливен, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново и София.

_________________

Кабинетът освободи от такса български студенти от чужбина

Да бъдат освобождаване от такси за обучение всички студенти от българската диаспора в Албания, Косово, Молдова, Северна Македония, Украйна и Сърбия, приети по актове на Министерския съвет в български държавни висши училища. Това предвиждат промените в четири нормативни акта, които Министерският съвет прие със свое постановление на заседанието си на 22 януари т.г., съобщи пресслужбата му.

До момента тези студенти плащат такса за обучението си като българските граждани. С промените в Постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации се предвижда безусловното предоставяне на стипендии от 240 лв. през първата година на следването на приетите студенти от Албания, Косово, Молдова, Северна Македония, Украйна и Сърбия. Изменението ще обхване новоприетите студенти за учебната 2020/2021 г.

Друго облекчение за кандидат-студентите ще е те да могат да подават документи и участват в класиране и чрез интернет. Промените предвиждат още участие на българските неделни училища в чужбина и на задграничните представителства на България в организиране и осъществяване на дейностите по приемане на студенти, докторанти и специализанти – българи, живеещи извън България. Дава се възможност, когато в образуването на състезателния бал участва оценката от държавен зрелостен изпит по български език и литература, но в дипломата за средно образование на кандидат-студента няма такава, по решение на Академичния съвет на висшето училище и за отделни специалности вместо нея за балообразуваща да бъде взета оценката от държавен зрелостен изпит по съответния чужд език, изучаван в държавата, и оценката от успешно положен тест по български език. Това ще важи за кандидат-студенти, които през последните 3 години на обучението си са били ученици в чуждестранни училища. С предлаганите промени се предвижда Министерството на образованието и науката да осигурява чрез трансфер на държавните висши училища и научните организации пари за обезпечаване освен на разходите за основни трудови възнаграждения и осигурителни вноски на командированите преподаватели и други законово установени задължителни плащания от работодателя.

_________________

Нова детска градина и крупни инвестиции с рекорден бюджет в Търново

Снимка: Андрей Андреев

96,6 милиона лева е проектната рамка на Бюджет 2020 на Община Велико Търново. Стойността е рекордна и отразява устойчивата тенденция на развитие на старопрестолния град и общината, по думите на заместник-кметът по финанси Снежана Данева-Иванова. Именно тя представи основния финансов план на общината пред обществеността. Само инвестиционна програма е в размер на 36,6 милиона лева.

Развитие на публичната инфраструктура и възможности за свързаност на хората, както и атрактивна образователна среда с все по-добри условия за децата и младите хора са основните приоритети на общината, а прогнозната на стойност на капиталовите разходи за всички възможни инвестиции в инфраструктурни обекти е 23 млн. лева. Сред приоритетните дейности са основен ремонт и изграждане на подземна и надземна инфраструктура, обновяване на градска среда в кварталите и населените места. През настоящата година ще започне цялостна реконструкция на близо 17 километра улици, пътища и кръстовища в града.

Планираните капиталови разходи в ресора на образованието са за над 3 милиона лева. Активно се работи по изграждането на новата детска градина за 120 деца в кв. “Зона Б”, по основния ремонт на СУ “Емилиян Станев”, предстои стартиране на строителството на втория корпус на ДГ “Здравец”, както и обновяване на други детски градини. В проекта Бюджет 2020 са увеличени средствата за всички функции, като най-сериозен е ръстът за образование – с 4,5 милиона лева повече от миналата година. Расте издръжката и в ресори здравеопазване, социални дейности, култура – за читалища, библиотеки, музеи и др. Община Велико Търново управлява 18 проекта на обща стойност 48 милиона лева, финансирани по европейските програми. Проектът за Бюджет и Инвестиционна програма 2020 предстои да бъде приет на сесия на Великотърновски общински съвет.

_________________

С пари за наем и детегледачка държавата ще се опита да върне българите от чужбина

С осигуряване на средства за наем и детегледачка държавата ще се опита да върне българите от чужбина. Това са част от мерките, които зам. социалният министър Зорница Русинова представи пред различни медии през седмицата. Тя обясни, че първоначално ще се направи кампания, която да даде достатъчно подробна информация какви са наемите и цените на жилищата в страната, какви са лихвите по кредитите, както и какви са цените в детските градини.

Можем да предложим подкрепа, като осигурим за няколко месеца наема на жилище. Наемът ще е съобразен с цените в конкретния град. Задължително условие ще е човекът да няма собственост в същия град“, открехна детайлите Русинова. Тя подчерта, че много фирми предлагат добри работни места и в по-малките градове. За да се върне българин от чужбина и заживее там, към възнаграждението му ще бъде добавена половин минимална работна заплата, което в момента се равнява на 305 лв. Друга предложена мярка по думите на Русинова е осигуряване на детегледачка, докато семейството се установи в България и запише детето си на ясла или детска градина. По думите ѝ услугата ще се предоставя безплатно в рамките на 4 месеца. Ако пък член от семейството не говори български език, то тогава ще му бъде осигурен безплатен курс.

_________________

Дарителите по програма “Топъл обяд” на БЧК нарастват

Програмата “Топъл обяд” е кампания на Българския червен кръст, която се осъществява за 16-а поредна година. Инициативата цели подпомагане на социално уязвими категории деца, за да се намали рискът от отпадането им от училище.

Към този етап са приключили 4 коледни кампании с корпоративни партньори. Тяхното начало е било през месец декември, като цялата програма продължава до месец април.

Една от инициативите, която се провежда за 11-а поредна година, е с верига супермаркети, друга е с верига ресторанти за бързо хранене. Третата кампания се провежда съвместно с центрове за ментална аритметика и е сравнително нова. Най-старата кампания, спомагаща програмата, която също се провежда за 16-а година, е продажбата на коледни и новогодишни картички, съвместно с издателска къща.

Равносметката от коледните кампании е 105 000 лв., а през тази учебна година Българският червен кръст храни 1663 деца из цяла България. Общата стойност на обедите се изчислява на 283 хил. лв.

Програмата не цели единствено да даде причина на тези деца да се върнат в училище, но също така набляга и на здравословното хранене и неговото значение.

_________________

Младо семейство стартира съвместния си живот с добрина

Младоженците Радина и Явор Вълканови  отказаха цветя на сватбата си, за да помогнат за лечението на децата в УМБАЛ Бургас. Събраната сума вече е дарена на началника на Първо детско отделение д-р Борис Ангелов. С нея ще бъде купена електронна бебешка теглилка и оборудване, което ще окомплектова пациентските монитори. То включва консумативи за електрокардиография, измерване на артериално налягане и нивата на кислород в кръвта. Оборудването е неинвазивно, т.е. не причинява болка и дискомфорт.

Много обичам децата, надявам се скоро и ние да имаме. Затова решихме да помолим гостите  да подкрепят нашата кауза, вместо да подаряват цветя, които ще увехнат. Абсолютно всички откликнаха, а това ни направи още по-щастливи“, сподели Радина.

В деня на сватбата – 7 декември 2019, поставили кутията след ритуала – тогава, когато обикновено се дават цветята. Събраната сума ги зарадвала много – насочили средствата там, където преценили, че ще помогнат много – за лечението на най-малките пациенти на УМБАЛ Бургас. Семейството е от Бургас, Радина работи като сладкар, а съпругът й е дистрибутор.

_________________

С първа копка ще бъде даден старт на изграждането на ГКПП Рудозем – Ксанти

Символична първа копка дава старта на бъдещия ГКПП Рудозем – Ксанти. Граничният пункт ще стане седми по българо-гръцката граница.

Освен сградата и комуникации за бъдещия ГКПП към Гърция, който ще е на българска територия, трябва да се изгради и подход от около 800 метра с три ленти за движение – две по 3,50 метра, една по 3 метра и два банкета по 1.50 метра.

В зоната на ГКПП трябва да се оформят и благоустроят две площадки. Ще се изградят три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция, осова автомобилна везна за обслужване на ГКПП.

Средствата в размер на 18 445 744 лв. са предоставени от държавата с решение на Министерският съвет за изграждането на пункта. Очаква се ГКПП “Рудозем-Ксанти” да бъде отворен до края на 2020 г.

_________________

Със своя екоакция студенти във Велико Търново почистиха района около общежитията си

Студенти от Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” организираха своя екоакция за почистване на района около блокове 1 и 2 на студентските общежития във Велико Търново. В инициативата на 22 януари се включиха около 50 човека, за които бяха подсигурени чували и работни ръкавици. Добрата новина е, че акцията ще продължи и в бъдеще, като през пролетта в района ще бъдат засети и цветя и плодни дръвчета.

Информацията бе публикувана във ФБ страницата на “Добрите българи” – общностна медия за доброто, която стартира като страница във Фейсбук на 9 март 2013 г. В нея авторите разказват за обикновените хора, които вършат всекидневно добро.

_________________

Огнеборци спасиха сърничка в Благоевгардско

След получен сигнал на 112 огнеборци спасиха сърна в Благоевградска Бистрица. Спасителният екип се отзовал незабавно на мястото и успял да извади изплашеното животно от реката. След спасителната акция те го предали на местния зоопарк за последващите грижи. Дали сърничката е слязла от Балкана или е избягала от близък зоокът не е ясно, но добрината направи много хора щастливи.

_________________

7 448 842 лв европейски средства ще обновят 3 столични училища

Столична община ще обнови с европейски средства три средни училища – “Алеко Константинов” в Красна поляна, “Пенчо Славейков” в Оборище и “Йосиф Ковачев” в Сердика. Предвидено е в учебните заведения да бъдат изградени мерки за енергийна ефективност и достъпна среда. Предвидено е още ремонт на покривните инсталации и поставяне на нови мълниезащитни инсталации и облагородяване на дворните пространства, както и ново оборудване и обзавеждане на класните стаи. Средствата са по ОП “Региони в растеж” – 6 506 000 лв. и собствен принос на общината 942 873 лв.

_________________

Гинекологията в Горна Оряховица с нов покрив

АГ отделението на многопрофилната болница в Горна Оряховица е с нов покрив. Приключилият ремонт е първи етап от възстановителните дейности на южното крило на лечебното заведение. Освен покрива вече са шпакловани и пребоядисани основно стените в отделението, подменена е подовата настилка, сменена е дограмата, подменено е и осветлението. Средствата в размер на 580 000 лв са от Междуведомствената комисия за възстановяване към МС.

_________________

12 паметника на културата реставрира община Несебър

19 милиона лв ще инвестира община Несебър за реставрацията на 12 паметника на културата от национално и световно значение. Средствата са по ОП “Региони в растеж”.

Сред обектите, които ще бъдат реставрирани са църквите “Христос Пантократор”, “Св. Св. Архангели Михаил и Гавраил”, и две знакови мелници на провлака и в североизточната част на полуострова. Средства са предвидени и за Общинския център за изследване на черноморската флора и фауна и други обекти от изключително значение за развитието на туризма в общината.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!