Това е България – България на добрите новини! (20.09 – 27.09.19г.)

Ето част от добрите новини през седмицата, които успяхме да открием:

*Заглавна снимка: Unsplash.com

___________________

Въпреки прогнозите за спад на чуждестранните туристи у нас, през август те са били повече от миналата година

Според данни на Националния статистически институт посещенията на чуждестранни туристи у нас през месец август са 2.325 млн., което е с 3.8% повече от същия период на 2018г.

7.6% е регистрираното увеличение на пътуванията с цел почивка и екскурзия, а служебните пътувания са с ръст от 6.1%. Транзитните преминавания, както и тези с други цели пък отчитат спад от 2.1%.

Най-много у нас са посещенията на граждани на Румъния – 373.1 хил., Турция – 290.4 хил., Германия – 251.0 хил., Гърция – 163.7 хил., Украйна – 122 хил., Полша – 110.8 хил., Обединеното кралство – 97.4 хил., Русия – 97.1 хил., Сърбия – 78.4 хил., Франция – 69.7 хил.

___________________

Българин ще ръководи централата по борба на щата Небраска в САЩ

Бившият национал Георги Иванов ще заеме поста на изпълнителен директор на една от най-големите организации по борба в САЩ, тази на щата Небраска. Той ще поеме управлението от 1 октомври тази година.

Геогри Иванов е получил образованието си в САЩ, където завършва бизнес маркетинг, стратегически комуникации и управление. Той беше част от български олимпийски отбор за игрите Рио 2016 г.

___________________

13 научни центъра в България ще бъдат подпомогнати от Брюксел

Експерти от Европейската комисия от Съвместния изследователски център ще окажат съдействие на 13 български научноизследователски и иновационни центъра. Целта е да се подпомогне представянето на идеи на пазара, както и да се улесни предаването и разпространението на знания, за да се укрепят връзките с предприятия и международни проекти за сътрудничество.

Внимание ще бъде обърнато също и на правната, управленска и оперативна рамка, за да се постигне подобра информираност относно въпросите за държавните помощи и възможности за финансиране от ЕС.

Сред 13-те центъра има четири “центъра за върхови постижения“, т.е. институции за фундаментални научни изследвания, и девет “центъра за компетентност“, чиято основна дейност са приложните научни изследвания с потенциал за внедряване в промишлеността.

Това ще са сектори като мехатроника, цифрови технологии, творчески и игрални отрасли и биотехнологии. Проектът ще се изпълнявадо края на юни 2020г. Бюджетът разполага с 250 000 евро от Европейския фонд за регионално развитие като добавка към 170-те милиона евро, заделени за научни изследвания и иновации по българската програма “Наука и образование за интелигентен растеж” за 2014 – 2020 г., финансирана със средства от ЕС.

___________________

Петима български учители бяха наградени за иновативни методи в българските училища

Инициативата Teaching Alpha за втора поредна година награди преподавателите, които са демонстрирали и приложили иновативни и интересни методи в българското образование. За сайта uspelite.bg организаторите са разказали, че са получили над 50 номинации от ученици и родители, които са разказали за тези учители.

Тази година бяха наградени петима учители. Сред тях са Хортензия Морозова от плевенското село Обнова и Калинка Русалова от гр. Пловдив, които са получили грамоти и финансово възнаграждение, Латинка Димитрова от Силистра, Иванка Димова от Бургас и Райка Славчева от с. Сатовча, които получават възможност за участие в Националния ученически фестивал “Намереното поколение”, а Недялка Йорданова от гр. Шумен получи Chromebook устройство за учене в клас, предоставено от Център за творческо обучение.

Повече за инициативата и наградените, можете да видите във видеата.

___________________

България се състезава за голяма корейска инвестиция

Страната ни, заедно с още две държави, се проучва от една от най-големите южнокорейски компании, за инвестиция на стойност над 1.5 млрд. евро. Това стана ясно от министъра на икономиката Емил Караниколов, който пътува с делегацията на премиера Бойко Борисов, която беше в Южна Корея. “Говорим за батерии за електрически автомобили. Те могат да бъдат за редица компании. Компанията, която проверява България, работи с всички големи компании“, обяви той, отказвайки да коментира конкретно за коя компания става въпрос.

Според премиера у нас са възможни инвестиции от Корея в производството на батерии, акумулатори, в иновации и „по отношение на суперкомпютъра, който от годогина ще е в България“. “Страната ни е привлекателна за инвестиции не само в машиностроенето, но и в сферата на туризма“, добави още той.

___________________

100 работни места се откриват в София в британска компания в сферата на финансовите технологии

Компанията “Tide”, която съществува от 2015 година е доставчик на банкови услуги за малки и средни предприятия във Великобритания. Това е и една от първите изцяло дигитални платформи, която предоставя сметки и банкови услуги на бизнеса, заедно с пълен набор от административни решения, като пълна интеграция на счетоводните системи и автоматизирано фактуриране. Очаква се до края на годината екипът в София да се разшири с още 100 души.

___________________

В Добрич откриват реновираната лекоатлетическа зала

Ремонтираната лекоатлетическа зала “Добротица” в Добрич беше официално открита на 28 септември.

Ремонтът беше финансиран от Министерството на младежта и спорта и е на стойност почти 370 000 лева.

Залата е модернизирана, с цел създаване на условия за интегриране на групите в неравностойно положение, както и за провеждане на национални и международни състезания.

Това е и единствената кръгова писта в Източна България за лекоатлетически спортове на закрито. Тя е разположена на 3700 квадратни метра от общо 10 000 квадратни метра в целия комплекс.

Благодарение на модернизацията, реновираната зала ще може да кандидатства за балканиадата по лека атлетика.

___________________

Българска компания донесе първата награда у нас в световната класация Platinum PR Awards 2019

SiteMedia Consultancy е първата българска компания, която оглави класацията на latinum PR Awards 2019 на една от най-престижните световни медии за комуникация PR News. Освен признанието, SiteMedia Consultancy получи и почетни плакети в няколко други категории на Platinum PR Awards 2019: PR Team of the Year, CEO of the Year и Community Relations.

Огромен успех за комуникационната ни общност. Българска PR-агенция да бъде определена за Агенция на годината за целия свят от престижна комуникационна медия като PR News е триумф за целия пазар. Да, ние като комуникационна индустрия сме на световно ниво и името на България се чува на всички комуникационни форуми по всички континенти. По нищо не отстъпваме на гигантите в сферата и на много места дават България за пример.

Радвам се, че български екип е сред най-добрите в света. Това престижно класиране е резултат на работата ни, на подхода ни към хората и работния процес, на цялостното развитие на бизнеса. Сам човек нищо не може да направи, само екипната работа постига високи резултати. Всички успехи на общността ни през последните години показват, че сме на прав път и усилената работа се възнаграждава.” – сподели Любомир Аламанов, основател на SiteMedia Consultancy

___________________

Във Велико Търново стимулират рециклирането чрез контейнери за стари дрехи и текстил

Пет контейнера за ненужни дрехи и текстилни материали бяха поставени във Велико Търново, с цел да бъде насърчено рециклирането. Градът се включи в проекта TexCycle, който е насочен към опазване на околната среда, както и създаване на удобство за хората.

Инициативата е съвместна – на общината и специализирана фирма за оползотворяването на текстилни отпадъци. Събирането, транспортирането и последващото приложение към момента са за сметка на фирмата, без участие на община и данъкопладци.

Проектът е в тестова фаза, която ще продължи един месец, но предвид активността на гражданите, броят на контейнерите най-вероятно ще бъде увеличен.

___________________

Златните ни момичета се завърнаха с медали от Баку

Ансамбълът ни по художествена гимнастика спечели два медала на Световното първенство по художествена гимнастика в Баку, Азербайджан – бронзов в многобоя и сребърен медал в съчетание с 5 топки. На смесеното съчетание грациите бяха класирани на 5-то място. След завръщането си у нас, момичетата бяха наградени от министъра на младежта и спорта Красен Кралев заради постигнатите успехи. Почетни плакети бяха връчени и на Весела Димитрова – главният треньор на отбора, както и на Михаела Маевска – помощник-треньор.

___________________

3D робот-асистирана операция на живо ще представят български лекари по време на европейския конгрес

От 26-ти септември до 28-септември България беше домакин на XI Европейски конгрес по роботизирана хирургия. Той се състоя в Софийски университет “Св. Климент Охридски” и беше организиран от Медицински университет Плевен, като събра у нас водещи хирурзи от цял свят. В конгреса участие взеха над 300 специалиста от Европа, Азия и Америка, както и много български лекари и студенти по медицина.

За първи път в рамките на конгреса бяха представени и две операции на живо, излъчвани в 3D формат. Първата операция беше робот-асистирана, която извърши екипът на чл.-кор. Проф. Д-р Григор Горчев. Втората операция беше фокусирана ултразвукова хирургия на живо чрез прилагане на ХАЙФУ технология и беше извършена от екипа на доц. Д-р Добромир Димитров. В Плевен към момента функционират три медицински робота.

___________________

Владимир Павлов стана първият българин, който се спусна със сноуборд от 8000м.

Постижението се случи от 8163-метровия Манаслу, от който българският сноубордист се спусна. Той е направил непрекъснато спускане от 8150 м. До 6200м., като в използвал кислород само за изкачването след лагер 4 на 7450.

Плановете на Владимир Павлов бяха още през 2018 година да се спусне от връх Шиша Пангма, но поради финансови затруднение това беше отложено за тази година. От есента на миналата година върхът е забранен, така че той се отправи към Манаслу.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!