Това е България – България на добрите новини! (10.04 – 17.04.20г.)

Да гледаме на бъдещето с усмивка и позитивизъм! Нека създаваме и разпространяваме повече добри новини!

*Заглавна снимка: Unsplash.com

_____________

Горите в Рила бяха увековечени във филм на BBC 2

По водещата английска телевизия BBC 2 беше излъчен трисериен филм със заглавие: “Пилигримството: Пътят до Истанбул”, като голяма част от него беше посветена на прехода от град Самоков до Рилския манастир. Впечатляващи сцени бяха показани от преминаването на пилигримите по Кайзеровия път до хижа Мечит през едноименния връх в посока манастира.

В организацията на снимките се вкючват и служители на “Държавно горско стопанство Самоков”, както и дирекцията на Национален парк “Рила”, които са оказали съдействие с логистична подкрепа и осигуряване на високопроходими автомобили.

Трите серии разкриват красотата на природата у нас, културно-историческото ни наследство и огромния туристически потенциал на страната.

_______________

140 000 лв. ще бъдат инвестирани за ремонт на къщата музей на Алеко в Свищов

В къщата музей “Алеко Константинов” в Свищов вече тече дейност по реставрацията й, като министерството на културата отпусна 140 хиляди лева. Ремонтът вече започна, като към момента дейностите са насочени към покрива на архитектурната, културна и историчерска забележителност.

След неговото възстановяване ще се предприеме работа по фасадната реставрация на мазилки, корнизи, пиластри, подмяна на дограма, сенници и др.

Къщата музей притежава статут на единична архитектурно-строителна и историческа НКЦ, с категория “Национално значение”. Опазването на сградата е от основен приоритет в заложените проекто дейности на община Свищов.

_______________

Регионалният исторически музей в Добрич разбработва маршрути за незрящи

Регионалният исторически музей в Добрич изпълнява проект по прогерама “Еразъм +” за срок от две години 219-2021г., в чийто фокус попадат дейностите свързани с културно-историческото наследство и адаптацията на музея за незрящи и хора със слабо зрение.

Предвижда се екипът на музея да премине през серия от обучения и обмен на добри практики под ръководството на водещия партньор Средиземноморска асоциация за местно развитие от град Бари, Италия.

Като партньори в проекта участват също сдружения, културни институции от Кипър и Испания.

Целта на проекта е да се създадат благоприятни условия и достъпност за хора с различен социален статус, да се създадат у тях емоционални преживявания и спомени, като се задейства целият наличен свтивен регистър с подходящи техники и методи.

Общата стойност на проекта е 149 414 евро.

_______________

Дарение от 6000 маски получи община Троян от китайски град

Китайският град Дзиндънджън, провинция Дзянси, изпрати на община Троян дарение от 6000 предпазни маски за еднократна употреба, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Контактът между двата града е осъществен още преди разрастването на пандемията, като повод за сприятеляването на градовете е силно развитият занаятчийски сектор. Китайска делегация се очаква да пристигне в Троян след края на пандемията, за да се обсъдят възможности за сътрудничество. В отговор на предложението за партньорство и добронамереността,  ръководството на китайския град е изпратило дарението от маски.

_______________

80 домакинства в Бургас сменят старите печки на дърва безплатно

80 домакинства в Бургас ще имат възможността безплатно да сменят старите си печки на твърдо гориво с нови, по-екологични.

От общо 131 домакинства 80 са одобрени по проект за подобряване качеството на атмосферния въздух. Гаранционният срок на новите отоплителни уреди е 5 години, като семействата ще получат и безплатен монтаж, както и инструктаж за ползването им.

В следващата фаза на проекта се очертава да бъдат подменени отоплителните уреди на още 1914 домакинства в общината.

_______________

В Пловдив тръгват нови автобуси по 8 линии

От понеделник по 8 линии на градския транспорт в Пловдив тръгват чисто нови автобуси . По разпореждане на кмета Здравко Димитров, временно “Автобусни превози”, “Меритранс” и “Автотранс 2000” ще обслужват маршрутите №4 ,10, 12, 20, 22, 24, 27 и 93 до провеждането на конкурс.

Само нови и големи автобуси с марката “Исузу” и “Темса” пускаме по нашите маршрути. Всички са с най-висок екологичен клас, с над 70 места и са оборудвани с климатици”, поясни Петко Ангелов, собственик на двете дружества и допълни “Общината държи на висококачественото обслужване, ние също смятаме, че услугата трябва да е на ниво”.

_______________

Абитуриенти дариха парите си за бала за инициативи, свързани с борбата с коронавируса

Абитуриенти от Бургас дариха парите си за бала на Общинския кризисен щаб за борба с коронавируса. Учениците са от Математическата гимназия в Бургас. Те имат молба парите да бъдат изразходени коректно за осигуряване на хранителни продукти за социално слаби хора.

Чрез съпричастност ние даряваме криле на тези, които днес не могат да полетят”.

_______________

“От хора за хора” – една състрадателна и необходима инициатива

Група приятели във фейсбук решиха да подемат инициатива в помощ на хора в нужда. Идеята им е да поставят щайги на различни точки из градовете, където всеки може да остави пакетирана стока за хора в нужда.

Първата такава се намира във Варна, на ул. Рали Мавридов” 30.

Симпатизанти на идеята призоваха в социалните мрежи да се поставят колко може повече подобни съоръжения, които да осигурят храна за хора, които в момента гладуват и са в затруднено положение.

_______________

Онлайн книжка ще учи децата как да пазят чисти природата и градовете

На 22 април честваме Деня на земята и по този повод от сдружение “БГ Бъди активен” създаде безплатна забавна книжка за опазване на чистота в природата и градовете, за рециклиранто на отпадъците, както и за озеленяването на градската среда. В инициативата участват 11 организации от Пловдив, Варна, Шумен, Добрич, Силистра и Русе. Книжката “_Място#БезОтпадъци” съдържа 10 странички с лесно и закачливи задачи и картинки за оцветяване. Те могат да се свалят безплатно от сайта https://thespot.bgbeactive.org/ и да бъдат оцветявани с компютърни програми, или на ръка.

Искаме да привлечем вниманието както на децата, така и на родителите, върху темата за общата ни отговорност да живеем в чисти и красиви градове. За по-доброто бъдеще на нашето общество е много важно децата да бъдат привлечени към каузата на доброволчеството, грижата за общите пространства и устойчивия начин на живот и да следват този модел в ежедневието си.” – казва Ласка Ненова от сдружение “БГ Бъди активен”. “Нека не забравяме, че всяко отговорно дете, ще стане отговорен възрастен. Ако успеем да накараме децата да се интересуват малко повече от света около тях, можем да направим огромна крачка към положителна промяна в бъдеще.”

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!