Това е България – България на добрите новини! (27.12.19 – 03.01.20г.)

В първите дни от Новата 2020 година продължаваме с пълна сила да те запознаваме и с положителните новини, които не винаги успяват да стигнат до много хора! За Новата година си пожелаваме те да стават все повече и повече и да намират своето място сред нас!

__________________

Ученик намери изгубено портмоне и го върна на собственика

Филип Чуков е ученик от Мадан, шампион по бойни изкуства и плуване. Тази седмица момчето откри чуждо портмоне на улицата пред дома си и мигновено е подало сигнал в полицията. До пристигането на органите на реда Филип дори не е отварял изгубената вещ, в която е имало голяма сума пари, както и карти. Собственикът е миньор, живеещ в квартала, който по-късно се срещна с Филип, за да му благодари за жеста и добрата постъпка.

__________________

63-годишен мъж стана донор на трима нуждаещи се

Мъж от Плевен, изпаднал в мозъчна смърт след черепно-мозъчна травма, стана донор на трима пациенти и така даде шанс за живот на нуждаещи се. Неговите близки дават съгласието си и така двама мъже на 41 и 61 години са трансплантирани бъбреци в УБ „Лозенец“ от проф. Любомир Спасов и неговият екип, а във ВМА проф. Никола Владов и екипът му трансплантират успешно черен дроб на 59-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване.

За изминалата година, броят на включените в листата на чакащите е 1152.

__________________

1.3 млн. лева бяха отпуснати за канализация в хасковския квартал “Болярово”

Община Хасково ще получи безвъзмездна помощ в размер на 1 304 170 лева с ДДС. Сумата ще бъде получена за реализацията на проект “Доизграждане на канализационна мрежа на квартал “Болярово” – първи етап“. Решението беше взето от управителния съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

В началото на 2020 година предстои да бъде подписан и договор между община Хасково и ПУДООС, уточнява се от пресцентъра на общината.

__________________

1.6 млн. лева ще бъдат отпуснати за ремонт на Националната библиотека

През новата година се очаква с 1.6 млн. лева с ДДС да бъдат ремонтирани фасадите на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.

Експерти са дали оценка на вътрешните фасади на сградата и са констатирали необходимостта от реконструкция, тъй като състоянието им, както и на инсталациите и дограмите на библиотеката е “изключително тревожно”. В тръжната документация се посочва още, че то не отговаря на изискванията в Закона за устройството на територията (ЗУТ) и се определя като “аварийно”, съобщават от “Капитал”.

Срокът за подаването на офертите е 17-ти януари, а изискванията към участниците са да са реализирали минимален оборот от 2 млн. лева през последните три финансови години.

__________________

Минималната работна заплата се увеличава с 50 лева

От 1.01.2020г. Минималната работна заплата вече е 610 лева. В мотивите на парламента за ръста на минималното възнаграждание се посочва икономическото развитие, устойчивите темпове на ръст на БВП, увеличаването на броя на заетите и отчетеното повишаване на средната работна заплата за страната. Между 17% и 18% ще бъде ръстът на работните заплати на учителите. Очаква се педагогическите специалисти в образователната система да получават не по-малко от 1085 лева.

__________________

Свищов с проект за училищна спортна площадка още в първия работен ден на 2020г.

Още на 02.01.2020г. Община Свищов подаде първото си предложение към Министерството на труда и социалната политика по Проект “Красива България” за “Изграждане на многофункционална спортна площадка в свора на СУ “Николай Катранов” в град Свищов”.

В училището се обучават 744 деца, разделени в 34 паралелки, а за тях се грижат 78 човека персонал. Настоящата спортна площадка на учебното заведение е в лошо състояние заради напукана настилка и амортизирани спортни уреди.

Заложените дейности по проекта обаче предвиждат обособяване на игрище за минифутбол, игрище за баскетбол с нови стойки и табла с рингове и мрежи, игрище за волейбол, смяна на настилката, изграждане на ограда, осветление и др.

Бюджетът по проекта възлиза на 191 489,00 лв. като общината ще се включи със 101 489,00 лева.

__________________

15 млн. лева ще бъдат отпуснати за укрепване на свлачището между Варна и “Златни пясъци”.

Правителството възстанови 25 млн. лева на община Варна за строителството на новия булевард “Васил Левски”. 15 млн лева пък бяха предоставени от МРРБ за укрепването на свлачището на “Трифон Зарезан”. Това съобщи кметът на града Иван Портних в своята страница във фейсбук и добави, че благодарение на тази фанансова подкрепа през 2020 година започва работа за решаване на още един дългогодишен проблем на града. “С реализацията на проекта ще бъде възстановен панорамният път Варна – Златни пясъци, който е много важен за туристическите комплекси на север от морската столица. Свлачищните процеси ще бъдат овладяни, ще бъде разтоварен и магистралният път за Златните“.

__________________

Страната ни стана първата от Източна Европа със своя страница в eBay

Около 8000 продукта с надпис “Произведено в България” са вече достъпни, благодарение на програмата eBay Export Revival, която насърчава износът чрез онлайн търговията. Първите, които ще имат възможността да се възползват са петдесет фирми от региона на Пловдив, които вече са преминали своето обучение в програмата. Инициативата е подкрепена от Мининстерстовот на икономиката, Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия и община Пловдив.

__________________

Село Брестовица се обедини дапомогне на хора в нужда

Стотици се включиха в Коледната кампания на жителите на село Брестовица, която имаше за цел да помогне на възрастни хора в нужда. Множество хора отделиха средства и събраха храна и продукти за своите съседи. Близо 40 човека бяха зарадвани в навечерието на Коледа с торби с продукти, събрани от кампанията “Дари надежда за нуждаещ се на Коледа”.

В Ловеч подобна инициатива обедини за поредна година жителите на града, които също събраха средства и продукти, с които доброволци организираха пакети с храна и ги разнесоха на различни адреси.

__________________

Григор Димитров с първа победа за България

Григор Димитров донесе първа победа за страната ни срещу Даниел Евънс от Великобритания от група “С” на АТП къп, след като по-рано през деня Великобритания поведе с 1:0, след като Димитър Кузманов загуби срещу Камерън Нори с 2:6, 6:3, 2:6.

Мачът на Григор Димитров и Даниел Евънс беше изключително динамичен и завърши с резултат 6:2, 4:6, 6:1.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!