Това е България – България на добрите новини! (14.02 – 21.02.20г.)

Поглед към добрите новини от седмицата!

_____________________

Публикуваха роман на Здравка Евтимова и в САЩ

Издателство Fomite Books публикува в САЩ романа “Може да се усмихваш в сряда“. Самата Здравка Евтимова съобщи новината, като отбеляза, че книгата у н ас е издадена още през 2015 година със заглавие “Една и съща река“.

You Can Smile on Wednesdays” е заглавие, избрано от стихотворението “Човекът от отсрещната страна” на българската поетеса Силвия Недкова, кяото е дала съгласието си стихотворението да бъде преведено на наглийски и имено неговото заглавие да бъде и на книгата.

За Здравка Евтимова това е 8-ма поредна книга, която се издава в САЩ.

_____________________

Кампания в помощ на хора с увреждания ще покрива разходите по преустройство на сгради и автомобили

Министерството на труда и социалната политика започна кампания, която цели да набере проекти по “Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност“. В рамките на кампанията ще бъдат отпуснати безвъзмездно средства, които ще се изразходват за изграждането на всичко необходимо като рампи и асаньори в помощ на хора с трайни увреждания и нарушена мобилност. Също така ще бъдат адаптирани и леки автомобили, а тези, които нямат нужната правоспособност за шофиране, ще могат да я придобият безплатно.

Програмата ще се разделя на два компонента – Компонент 1 и Компонент 2.

Първият се отнася за адаптация на жилищните сгради, а вторият е за “Преустройство на лек автомобил“.

Необходимите документи за кандидатстване с проектни предложения по двата компонента, могат да бъдат предоставяни на хартиен или електронен носител всеки делничен ден от 9 до 17ч. на адрес: 1051 гр. София, ул. “Триадица” №2, Център за информация и услуги на МТСП (деловодство) Документи, получени след 12.05.2020 г., няма да се приемат от МТСП.

Всичко необходимо като информация може да проверите ТУК.

_____________________

Страната ни купува два медицински хеликоптера

© Велко Ангелов | ДНЕВНИК

20 млн. лева бяха отделени след преструктуриране на разходите по ОП “Региони в растеж”, с които ще бъдат закупени два медицински хеликоптера. Досега България беше единствената страна в ЕС, която не разполагаше с въздушни линейки. Преди дни беше внесена в Министерски съвет петиция, подписана от над 9000 души за закупуването на медицински хеликоптери. Макар, че към момента няма краен срок за реализация на проекта, зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова каза, че ще се направи всичко възможно за закупуването на машините, както и за изграждането на необходимата инфраструктура.

_____________________

В Благоевград поставиха нови контейнери за рециклиране на текстилни отпадъци

Нови пет контейнера за рециклиране на текстилни отпадъци бяха поставени в Благоевград. В тях ще бъдат събирани стари обувки, дрехи и текстилни отпадъци. Целта е да бъдат рециклирани и отново използвани от социално слаби граждани.

Диана Стефанова – главен еколог на Благоевград, заяви за БНР, че контейнерите са поставени в най-оживени точки на града и вече има сключен договор с фирма, която има ангажимента да поеме управлението на цялата система. Всички дейности ще бъдат за сметка на фирмата.

_____________________

Втора успешна операция за малката Нелис, която се лекува благодарение на дарения

2-годишната Нелис от Велико Търново, коята страда от невробластом на надбъбречните жлези, премина втора успешна операция, която се проведе тази седмица в Турция.

Малкото момиче получи финансовата подкрепа на много хора, които дариха средства, за да може тя да бъде излекувана. Само за 10 дни бяха събрани необходимите 100 000 евро за животоспасяващото лечение.

Веднага след като сумата беше събрана, Нелис беше приета в болница, където премина успешно 7-часова операция за премахването на тумор от лявата надбъбречна жлеза. Последвалото лечение имаше непредвидени усложнения, които имаха позитивен край, а лекарите решиха да предприемат втора операция, кяото имаше за цел да отстрани и вторият тумор. Операцията премина успешно, а в Горна Оряховица организираха кампания “Да върнем усмивката на Нелис“. По дарителската сметка бяха преведени 1158.36 лева, събрани от първия благотворителен базар за сувенири, мартеници, картички, плюшени играчки и още детски стоки. Вторият базар се провежда на 21 февруари, а ако и вие желаете да дарите пари, можете да го направите по сметка:

Бoнao: УниEpĸдит Бyлбoнa

Банкова сметка BG25UNCR 7000 1523 5870 59

BIC код: UNCRBGSF

Титуляр на сметката: Нелис Заимова Кедова

_____________________

Ученик от Шумен намери портмоне с 300 лева и го предаде на полицията

Ивелин Казаков е ученикът от Шумен, който тази седмица намери портмоне с 300 лева в него и го предаде на полицията. 18-годишният младеж веднага е отишъл в РУ-Шумен, за да върне загубената вещ, а собственичката беше открита и поканена в полицейското управление да си я получи обратно. Тя е изразила огромна благодарност за достойната постъпка на момчето, кеото пък обясни, че за миг не си е помислял да задържи парите. “Две години поред работя на морето като сервитьор и знам каква е цената на априте. Предположих, че за някой това може да са последните пари.“, сподели още Ивелин.

_____________________

Бягаме в Плевен за достъпна средаи маратонът, който се организира в помощ на хората с различни възможности

“Бягаме в Плевен за достъпна среда” е мотото на тазгодишното, 7-мо поред издание на плевенския маратон в помощ на хора с различни възможности. Бягането ще се проведе на 17-ти май, като тази година по трасето ще могат да се включат хора с увреждания и аматьори.

Регистрацията вече е отворена, като тази година благотворителната кауза ще бъде в помощ на хората с различни възможности и набраните средства ще се използват за реновиране и адаптиране на централната пешеходна зона в града, според нуждите и потребностите им.

Маратонът ще включва 6 дисциплини, сред които класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 21,1 км), 10 км, детски маратон с различни дистанции според възрастовата група и 3-километров безплатен градски крос “Аз мога”.

Можете да се запишете ТУК.

_____________________

Създават взаимоспомагателен земеделски фонд

Създават взаимоспомагателен фонд между земеделците за компенсиране на продпаднали площи над 50 %. Това беше съобщено от зам.-министъра на земеделието и храните Атанас Петров.

От 2021 година производителите ще могат да получават компенсация, като участват с ежегодна такса, а специални мерки ще бъдат взети и за справянето с климатичните промени, които засягат и нашата страна.

На среща на земеделските производители в Монтана зам.-министърът обясни още, че “2020- та година е стратегически важна за нас. От нея зависи цялостното развитие на сектора в следващите години”. Земеделието в област Монтана представялва 13,4% от общата брътна добавена стойност в икономиката. 71% от земеделската земя в Монтанско се обработва, като най-много се произвежда живто, слънчоглед и царевица, но също така се увеличават винените лозя и орехи. “Смятаме, че земеделието има добра перспектива. Потенциалът е все още нереализиран“, добави още той.

_____________________

Академия за местни предпиемачи” даде 10 000 лева за семейна тахаджийница

За поредна година се осъществи инициативата “Академия за частни предприемачи”, част от програмата “Забавно лято, грижовна есен” – програма за развитие на местните тютюнопроизводителни общности.

Проектът, който беше тазгодишният победител е на София Пейчева и Павел Тръндев и тяхната тахаджийница, в която се възражда стара традиция в производството на тахан, създавайки “течен шоколад”, богат на минерали. Семейната традиция се възражда в лицето на двамата през техния баща, който поставя началото .

Наградата от 10 000 лева отиде при тях, като поощрителни награди от по 5000 лева получиха и още три проекта в малки населени места.

Първият подкрепя стартиращ бизнес за производство и продажба на цвета – “Цветята на Камен”, създаден от Камен Бакърджиев от село Орешник.

Втората награда отиде при Илияна Петрова и Никифор Никифоров от Благоевград за проекта им “Старсийдс” – натурална козметика за лице и тяло.

Третата награда поощри проекта на Симона Тодорова и Виктор Бастунов, които създават сладкарница Sprinkles в град Разлог.

_____________________

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!