Това е България – България на добрите новини! (01.01 – 08.01.21г.)

Фокусираме се върху хубавите новини от страната за изминалите дни. Нека с новата година направим и малко повече място на позитивното, което се случва в страната, за да гледаме напред с по-светъл и оптимистичен поглед!

*Заглавна снимка: Liam Martens on Unsplash

_______________

Модерен Експо център за 10 млн. лева ще се строи във Велико Търново

Община Велико даде начало на процедура по изграждането на първата сграда в новия търговски център, който е проектиран да се издигне на територията на Старото военно училище.

9,9 млн. лева с ДДС ще струва новият конгресен център, който ще се състои от 1200 места и близо 8000 кв. м. разгърната застроена площ.

Проектът ще получи комбинирана подкрепа, като Община Велико Търново ще инвестира над 91 хиляди лева, а останалата сума ще се осигури по Оперативна програма “Региони в растеж” и чрез заем от 2,8 млн. лева от Регионалния фонд за градско развитие.

Крайният срок за изпълнение е до 30 месеца от подписването на договора за изпълнение.

Идеята е Експо центърът да се обособи като мултифункционално пространство за изкуство, изложби, прожекции, научни форуми, търговски изложения.

Към него ще бъде построен и паркинг с поне 2500 места.

Проектът е на прочутия италиански архитект Клаудио Нарди, който печели обявения Международен конкурс “Ново сърце за стария град”, обявен от общината.

Сред проектите в портфолиото на архитекта се виждат клиенти като Dolce & Gabbana, Malo, Tod, Gianfranco Ferre, Exte, Desmo, BP Studio и LuisaViaRoma. Клаудио Нарди е и създател на  няколко небостъргача в Дубай и Китай, както и прочутото звукозаписно студио на U2 в Дъблин.

С изграждането на Експо центъра ще започне и строителството на цялата свободна площ в бившето старо военно училище, в която се планира да има множество музеи, библиотека, пешеходна зона и зона за отдих.

_______________

Несебър спечели проект за намаляване на замърсяванията в Черно море

Община Несебър получи одобрение за проект “Намаляване на отпадъците в акваторията на Несебър чрез акции за почистване и кампании за повишаване на съзнанието на местното население: опазване на морското природно и културно наследство като обществена отговорност и ресурс за местния традиционен поминък”.

Общината е сред 6-те бенефициенти, одобрени за финансиране. Максималната стойност на проекта е 158 855 лева, а срокът за изпълнение е 18 месеца.

Заложените дейности са за извършване на морско геофизично и дистанционно проучване за установяване вида, мащаба и дълбочината на натрупване на отпадъци, почистване на морското дъно чрез няколко водолазни кампании и провеждане на кампания за повишаване на информираността във връзка с проблемите на морските отпадъци.

Виж още: Ники Стоичков – за поредната сбъдната мечта и новата платформа за българско кино gledam.bg

_______________

Цветана Пиронкова беше отличена като “Спортист на годината на България” за 2020г.

Със 732 точки от гласували 82 журналисти, тенисистката Цветана Пиронкова спечели 63-то издание на наградите “Спортист на годината на България”.

Журналисти от 40 медии у нас се включиха в гласуването в тазгодишното издание на анкетата, която се организира от Нове Холдинг.

Цветана Пиронкова получи това признание след като през септември стигна до четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ, след 3-годишно отстъствие от корта.

Ето как се класираха и следващие отличени в класацията:

1. Цветана Пиронкова (тенис) – 732 т.

2. Едмонд Назарян (борба) – 525 т.

3. Кубрат Пулев (бокс) – 259 т.

4. Мария Оряшкова (самбо) – 220 т.

5. Йосиф Миладинов (плуване) – 214 т.

За “Отбор на годината” беше избран тимът на България за АТП Къп в състав Григор Димитров, Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Адриан Андреев и Александър Донски се класираха на 9-ото място на отборния тенис турнир.

Ето и класирането при отборите:

1.  Тенис отбор на България за АТП Къп – 180 т.

2.  ЦСКА-София (футбол) – 160 т.

3.  Локомотив Пловдив (футбол) – 90 т.

Призът за “Спортист с увреждания” беше връчен на лекоатлета Християн Стоянов, който събра 580 точки.

За “Треньор на годината” беше избран треньорът на националния ни отбор по борба (жени) Петър Касабов.

Любимец на публиката стана Григор Димитров.

_______________

Държавата отделя 17 милиона лева за реклама на туризма

17,5 милиона лева ще бъдат инвестирани в реклама на туризма у нас по време на пандемия. Средствата са заложени в бюджета на страната за следващата година и са с 5 милиона повече от тези за 2020г.

Основният фокус през 2021 в програмата за национална туристическа реклама ще са специализираните видове туризъм. С  това се цели страната ни да се позиционира сред страните, предлагащи разнообразни възможности през всеки сезон.

Акцентът към продуктите е насочен към здравословния начин на живот, култура, вино и кухня, традиции и автентичност.

_______________

Поставят още контейнери за стари дрехи и обувки във Велико Търново

Броят на контейнерите за стари дрехи, текстил и обувки във Велико Търново беше удвоен, като инициативата на общината има за цел да насърчи рециклирането и да създаде по-голямо удобство за хората.

Нови контейнери са поставени на ралични точки в целия град, които могат да бъдат видяни на сайта на общината.

Обслужването на контейнерите ще се извършва два пъти седмично.

_______________

В Стара Загора започна масово засаждане на живи коледни дръвчета

За поредна година в Стара Загора се организира акция за засаждането на живи коледни дръвчета. Всеки, който пожелае, може да засади своята елха на обособени места, които могат да се видят ТУК. Избраната локация тази година е парк “Загорка”.

Първите засадени дръвчета са поставени на 05.01 от началника на отдела за озеленяване в града.

Виж още: Теодор Ушев беше обявен за най-влиятелния аниматор в света за последния четвърт век

_______________

Започва изграждането на 74 социални апартамента в “Столипиново”

Със 7,2 млн лева инвестиция започва строителството на 74 жилища за социално слаби в “Столипиново”. Договорът беше подписан от зам. – кмета Георги Титюков и управителя на “АД инженеринг” Атанас Драндаров в присъствието на кмета Здравко Димитров.

Кметът посочи, че с изграждането на тези жилища се продължава социалната политика на Община Пловдив, насочена към най-уязвимите групи.

40 апартамента от общо 74-те ще бъдат едностайни с площ около 40 кв. Метра и в тях ще се настаняват по един обитател. Ще има още 22 двустайни, 8 тристайни и 4 четиристайни, които са предназначени за многодетни семейства. В проекта е предвидено и изграждането на административна част за 4 работни места, санитарно и складово помещение от 80 квадратни метра, както и паркинг за 18 автомобила.”, поясни Титюков.

Бъдещите ползватели ще бъдат включени в програми за социална интеграция и в програми за осигуряване на трудова заетост, както и ще им бъде гарантирано посещаване на образователни институции за деца в училищна възраст.

_______________

Кампанията “За децата на героите в бяло” събра над 7 600 лева

Над 7 600 лева са събрани до момента “За децата на героите в бяло” . Инициативата има за цел да подпомогне финансово децата на починалите от коронавирус медици.

През последните близо 11 месеца десетки медицински специалисти, загинаха изпълнявайки служебния си дълг, а съдбите на техните семейства останаха белязани завинаги. Още през май месец миналата година БЛС откри сметка за подпомагане на семействата и близките на починалите от COVID-19 медици и за щастие успяхме да помогнем на част от тях. Сега обаче те отново имат нужда от подкрепа“, казват от БЛС.

Ако искате да помогнете на семействата и близките на починалите от коронавирус медици, можете да го направите чрез дарение на:

Титуляр: Български лекарски съюз

Банка: УниКредит Булбанк АД

IВАN: BG55UNCR70001523991300 BIC: UNCRBGSF

Основание: МЕДИЦИ COVID-19

_______________

Близо 50 000 души ще бъдат подкрепени с топъл обяд

От началото на януари 2021 година се очаква около 50 000 лица да бъдат подкрепени чрез процедурата “Топъл обяд в условия на пандемия от Ковид-19”.

През декември изтече първият етап за кандидатстване на общините и районите на общини с проекти, които да бъдат финансирани по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане.

Инициативата се финансира от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица и от държавния бюджет. Допълнителните средства са от инициативата на Европейския съюз в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19.

___________________

Виж още: Open call за визуални артисти, живеещи в България

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!