Това е България – България на добрите новини (25.09 – 02.10.20г.)

Да видим и кои бяха хубавите новини, на които попаднахме тази седмица:

*Заглавна снимка: Ivan Nedelchev on Unsplash

_________________

Здравка Евтимова с наградата “Христо Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна култура

Снимка: БГНЕС

Съвсем заслужено писателката Здравка Евтимова получава Националната награда “Христо Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна култура. Отличието беше обявено по време на тържествената церемония по връчването на Националната награда, състояла се в двора на къщата музей “Христо Г. Данов” в Пловдив.  Призът ще бъде връчен на специална церемония в София заради невъзможност на писателката да присъства на събитието.

Победителите в конкурса за Националната награда “Христо Г. Данов” са определени и тази година в два кръга от жури, в което участват представители на организаторите – Министерство на културата и Община Пловдив, както и от специалисти в областта на книгоиздаването и литературата.

_________________

Филмът “Страх” на Ивайло Христов с Голямата награда на кинофестивала “Златна роза”

Филмът “Страх” на режисьора Ивайло Христов получи Голямата награда на кинофестивала “Златна роза” във Варна. Международното жури отличи творбата заради умението да се разказва в ироничен стил за много сериозни проблеми. Черно бялата лента разказва историята за трудната любов между безработна учителка и чернокож бежанец. Същият филм донесе наградата за най-добра женска роля на актрисата Светлана Янчева. Филмът беше отличен и от Съюза на българските филмови дейци и от акредитираните журналисти.

За най-добър актьор журито отличи Иван Бърнев за ролята му в “Житие” на Георги Стоянов и Войчех Тодоров.

Наградата за най-добра операторска работа отиде при Румен Василев за лентата “Дани, легенда, бог”. Отличието за най-добър сценарий получи Иван Владимиров за “Сцени от живота на една актриса”, който взе и наградата за най-добра режисура. Специалната награда на журито беше за същата лента.

За оригинална и искрена интерпретация на сериозен проблем Яна Титова бе отличена за своя дебют с “Доза щастие”.

_________________

Съдови хирурзи със сложна безкръвна процедура, спасили крака на болен

Пациент от Сливен се размина на косъм с ампутация на крак, след чудо, извършено от лекари при безкръвно лечение с поставяне на стентове от последно поколение в местната болница “Хаджи Димитър”. Диагнозата е периферна артериална недостатъчност, заради която се запушват артерии, хранещи с кръв долните крайници.

Д-р Денислав Башев, д-р Еркан Реджепоглу и екипът им, заедно с консултант д-р Неделин Николов, водещ съдов хирург от Национална кардиологична болница в София, прилагат безкръвно вътресъдово лечение, като поставят стентове на проблемните места в артериите на краката и пациента запазва долните си крайници. Тези безкръвни процедури са напълно безплатни за пациентите и се покриват изцяло от НЗОК.

Съдовата операционна зала на болницата е оборудвана с най-нова и висококачествена апаратура и консумативи, отговарящи на всички национални и европейски стандарти.

_________________

Предлагат проф. Никола Владов за орден “Стара планина”, I степен

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ за награждаване на о. з. старши лейтенант проф. Никола Владов с орден “Стара планина” I степен, без лента, с мечове, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Предложението е заради значимия му принос в развитието на науката и практиката в сферата на коремната хирургия, за усъвършенстване на чернодробно-панкреатичната хирургия и прилагане на интраоперативната ехография, за въвеждане за пръв път в България на лапароскопска хирургия на черния дроб и на панкреаса, за цялостна дейност в областта на военномедицинското дело, за популяризиране дейността и издигане престижа на здравните органи от Министерството на отбраната в страната и чужбина.

Проф. Владов е началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантанционна хирургия на ВМА, прави по 500 операции на година, извършил е над 70 успешни трансплантации на черен дроб, член е на най-престижното дружество на хирурзите в света – Френската академия по хирургия, наричана “Лигата на необикновените”.

_________________

ЕИБ предоставя 25 млн. евро за обновление и възстановяване на градовете в България

Европейската инвестиционна банка предоставя заем в размер на 25 млн. евро на фонд ФЛАГ, предназначен за насърчаване на обновлението и възстановяването на градовете в цяла България, като 20 % от инвестициите са за енергийна ефективност и приспособяване към изменението на климата. Проектите, които ще получат подкрепа, се очаква да разкрият 1500 работни места в строителния сектор.

Фонд ФЛАГ ще добави равностойна на размера на заема сума от 25 млн. евро от собствени ресурси и ще насочи общата сума от 50 млн. евро към общини, общински предприятия и други институции, които отговарят за предоставянето на обществени услуги.

ФЛАГ ще подкрепя инвестиции в модернизиране на градски зелени площи и открити публични пространства, подобряване на устойчивия градски транспорт и обновяване и реконструкция на обществени сгради (училища, здравни центрове, административни сгради). Фондът ще насочи усилията си и към модернизиране на основна дребномащабна общинска инфраструктура (улична мрежа, питейна вода, канализация) и мерки за приспособяване към изменението на климата.

Този договор е част от по-широко сътрудничество, което увеличава възможностите за финансиране за градско развитие по линия на средствата за сближаване.

_________________

Математиците ни отборно първи и с 6 златни медала от Балканска олимпиада

Отборът ни математици се завърна първи и с 6 златни медала от Младежката балканска олимпиада по математика, която се провежда за 24-ти път. Тази година в онлайн надпревара се включиха 108 състезатели от 18 държави.

Героите, донесли ни най-високото класиране със 161 точки, получени благодарение на тима с ръководители доц. д-р Ивайло Кортезов от ИМИ-БАН и Емил Карлов от Софийската математическа гимназия са Борис Гачевски (СМГ) – Златен медал, максимален брой 40 точки, Марин Христов (СМГ) – Златен медал, 36 точки, Ясен Пенчев (ПМГ, Габрово) – Сребърен медал, 26 точки, Мария Дренчева (СМГ) – Сребърен медал, 22 точки, Иван Тагарев (СМГ) – Сребърен медал, 20 точки и Антон Бресковски (СМГ) – Бронзов медал, 17 точки.

_________________

В София вече работи единственият в страната бипланов ангиограф

В болница “Св. Иван Рилски” в София вече работи първият и единствен за страната и на Балканския полуостров бипланов ангиограф. Модерната апаратура позволява да се лекуват всички пациенти с мозъчно-съдови заболявания. Процедурите, извършвани с биплановия ангиограф, ще бъдат безплатни за пациентите и се поемат от НЗОК.

Снимка: БГНЕС

В световен мащаб подобните апарати са 250, а на територията на Европейския съюз такъв вид система за лечение на мозъчно-съдови заболявания има в още 80 лечебни заведения. Благодарение на тази апаратура в България могат да получат помощ над 500 пациенти. УМБАЛ “Св. Иван Рилски” разполага с две специално оборудвани ангиографски зали, където ще бъдат лекувани и третирани едни от най-сложните мозъчно-съдови заболявания в страната (мозъчни аневризми и кръвоизливи, артериовенозни малформации и т.н.). В двете зали ще могат да бъдат извършвани около 600 интервенции на година. Модерната технология Philips-Clarity позволява получаването на изключително прецизни и висококачествени образи при възможно най-ниска радиационна доза, със 70% по-малко в сравнение с другия бипланов ангиограф, който вече 10 години работи в болницата.

_________________

Доброволци възродиха “Кобилино бранище”

Доброволци възродиха един от най-високите заслони в Рила – “Кобилино бранище”. Той се намира на 2150 м надморска височина. Инициатори на акцията са членове на Ленд Ровър Клуб България, които направиха цялостен ремонт на конструкцията. Процесът е съвместен с Дирекция Национален парк “Рила”, която осъществява контрол.

Заслонът се намира на главно кръстовище на туристическите маршрути, където се пресичат пътеките от хижа “Мечит”, Рилския манастир, хижа “Рибни езера” и заслон “Страшно езеро”. Постройката е стара, зле поддържана, а последният й ремонт е правен преди 10 години пак от членове на Ленд Ровър Клуб България, УАЗ Клуб и OFF Road-Bulgaria.

_________________

Цветана Пиронкова продължава в третия кръг на “Ролан Гарос”

Снимка: Sportlive.bg

Най-добрата ни българска тенисистка Цвети Пиронкова продължава напред в третия кръг на Откритото първенство на Франция “Ролан Гарос”, след като съперничката ѝ Серина Уилямс се отказа от участие в мача им час преди началото му. Причината, по думите й, контузия в ахилеса.

Цвети ще спести ценни сили преди третия кръг на “Ролан Гарос”. Съперничка на родната тенисистка за място на осминафиналите ще бъде една от двете чехкини – Барбора Крейчикова – на 117 място или Барбора Стрицова – 37 място в ранглистата.

Най-доброто постижение на Пиронкова на “Ролан Гарос” досега е 1/4 финалът ѝ през 2016-а срещу австралийката Саманта Стоусър. Върхът в кариерата ѝ към момента си остава 1/2 финалът на Уимбълдън от 2011, загубен в три сета от Вера Звонарьова.

_________________

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев тегли пикап 27,5 часа за благотворителна кауза

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев тегли 2-тонен пикап с тялото си в продължение на 27.5 часа, като направи 21 обиколки на стадион “Раковски” в столицата. Проливният дъжд и калният терен направиха начинанието още по-трудно, но Георгиев не се отказа. Целта на зрелището бе да се насочи вниманието на обществото към проблемите с психичното здраве. Инициативата е част от Европейската седмица на спорта и се провежда с благотворителна цел. Събраните средства ще бъдат дарени на фондация “Кожа – платформа за психично здраве”, чийто цели са да се бори срещу стигмата и ниската здравна култура, касаещи психичното здраве и неговото поддържане в добра форма; да повиши информираността относно нуждата от ранна интервенция и да подобри достъпа до квалифицирана помощ; да подпомогне междуинституционалния диалог, включително на ниво български и европейски институции.

_________________

Най-високата стена за катерене в света е проектирана от българин

Най-високата стена за катерене, която бе построена в Копенхаген, е проектирана от българина Васил Шарланов от Walltopia. Тя е висока 80 метра и е част от планинообразната сграда Copenhill.

Съвместяването на външен вид и функционалност е била основната цел за изграждането на съоръжението. Васил Шарланов работи по Copenhill заедно със строителен архитект и местната катераческа общност, която участва активно в целия процес, като дава идеи за дизайна на стените. Българската фирма Walltopia печели проекта и започва работата си по него още през 2017 г. След три години активен труд стената днес предлага 80 метра височина и е част от фасадата на Copenhill – топлоелектрическа централа, която гори битови отпадъци и не отделя вредни газове, като междувременно снабдява столицата на Дания с енергия и топла вода. Настройването на маршрута също е дело на Walltopia. Макар трудностите и пред монтажния екип, българските ум, сърце и душа се усещат на всяка хватка, категорични са любителите на този спорт.

_________________

205 човека с еднократни помощи от община Варна

205 човека ще получат социални помощи еднократно от община Варна, като решение за това е взела ресорната комисия в Общинския съвет. Сумите са между 100 и 300 лв и се дават за справяне с инцидентно възникнали жизнени, образователни или комунално-битови проблеми. От началото на годината досега са разгледани 645 молби, като 603 от тях са одобрени, а отхвърлените са заради липса на основателен мотив или декларирани недостоверни данни, някои са получили отказ и заради това, че вече са били подпомагани през годината.

_________________

200 000 лв за инфраструктура на Добрева чешма гласува общинският съвет в морската столица

200 000 лв гласува тези дни местният парламент в морската ни столица за подобряване на инфраструктурата на селищно образувание Добрева чешма. Броят на живущите там нараства постоянно и необходимостта от улици, улично осветление, водоснабдяване и канализация стават спешно необходими, бяха мотивите за решението. Средствата на този етап са предвидени за инвестиционен проект, планове и доклад за съответствие, за да започне изграждането на инфраструктурата.

_________________

Летният театър в Горна Оряховица ще се обнови за 3,2 млн. лв

Проектът за реконструкция на Летния театър в Горна Оряховица е на стойност 3,2 млн. лв, като 2,8 млн. лв от тях са безвъзмездни средства от Европейския фонд за регионално развитие. Други 426 000 лв е дългосрочен дълг от Фонда и само 87 000 лв са собствените средства на общината. Предвижда се цялостна реконструкция, като съществуващата сцена ще има покритие с високопрофилна трапецовидна ламарина, предвижда се и разчистване на околния терен и облагородяване на съществуващи алеи, както и изграждане на две нови постройки около входовете на амфитеатъра. Предвидени са и енергоспестяващи мерки.

_________________

Топъл обяд у дома получават 60 души в община Елена

Проектът за топъл обяд на самотно живеещи хора в община Елена е част от социалната политика на местната власт, като тя е заявила желание за продължаването му до края на октомври. Финансовата помощ от държавния бюджет в размер на 6612 лв. ще осигури възможност 60 души да продължат да се хранят с топла храна в домовете си. Това е максималният брой потребители от града и селата, според договора на АСП, които могат да се включат в социалната услуга. Право на безплатната храна имат живеещите под прага на бедност, задължително карантинирани, уязвими хора и такива над 65 години, живеещи сами и без близки с грижа към тях, хора с трайни увреждания. Храната се приготвя в кухнята на Домашен социален патронаж и се доставя в съдове за еднократно употреба.

_________________

Разбитият път с. Вардим-Свищов с ремонт за 5,5 млн. лв

Дългоочакваният втори етап на тежкия участък от републиканския път с. Вардим – Свищов, който е 7,7 км стартира, като предвидените средства са на обща стойност 5,5 млн. лв. Отсечката е изключително важна за жителите на общината и свързаността й с област Русе. Предстои да бъде извършена химическа стабилизация и технологичен основен ремонт на старата пътна настилка, след което ще бъде положена два пласта асфалтова настилка, ще се извърши още и отводняване и облицовка на крайпътните канавки, както и маркировка. Лошото състояние на пътя от границата на Ценово до Свищов дълги години бе сериозен проблем. През 2019 бе направен първият етап – от Ценово до Вардим, а сега започва и вторият етап.

_________________

Зелена светлина за проект на леко метро във Варна дадоха общинарите

Местният парламент във Варна даде зелена светлина за започване на предпроектни проучвания за изграждане на леко метро в морската столица. Вече са гласувани 240 000 лв за изготвяне на техническото задание.

Съоръжението е заложено в Общия устройствен правилник на града и очакванията са да се ползва от новата икономическа зона, в която ще се разкрият около 30 000 работни места. Осигуряване на комуникацията между града и бизнес зоната трябва да е приоритет в работата ни, счита зам.-кметът на Варна инж. Христо Иванов. Той поясни, че екологичният транспорт ще е предимно наземен.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!