Това е България – България на добрите новини! (11 – 12.02.21г.)

Показваме ви хубавите новини от седмицата, които достигнаха до нас, а ние, както винаги, разпространяваме и споделяме, за да има място и аз тях в информационния поток!

Дано се множат с всеки изминал ден и да ни заобикалят по-често!

*Заглавна снимка: Ивайло Петров

______________________

Легализираха първия учебен автомобил за хора с увреждания в Южна България

Георги Шарков е собственикът на първата автошкола на територията на Южна България, която вече има лицензиран учебен автомобил, предназначен за хора с увреждания.

Днес осъществих една своя голяма мечта. Легализирах първият учебен автомобил предназначен за хора с увреждания на територията на Южна България и втори по рода си в страната. Автомобила е оборудван с лостов механизъм, пренасящ спирачката и газта на волана. С проектирана въртяща топка, както и джойстик за управление, който може да се настрои спрямо нуждите на конкретният случай. Подходящ е за хора с проблеми, както на горни, така и на долни крайници или изцяло липсващи такива. Щастлив съм, че мога да помогна, на хората със специални потребности да реализират своята мечта, да станат добри шофьори.“, заяви Георги, а ние го поздравяваме за усърдния труд и желание, с което се бори и за своята мечта, и за за тази на много други хора!

______________________

Успешна дарителска кампания помогна на баща с 4 деца да се премести в ново жилище

Снимка: Unsplash

Ивайло Иванов, който е администратор на Фейсбук групата “Татковците на София” попада на историята на самотния баща Тошко и неговите 4 деца, които живеят в изключително лоши условия в село Рударци, в помещение без прозорци и без дневна светлина.

Решава да се отзове на призива за помощ, като разказва, че по-късно всичко това се превръща в кауза.

Аз отидох да проверя състоянието на Тошко и децата. Видях, че е доста зле положението в Рударци, където беше до скоро и решихме да помогнем, все пак и ние сме татковци и би трябвало да сме солидарни един към друг. Това беше основната причина в началото, в последствие нещата се превърнаха малко или много в кауза. След като разбрахме от какво има нужда Тошко, че е човек, който просто иска да си гледа децата и не иска да ги дава за осиновяване или друг да ги гледа. И решихме аз и модераторите в групата да направим каквото можем, за да му помогнем с каквото можем и в последствие нещата се развиха“, споделя мъжът.

Активните татковци в групата създават дарителска сметка за набиране на средства в помощ на семейството. Сайтът actualno.com пък прави репортаж по темата и за по-малко от 2 седмици са събрани над 7 000 лева, а Тошко и децата му вече са настанени в къща, в Своге.

______________________

17 стипендии бяха осигурени от Фонд за деца на починали от Ковид-19 учители и медици

Фонд за деца на лекари, медици и учители, починали вследствие боледуване от коронавирус, основан от Фондация „За доброто“ успя да осигури средства за 17 стипендии за деца. Месечната стипендия е в размер на 500 лева за всяко дете, а кампанията ще продължи докато децата не навършат пълнолетие или до завършване на средно образование.

За момента се справяме доста добре с набирането на средства. Успяхме да осигурим 17 стипендии, като те вече се изплащат. Предстои ни отпускането на стипендии на още три дечица, за които ще направим обществен съвет в рамките на следващия месец. За тях също сме осигурили средства. Цялата кампания е много дългосрочна, имайки предвид, че има деца, които са на 3-годишна възраст“, заяви Надежда Рангелова от фондацията в предаването на БНР “Закуска в тревата”.

Всеки желаещ може да се включи в кампанията, изпращайки SMS на номер 17777 с текст DMS GEROI или с дарение по сметката на фондация “За доброто”. Дарения можете да направите и чрез Платформата.бг.

______________________

30 кубика дърва за огрев дариха горските на приюта на отец Иван

30 кубика букови дърва за огрев бяха предоставени безвъзмездно на Дома за сираци “Св. Николай” при храм “Св. Троица” в село Нови хан от Югозападното държавно предприятие.

Жестът не се случва за първи път, а целта е да се помогне на отец Иван, който се грижи за хора в беда.

Освен дърва за огрем, предприятието е оказвало помощ и с предоставянето на строителна дървесина за възстановяване на изгорелия при пожар покрив на сградата.

______________________

25 млн. лева са предвидени за изграждането на интермодален терминал в Горна Оряховица до 2025 година

През 2021 година се предвижда да започне подготовката по изграждането на интермодален терминал в Горна Оряховица, както е заложено в Плана за възстановяване и устойчивост на България.

Предстои одобрението на Европейската комисия, както и от страна на държавата да бъдат одобрени финансовите параметри и линейният график.

Горна Оряховица е най-големият железопътен възел в Северна България и има стратегическо местоположение в основните транспортни коридори за развитие на един нов терминал, отговарящ на съвременните изисквания за подобен тип съоръжения“, се посочва в документа.

В плана е описано още, че “Чрез изграждането на интермодалния терминал ще бъдат изпълнени насоките на ЕС за развитие на екологичен транспорт – ще се привлекат товари от автомобилния към железопътния транспорт. Ще се привлекат повече потребители и оператори, което ще увеличи интермодалните превози. Чрез подобряване на железопътните услуги ще се увеличи конкуренцията на транспортния пазар. Ще се увеличи националният и международният трафик на комбинирани превози и не на последно място, ще се подобрят социално-икономическите условия в региона”.

Реалното изпълнение на проекта трябва да започне през 2022 година и да продължи до 2025 година.

За реализирането на проекта са предвидени 25 милиона лева, като стойността зависи в голяма степен от теренните условия, състоянието на железопътната и пътната инфраструктура в района, както и необходимостта от допълнителни работи по довеждащата инфраструктура, се уточнява още в плана.

______________________

Бронз за клуба по борба в Елена

Снимка: regnews.net

Състезателят по борба от СК “Дан Колов” в Елена Берке Алкин добави в своята колекция още едно отличие, което този път дойде от държавния личен шампионат за деца в Сливен.

Детето преборва конкуренция от от общо 38 борци, за да остигне до бронза в категория до 38 кг.

Също достойно представяне има и Баръш Сабриев в категория до 47 кг., за когото това беше и първо по-сериозно участие в подобно първенство.

В състезанието взеха участие общо 270 деца от 53 клуба в страната.

______________________

1.6 милиона лева бяха отпуснати за спешна реконструкция на спортна зала “Септември” в Свищов.

Правителството отпусна 1.6 млн. лева на Община Свищов за спешна реконструкция на спортна зала “Септември”. Залата е построена през 1997 година и оттогава не саа извършвани ремонтни дейности. Конструктивното й увреждане обаче налага спешен ремонт, който предвижда укрепване на сградата, цялостно реновиране и подмяна на водопроводната, канализационната и отоплителната инсталации.

Общината има проектна готовност за реализацията на обекта, а с осигуряването на средствата ще започнат и незабавни строително-монтажни дейности по ремонта.

______________________

Ученици от Разград се включиха в инициативата “Засаждаме бъдеще”, като отглеждат семена на дървета в саксии

Ученици от малките класове от ОУ “Васил Левски” в Разград се включиха в инициативата “Засаждаме бъдеще”, като отглеждат семена на дървета в саксии, към момента общо 360.

Саксиите се намират в класните стаи на учениците, където те всекидневно могат да полагат грижи за тях. Чрез инициативата всяко дете отглежда и засажда свое дърво, като от началото на идеята през 2013 година до днес са се включили 1 100 училища и над 100 000 деца.

Проектът е на Гората.бг, които имат сериозен успех в кампаниите си с над 900 000 засадени дървета и над 200 000 участници.

___________________

Готов е проект за реставрация на Фичева черква

170-годишният храм “Св. св. Кирил и Методий” във Велико Търново, дело на Колю Фичето, ще бъде реставриран, съобщиха от местната администрация.

Основният инициатор е депутатът Станислав Стоянов, който припомни, че “след този градеж за пръв път към името на майстора е добавено “архитект“.

Проектът предвижда възстановяване на двата паднали купола, по време на ужасното земетресение през 1913 година. Ще се осъществи ремонт на покривната конструкция и укрепване на основите.

Първоначалните разчети сочат, че строителните дейности ще струват 700-800 хиляди лева.

Кампанията по набирането на средствата ще започне веднага след приключване на съгласуваните процедури по проекта с Института за недвижимо културно наследство и Великотърновската митрополия.

________________

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!