Това е България – България на добрите новини (22.05 – 29.05.20г.)

Напук на лошото време, ние оставаме вдъхновени и усмихнати в нетърпеливо очакване на слънце, море и тепърва случващи се много хубави неща!

Новините на нашия хоризонт остават позитивни и вярваме, че най-зареждащо и мотивиращо е да правим и да споделяме добро, да вярваме в по-светлото утре и да се стремим да допринасяме повече за бъдещето ни!

Ето малко хубаво новини от изминалите дни.

*Заглавна снимка: Unsplash.com

_______________

15 български учени получиха отличия за принос в науката на годишните награди “Питагор”

Съобразно всички изисквания и мерки, свързани с пандемията от коронавирус и на церемония без публика, бяха връчени годишните награди “Питагор” за принос в науката. На церемонията, която беше излъчена по БНТ, бяха наградени български учени и научни екипи от различни сфери на науката.

Най-голямата награда за цялостен принос беше връчена на проф. Константин Хаджииванов от Института по обща и неорганична химия към БАН и акад. Никола Съботинов от Института по физика на твърдото тяло към БАН.

Проф. д-р Пламен Кенаров (Медицински университет – София), доц. Иван Иванов (Технически университет – София) и инж. Мартин Дянков (Нанофер ООД), бяха отличени като екипът с най-успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати.

В категория “Здраве и медицински науки” наградата беше връчена на проф. Цветелина Танкова (Катедра диабетология към Медицински университет – София).

Отличието “Млад учен” отиде при доц. д-р Ина Анева (Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН) и доц. д-р Сунай Ибрямов (Шуменски университет).

В категорията “Хуманитарни и социални науки” награда за принос получи проф. Георги Капрев (Философски факултет на Софийски университет), а в областта на природните и инженерни науки, отличието беше връчено на доц. д-р Милен Георгиев от Института по микробиология към БАН.

Проф. Емануил Атанасов (ИИКТ към БАН) получи награда в областта “Суперкомпютри и анализ на големи данни”.

За най-успешен учен, работещ в чужбина, беше отличен д-р Петър Ламбрев (Биологическия изследователски център Сегед), а за най-добър ръководител на международни проекти – доц. д-р инж. Кристина Близнакова (МУ – Варна).

За първи път тази година беше връчена и награда в категорията “Жена с принос в науката”, която беше връчена на проф. Клара Докова (Медицински университет – Варна).

Отличието “Компания с най-много инвестиции в научната и развойна дейност” отиде при “Астра Зенека България”.

Честито на отличените!

_______________

Статистика показва, че все повече българи ходят на театър

Според статистика за 2019 година, у нас действащите 74 театъра са организирали 15 955 представления, които са посетени от 2.516 млн. зрители, което е ръст за посещения и представления с 5.3%.

Данните са на Националния статистически институт за 2019 година.

_______________

220 умни контейнера бяха монтирани в Монтана

Град Монтана, както и 23-те села на общината вече могат да се похвалят с монтирани 220 от така наречените умни контейнери. Те има монтирани чипове, чрез които се проследява температура, местоположени и тегло. 91 от умните съдове за смет са разположени в града, а останалите 129 са в селата наоколо. Системата за сметосъбиране в града е планирана с 900 контейнера, като се очаква всички да бъдат подменени, а състоянието им да се следи от новите технологии.

Община Монтана отваря и най-големия паркинг в промишлената зона на града, като на него ще могат да паркират 250 автомобила.

_______________

Варненска гимназия откри специалност “Компютърна анимация”

За първи път у нас се случва да бъде отворена паралелка “Компютърна анимация” и това ще се случи за учебната 2020-2021 година в СУ “Найден Геров” във Варна.

Гимназията има богат опит в информационните технологии, а сега ще се започне своето развитие и в областта на компютърната анимация. Добрата материална база, наличието на 4 компютърни кабинета, стереоскопичен дисплей zSpace и 3D принтер, ще дават възможност на учениците да се развиват в как със съвременните изисквания.

В края на своето обучение учениците ще взимат своето средно образование, когато успешно изкарат освен зрелостните изпити и нов, допълнителен държавен изпит за придобиване на III квалификация степен “Компютърен аниматор по теория и практика”.

_______________

Над 1 287 000 фиданки бяха залесени в Югозапада

Над 1 287 000 фиданкибяха залесени върху терени, пострадали от пожари, болести и вредители, съобщиха от Югозападното държавно предприятие.

Нови 2 106 декара са засадени в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска.

По поречията на реките Струма и Места са извършени основно противоерозионни залесявания на близо 700 дка, както и попълване на 1,2 и 3-годишни горски култури върху 663 дка.

Общо 1 287 800 семенищни фиданки и 15 796 тополови фиданки са използвани за пролетно залесяване и за попълване на новосъздадените горски култури на площ от 1727 дка.

Най-много има от широколистните видове – дъб, бук, явор, липа, горскоплодни, които са и медоносни, а от иглолистните – бял бор, черен бор и смърч.

В секторите, които са силно засегнати, ерозирали и бедни, извън зони от мрежата Натура 2000, е използвана бяла акация, за да подпомогне пчеларския сектор.

_______________

Започва изграждането на вело алея и бус лента по бул. “Патриарх Евтимий” в София

Велоалея и бус лента ще има по столичния булевард “Патриарх Евтимий”, това предвижда проект за нова организация на движението по булеварда. “Пандемията накара много хора да променят начина си на пътуване , тенденция е в цяла Европа градовете да мислят повече сега за пешеходците и велосипедистите. Проектът е част от един пакет, насочен към по-бързата реализация на проекти за велоалеи и пешеходни пространства. Става дума само с намеси в организацията на движението да се насърчава пешеходно и велодвижение и да се даде предимство на градския транспорт. Този проект показва нашата визия за превръщането на София в град на хората“, заяви кметът на града Йорданка Фандъкова.

_______________

Минералната баня в Банкя отново отваря врати

През есента на 2020 година ще имаме възможността да видим великолепната реконструирана минерална баня в Банкя, която след дълги ремонти вече е завършена.

За това да върне блясъка на сградата задача имаше „Консорциум Банкя 2020“, който спечели конкурс на Столична община.

Снимка: Етюд-и-те на София

От Етюд-и-те на София направиха страхотни снимки, които показват чудесния резултат от дългогодишната работа по сградата и споделиха: “Малко неща могат да ни очароват толкова, колкото почти възстановената баня в Банкя. Сградата, която е построена преди повече от 110 години, в продължение на десетилетия беше буквално оставена да се съсипва.”

Снимка: Етюд-и-те на София

Съсвем скоро се надяваме всички да имаме възможността да посетим минералната баня в Банкя и да се насладим на прекрасната й промяна.

_______________

От Гайдарската асоциация направиха дарение за бедни хора

Българската национална гайдарска асоциация лично раздаде дарение от храни, предпазни средства и дезинфектанти на 550 души от седем смолянски села. “Решихме, че е най-добре кметовете на населените места да преценят кои хора да подпомогнем, защото те най-добре познават нуждите им и техните затруднения“, обясни зам.-председателят на асоциацията Теодора Игнатова, която е и почетен консул на България в Конго.

Продукти от първа необходимост бяха осигурени и разпределени между хора в нужда от Широка Лъка, Левочево, Бостина, Писаница, Хасовица, Соколовци и Кутела.

Помощта е осигурена от Българската национална гайдарска асоциация и с финансовата подкрепа на Фонд “Обединение срещу COVID – 19”, иницииран от Български дарителски форум, Фондация “Америка за България”, Посолството на САЩ в България и Американска търговска камара в България.

_______________

Ученички от Попово намериха плик с пари и го предадоха в полицията

На 18 май две момичета от Попово – седмокласничката от ОУ “Любен Каравелов” Татяна Стоянова и осмокласничката в Професионална гимназия “Христо Ботев” Виктория Борисова, докато се разхождат намират найлонов плик с пари в него. Двете момичета веднага се отправят към районното управление на полицията, за да съобщят за намерените пари.

На място се установява, че служебни и са изгубени от жена, която работи в местна потребителска кооперация, на път за пощата, където е трябвало да обмени монети с банкноти.

Лично началникът на районното управление на МВР в Попово главен инспектор Ивелин Христов и началникът на група “Охранителна полиция” в него старши инспектор Стефан Стефанов, изказаха огромна благодарност към момичетата и ги поздравиха за доблестната постъпка.

Родителите ви могат да се гордеят, че са възпитали деца като вас. Вярвам, че постъпката ви ще бъде добър пример и за ваши връстници, и ако някога и на тях се случи да намерят чужда вещ, надявам се, че и те ще постъпят по същия начин“, каза главен инспектор Ивелин Христов.

_______________

Български автор подписа договор с голямо издателство в Китай

Детският автор Никола Райков може да се гордее със своя страхотен успех, а именно възможността да работи с едно от най-големите китайски издателства Haitian Publishing House, с който подписа и договор. Издателството притежава правата върху цялото творчество на българския автор, включващо 4 детски книги и 2 настолни книги.

Очаква се книгите на Никола Райков да се появят на пазара в Китай още през следващата година, като ще бъдат преведени от Лин Юсян, завършила българистика в унивеситет в Пекин.

Пред dariknews Никола Райкова сподели “Смятам, че това е не само огромен личен успех, но и голямо признание за цялата българска литаратура“.

_______________

150 км републикански пътища ще бъдат рехабилитирани до края на 2020 г.

Републиканската пътна мрежа в област Велико Търново се готви за мащабни ремонти до края на годината. Средствата за тях са осигурени от Агенция “Пътна инфраструктура” и ще се използват за подобряване на експлоатационното състояние на основните пътни артерии в областта.

До края на месец май се се очаква да приключи текущият ремонт на първокласния път Севлиево-В.Търново-Търговище в границите на областта. Неговата стойност е 338 хил. лева. Ремонтът се е състоял в чатично преасфалтиране, премахване на излишна растителност в обхвата на пътя и отводняване.

216 хил. лева са отпуснати и за предстоящото изпълнение на същите дейности, но по трасето П. Тръмбеш-В.Търново-Бряста, както и текущ ремонт на същия път в участъка от с. Самоводене до разклона за Преображенския манастир.

Това са само част от планираните пътища, които се очаква да бъдат рехабилитирани. Освен тях в плановете на ОПУ-Велико Търново за настоящата година, влиза и дългоотлаганият ремонт на двата тунела на града, както и на мостовото съоръжение между тях.

_______________

Нова инициатива помага на незарящи хора с ежедневните задачи

“Столичният ресторант “Тенебрис” и Неправителствената организация “Сърцето на Йелена” си подадоха ръка, за да застанат зад едно добро дело, а именно инициативата “Ръка за ръка”, която ще цели да помогне на незрящи хора в техните ежедневни задачи.

Основната идея е доброволци да помагат на незрящи хора чрез доставяне на хранителни продукти и лекарства, както ида оказват съдействие, когато е необходимо да се излезе навън.

Да напазаруваш хляб, зеленчуци, няколко варива, като разгледаш и сравниш цените, марките, видът на продуктите – звучи злободневно и лесно за повечето от нас, но за един незрящ е истинско предизвикателство. Всички хора, с които говорихме, споделиха, че имат огромна нужда от помощ за подобни дейности, ако нямат до себе си човек, на когото да разчитат за подкрепа и затова решихме да създадем нова инициатива, надграждаща досегашната ни работа.”, споделят в социалните медии от ресторант “Тенебрис”.

Така се ражда и пларформата “Ръка за ръка”, която ще осигури логистична помощ при пазаруване на нуждаещите се.

Тъй като за голяма част от възрастните хора биха изпаднали в затруднение да се справят с използването на онлайн платформата, то има и посочен телефон, на който да могат да заявят своите поръчки. Освен доставка на хранителни стоки, те ще имат възможността да заявят и продружаване до лекарски кабинет, както и при избор на дрехи и стоки от първа необходимост.

Платформата вече работи, а телефонът, на който всеки, нуждаещ се може да потърси помощ е 0893007896.

Ако желаете да подрепите каузата, можете да го направите чрез дарение на банковата сметка на фондацията:

IBAN: BG38RZBB91551009142380
BIC: RZBBBGSF
Фондация “Сърцето на Йелена”

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!