Това е България – България на добрите новини! (31.07 – 07.08.20г.)

И в изминалите дни имаше позитивни новини, така сме щастливи да ги разпространим и да покажем един малко по-ведър и усмихнат тон и поглед на заобикалящата ни среда. Винаги може и още, и повече и по-добре, но сме щастливи, че сме част от хубавата тенденция да се работи и говори повече за добрите примери и хубавите новини!

*Заглавна снимка: Иван Неделчев

___________________

4 медала спечелиха български ученици на Международната олимпиада по химия

1 сребърен и 3 бронзови медала успяха да завоюват 4-ма български ученици на Международната олимпиада по химия.

52-то издание трябваше да се проведе в Истанбул, но поради световната пандемия, то беше изцяло онлайн. В състезанието се включиха 235 ученици от 60 държави от цял свят.

Нашите момчета успяха да се преборят с голямата конкуренция и си спечелиха всеки по един медал.

Поздравления за успеха на:

Дамян Францов (12 клас, СМГ) – сребърен медал

Георги Недялков (11 клас, СМГ) – бронзов медал

Теодор Маслянков (11 клас, СМГ) – бронзов медал

Павел Николов (10 клас, МГ Пловдив) – бронзов медал

За успеха на момчетата допринесоха и техните ръководители – доц. Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ “Св. Климент Охридски”.

___________________

При разкопките на “Аква Калиде” в Бургас археолози откриха монети от 4 век

Над 40 монети, повечето от които от 4 век са открити от началото на разкопките това лято в археологическия комплекс “Аква Калиде” в Бургас. Новината съобщи пред БТА научният ръководител на обекта доц. д-р Димчо Момчилов.

Правят се и разкопки в североизточния сектор на банския комплекс, като са намерени 50 печата, цяла колекция от гребени и много керамика. Всичко, което е открито ще бъде реставрирано и ще се съхранява в РИМ-Бургас.

___________________

Несебър подменя улици и тротоари в рибарския район на Стария град

Кметът на община Несебър Николай Димитров, както и председателят УС на СНЦ “МИРГ Несебър-Месемврия” Румен Кулев подписаха първия административен договор за безвъзмездна помощ по процедура за подбор на проекти BG14MFOP001-4.002-004 в МИРГ “Несебър-Месемврия” Мярка 3.2 “Популяризиране на местните ресурси и подкрепа развитието на дребно мащабна инфраструктура”. Проектът е финансиран от Стратегия за Водено от общностите местно развитие / ВОМР/ на Местната инициативна рибарска група “Несебър-Месемврия” по програма за морско дело и рибарство 2014-2020г.

В рамките на проекта се предвижда да бъдат подменени съществуващи улични и тротоарни настилки в рибарския район – Стар град Несебър и представлява пореден етап на Трасе на културно-туристически маршрут “Духовен път” по улиците “Ахелой”, “Хемус”, “Тервел” и “Месемврия”.

Архитектурната концепция на проекта е пряко свързана с цялостната стратегия на общината за опазване на световната ценност и културно наследство – Старинен град Несебър.

Предвидено е да се оформят главни пешеходни трасета с настилки от периода на Възраждането, подмяна на уличен настилки от асфалт с паваж и замяна на бетоновите плочи по тротоарите с нова настилка от каменни плочи. Стойността на проекта е 202 201.70 лв. без ДДС и се очаква проектът да приключи на 27.07.2021 г.

___________________

40 млн. лева ще бъдат инвестирани за подновяване на мантинели

Председателят на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) Георги Терзийски обяви пред Би Ти Ви, че през тази година започва подновяването на мантинели. Подмяната беше провокирана и от катастрофата, която се случи миналия месец, при която тир се обърна на 161-я километър на магистрала “Тракия” и преминавайки през мантинелата навлезе в настрещносто платно, удари няколко автомобила, а в трагедията загинаха шестима души.

Все още не е доказано, че причината е в поставената през 1997 мантинела, или лошата пътна настилка, но всички мантинели в участъка ще бъдат подменени. За целта са осигурени 40 милиона лева, което е двойно повече средства от за изминалата година. Освен по “Тракия” ще бъдат подменени и мантинели в участъка на магистрала “Хемус” от Осиковица до Правец.

___________________

Млади хора от Пловдив се обединиха около идеята да преобразят ботаническата градина

Ботаническата градина в Пловдив е с големина от 113 дка, които вече над 25 години не са поддържани по никакъв начин. Преди няколко години обаче студентка от Аграрния университет, която пристига от Одеса – Наталия Елис, решава да промени това. Около идеята за възстановяването на ботаническата градина, се обединяват Аграрния университет, който подпомага проекта, кмета на район “Тракия” Костадин Димитров, както и куп доброволци, които искат да се включат.

В рамките на 3 години са проведени 30 акции за почистване, шест от които от началото на 2020 година. С помощ от общината, доброволците успяват да изградят и ограда, която да ограничи безразборното влизане и замърсяване на пространството.

Амбицията ни е да изградим не просто база за студенти, но и да я превърнем в локация, която ще издържа сама себе си, ще привлича туристи и деца. Много е важно те да разберат, че зеленчуците и плодовете не растат в магазина. Да се научат как да се грижат за земята и да станат социално отговорни. Възпитателният процес ще е ключов в развитието на градината. Ще създадем и семенна банка за диви, селективни и култури растения, защото светът се превръща в една бетонна сграда. Наша отговорност е да запазим природата“, коментира Наталия Елис за сайта Успелите.

Предстои учредяване и на фондация от пловдивски бизнесмени, които да подкрепят възстановяването и преобразяването на ботаническата градина.

___________________

От началото на годината от общинските приюти са осиновени 637 кучета

Photo: Unsplash.com

Само за месец юли от приютите на ОП “Екоравновесие” са осиновени 1010 кучета, а общият им брой от началото на годината е 637.

Всички желаещи, които искат да си вземат куче, могат да отидат и да се запознаят с животните от общинските приюти в с. Горни Богров, където са настанени кучета над 1 година, или в приютите в кв. “Слатина” и кв. “Сеславци”, където има малки кученца.

Екипът на “Екоравновесие” отчете и, че през юли са заловени общо 345 кучета, от тях 22 са кастрирани и 131 са върнати по местата на залавянето им. Във ветеринарната клиника “Връбница” за лечение са постъпили 32 кучета.

Кампанията за безплатна кастрация на дворни кучета продължава и всеки стопанин може да заяви желание за кастрация на кучето си през интернет страницата на ОП “Екоравновесие” или на телефоните на предприятието.

Всички кастрирани кучета са освободени от годишна такса, която в столицата е в размер на 24 лева.

___________________

Държавата ще закупи три медицински хеликоптера

В рамките на проект за модернизация на спешната помощ е заложено да бъдат закупени три медицински хеликоптера. Новината съобщи за Нова телевизия здравният министър Костадин Ангелов.

Стойността на проекта е 163 млн. лева., като до края на август ще приключи обявяването на поръчки за строителство и за високопроходими линейки.

Един от проблемите, които министърът изтъкна е времето за придвижване на линейките в по-малките населени места. В столицата, както и в големите градове вече са намерени решения за обособяването на бус ленти, които да използват и линейките.

___________________

Успех за български ученици на Международната лятна изследователска програма към Масачузетския технологичен институт

Двама ученици от СМГ и 14 научни ръководители представляваха българското участие в Международната лятна изследователска програма към Масачузетския технологичен институт.

Заедно с още 84 участници от различни континенти, Виктор Колев и Никола Стайков взимат дистанционно участие в събитието.

Виктор Колев е ученик в 11 клас на СМГ и показва блестящо представяне по тамата “Към абстрактно логическо мислене в невронни мрежи“. Неговата работа попада в най-добрите 5 писмени разработки и в топ 10 устни представяния.

Никола Стаков от своя страна участва с математически проект, който е свързан с “размера на обединения на кръгове върху крайни полета“.

Неговият проект се откроява с оригиналност в подходя към интерпретация и визуализация на абстрактни математически понятия.

Лятната изследователска програма за ученици е много популярна и всяка година събира деца от цял свят. По време на събитието те преживяват пълен изследователски цикъл от четенето на научна литература до разписването и представянето писмено и устно на доклад за своето откритие.

___________________

Руши Видинлиев получи наградата “Най-добра мъжка роля” на Taormina Film Fest

На кинофестивала в Taormina Film Fest в Италия българският певец и актьор Руши Видинлиев спечели награда за най-добра мъжка роля за филма “18% сиво” на режисьора Виктор Чучков по книгата на Захари Карабашлиев.

Това е третият най-стар фестивал в Европа след Кан и Венеция и наградата за екипа и актьора означава много. Това сподели продуцентът на филма Борислав Чучков, а самият Руши сподели видео, в което каза: “Тази награда за мен е една прекрасна изненада и съм много благодарен. В този филм играя един мъж, който се е изгубил, който няма повече любов и който се влюбва в живота наново. Това е една тема, която в тези времена е все по-актуална, и съм много доволен, че филмът ви е докоснал!”

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!