Това е България – България на добрите новини! (13.03 – 06.03.20г.)

Въпреки извънредното положение и кризисната обстановка, се опитахме да намерих и позитивните новини, които се надяваме да бъдат устойчиви на всички трудности и пречки, за да могат да бъдат все по-положителни и в бъдеще.

*Заглавна снимка: Unsplash.com

________________

Български ученик създаде инвалидна количка за изкачване на стълби

Теодор Тодоров е ученик последна година в техническото училище „Електронни системи“ (ТУЕС) в София. В помощ на хората в неравностойно положение, Теодор разработва като дипломен проект инвалидна количка за изкачване на стълби. Мечтата му е този проект да се превърне в бизнес начинание, което да може да окаже помощ на нуждаещите се. Инвалидната количка все още не е патентована и тепърва ще се работи по създаването на втори прототип. Момчето получи и награда от Българската асоциация за информационни технологии за своята идея.

________________

Още подови мозайки бяха открити при проучване в Девня

Археологическият сезон в Девня започна с откритие – археолози намериха нови подови мозайки при проучването на късноантичната сграда до болницата в града, както и три златни монети. „Имах честта да бъда един от първите, видели великолепието на римското мозаечно изкуство. С усилията, които полагаме, и резултатите, които постигаме, сме напът да превърнем Девня в атрактивна туристическа дестинация. Благодаря на археолозите и техния ръководител д-р христо Кузов за отличната работа“, сподели кметът на града Свилен Шитов.

Той подчерта, че са взети мерки за съхранението на ценните монети, които ще бъдат изложени в Музея на музайките.

________________

Двойките царски орли у нас достигна рекорден брой

Една от най-редките птици на планената, а именно царският орел е застрашен вид с намаляща постоянно популация в световен мащаб. Хубавата новина у нас е, че за последните 20 години двойките царски орли достигнаха рекорден брой – 32.

До скоро се знаеше за 29, но скоро са били забелязани още три нови двойки. Това е рекорд за последните 20 години, когато Българското дружество за защите на птиците е започнало активните си дейсности по опазването на вида, а тогава броят на известните гнезда е бил едва 7.

________________

Топлоцентралата на НДК ще бъде превърната в Център за изкуства и култура

Бившата топлоцентрала на НДК ще бъде превърната в Център за изкуство и култура, съобщиха от Столична община, като вече е избран и изпълнител на проекта. За проекта са кандидатствали 6 компании, като 5 от тях са допуснати и до финал. След процедура по закона за обществените поръчки на първо място е класирана фирмата „Булстрой груп“.

Стойността на проекта е 3.8 милиона лв. с ДДС.

Проектът включва запазването на две от трите сгради, като се предвижда изграждането на нова двуетажна сграда с метална конструкция.

________________

Във Варна официално откриха Център за деца с разстройства от аутистичния спектър

„Живот под дъгата“ е името на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца с разстройства от аутистичния спектър, който заработи във Варна още през 2019 година, но сега беше официалното му откриване. Там към момента работят 10 специалисти – логопеди, психолози, социални работници и кинезитерапевт.

Те ще дават почасова консултация и рехабилитация на деца между 5 и 18-годишна възраст.

Центърът е с капацитет от 20 места, като на този етап се обслужват 24 деца, които са разделени в няколко групи. Центърът е първият в България, създаден от неправителствена организация, но е на общинска издръжка.

________________

Издателства осигуриха безплатен достъп до учебниците си

Издателство “Просвета” и “Клетт” пуснаха безплатен достъп до всички свои електронни ресурси, поради принудителната ваканция за учениците във връзка с грипа и опасността от коронавирус.

Материалите на издателство „КЛЕТ България“обхващат всички предмети от 1 група на детските градини до 10-ти клас.

Учителите могат да намерят уроците, до които са стигнали и да дадат задачи за самоподготовка , разяснения по учебния материал, както и допълнителни ресурси. Достъпът става след свободна регистрация на адрес www.klett.bg – бутони Електронни учебници/Свободен достъп.

Издателство „Просвета“ пък започна инициатива „Учим онл@йн с учител“, която включва видео уроци по български език и литература, както и по математика за 7 клас.Видеоуроците ще бъдат водени от учители с богат опит по съответния предмет, а учебният материал ще бъде преподаван съгласно обичайното седмично разпределение на часовете.

________________

Боряна Калейн с 3 медала от турнира в Бърно

Златното ни момиче Боряна Калейн спечели пълен комплект медали от Гран При турнира по художествена гимнастика, който се проведе в Бърно, Чехия.

Златен и сребърен медал спечели във финалите на уредите, а многобоя и донесе бронз.

Играта на нухалки й донесе златния медал с оценка 23.150 точки.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!