Това е България – България на добрите новини (22.12 – 29.12.18 г.)

Няма голям и малък успех. Има успех. Има крачка напред. И всяка крачка е голяма. Няма голям и малък медал, няма голяма и малка победа, каузите също нямат размер. Само добрият жест и добрата постъпка са винаги огромни. Със силата да променят хора, да променят съдби, да помагат и да вдъхновяват, те са надхвърлили и нас. По-големи са от нас и по-силни са от нас. Действията – онези, които имат за цел да донесат някому добро, са по-могъщи от всичко. А те са вдъхновени от безусловната вяра в доброто и надеждата, че достига по правилния начин до правилните хора.

Ето тази могъща сила дава криле и на нас да пробиваме път и освен да създаваме добрини през цялата година, то и да показваме какви други хубави неща се случват всяка седмица.

Кръстихме рубриката България на добрите новини. Защото усетихме нуждата от това да ви покажем, че и тях ги има. Защото у нас, във всяка една сфера – култура, бизнес, общество, всяка седмица има какво позитивно да се покаже.

Бъдете генератори на добрина и вие. Всеки ден.

Защото всеки ден имаме право да изберем своя собствен път, а после всички заедно да чертаем общия.

______________

40 бебета спасени след животоспасяващи операции благодарение на д-р Петя Чавеева

Тя е носител и на наградата “Млад лекар на годината 2018”. Ръководител е на сектора по фетална медицина в столична клиника. Д-р Петя Чавеева е човекът, помогнал на вече 40 бебета да бъдат спасени и да се родят, благодарение на 5 типа високоспециализирани вътреутробни интервенции – лазерна аблация на плацента, интраутеринна фетална хемотрансфлузия (вътреутробно кръвопреливане), оклузия на фетална трахея с балон катетър, интерстициална лазер аблация и белодробен шънт.

Тези операции наистина се доближават до малко чудо. Опитваме се да дадем живот, преди той да е започнал“, каза в предаването “Тази сутрин” д-р Чавеева и добави, че семействата на спасените деца ще останат свързани с нея до края на живота й.

______________

Държавата е успяла да помогне за раждането на над 800 бебета ин витро

Данни, предоставени от Центъра за асистирана репродукция, сочат, че държавата е успяла да подпомогне раждането на над 800 бебета ин витро. Данните са за 2016 г., и обхващат резултатите от всички бременности. 25% от всички процедури за една година, които са финансирани от ЦАР, са завършили с раждане. Общо 2710 са били процедурите, които са финансирани от обществения фонд. Повечето от тях – 2328 са извършени по метода ICSI, а останалите 219 и витро. Центровете на ЦАР през 2016 година са били 32, а към днешна дата те са значително повече, както расте и процентът на успеваемост.

______________

Трима ученици от Велико Търново бяха наградени за хуманна постъпка

Виктория Костадинова, Йоана Пенева и Стилиан Николов са тримата ученици от Велико Търново, които бяха отличени с грамота за проявена високохуманна постъпка. На 11 декември децата откриват чанта със 450 евро, 82 лева и лични документи, а после търсят съдействие и връщат изгубената чанта.

Парите са намерени на 11 декември следобед на ул. „Плиска“ във Велико Търново. Децата са посещавали чуждоезикови курсове в училища “Европа”. След като са намерили чантичката на улицата, те са потърсили съдействие от г-жа Иванка Брънзова – секретар в училище “Европа” , която им е оказала съдействие да се свържат с полицията и да предадат чантичката. Вътре имало лични документи. Колегите са установили собственика, който живее в гр. Попово, и са го поканили да дойде да си ги получи. А ние решихме да ги наградим с по една грамота за доблестната постъпка“, сподели ст. комисар Димитър Машов, който им връчи отличията.
Постъпката на тези деца е проява на гражданска съвест и отговорност, и може да служи като пример за подражание“, добави още той.

______________

Български учители спечелиха проект от Института “Олга Лингейл”

Бистра Стефанова е преподавател по “Свят и личност”, а Мариана Маринова по “История” от Професионалната гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон” във Велико Търново. Двете преподавателки са спечелили проект за засилено преподаване на тема човешки права и социална справедливост с принос към миналогодишната инициатива “Обучение за миналото – действие за бъдещето”. Проектът има обезпечени ресурси на стойност 500 лв., които са предоставени като минигрант от Института “Олга Лингейл” за изследване на Холокоста и човешките права (The Olga Lengyel Institute – TOLI) в Манхатън, САЩ. С него ще се даде възможност на учителите да преподават уроци за национализма и неговите проявления, като Холокоста и др., засегнали нашата страна.

Oсновната идея е освен образователната, то и да се стимулира любопитството на учениците, както и да се изгради съпричастност, толерантност, разбиране и зачитане на човешкото достойнство. Институтът има за цел да обучава преподаватели от цял свят за правата на човека и социалната справедливост. В европейските страни са включени и Австрия, Гърция, Италия, Полша, Португалия и Румъния.

______________

Пътуваме в чужбина все повече

Националният статистически институт отчете ръст на пътуванията в чужбина с 2.1 на сто спрямо ноември миналата година. През ноември тази година най-голям брой пътувания на български граждани са осъществени към Турция, Гърция, Румъния, Сърбия, Германия, Македония, Италия, Австрия, Обединеното кралство и Испания.

Също така е отчетено повишаване и на броя чужденци, които посещават страната ни. От общия брой чужденци, посетили България през ноември 2018 г. Делът на гражданите от ЕС е 54.8 на сто, или с 1.1 на сто повече от същия период на миналата година. Най-много посещения имам отчетени от страни като Румъния, Сърбия, Гърция, Турция, Македония, Украйна, Германия, Обединеното кралство, Италия и Полша.

______________

Инициативата “Българската Коледа” събра средства за закупуване на робот за прохождане на деца

“Българската Коледа” дари робот за прохождане в Дома за медико-социални грижи за деца в гр. Варна.

Уредът е предназначен за пациенти с увреждания или загуба на способността за ходене след злополука или заболяване. Роботът симулира походка и спомага за рехабилитацията на децата. Апаратурата е широкоприложима, защото може да се използва от пациенти с различни заболявания като церебрална парализа, спина бефида, парализа на долните крайници, хемипареза, неврологични нарушения, невромускилни и ортопедични заболявания.

Искрено се надявам, че ще допринесе резултатът от работата на висококвалифицираните ни специалисти да бъде още по-добър и все повече деца да си тръгват от нашето лечебно заведение щастливи и изправени на крака.“, каза директорът д-р Стефка Джанкова. Тя поднесе и сърдечни благодарности на хората, които са се включили и участвали в инициативата „Българската Коледа“.

______________

Англичани, живеещи в България, дариха 10 000 паунда за възстановяването на селско читалище

Бевърли Кокс живее в България от 13 години. Идва тук с идеята да намери постоянен дом, какъвто в Англия й е липсвал. “Бяхме чували, че България е хубаво място за живеене. В Англия трябваше да живеем там, където работим. Нямахме дом. И искахме някакво постоянно място, където да ходим и където да живеем, ако пожелаем. Направихме проучване и се влюбихме във Велико Търново. Дойдохме през февруари, беше минус 18 градуса. Беше най-големият сняг, който съм виждала. Отне ни шест часа да стигнем от София до тук! Разгледахме няколко къщи и се влюбихме в тази, в Миндя.“, спомня си тя. После се отдава на своята страст да рисува и често излага картините си в местното читалище. След време обаче покривът се амортизира, а Бевърли решава да помогне като, заедно с друго семейство англичани – Иън и Катрин. Те също живеят в Миндя от 12 години и без да се замислят се съгласяват да подпомогнат ремонта на читалището. Днес двете семейства имат и други общи планове, които включват създаването на театър в една от залите на читалището, както и фитнес.

______________

Организацията “Ретина България” подава ръка на хора с тежки увреждания в очите

“Ретина България” е новосформирана организация от пациенти, които помагат на други пациенти с проблеми и увреждания на очите. Идеята е да се подпомогне и облекчи процесът по лечение, посредством обучения и проекти, които ще оказват подкрепа на хората и техните близки. Всеки човек, който е диагностициран с очен проблем, може да потърси помощ, съвет и информация от “Ретина България”.

Организацията набира средства чрез дарителска сметка, за да може да осъществява подкрепа.

Ако желаете да дарите, можете да се включите ТУК.

______________

Трима музиканти от “Децата на Априлци” се завърнаха с медали от Охрид

Трима музиканти от духовия оркестър “Децата на Априлци” към СУ “Васил Левски” в планинския град се прибраха от Македония след шестото издание на международния фестивал за млади изпълнители “Охрид, обичам те”, където завоюваха награди. 14-годишният тромпетист Християн Димитров от Троян спечели при тромпетистите в своята възрастова категория. Първо място спечели и Яница Якимова също с тромпет, а Мирослава Пенкова е втора с флейта.

Диплом беше връчен и на ръководителя на тримата ученици – маестро Бойко Ковачев.

______________

2-ро място за Петър Лозанов и проектът 15toGO на престижно състезание по туризъм в света

Основател на Tripsy, сайт за пътеписи Club Pateshestvenik.com, Петър Лозанов вече 12 години се занимава с маркетинг и реклама, а вече и с туризъм.

Последният му проект 15toGO – социална мрежа за пътешественици, където потребители се запознават с хора със сходни интереси и планират следващото си пътуване, успя да грабне 2-то място в първата надпревара за стартъпи Travel Forword. Тя е част от World Travel Market – водещото B2B събитие за туризъм по света. То се провежда в Лондон и ежегодно се посещава от близо 60 000 души.

______________

20 автобуса на газ тръгват от днес по линия 111 в София

20 автобуса на газ ще влязат в движение днес по линия 111 в София. Това е част от програмата за модернизирането на градския транспорт в столицата. От следващата година се очаква средната възраст на градските автобуси да е 6 години. Също така на територията на София този месец тръгнаха първите електробуси с нулеви вредни емисии. Планира се закупуването на още 13 трамвая.

______________

Българин се класира в редиците на спортния Red Bull

Никола Абаджиев е състезател по кайт-сърф, основно в дисциплина strapless hawaiian (кайт с дъска за сърф без страпове), който е едва на 18 години, но вече е бил три поредни години национален шампион по хавайски сърф от 2014 до 2016 г. През 2015 година печели и трето място в Доминиканската република.

Очаква се през 2019 година Никола да представя себе си и България на най-елитните състезания по света като атлет на Red Bull.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!