Как един немец видя страната ни и я популяризира в 4-минутен късометражен филм

Скоро попаднах на един прекрасен късометражен филм “Защо България трябва да е в списъка ви за посещение”, който според мен е една чудесна реклама за страната ни, която особено се зарадвах да видя, защото мисля, че имаме нужда точно от такъв поглед, който да ни описва без думи.

Авторът е Joerg Daiber. Той е учил в Берлин, Сан Франциско и Лос Анджелис. Започва кариерата си като специализира в специални ефекти и кукловодство за филми и телевизия. От 2006 г. продуцира различни документални проекти от късометражни филми до едночасови документални серии за Discovery Channel Europe и DMAX

Като част то поредицата филми под общото заглавие “Little BIG world”, за България се разказва в 4 минути визуална наслада, която ни разхожда край Седемте рилски езера, Белоградчишките скали, Боянски водопад, Царевец, Созопол, Пловдив и още.

photos © Joerg Daiber, shared with permission

Базираният в Берлин режисьор използва интересен подход в заснемането и монтирането, така че да се създаде визуална илюзия в миниатюри, които показват пищни пейзажи, оживени градове и историзески забележителности.

photos © Joerg Daiber, shared with permission

България е невероятна страна и може би една от най-подценяваните дестинации за пътуване в Европа, която предлга всичко – от невероятни пейзажи, красиви планини, прекрасни плажове, оживени градове, средновековни крепости, социалистически паметници и още много.”, пише под видеото си в Youtube Joerg Daiber с обещанието, че след пандемията ще намери възможност и време отново да посети страната ни за по-дълго.

photos © Joerg Daiber, shared with permission
photos © Joerg Daiber, shared with permission

Краткият филм е завладяващ минималистичен модел на страната, кйто разкрива смесица от природа, градска среда и културно наследство. Основната идея, която следват филмите в поредицата “Little BIG world”, е да покажат някои от най-красивите места по света чрез ефекта на заснемане tilt-shift photography, който ги преобразява във вълнуващи миниатюри. Определено Joerg Daiber е имал възможността да посети зашеметяващи красиви места по целия свят, за което само можем да завиждаме благородно. Сред любимите културни забележителности на режисьора, направили му най-силно впечатление обаче е паметникът на връх Бузлуджа. “Любимата ми забележителност е изоставеният паметник на Бузлуджа в България. Изглежда като странно НЛО, кацнало в планината и оставено там да изгние”, споделя авторът в интервю за designboom.com.

photos © Joerg Daiber, shared with permission

Внушителните ни природни богатства и историческите забележителности са изобразени под звуците на класическата музика от увертюрата към “Вълшебната флейта” на Волфганг Амадеус Моцарт, която добавя фин комедиен щрих в цялостната картина.

С всички живописни места и изключителни монументи, България си намира място не само в поредицата “Little BIG world”, но и в сърцето на Joerg Daiber.

Вижте как:

_______________

*Всички кадри, както и видеото са споделени с разрешението на автора. 

ВИЖ още една добра новина, която не е от България, но е истински вдъхновяваща! 

А какви изложби те очакват и какво се случва в културния афиш у нас, четем ТУК.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!