Това е България – България на добрите новини! (25.02 – 04.03.21г.)

Заедно с настъпващата пролет и хубавото време, което ни очаква, посрещаме и още повече хубави новини за успели българи, победи, награди, каузи, инвестиции, добре свършена работа и изобщо всичко позитивно, което намерихме за изминалата седмица!

*Заглавна снимка: Ивайло Петров

________________

Студенти бяха наградени и получиха стипендии за доброволчество в борбата срещу Ковид-19

13 студенти от Нов български университет получиха стипендии за доброволчество по време на борбата с Ковид-19. Младежите бяха наградени за работата си в помощ на лекари, пациенти, както и техните близки, възрастни и хора и самотни хора, които се нуждаеха от подкрепа.

На специална церемония в галерията на НБУ, лично Ректорът проф. Пламен Дойнов връчи сертификати на студентите, а стипендиите стана ясно, че ще покрият 50% от таксата им за обучение за прлетния семестър на учебната 2020/2021г. “Основната ни идея беше да подкрепим онези, които участват в организиране на доброволческа дейност или участват самите те като доброволци в държавни институции, болнични, общински и други структури. Ние се гордеем, че в НБУ има такива студенти, които защитават и ценностите на свободата, и на каузата на справедливостта”., сподели проф. Пламен Дойнов.

________________

Музиканти от Старозагорската опера засаждат музикална гора

Marita Kavelashvili on Unsplash

Музикантите от Държавна опера – Стара Загора организират чудесна инициатива за засаждането на цяла “музикална” гора.

На 24 февруари (сряда) целият колектив на Държавна опера-Стара Загора ще засажда своя гора, която ще нарече Музикалната гора. Събитието ще започне в 11,00 ч. в местността „Магарешка поляна“. Там ще бъдат засадени 2000 фиданки от дъб-цер, осигурени от Държавно горско стопанство-Стара Загора. Екопроявата на колектива на операта се организира в навечерието на 28 февруари, когато през 1895 г. Митрополит Методий Кусев засажда първите фиданки на Ахмак байр, за да се превърне това опустошено място в сакралното за старозагорци Аязмо, в зеленото сърце на Стара Загора. Делото на Дядо Методий е в добри ръце, които продължават пътя му. В събитието са поканени да участват народни представители, общинска и областна управа, общински съветници, представители на неправителствени организации, на бизнеса, директори на училища и детски градини – всички те приятели на Държавна опера-Стара Загора.“, разказаха организаторите на сайта си.

________________

Георги Господинов получи награда за принос към европейската литература

Снимка: www.bulgarkamagazine.com

Писателят Георги Господинов беше удостоен с ново отличие за принос към европейската култура Usedom за 2021г. Председател на журито беше носителката на Нобелова награда Олга Токарчук, която избра българския писател за наградата. “Георги Господинов е значим и неповторим глас в европейската литература. Неговото творчество – фрагментарно, пълно с меланхолия и острота – стъпва върху най-добрите традиции на централноевропейската проза с нейната неунищожима нужда да разкрива нови и нови пластове на човешкия опит“.

Отличието ще бъде връчено официално на Георги Господинов в рамките на фестивала “Дните на литературата”. Събитието е планирано да се проведе на остров Узедом, разположен във водите на Балтийско море и събиращ границите на Полша и Германия.

________________

5 златни и 3 бронзови медала спечелиха българските боксьори

5 титли и 3 бронзови медала успяха да завоюват българските боксьори, взели участие в турнира за купа “Странджа”, който се проведе у нас. Международният турнир по бокс успя да събере едни от най-добрите боксьори от целия свят, като родните състезатели се представиха блестящо. Титли за своите категории спечелиха Даниел Асенов, Радослав Панталеев, Станимира Петрова, Стойка Кръстева и Хавиер Ибаниес, който е кубинец, но се състезава за България. Бронзови отличия взеха Мелис Йонузова, Светлана Каменова и Петър Белберов.

Много съм доволен. Всички казват, че това е турнир с ранг на световно първенство. Нивото наистина бе много високо като мачовете бяха от страхотна величина. Получихме поздравления от всички участници не само за организацията, но и за съдийството, което не може да не ме радва. Състезателите, от които очаквахме да се заявят, го направиха – Радо Панталеев (91), Даниел Асенов (52), Станимира Петрова (57) и Стойка Кръстева (51). За пръв път златен медал донесе и Хавиер Ибаниес, за които това беше първото международно състезание за България. Има още работа, но „Странджата” бе добра отправна точка. Предпоставките за бъдещи успехи са налице, въпрос на полагане на труд от всички ни“, заяви президентът на българската федерация по бокс Красимир Инински.

________________

С 400 000 лева инвестиция започва ремонтът на северните спортни зали на стадион “Ивайло” във Велико Търново

В най-големия спортен комплекс на Велико Търново започва основен ремонт на северните спортни зали. Символична първа копка беше направена през изминалата седмица. Целта е да се подобрят значително условията за състезателите по бокс, борба, вдигане на тежести и стрелба. През последните години общината във Велико Търново работи за осезаемо подобрение на спортната инфраструктура, като правителството осигури финансиране за важни проекти. За следващата година е предвидено и ново увеличение на средствата за клубовете с още 100%, посочи министърът на спорта Красен Кралев. Сред приоритетите в областта на спорта е и основният ремонт на физкултурните салони, като амбицията е да бъдат обновени поне по 25 обекта в страната догодина.

________________

Шеф Петър Михалчев получи награда за принос към японската кухня

Снимка: ladyzone.bg

Шеф Петър Михалчев получи награда за популяризиране на японската кухня и стана посланик на добра воля. Той е и първият българин, получил този пост. Наградата на шеф Михалчев му беше връчена лично от посланика на Япония у нас – Н. Пр. Хироши Нарахира.

Той получи почетна грамота и диплома за посланик на добра воля в знак на признателност за насърчаването на приятелските отношения между България и Япония чрез храната.

Досега 145 готвачи от 44 държави са били назначени за посланици на добра воля, от които само 10 са от Европа. Шеф Михалчев официално стана един от тях, за което искам да го поздравя от сърце” – каза посланикът на Япония у нас по време на церемонията.

________________

Инвестират 6 милиона евро в емблематична сграда в Габрово

Община Габрово подаде за оценка проектно предложение за ремонт, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Дома на културата “Емануил Манолов”. Кандидатстването е по процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие“ на Оперативна програма “Региони в растеж” 2014 – 2020г., информираха от местната управа.

Проектът предвижда да се запазят основните параметри и функционалността на сградата, но да се работи по реконструкцията на зрителната зала и оркестрината чрез подмяна на креслата с по-голямо междуредие и разширяване на авансцената за сметка на три реда от местата за зрителите.

Ще бъде изградени и нова климатизация, ново оборудване на гримьорните и спомагателните помещения.

Планирано е да бъдат преоборудвани и репетиционните и тренировъчните зали от северната и от южната страна.

Общата стойност на проекта е 6 371 351 лева, като от тях 3 716 959 лева са безвъзмездна финансова помощ. Собственото съфинансиране е в размер на 416 538.39 лева, а 2 237 853.65 лева трябва да бъдат осигурени чрез инвестиционен кредит съгласно изискванията на програмата “Културна инфраструктура”.

________________

50 хиляди фиданки ще бъдат засадени в Югозападна България

Тази пролет служителите на централното управление и териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие ще засадят 50 000 контейнерни фиданки. Инициативата се организира от ръководния екип на ЮЗДП, а повод е 10-годишнината от създаването на предприятието и предстоящата Седмица на гората 2021г.

Площта, на която ще бъдат засадени фиданките е 150 дка. Това ще бъде и началото на поредица от доброволчески инициативи, в които по традиция активно се включват ученици, фирми и неправителствени организации. Целта е да бъдат възстановени увредени гори от природни нарушения, както и да бъде увеличено горското покритие на територията на ЮЗДП.

________________

Занаятчийско училище за деца ще бъде открито в Пловдив

Двадесет майстори занаятчии ще могат да предават знанията си на 100 деца всеки месец в занаятчийското училище, което предстои да бъде отворено в Пловдив.

Обучението ще бъде безплатно за всички деца от пловдивските училища. Учениците ще могат да избират удобно време за посещения – дали от март до юни или от септември до октомври.

На учениците ще бъдат преподавани различни, интересни занаяти, като рисуване на стъкло, пекарство, художествена керамика, ремонт на старинно оръжие, иконопис, художествени тъкани, обработка на дърво и още.

Децата са истински щастливи, когато работят и създават нещо с ръцете си. Най-често моделират от глина плодове и зеленчуци като ги оцветяват в най-ярки цветове. Интерес към керамиката проявяват най-вече деца между 10 и 12 години“, сподели пред БНР Тони Пранджева, която ще обучава учениците по художествена керамика.

Децата ще могат да взимат участие и във форуми като Пролетния и Есенния панаир на занаятите, както и в различни занаятчийски изложби.

________________

В Русе събраха близо 5000 пластмасови “Капачки за бъдеще”

Служители на Областната администрация в Русе се присъединиха към кампанията “Капачки за бъдеще” като успяха да съберат близо 5000 пластмасови капачки.

За 3 години инициативата успя да събере и рециклира  в национален мащаб 455 000 килограма капачки, като със средствата бяха закупени 22 кувьоза в 22 малки населени места. Освен това са подпомогнати и 14 други болници с различна апаратура, необходима на лечебните отделения по неонатология и родилна помощ.

В следващите шест месеца се очаква и да бъде закупена и неонатална линейка. Подобен род специализирани автомобили са от първа необходимост за болниците в страната, като освен комфорт за малките пациенти, те предоставят и възможност за полагане на грижи, отговарящи на европейските стандарти.

През април ще се проведе и поредната масова кампания в различни места от страната.

________________

В Софисйки университет започват курсове за космически технологии и изкуствен интелект

Курсове за космически технологии и изкуствен интелект ще дадат нови възможности за обучаващите се в Софийски университет у нас. Първият проект се казва “Space Education for Bulgaria” и е финансиран от Европейската космическа агенция (ЕКА) и благодарение на него ще се преподават космически технологии.

Курсовете ще бъдат включени в програмата на СУ за учебната 2022/2023 година, като те ще включват теми, които са ключови в работата на ЕКА.

Вторият проект се казва “Elements of AI” и представлява безплатен онлайн курс, класиран сред 100-те масови онлайн курсове и на първо място сред подобните курсове в света. За настоящата 2021 година курсът ще е достъпен ТУК и ще предоставя информация какви възможности предоставя, както и какво точно представлява и какво не е изкуствен интелект.

СУ е академичен партньор, подкрепящ реализирането на курса в страната ни. Всеки, завършил обучението – студент или просто любител, ще получи от университета свидетелство с 2 ECTS кредита.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!