Това е България – България на добрите новини (5.03.21 – 12.03.21г.)

Заравяме се в хубавите новини от изминалата седмица, които се надяваме да ви накарат да се усмихнете!

Заглавна снимка: Ивайло Петров

______________

Българка спечели сребърен медал на международна олимпиада по психология и педагогика

Кристина Димитрова е 20-годишната българка, която тази седмица сребърен медал на международната олимпиада по психология и педагогика, която се проведе онлайн в края на месец февруари.

Кристина се включи в състезанието заедно с още стотици участници, които преминаваха през три части – казуси между деца и родители, доклад за определена фобия и мултимедийна презентация за особеностите в родителството. Участниците, които ползваха за работен език руски, бяха оценявани и на база грамотност и задълбоченост на отговорите, а освен това и оригиналност и авторски мисли в изследванията, баланс между текста и илюстрацията в презентациите си.

Кристина още от дете проявява интерес към психологията и е активен доброволец в асоциацията “Голям брат, голяма сестра”. Тя е и единственият награден участник, чийто майчин език не е руски.

______________

Доброволци засадиха 2000 дръвчета край Девня

2000 дръвчета от сорт бяла акация бяха засадени в общински терен с площ от 10 дка в землището на село Падина, съобщи кметът на общината Свилен Шитов.

150 души се включиха доброволно в инициативата, което се организира съвместно с частна фирма. “Назад във времето Девня е смятана за “Долината на химията”, но с общи усилия правим така, че да подобряваме качеството на живот и средата, в която живеем“. Щастлив съм, че със засаждането на толкова много дръвчета, даваме своя принос за възстановяването на равновесието в природата“, сподели кметът в социалните мрежи.

______________

Археолози започнаха проучване на стара крепост край Русе

Археолози започнаха проучване на стара крепост край Русе, съобщиха от Историческия музей в града. Кале Широково се намира при сливането на реките Баниски и Черни лом до село Широково върху естествено защитен скален нос. През 2020 година с финансова субсидия от Министерството на културата се проучени 110 кв. м от укрепената площ, в която са разкрити части от крепостната стена и южната кула. Те са изградени от добре обработени и големи камъни. Върху част от блоковете са открити букви и монограми, показващи местоположението на отделните камъни един спрямо друг, а може би и имената на каменоделците, които са ги произвели. По време на археологическото проучване са открити и останки от помещение на сграда и ями, запълнени с остатъци от обработката на желязо.

Работилницата е функционирала в края на VI – началото на VII в. Регистрираният по археологически път живот в началото на VII в. Превръща крепостта при с. Широково в един от едва трите засвидетелствани обекта в Русенското Поломие, преживели аваро-славянските нашествия от последната четвърт на VI в.

______________

Във Варна поставиха 25 умни пешеходни пътеки

Във Варна бяха сложени 25 интелигентни пешеходни пътеки, които светват автоматично при засичане на пешеходец който е стъпил върху тях. Индикацията се извършва от датчици, които са инсталирани в пътната настилка, а светлинната сигнализация предупреждава идващите автомобили. Интелигентните пешеходни пътеки са втора част от приключилия проект за интегриран градски транспорт във Варна, съобщи ръководителят на проекта Христина Костадинова.

В рамките на проекта бяха реализирани редица мащабни ремонти, а с цел да се намали шумовото замърсяване и да се повиши безопасността на гражданите беше надградена и системата за достъпност на незрящи. За целта 46 кръстовища бяха оборудвани с бутони за заявка на звуково оповестяване.

______________

Сестри Стоеви грабнаха среброто на турнир в Швейцария

instagram.com/gabistoeva

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви завоюваха сребърни отличия на турнира по бадминтон от Световните Суперсерии 300 в Базел, Швейцария.

На финала българките загубиха от Перли Тан и Муралитаран Тинах от Малайзия с резултат 19:21, 12:21.

Сестрите Стоеви стават вицешампионки в Базел за трети път. През 2017 и 2018 година те отново грабнаха среброто.

______________

20 нови сорта ще бъдат акцент в тазгодишни Парад на лалетата

Тази година Парадът на лалетата в Университетската ботаническа градина в Балчик се отлага за 15-20 март, поради разкята сменя на температурите. „Трябва поне седмица-две времето да се задържи малко по-топло, за да могат да „избият“ лалетата.“, заяви ландшафтният архитект на Ботаническата градина Мариана Димитрова. 20 съвсем нови за градината сорта лалета ще бъдат показани тази година. “Иначе сортовете са около 25, вместо обичайните 120, заради пандемията и това, че 3 месеца бяхме изцяло затворени“, каза още Димитрова и добави: “Има я цялата гама от цветове, както и всички разновидности – просто, сложно, папагалово, лилиецветно, нискостъблени, многостъблени“.

______________

България с 3 медала от турнир по борба при жени в Италия

Женският национален отбор по борба успя да завоюва два сребърни и един бронзов медал на турнир в Рим, Италия. Сребърни медали взеха Миглена Селишка и Мими христова, а с бронз се окичи София Георгиева.

Турнирът беше и последната стъпка преди женският ни национален отбор да се впусне в борба за квоти на олимпийската квалификация в Унгария от 18-ти до 21 март.

______________

Борис Георгиев грабна сребърен медал в джудото

Борис Георгиев спечели сребърен медал в категорията до 100 килограма на турнира по джудо в Ташкент (Узбекистан), който е от сериите Голям Шлем.

За българина това е и първото отличие от турнир от толкова висок ранкинг.

24-годишният българин загуби на финала от родения в Брюксел българин Тома Никифоров, който се състезава за Белгия.

Сребърен медалист от Гранд Шлем Ташкент, Узбекистан!
Луд ден за мен, изпълнен с безкрай много емоции! Благодаря за вдъхновението и подкрепата на моето семейство (вкл. съотборници) близки приятели, на треньорите и хората, които неимоверно вярват в мен и ме подкрепят! Днес оставих всичко на татамито, за да заслужа това отличие! За мен, за България и за всички хора около мен! А за финала мога да кажа само, че аз не загубих, за мен победата на приятел е победа и за мен, дълго чакан финал, но ще има и друг такъв и то много скоро, Тома Никифоров ние знаем къде!“, написа Борис Георгиев в социалните мрежи.

______________

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!