Това е България – България на добрите новини! (26.03 – 02.04.21г.)

Поглеждаме назад, за да видим кои бяха спортните успехи, събития и новини, които донесоха доза позитивъм и поводи за гордост!

________________

6 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала за художествената гимнастика

Блестящото представяне на националния ни отбор по художествена гимнастика беляза седмицата с много усмивки и поводи за гордост! Българските състезателки се представиха впечатляващо и спечелиха общо 9 медала – 6 златни, 1 сребърен и 2 бронзови, на Световната купа по художествена гимнастика в София. Ансамбълът ни спечели 3 от 3 възмможни титли в състезанието, а в индивидуалната надпревара Боряна Калейн спечели 5 медала – 3 златни, 1 сребърен и 1 бронзов, а Катрин Тасева взе бронзово отличие на бухалки.

Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова получиха и рекордна оценка от 44.150 точки (35.100 за трудност и 9.050 за изпълнение) за съчетанието си с 5 топки и поведе в класирането за многобоя. Това е и най-високата оценка, която е давана до момента в историята на художествената гимнастика. 

_________________

Българският суперкомпютър вече е готов и се тества

Българският суперкомпютър, който е сред 8-те нови високоизчислителни машини на ЕС, вече е готов и се тества.

С разработването на суперкомпютъра у нас, правителството се надява това да спомогне за позиционирането на страната като инвестиционна дестинация за чуждестранни капитали в посока високи технологии.

Суперкомпютърът дава възможност да се извършват милиарди операции в секунда и не е първият у нас, но стремежите са този да бъде използван много по-ефикасно.

_________________

Възпитаник на клуба по джудо в Елена стана шампион в Каталуния

Мартин Стойков, който е възпитаник на клуба по джудо в Елена, стана шампион в категорията 60 кг в Каталуния. Състезанието се проведе на 27 март, като българският спортист пребори конкуренция от над 25 други състезатели, с което си осигури и златния медал.

За Еленския клуб това е поредно отличие сред възпитаниците, които успяват да печелят медали не само у нас, но и в страни като Франция, Испания и Андора.

Виж още: Хореографът Яница Атанасова с номинация за Награда за Полет в Изкуството “Стоян Камбарев” 2021

_________________

Свищовската гимназия с ново модерно оборудване

Свищовската професионална гимназия “Алеко Константинов” се сдоби с нови съвременни и висококачествени професионални машини, инструменти и апарати.

Оборудването е по проект “Подкрепа за дуалната система на обучение”, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”, съфинансирана от ЕС. Техниката ще помага на учениците, обучаващи се в дуална форма, при усвояването и придобиването на професионални практически умения.

Учебното заведения е първото в областта, което въведе дуална форма на обучение – обучение в реална работна среда. Двете специалноти, по които учениците се обучават в дуална форма са “Автотранспортна техника” и “Мебелно производство”.

Учениците разполагат с диагностичен апарат за автомобили, инструментална количка с шест чекмеджета, оборудвана с всички необходими за поддръжка и ремонт инструменти, стенд за регулиране на фарове и подемник.

Обучаващите се в мебелно производство пък обогатиха материалната си база с две дървообработващи машини – абрихт – щрайхмус и фреза за дърво. “На учениците са осигурени още работно облекло и специализирана литература, защото за да си добър професионалист е нужна и добра теоретична подготовка, която да бъде приложена в реална работна среда“, заяви инж. Веска Николова, директор на СПГ “Алеко Константинов”.

_________________

Бургас с нова модерна библиотека

Щастлив съм, че библиотеката вече има нов, хубав и уютен дом. Това е сбъдната мечта. Удивително е да видиш на едно място толкова много книги, една вселена от знание и толкова модерни технологични решения, които позволяват знанията да бъдат и визуално достъпни”, сподели кметът на Бургас Димитър Николов по повод новооткритата регионална библиотека “П.К. Яворов”, която вече има и нов дом – сградата на бившата Немска болница в центъра на града.

Изумително е как от призрачната сграда на бившата Немска болница, която бе истинска язва в сърцето на града, израсна този просторен дом на книгата в изкуството. Място, в което се срещат традициите и технологиите на бъдещето. Място, в което освен да се гмурнеш в необятния свят на книгите, можеш да надградиш знанията си, а най-малките посетители да се забавляват, докато учат интересни и полезни неща“, добави още Николов.

Проектът за изграждането на библиотеката стартира на 8 август 2019 година, когато беше направена символично и първата копка. Основната идея беше да се събере целият библиотечен фонд от над 600 000 книги, разпръснати в 4 филиала на библиотеката.

_________________

1700 фиданки ще бъдат засадени в София тази пролет

1700 дървета ще бъдат засадени в столицата тази пролет. Те ще бъдат от вида липа, ясен, шестил, кестен, както и декоративни кълбовидни форми на акация.

Първите 100 фиданки са засадени на алейни посадни места по тротоарите на някои улици и булеварди. 900 фидански ще бъдат засадени по тротоарите, още 300 в паркове и гради, а 500 в дворове на училища на детски градини.

Засаждането ще продължи до май месец, като на местата, на които има и съществуващистари дънери, се извършва предварително раздробяване и подготовка на посадните гнезда.

_________________

В село Цонево откриха игрище за мини футбол

Тази седмица в село Цонево беше открито игрище за мини футбол. Проектът е финансиран от Министерството на младежта и спорта със 152 909 лева. “За мен е удоволствие да съм среде вас. Това е поредният завършен проект във Варненска област. Винаги, когтао откриваме ново спортно съоръжение е празник. Игрището е с много високо качество. Поддържайте го и го ползвайте със здраве“, сподели министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който присъства на откриването.

__________________

Виж още: Платформата Gledam.bg с филмова панорама на Рангел Вълчанов

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!