Това е България – България на добрите новини! (27.11 – 04.12.20г.)

Да обърнем отново внимание на доброто около нас и всички позитивни новини, които ни заобикалят! Ето какво събрахме от изминалата седмица:

____________________

Заглавна снимка: Lora P on Unsplash

Детският хор на БНР получи престижно международно отличие

Първа награда за детския хор на Българското национално радио беше връчена на Осмия Международен конкурс  Jean Sibelius Fest в гр. Турку, Финландия.

Ежегодно в конкурса се включват музиканти от целия свят и макар тази година събитието да беше дистанционно, то все пак се случи.

Журите беше съставено от председател Михаил Славкин, диригент на Детския хор “Преобразжение” при Съюза на композиторите в Русия, а членове бяха Микеле Джозиа (Италия) и Татяна Руднева (Казахстан).

В категория “Детски хорове до 16-годишна възраст” те връчиха първата награда на Детския хор на Българското национално радио.

Изпълнението, което донесе отличието беше на пиесите “По буквари” от Владимир Рубин, “Йове, малай моме” от Александър Танев, “Лунна светлина” от Дебюси в обработка на Тодор Попов и “Бохемска рапсодия” от Фреди Меркюри.

Това е поредна награда за децата, които се представят блестящо на национално и международно ниво.

____________________

Започна кампанията “Залеси Варна”

Photo by David Vig on Unsplash

Над 450 дървета бяха засадени в първия ден от кампанията “Залеси Варна”, която се организира от Общината и сайта Гората.бг.

Участие в инициативата взеха много учебни заведения и детски градини.

Включиха се и граждани доброволци, които координираха времето и локациите.

Акцията по засаждане на дървета ще продължи и тази седмица, като предстоят село Тополи, Казашко и Каменар.

____________________

Филмът “Страх” на Ивайло Христов получи Голямата награда на кинофестивала в Талин

Режисьорът и сценарист Ивайло Христов може да се гордее с успеха на своя филм “Страх”, който спечели Голямата награда на 24-тия международен кинофестивал в Талин “Тъмни нощи”, който се проведе и присъствено, и онлайн.

Наградата е придружена и с финансово възнаграждение от 10 000 евро.

Този мъдър, впечатляващо написан и прекрасно изпълнен филм притежава рядкото качество да е едновременно състрадателен и провокативен, като избухва на моменти в абсурден хумор. В период, когато темата за имиграцията е в много медийни заглавия, този филм звучи изключително съвременно“, коментира журито.

____________________

В Белоградчик заработи публична мрежа за безплатен достъп до интернет

В Белоградчик заработи новоизградена публина мрежа с безплатен достъп до интернет за всички жители и гости на града. Това стана възможно след като Общината спечели ваучер в инициативата WiFi4EU на ЕС, която има за цел да насърчи безплатния достъп до интернет на обществени места.

Името /SSID/ на мрежата е WiFi4EU и не изисква парола, обясниха от общината.

____________________

Превръщат старото сметище на Елена в зелен парк

През тази седмица беше положена първа копка на строежа, който е планиран на депото за битови отпадъци в Елена. Работата му беше прекратена преди четири години, тъй като не отговаря на нормативните изисквания. Общината се зае с проект по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020г.”, приоритетна ос 2 “Отпадъци”, който има за цел да възстанови околната среда, която е засегната от дългогодишната евксплоатация на депото.

Площта е близо 23 500 кв. метра. Проектът ще бъде финансиран с 1 341 819 лв. От Европейския фонд за регионално развитие и с 236 791 лв. национално съфинансиране.

Реализацията на проекта има за цел да допринесе за почистването на площта от отпадъци, за ограничаване на неблагоприятното въздействие на отделяните емисии и отвеждането и пречистването на замърсените води. Теренът трябва да се превърне в зелена площ.

____________________

13 медала за България от Европейското по бокс за юноши и девойки до 16 години

Българските състезатели се представиха на изключително добро ниво, като спечелиха 13 медала – 1 златен, 4 сребърни и 8 бронзови от Европейското първенство по бокс за юноши и девойки до 16 години, което се проведе в столицата.

Златното отличие беше връчено на Кристиян Цветанов, а сребърни медали спечелиха Серги Владояну, Тони Сотиров и Кирил Борисов при младежите и Румяна Александрова при девойките. С бронзови отличия си тръгнаха Любослав Методиев, Любомир Ангелов, Емил Кръстев, Стелиан Страхилов и Георги Стоянов при младежите и Инна Цветкова, Люба Атанасова и Диляра Ахмедова при девойките.

____________________

Раздават безплатен топъл обяд за медиците на първа линия във Варна

Всички медици на първа линия в ковид отделенията във Варна ще получават вече топъл обяд. Благотворителната инициатива е организирана от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация-клон Варна.

Областният управител Стоян Пасев отправи призив към всички зеленчукови борси и ресторанти да подпомогнат каузата. От тази седмица в града започват да работят една детска ясла и една детска градина за децата на медиците на първа линия до края на ограничителните мерки на 21 декември.

____________________

45 училища във Варна ще получат нови компютри.

45 общински училища във Варна ще закупят компютри за 518 ученици и 130 учители.

Възможността се продаставя след като правителството пренасочи 562 000 лв. за целта.

ОУ “Васил Априлов” и ПГГСД “Николай Хайтов” пък получиха дарение от 7 таблета, подарък от ръководителя на “София Франс Ауто Варна” АД Стойчо Стоев. 

____________________

Компания от Русе стана побдеител на най-големия блокчейн хакатон в света Odyssey Momentum

Русенската IT компания ReChek спечели блокчейн хакатона Odyssey Momentum, който е сред най-големите международни състезания по програмиране. ФОкусът е върху намирането на различни решения на проблеми от сфери на “здравеопазване, сигурно при обмяна на данни при работа с информационни технологии, бизнес”.

Компанията разработва “идентификатор” за обмяна на данни при сключване на сделки с недвижими имоти.

В състезанието се включват още 2000 участници, в 105 екипа от 50 държави.

____________________

Първа титла в професионалния тенис за Адриан Андреев

Победа за Адиран Андреев на турнира в Ираклион, който е от ниво ITF, е първата професионална титла в кариерата на 19-годишния състезател. на финала на турнира той се изправи срещу чеха Иржи Лехецка и го победи с 6-3, 6-4.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!