Това е България – България на добрите новини! (18.10 – 25.10.19г.)

В този уикенд се посветихме на размисъл не само за предстоящите избори, но и за тези, които правим всеки ден. Защото е важно да знаем, че бъдещето е и наша лична отговорност, за която трябва да работим всеки ден. Да бъдем по-добри, по-толерантни, по-мотивирани, по-вдъхновяващи, по-работещи!

Показваме ви хубавите новини от седмицата и ви пожелаваме спокойни и слънчеви почивни дни!

*Заглавна снимка: Unsplash.com

___________________

Българин реши математическа загадка на над 50 години

Научна загадка с над 50 години история беше голямото предизвикателство пред българския математик Александър Стойчев, който все пак откри нейното решение. Александър е доцент по електронно и компютърно инженерство в Държавния университет на Айова и е бивш възпитаник на Американския университет у нас. Заедно съв своя докторант Владимир Сухой, той посвещава 3 години в търсене на нов алгоритъм, който да извършва обратната операция на “бързото преобразуване на Фурие“, създадено през 1965 г. Това е и алгоритъмът известен като FFT, който обработва цифровия сигнал.

Откритието им е публикувано в списание Scientific Reports, като оттук нататък се очаква и пренаписването на учебниците и лекционните курсове в областта на цифровата обработка на сигнали, смята доц. Стойчев. Огромният успех на двамата учени ще доведе до създаването на изцяло нови цифрови приложения, както и ще даде възможност за подобряване на настоящите.

___________________

10 медала за България от международно състезание по информатика

Седмото издание на престижното международно състезание Romanian Masters in Informatics, което се проведе от 9-ти до 12-ти октомври в Букурещ, донесе на страната ни 10 медала – 1 златен, 3 сребърни и 6 бронзови отличия.

Страната ни беше представена от общо 7 отбора от София, Варна, Ямбол, Габрово, Шумен, както и националния. Освен учениците в българските отбори, заедно с тях в състезанието се включиха още 120 участници от 11 държави. Златен медал спечели десетокласникът Мартин Копчев от Габрово, който е част от националния ни отбор по информатика.

Среброто отиде при Виктор Кожухаров от Русе, Румен Михов от Ямбол и Стоян Малинин от Хасково.

Бронз спечелиха Иво Карагьозов и Деян Хаджи-Манич от Варна, Антъни Господинов от Ямбол, Андон Тодоров, Александър Радославов и Константин Каменов от София.

Поздравления за успехите на българските отбори!

___________________

Панагюрското златно съкровище се връща в своя град

По повод 70 години от откриването на Панагюрското златно съкровище, то ще бъде върнато отново в своя град и изложено в Историческия музей.

9 предмета от чисто злато – фиала, амфора-ритон и седем ритона, ще бъдат специално експонирани в новопостроена зала-трезор. Съкровището може да бъде видяно от 11-ти до 16-ти декември.

___________________

Започва строежът на околовръстен път от магистрала “Тракия” до “Младост”

Над 6 км. от Софийския околовръстен път в отсечката от пътен възел “Цариградско шосе” до пътен възел “Младост” ще бъдат реконструирани, съобщиха от Агенция “Пътна инфрасктруктура” (АПИ).

Инвестицията е за 142,7 милиона лева с ДДС, като средствата идват от държавния бюджет.

Очаква се съществуващия двулентов път да бъде реконструиран в 6-лентов с две локални платна за движение. Участъкът трябва да бъде завършен до 2021 г., като целта е да се създаде връзка между автомагистралите “Струма” и “Тракия” и да се улесни транзитният трафик от АМ “Европа” и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция.

Заедно с ремонтните дейности по трасето ще бъдат подновени и водопроводи, канализация и газоразпределителната мрежа.

___________________

Кампанията “Дари храна, дари любов” ще се случи за 4-ти път

За 4-ти път ученици от Националната Природо-математическа гимназия в София подготвят кампанията “Дари храна, дари любов”. Инициативата цели да се помогне на възрастните хора в област Монтана с продукти от първа необходимост.

Учениците са успели да съберат и дарят храна на повече от 250 души в общините Вълчедръм, Чипровци и Берковица.

Инициативата вдъхновява деца от различни градове в страната, които се включват, а сега имат нужда и от теб!

На 28 октомври се организира сборен пункт пред Национална природо-математическа гимнзия “Акад. Любомир Чакалов” от 11:00 до 15:00 часа в очакване на дарения.

В случай, че имаш желание, но не успееш да отидеш на място, можеш да посетиш фейсбук страницата на инициативата и да разбереш как можеш да помогнеш!

___________________

2 млн. лева инвестиция за обходния път на Камено

Започнаха подготвителните дейности по изграждането на нов обходен път на Камено. Отсечката с дължина 2,3 км ще повиши безопасността на движение, а транзитните тежкотоварни и леки автомобилище бъдат изведени от града. Проектът е финансиран с пари от държавния бюджет, като сумата е над 2 млн. лева. Изпълнител на обекта е “Трейс груп Холд” АД. Срокът за изпълнение е 105 календарни дни.

___________________

Георги Господинов е първият българин, който спечели литературната награда “Ангелус”

Една от най-престижните литературни награди за най-добра прозаична книга, написана или преведена на полски език, на жив автор от Централна Европа, беше спечелена за първи път от българин – това е писателят Георги Господинов, а наградата “Ангелус” му беше връчена за романа “Физика на тъгата”.

Романът е сред най-популярните на автора, а сега се радва и на екранизация, благодарение на късометражният филм на Тео Ушев, който също вече се радва на високи международни отличия.

___________________

Разкази на Здравка Евтимова бяха публикувани в Китай

Книгата “Пернишки разкази” на писателката Здравка Евтимова беше преведена и издадена в Китай, с което се постави началото на издаването на нова поредица книги за съвременна литература от Централна и Източна Европа. Премиерата на книгата е била в средата на октомври на панаира на книгата в град Нингбо.

Това е пореден международен успех за Здравка Евтимова, след като в началото на тази година, нейният разказ “Кръв от къртица” беше публикуван в учебник по литература в САЩ.

___________________

Третокласник завърши шести на световното по ментална аритметика

6-то място на световното по ментална аритметика за третокласникът Калоян Гешев. Момчето е втори участник сред учениците от европейските държави във най-младата възрастова група от 7 до 11 години.

Той беше и най-малкият участник на световното, едва на 8, той вече прави сложни математически изчисления за секунди и показва изключителни умения по математика. Калоян зае 6 позиция във финалното класиране, като събра 1161 точки.

___________________

Започва проектирането и изграждането на северен пътен възел на Велико Търново

Големият инфраструктурен проект започна своето планиране за района под крепостта Трапезица. Агенция пътна инфраструктура обяви процедура за изпълнител за изготвяне на проект, както и за разработване на подробен устройствен план и изменения на регулацията на уличната мрежа.

Целта е чрез новият пътен възел да се облекчи както градския, така и транзитния трафик.

___________________

Страната ни е първенец по събиране на измити опаковки от пестициди

От началото на годината до момента у нас са били събрани и преработени над 97% от опаковките на пестицидите, кои са използвани в земеделието.

От 6 години у нас работи специална система за събиране и преработване на опаковки от продукти за растителна защита. Средни данни за събираемост в различните държави от ЕС през 2017 година са между 60% и 95% от общото количество опаковки, пуснати на пазара, сочат данни на Европейската асоциация за растителна защита. Чрез системата земеделските производители в България разполагат с безопасен, а и безплатен начин за освобождаване от празните пластмасови опаковки от продуктите си за растителна защита. Неслучайно броят на ползващите системата земеделци, се е увеличил 100-кратно, при това само за 6 години. Годишно преработваме стотици тонове опаковки. Така системата има пряк и дългосрочен ефект върху родното земеделие и допринася за опазването на околната среда, почвата и въздуха чисти”, коментира Нели Йорданова, генерален директор на АРИБ.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!