Това е България – България на добрите новини! (24.07 – 31.07.20г.)

Добрите новини продължават, както и нашето желание да ги споделяме и разпространяваме всяка седмица!

*Заглавна снимка: Unsplash.bg

_______________

Всички български ученици взели участие на Европейската олимпиада по физика взеха медали

Българският отбор е от 5-ма млади физици, които и тази година се представиха блестящо на EuPhO – Европейска Олимпиада по физика. Момчетата донесоха един златен и четири сребърни медала. Четвъртото издание на EuPhO – Европейска Олимпиада по физика се проведе онлайн в периода 20-26 юли. В състезанието се включиха над 280 участници.

Ето и кои са героите за нашия отбор –

Александър Пламенов Проданов, 10 клас, ППМГ Казанлък – златен медал

Васил Николов Николов, 11 клас, ПЧМГ София – бронзов медал

Александър Асенов Илиев, 11 клас, СМГ – бронзов медал

Иво Владиславов Петров, 12 клас, СМГ – бронзов медал

Тодор Георгиев Тодоров, 12 клас, СМГ – бронзов медал

_______________

Скелети на 8000 години бяха открити в столицата

Български екип от археолози се натъкна на четири раннонеолитни гроба, за които се смята, че датират от преди 8000 години.

Останките са на трима възрастни и едно дете и са най-ранните, които са открити на територията на София. Находката е намерена в квартал Слатина, където вече повече от 30 години продължават разкопките на древно селище.

Ръководителят на българския екип, проф. Васил Николов каза, че за първи път в ритуалния комплекс са открити толкова съществено важни и редки находки.

_______________

Българин спечели играта Fantasy Premier League за сезона 2019/20

Александър Антонов е победител в онлайн първенството на Английската Висша лига по футбол – Fantasy Premier League за сезона 2019/20.

Заедно с още 7, 628, 968 души от цял свят, Александър се включи в надпреварата. Той е и първият българин спечелил играта!

_______________

Дават начало на няколко благотворителни инициативи за възстановяване на Драгоманското блато

Поредица от събития са организирани като обща кампания за набиране на средства за възстановяване на Драгоманското блато, което през януари 2020 беше сериозно засегнато от огромен и мощен пожар.

Тазгодишното 9-то издание на едно от най-популярните родни състезания за планинско бягане и колоездене “Байк и рън за Чепън”, което се провежда в региона, застана зад каузата за възстановяване на природната забележителност. То трябваше да се проведе през април месец, но поради възникналата пандемична обстановка у нас и по света, беше отложено с дата 17 октомври. На 5 юли организаторите на състезанието, заедно с доброволци, проведоха опознавателно бягане “Чепън Скай отблизо и на място”, като целта беше да се популяризира каузата и да се тества новото бегаческо трасе на състезанието с дистанция 30 км.

Предстои и изкачване на връх Петровски кръст – най-високата точка на Чепън планина край Драгоман, което ще се проведе на 13 септември.

26 септември пък ще е с фокус върху колоездачите, като ще се проведе отново опознавателно преминава с велосипед на 23 км трасе на Байк и Рън за Чепън.

Малко преди 17 октомври е организирана и доброволческа акция в покрайнините на Драгоманското блато, подробности за която могат да се следят на нейната фейсбук страница.

Пет лева от всяка стартова такса ще бъдат дарени за възстановяването на моста, отвеждащ към вишката за наблюдение на птичето бягство.

Под надслов “Адреналин с кауза” организаторите се обединиха около идеята за възстановяване на част от инфраструктурата на блатото – една от 11-те световно значими орнитологично важни места в България. Основната цел е да бъдат събрани средства за най-неотложните дейности в рамките на по-голямата кампания на Сдружение за дива природа “Балкани” за възстановяване на щетите от пожара.

_______________

Доброволци се включиха в кампания за почистването на Гребната база в Пловдив от отпадъци

Над 70 доброволци се включиха в мащабна кампания, която имаше за цел да изчисти от боклуци гребната база в Пловдив. Акцията беше организирана от Зелени Балкани и Бг Бъди Активен, част от кампанията Junk Around, по програмата Място България.

Доброволците събраха 350 кг боклуци, като гуми, пластмасови бутилки, кенчета, строителен отпадък, дрехи и всякакви отпадъци. Територията, която беше обхваната се разпростираше на около 2 км по южния бряг на Марица около гребната база, където разделно са събрани всички боклуци. По-късно те бяха извозени до “КМД” Пловдив – комунална компания за събиране, превозване и съхранение на отпадъци. Акцията ще има и втора част, чиято цел ще е “да повиши обществената информираност на гражданите за заобикалящата ни природна среда и важността от нейното опазване не само за нас хората, но и за всички нейни обитатели“, заявиха организаторите.

_______________

Започва реставрация на късноантичния мавзолей до Южния парк

Късноантичният мавзолей, който е открит в кв. “Лозенец” до Южния парк, ще бъде реставриран, като се предвижда дейностите да започнат още тази година, съобщиха от Столична община.

Мавзолеят се намира в непосредствена близост до Южния парк, а всички проучвания са извършени под ръководството на археолози от Регионален исторически музей – София.

Предвидено е да започне извършване на консервационно-реставрационни дейности по археологическите останки от мавзолея и по саркофазите. Ще бъде изграден и информационен център, озеленяване и алейна мрежа с осветление, а също и места за отдих и детски кът.

Най-ценният предмет, който е открит при проучванията е експониран в залите на Регионалния исторически музей – София, е ваза тип Диатрета, от втората половина на 4-ти в.

Финансирането на всички дейности е осигурено по проект “Повишаване на туристическата атрактивност на София и Ниш” по програма за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Сърбия, приоритетна ос 1“Устойчив туризъм“ към МРРБ, и от бюджета на Столична община за 2020 г. стойността му е 989 252 лева, от които 491 560 лева са безвъзмездна финансова помощ по програмата, а 497 793 лев. са осигурени от Столична община.

_______________

Доброволци се включиха в кампания за разкрасяването на град Ямбол

15 младежи са основните инициатори за обновяването на моста до бившето предприятие “Родопа” в Ямбол и се включиха абсолютно безвъзмездно в акция по разкрасяването на града.

Самият мост е създаден през 70-те години и оттогава не е реновиран. Младежите се заемат с тази задача, като всички необходими материали са осигурени от Общинското предприятие “Паркове и зони за отдих и спорт“. Общината изрази огромна благодарност към доброволците, за които това съвсем не е първа инициатива. Те са се организирали за подобни кампании и освежаването на детски площадки, както и други мостове.

_______________

Откриха латински надпис при разкопките на Хераклея Синтика

В последния ден от първия етап на разкопките в античния град Хераклея Синтика край петричкото село Рупите, беше открит надпис на латински език. Макар да не е напълно запазен, специалисти го разчетоха като кореспонденция между управата на града и римски император от 4 век.

Археолозите имат надежда при разкопките да се открие и останалата част от надписа, така че да се сглоби пълната информация. Дори и така обаче, находката е ценна, защото се вижда изписано името “Хераклея” върху камък, а досега са известни само още четири надписа на латински от областта на Средна Струма.

_______________

Двойка египетски лешояди се появи в Северна България за първи път от 13 години

Екип на Българското дружество за защита на птиците в Северна България откри двойка египетски лешояди, която е първата от 13 години насам в тази част на страната. В Източните Родопи е открита друга двойка, а трети екземпляр, но сам, е локализиран в трета нова заета територия.

2020 бележи три нови заети територии от световно застрашения вид на египетските лешояди у нас. Така броят им се увеличава до 27, а на новоизлюпените – 30.

_______________

Българският проект Kalimazing chocolates донесе европейска награда на ученички от Карлово

Четири възпитанички на карловското Средно училище “Васил Левски” разработиха проекта си Kalimazing chocolates – бонбони с розово сладко, който влече е надпреварата на Junior Achievement, а това последва и приз за най-добра ученическа компания. “Представяме розата по един нов начин. Свикнали сме да я виждаме в парфюмерийно-козметичната промишленост, но не и в тази светлина, а с този продукт отделяме внимание, което тя заслужава“, сподели Виктория Трифонова, част от екипа на “Калиопа” в интервю за BTV.

Още миналата година момичетата се включват в надпреварата, като тогава печелят второ място, но то само ги амбицира да станат още по-добри. Така те започват да подобряват техниката си, като ги темперират и също използват сладко от рози без захар, лично приготвено от тях, което прави продукта подходящ за диабетици и хора, спазващи специален режим.

Тазгодишният конкурс за плади предприемачи се проведе онлайн в Португалия, а в него взеха участие общо 4 милиона ученици. Засега момичетата работят по патента на продукта си, който засега може да бъде поръчан само онлайн или по телефона.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!