Това е България – България на добрите новини! ( 17.04 – 24.04.20г.)

Позитивните и полезни новини, с които завършваме и тази седмица:

*Заглавна снимка: Unsplash.com

_____________

Българки спечелиха 4 медала от виртуална европейска олимпиада по математика

 

9-то издание на европейската олимпиада по математика за момичета (EGMO) тази година се проведе дистанционно, като в състезанието се включиха 204 момичета от 53 държави.

Домакин на олимпиадата трябваше да бъде Холандия, но поради извънредната ситуация, се наложи да се търси алтернативен вариант а провеждането й. Това не попречи на нашите момичета да завоюват два сребърни и два бронзови медала.

Тазгодишните представители на България са Десислава Николова – 10 клас, Калина Николова – 10 клас, Маргарита Стефанова – 11 клас и Михаела Гледачева – 11 клас.

Поздравления на тях и техните ръководители – Виолета Найденова, Велина Иванова и проф. Петър Бойваленков.

_____________

Ученици от Несебър със страхотно представяне на олимпиада по география и икономика

Впечатляващи резултати показаха ученици от СУ “Любен Каравелов” – Несебър, които се включиха в областния кръг на олимпиадата по география и икономика. Във възрастовата група 10-12 клас десетокласникът Андон Ангелов зае първото място със 146 точки. Четвърти в класирането е Никола Герджилов – 12 клас (134 т.), пети е Тодор Пирев от 10 клас, Валентин Георгиев зае 7-мо място, а Илина Пикова стана 10-та. При

Поздравления за доброто представяне и на техния ръководител д-р недялка Попова!

_____________

Програма за подпомагане на раждаемостта беше приета в Ген. Тошево

От март с решение на Общинския съвет на Генерал Тошево беше приеа програма за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта на деца на територията на общината.

Еднократна парична помощ ще имат право да получат родители на новородено дете или осиновители, които към момента на подаване на декларацията за кандидатстване имат постоянен и настоящ адрес на територията на община Генерал Тошево. Право да получат еднократна помощ се придобива от датата на раждане на детето или от датата на акта за осиновяването му в срок от 120 дни. Еднократните помощи са в различен размер и в зависимост от степента на образование на родителите.

_____________

До 19 юни 200 самотни възрастни в Габрово ще получават топъл обяд по домовете си

Община Габрово ще осигури хранителна помощ за нуждаещи се по новата целева програма “Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020г.”

Проектът ще стартира на 1 май 2020г. Чрез него ще бъдат подпомогнати 200 уязвими лица от града и селата.

Стойността на проекта е 19 140 лв., които ще бъдат отпуснати от държавния бюджет чрез Агенцията за социално подпомагане. От програмата ще могат да се възползват самотно живеещи възрастни над 65 години, които са без доходи, или с такива, които са под линията на бедност, хора с увреждания и в невъзможност да се самообслужват. Също в целевите групи попадат и лица, които поради бедност и социална изолация, не са в състояние да си осигурят сами прехраната си.

_____________

Роми събраха 6781 лева и ги дариха на болницата в Добрич

Ромската общност в град Добрич събра дарения в размер на 6781 лева, като средствата бяха предназначени за здравното заведение в града. С парите ще бъдат закупени лични предпазни средства за персонала на болницата. От ръководството благодариха за жеста на Джансер Ибрямов, Албен Девриш и Джемайдин Акиф – председател на Обединени добруджански роми, както и на Живко Стоянов – представител на ромите.

_____________

Спортисти и военнослужещи в Бургас се включиха в кампания за даряване на кръв

40 спортисти и военнослужещи дариха кръв на нуждаещите сев кръвния център в Бургас. Кметът на града благодари поименно на всеки доброволец, който се включи в акцията, която имаше за цел да насърчи кръводаряването, особено сега, когато много от хората се отказват да даряват кръв, заради епидемията от коронавирус.

В първият етап на кампанията се включиха спористи и представители на спортните клубове: Плувен клуб “Бриз”, Волейболен клуб “Нефтохимик 2010”, клуб по борба “Бургас”, Женски футболен клуб- Бургас, състезатели по Централен полицейски клуб по карате джиу джицу и пожаро- приложен спорт , СК “Интер”. Златни момчета и момичета!

_____________

Българка влезе в класация на Washington Post в класация за децата, които могат да променят света

Престижното американско издание избра 16-годишната Милена Радойцева от София за едно от 12-те деца, които могат да променят света. Момичета успява да привлече вниманието с проекта си, който може да промени начина на общуване между тийнейджърите в онлайн пространството.

Беше преди доста години. Всичко се случи в един общ чат между целия клас“, разказва Милена. “Ситуацията беше “играчка-плачка”. Тогава няколко души се обърнаха срещу това дете от класа, като си казваха какво ги дразни в него, уж на шега. Изведнъж всички започнаха да си казват какво ги дразни и шегата се превърна в тормоз.

Няколко години по-късно Милена се включва в кампания за безопасен интернет “Героят си ти” и става част от центъра за безопасен интернет – Safenet и започва да развива своите идеи, като става част от Националната мрежа за децата. След гласуване на локално ниво, връстниците на Милена я избират за българския представител в Детския съвет – Eurochild.

Има много деца, които знаят какво искат, знаят какво търсят, но никой не им обръща внимание, защото възрастните ни казват: “Вие сте деца. Само че това не е точно така.“, казва Милена и допълва: “Често ни казват: “Това са детски неща, с времето ще ги израснете. Но аз не съм съгласна”.

_____________

Откриват безплатна телефонна линия за хората с хронични заболявания по време на пандемия

Националната пациентска организация откри безплатна телефонна линия, на която помощ могат да потърсят хората с хронични заболявания. Всички пациенти ще бъдат консултирани за рисковете, които крие коронавирусът за тях и как да се предпазят.

Консултации могат да получат на номер 0800 14 515, като линията ще бъда отворена всеки ден от 9:00 до 18:00.

_____________

Психилози започнаха безплатни онлайн консултации

Експерти и психолози от страната започват да дават безплатни онлайн консултации за времето на социална изолация, в което много хора развиват чувствто на безпокойство и тревожност.

Чрез скайп, вайбър, фейсбук и други приложения, 10 психолози от Русе ще оказват плихологическа подкрепа на нуждаещи се.

Виртуален психологически кабинет отвори и в Стара Загора.

Среда от 15:00 – 17:00 и петък от 9:00 – 12:00 консултации ще дава психологът Яна Христова на телефон 0885 456 533

На телефон 0884 411 384 ще отговаря психологът Здравко Танев в часовете от 15:00 – 17:00 в понеделник и неделя от 9:00 – 12:00.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!