Това е България – България на добрите новини! (11.09 – 18.09.20г.)

Да се вдъхновим от добрите новини тази седмица и да бъдем мотивирани за следващата!

*Заглавна снимка: Photo by Deniz Fuchidzhiev on Unsplash

___________________

Доброволци и дарители организираха изграждането на мемориал на Колю Фичето

Великотърновското сдружение “За старите зидари” поде национална кампания за изграждане на мемориален комплекс около гроба на майстор Колю Фичето. Дарители от цялата страна успяха да съберат над 120 хиляди лева – в пари, строителни материали и труд, и стартира изграждане на монумент и чешма, почистване, реставрация и консервация на надгробните елементи, поставяне на настилки и пейки, засаждане на зелени пояси и направа на осветление“, съобщи пред БНР председателят на сдружението Красимир Георгиев.

Тази година се навършват и 220 години от рождението на архитекта и строител Никола Иванов Фичев, известен като Колю Фичето и на 26 октомври, Димитровден – празник на строителя, се очаква комплексът да бъде завършен и представен. Сдружението ще дари мемориалния комплекс на община Велико Търново, която ще отговаря за поддръжката, заедно с професионалната гимназия по строителство.

Поздравление за идеята, организацията и усилията, както и благодарност на всички дарители!

___________________

Първият на Балканите Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания отвори врати в Костинброд

Защото, когато родители се обединят около хубава кауза, всичко е възможно!

С много упоритост, ентусиазъм, подкрепа и вяра се реализира чудесната идея за създаването на Възстановителен център за деца с онкологични заболявания. Група родители, чиито деца провеждат лечение, а след това се нуждаят от възстановителни процедури, решават да осъществят тази своя смела идея и закупуват замеделски парцел между селата Опицвет и Безден в община Костинброд. Пламен Белчев, Петя Александрова и Маргарита Борисова са хората, които провеждат всички необходими разговори с лица и институции, а по-късно кандидатстват и по проект от Държавен фонд “Земеделие” за построяването на възстановителния център.

Така на 27 март 2018 година е подписан договор №23/07/2/0/00900 от 27.03.2018г. за европейско финансиране, по под-мярка 7.2. “Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“, от мярка 7 “Основни услуги и обновяване на селата в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 година. (ПРСР 2014 – 2020 г.) От Държавен фонд “Земеделие” за построяването на центъра са отпуснати 3,7 млн. лв. А от бюджета на община Костинброд са отпуснати 750 Хил. лв. за финансиране на недопустими разходи по програмата.


Центърът разполага със седем еднофамилни къщи, административна сграда със зали за различни занимания, както и столова. Също има изграден басейн и място за усамотение. Функционира и спортна площадка, а също и помощно стопанство. На 14.09.2020г. Възстановителния център официално вече отвори врати, с помощта на непокорни родители и съдействие от страна на Министерски съвет и община Костинброд.

___________________

Страната ни стана част от международната програма “Космическа поща”

By Juskteez Vu | Unsplash.com

Страната ни се присъедини към международната програма на Джеф Безос “Космическа поща”, като поканата беше изпратена от сдружение “Клуб за бъдещето” чрез фонда за рискови инвестиции BrightCap Ventures. В периода между 15 септември и 23 октомври всеки ученик ще може изпрати картичка на тема “Защо Земята се нуждае от Космоса”. Посланията на децата ще бъдат изстреляни с ракетата New Shepard на компанията Blue Origin. След космическата разходка, картичките ще бъдат върнати на децата с пощенски печат “Летял в Космоса”.

Проектът у нас ще се реализира със съдействието на МОН и Регионалното управление по образование София-град, които работят заедно с българската космическа компания “Ендуросат”, “Спийди”, “Музейко” и Фондация “Америка за България”.

Директорът на “Клуб за бъдещето” Йозеф Райнке сподели: “Радваме се, че чрез нашата програма #КосмическаПоща учениците в България ще се доближат до Космоса. Колкото по-рано запалим учениците да продължат кариерата си в STEM, толкова повече таланти ще имаме по целия свят!“.

Пощенските картички ще бъдат събирани чрез куриерската компания Speedy, като в “Музейко” ще бъде поставена специална пощенска кутия, в която ученици ще могат да пуснат своите послания.

___________________

Доброволци организираха почистването на коритото на река Марица

На 19-ти септември се организира почистване на пешеходния маршрут покрай река Марица в близост до Пловдив. Това е поредно събитие от кампанията JunkAround – серия почистващи събития на БГ Бъди активен, като това му издание ще се проведе съвместно с Клуба за водни приключения към Фондация Кентавър арт.

Почистването ще се състои в Заливът на водните кончета, който се намира по горното течение на реката между Оризари и Пловдив.

Там ще се проведе и мини фестивалът “Трите острова…”, като програмата включва тай-чи йога, наблюдение на птици със Зелени Балкани и къмпингуване. Още за инициативата можете да научите ТУК.
___________________

Добричлии с нисък доход ще получават безплатен топъл обяд през октомври

150 граждани на Добрич с ниски доходи ще получават топъл обяд през октомври по проект “Целево подпомагане с топъл обяд в Община град Добрич” по програмата “Топъл обяд у дома в условия на извънредна ситуация – 2020г.”

Стойността на проекта е 9570 лв. и се финансира от националния бюджет чрез Агенцията за социално подпомагане.

Желаещите граждани могат да подадат документи – заявление и декларация – по образец, документ за самоличност за справка. Кандидати, освидетелствани от ТЕЛК, представят копие от експертно решение, а безработни кандидати – регистрационен картон от дирекция “Бюро по труда”.

Могат да кандидатстват и лица с ниски доходи, под линията на бедност, определена за страната за времето, в което са поставени под задължителна карантина.

Нуждаещите се ще бъдат подпомогнати и с възможността със средства на потребителите да се пазаруват най-необходимите лекарства и хранителни продукти.

___________________

Младежи откриха портфейл с пари и го върнаха на собственика

Александър Богданов и Цвета Ташева са имената на младежите, които намериха портфейл с 430 лева в Етъра и го върнаха на собственичката.

Двамата са били в Етъра в един от възрожденските обекти, когтао попадат на изгубената вещ.

Решихме да се разходим във възрожденското училище и да разгледаме автентичните експонати. На излизане поискахме да видим отблизо закачените на стената кожуси и торбата и се шегувахме, че някой даскал може да си е забравил ключовете.

Вместо това обаче двамата младежи намират портфейл с 430 лева. Веднага сигнализират в музея и оттам успяват да се свържат със собственичката, която дни по-рано също е била в музея, където е забравила торбата с портмонето си.

___________________

В Русе ще монтират стационарни станции, за да се следи качеството на въздуха

Започва монтирането на две стационарни станции за контрол на качеството на атмосферния въздух, съобщиха от пресцентъра на Община Русе.

Съоръженията са закупени чрез Интегриран проект “Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух”, финансиран по програма LIFE.

Местоположението на станциите е определено от комисия от експерти и скоро ще бъдат пуснати в експлоатация, след като бъдат тествани.

___________________

Мъж от Русе дари на града си 6 пирографии на български възрожденци

Николай Николов е мъжът, който направи дарение на Русе с 6 пирографии на български възрожденци. С посвещението „За русенци – да знаят и да помнят“ той поднесе своите творби на кмета на Русе дни преди Деня на независимостта.

Николай Николов работи и като шофьор на тролейбус, но в свободното си време в момента работи по най-мащабния си проект – макет на средновековния град Червен.

Археолози от Историческия музей в града помагат на Николай да пресъздаде в детайли от дърво визията на жилищата, църквите и административната постройка, заедно с крепостните стени. Макетът ще е с дължина от 2 метра, като идеята е, когато бъде завършен, да стане част от експозицията в музея.

___________________

Гледаме “Завръщането на лешоядите“ в Източни Родопи по NatGeo Wild

Photo by Damien DUFOUR Photographie on Unsplash

на 19.09 от 19ч. като част от документалната поредица “Europe’s New Wild”, излъчвана по NatGeo Wild, ще можем да видим серията “Завръщането на лешоядите”. Епизодът е фокусиран върху Източните Родопи и ще можем да се насладим на красиви и пищни природни пейзажи, както и на редки екземпляри от различни видове животни, които са се завърнали през последните години.

В епизода ще се разкаже за завръщането на лешоядите по нашите земи и усилията, които полагат

По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците и европейската мрежа Rewilding Europe. Епизодът е преведен на 45 езика и се очаква да бъде гледан от минимум 140 млн. домакинства в повече от 160 държави по света.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!