Това е България – България на добрите новини! (13.11 – 20.11.20г.)

Вижте всички позитивни новини, които успяхме да открием в информационния поток през изминалите дни и се заредете с хубаво настроение и оптимизъм!

*Заглавна снимка: Leonard von Bibra on Unsplash

________________

Студенти роми обучават безплатно децата от махала в пловдивско село

Условието е децата да нямат по-нисък успех от 4.

Инициативата е на съпрузи студенти от ромски произход, които водят безплатно уроците на децата от етническата махала в пловдивското село Шишманци. 3 стаи в местното училище, закрито преди 3 години, са превърнати в занималня. Посещават я общо 34 деца. Всички сами са почистили, боядисали и изхвърлили боклуците от помещенията, измили са коридорите и прозорците и са подредили чиновете, за да създадат приветлива обстановка.

Община Раковски ни разреши да ползваме сградата, тъй като допреди дни се помещаваха във фургон. Сега децата имат добри условия и с желание пишат домашните си и усвояват материала“, обяснява 27-годишният Илия Русев. Заедно със своята съпруга Цветанка, той е последна година студент със специално стопанско управление. Фондация Америка за България е поела семестриалните им такси, като предоставя и обяд за децата в занималнята.

Условията, които семейството поставя на децата са две – да посещават редовно училището в близкото село Белозем и да нямат по-ниска оценка от добър (4). Седем момчета и момичета от 8, 9, 10, 11 и 12 клас помагат на по-малките.

Искаме да дадем личен пример на децата, че трябва да се образоват, за да бъдат полезни на себе си и на обществото. Приучаваме ги към хигиенни навици. А с родителите редовно провеждаме беседи за вредата от ранните бракове“, казват Илия и Цветанка.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров е изразил възхищението си от инициативата и според него младото семейство е успяло да създаде ефективен модел за интеграция, който трябва да се мултиплицира в цялата община.

________________

Българка застана начело на международна група за правата на човека

Световната федерация на глухите (СФГ) преди дни пусна информация за имената на експертите, включени в групата по правата на човека с акцент върху проблемите, засягащи жени, деца и младежи, ЛГБТ и лица с увреждания и др. Оттам става ясно, че ръководител на групата е българката София Калинова, а експертните членове са Джейн Блайт от Австралия, Абигел Горман от Великобритания и Тамон Хироши от Япония.

Целта на сформираната група е да съдейства за ежедневната работа чрез предоставяне на специфични експертизи, насоки и съвети, които са тясно обвързани с тяхната сфера на познание, като ще работят в съответствие със стратегията за 2020-2030 на СФГ.

София и нейният брат близнак са с увреден слух и отблизо за се сблъсквали с всички трудности, които съпътстват ежедневието на глухите. Тя е съосновател на Европейския студентски съюз на глухите и на Българския студентски съюз на глухите. Специализирала е в юридическо училище в Ирландия и мечтае да стане първият глух адвокат. Избрана е за изпълнителен директор в Комисията за човешките права и равенството към Министерството на правосъдието на Ирландия и дистанционно работи за Съюза на глухите в България по политически и международни въпроси. Член е на Управителния съвет на Ирландския съюз на глухите и участва в междуведомствената работна група по изготвянето на проект на Закон за българския жестов език към Министерството на образованието на Република България.

________________

Антъни Иванов с първо място в дисциплината 200 метра бътерфлай на US Open

Снимка Facebook

Най-бърз в дисциплината 200 метра бътерфлай на Откритото първенство на САЩ тази година беше българският състезател Антъни Иванов. Той успя да преплува разстоянието за 1:58:51 минути. С този резултат той успя да се класира в топ 20 на световната ранглиста на дисциплината.

Освен първото място в бътерфлая, Антъни Иванов завърши трети в дисциплината 400 метра свободен стил с време от 3:57:14 минути, а в комбинираното класиране от 8-те дисциплини също се подреди на трето място.

________________

Социална приемна работи в помощ на хората с увреждания в Бургас

Хората с увреждания в Бургас, както и техните роднини вече ще могат да бъдат обслужвани на едно място, а не в различни служби. Това ще бъде възможно благодарение на Социалната приемна, която заработи в бившия туристически център в града.

Създаването на единна Социална приемна, в която и държавната агенция, и общинската служба да предоставят едновременно информация, консултация и осъществяване на социални услуги за хората с увреждания, ще улесни много целия процес. Помещението, което предлагаме, е просторно, има оформени три работни гишета и достатъчно място за изчакване, както и обособени места за попълване на необходимите документи. Ще се наложи да подобрим още достъпността на средата откъм пл. „Св. св. Кирил и Методий“ чрез ремонт на изградените рампи”, обясни кметът на града Димитър Николов в предложението, което внесе за гласуване в общинския съвет.

В нея ще работят и общински, и социални работници. Приемната ще бъде отворена всеки делничен ден от 9:00 часа до 19:30 часа, без прекъсване.

________________

Над 1000 тона текстилни отпадъци бяха събрани в София

Над 1000 тона текстилни отпадъци бяха изхвърлени в специалните контейнери, разположени на различни локации в столицата. За цялата 2019 година количеството приближаваше 1100 тона.

Преди дни бяха сложени и два нови специални контейнери за текстилни отпадъци, които се намират на бул. “Сливница” и на ъгъла на ул. “Костенски водопад” с бул. “Г. Делчев”.

Така общата бройка в София стана 86 контейнери. Останалите адреси могат да бъдат видяни на страницата на Столичния инспекторат.

________________

58 семейства в Велико Търново са със сменени топлинни уреди

Започнаха доставките и монтажът на новите отоплителни уреди за 58 домакинства във Велико Търново. Семействата бяха класирани в пилотната фаза на интегрирания проект “Български общини работят заедно за по-чист въздух”.

Всеки един от одобрените кандидати получи безвъзмездно нов отоплителен уред, като монтажът и премахването на стария също беше безплатно.

Във втората фаза на проекта се очаква да бъдат обхванати 548 домакинства. Продължителността на всички дейности е до октомври 2024г.

________________

Дариха 9500 лева за мобилен рентген във Великотърновската болница

Членове на Ротари клуб – Велико Търново и дамите от Зонта клуб събраха 9 500 лева, с които се включиха в кампанията за събиране на средства за закупуването на мобилен портативен рентгенов апарат за областната болница “Д-р Стефан Черкезов”. Общата сума на апарата е около 160 000 лева.

Той е много необходим за диагностициране на пациенти с коронавирус, развиващи пневмония, защото позволява да бъде докаран до тях, за да им бъде направена образна диагностика.

В инициативата за събиране на средства се включи и компания за сладкарски изделия.

________________

Георги Йончев спечели бронзов медал на Световната купа по щанги, която се проведе онлайн

Георги Йончев спечели втори медал за страната ни на онлайн Световната купа по вдигане на тежести Перу 2020. Българинът спечели бронзов медал в категория 89 килограма с двубой 301 кг.

Възпитаникът на асеновградската школа е с треньор Лъчезар Кишкилов.

____________________

Квартал “Капана” в Пловдив беше избран за престижната селекция “Културно наследство в действие”

Първият квартал на творческите индустрии у нас – Капана, вече може да се похвали, че е част от европейската листа с градове, които са разработили иновативни решения за опазване на своето културно наследство. Капана – квартал на творческите индустрии влече вв престижната селекция “Културно наследство в действие“, която се реализира с подкрепата на програма „Творческа Европа“ с водещото участие на организации като EUROCITIES, ERRIN, Europa Nostra и Съвета на архитектите на Европа.

В класацията попадат градове и региони в Европа, които са успели да разработят иновативни политики, проекти и събития, с които да развиват културното си наследство.

Инициативата се подкрепя от Комисаря по “Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж” Мария Габриел, която казва: “Културното наследство е мост, който свързва нашето минало, настоящето и бъдещето ни” и добавя, че разработения каталог е част от ключовите действия за подпомагане на градовете и регионите. Освен Пловдив в него са включени още три града европейски столици на културата – Глазгоу, Англия (,1990), Дъблин, Ирландия (,1991), Валета, Малта (,2018), също и разнообразие от добри примери.

________________

Завърши ремонтът на детската градина и салонът на ОУ “Отец Паисий” в Мартен

Детската градина “Райна Княгиня” в град Мартен е вече напълно ремонтирана с изцяло подменена 5-камерна PVC дограма, монтирани подпрозоречни дъски и освежена боя в ремонтираните помещения.

Също ремонтиран е и физкултурният салон в основното училище “Отец Паисий”, който е с поставена нова дограма и пребоядисани външни стени.

Подновени са предпазните метални решетки по прозорците и частично е ремонтиран покривът на сградата. Средствата са осигурени от общинския бюджет. Дейностите са част от политиката на Община Русе да осигури по-комфортна среда и подходящи условия за децата.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!