Цирк дьо булгар или царете на комедията…

1. Представете си, че ви се налага да разкажете на чужденец какво се е случило в България през последната седмица. Новини, скандали, злободневни теми… всичко. Всичко, за да го информирате. Да е “в час” със събитията у нас. Не разказ от типа “да не се изложим пред чужденците”, а квинтесенция на новинарския ни поток. Аз ще опитам. Не претендирам нито за изчерпателност, нито за нотариален акт върху истината, нито се възприемам като последна инстанция. Новините през последната седмица у нас. През моя субективен поглед на зрител, който преразказва събития.

2. Член на Съвета за електронни медии (националният медиен регулатор) – Бетина Жотева, се оказа главен герой в аудио запис, с който отговорният редактор в сайта на съюза на българските журналисти Къдринка Къдринова доказва, че е била заплашвана от Жотева по време на заседание на парламентарната медийна комисия. Скандалът между двете избухва по време на дискусия за бъдещето на радио “България”(Радио „България“ е международна радиостанция на Българското национално радио, предназначена главно за българите в чужбина. Радиото излъчва денонощно на 12 езика), което генералният директор на националното радио Александър Велев искаше да закрие. Журналистът Къдринова задава въпрос от типа “една жена каза”, като в случая жената, според Къдринова, е казала, че Жотева е заявила пред испаноговорящи посланици, че външният министър Екатерина Захариева подкрепя закриването на радиото. Въпреки че официалната позиция на Външно министерство е точно обратната. “Трагедия е, че Съюзът на българските журналисти е в такива ръце. Много съжалявам. Това е невероятна долнопробна клюка. Много съжалявам, че се занимаваме лично… За първи път чувам подобно нещо”, заявява Жотева пред комисията. А след това скандалът между двете продължава “off the record” или поне така си мисли Жотева. Къдринова обаче е с включен диктофон и успява да запише следното: “Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става”. На въпроса „Това заплаха ли е?”, Жотева отговаря „Абсолютно, пред всички!” След този сбит преразказ, ако все още не са ви окапали веждите от срам, можете да продължите. Едната прави записа публично достояние и обвинява член на СЕМ в заплаха, другата дефилира из медиите и обяснява, че е станала жертва на тежко организирано активно мероприятие, което цели отстраняването на Жотева от СЕМ и да се подмени квотата в СЕМ(тук се налага още пояснение – Бетина Жотева е член на СЕМ от квотата на предишния български президент Росен Плевнелиев, пък настоящият президент Румен Радев в момента няма хора в СЕМ от неговата квота, щото е станал президент, когато съставът на СЕМ вече е избран.) Тук, раззбира се, може да се наложим да обясняваме защо в България журналистите задават въпроси на принципа “една жена каза”, защо членовете на СЕМ използват подобен махленски стил, заплашват журналисти, вместо да отговарят на зададен въпрос и не разбират ли членовете на медийния регулатор, че и да е “активно мероприятие” зададения въпрос, подобна реакция и заплахи са чуден бонус за авторите на евентуалното мероприятие. За да ги избегнем, можем бързо да добавим, че след няколко дневен шум и искане на оставката й, Жотева се е извинила за тона, а скандалът почти е забравен.

3. Друго събитие, белязало страната ни, са едни разхлабени болтове на председателя на Върховния касационен съд у нас. Той пътува с кола на Националната служба за охрана, изведнъж се оказва, че два болта на служебния Мерцедес липсват, а други са разхлабени. Лозан Панов (така се казва председателят на ВКС) разказва това след среща с президента Румен Радев, на която се обсъжда съдебната реформа у нас, за която всички говорят и всички обсъждат на важни срещи, пък никой не я е виждал. Прокуратурата започва проверка за разхлабените болтове, но бързичко я прекратява с обяснението, че болтовете на Мерцедес така си се разхлабват. Лозан Панов се отказва от услугите на НСО и не спира да говори, че прокуратурата трябва да излезе от съдебната власт. А депутати и от управляващата коалиция, и от опозицията, както и правосъдният министър Цецка Цачева (която е бивш председател на Народното събрание, неуспял кандидат за президент и неуспял кандидат за народен представител на последните избори), президентът Румен Радев, главният прокурор Сотир Цацаров, подкрепяни от едни медии на един депутат от опозицията, медиен магнат и неуспял председател на Държавната агенция за Национална сигурност му обясняват, че тази работа няма как да стане, пък и за да има претенции за реформа на съдебната система, трябва да стане политик. Темата за болтове доскучава, Мерцедес твърдят, че болтовете им не са толкова паянтови и дотам…

3. Следва нов скандал: Директорът на НДК Мирослав Боршош е уволнен от министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова. Причините за смяната са системно неизпълнение на указания, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите. Според разпространеното съобщение действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение „както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на европейското председателство”. “Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона”, заявява освободеният директор Мирослав Боршош в своята фейсбук страница. Той допълва, че е недопустимо тези процедури да се провеждат на фона на безпрецедентна атака срещу НДК. Новината за уволнението на Боршош бързо взривява представители на културната общност у нас, вълна от възмущение залива социалните мрежи. Много публични личности подкрепят Боршош, който за 2 години управление върна културата в Националния дворец на културата, който преди това беше превърнат в сергия за гащи, чорапи и български сутиени, което, по думите на бившия директор на НДК Христо Друмев, било патриотично начинание/?!/ В ранния следобед на следващия ден ставаме свидетели на изненадващ обрат: след среща с премиера Бойко Борисов Мирослав Боршош отново  е възстановен на поста директор на НДК, което пък е отнето от министерството на Лиляна Павлова и прехвърлено към Министерство на културата. Министър Павлова благодари на премиера, че е върнал на работа уволнения от нея директор и че я е освободил от НДК. Боршош също е доволен от срещата с премиера и вече не говори за “обществени поръчки под натиск”. Всички са щастливи. Само събеседникът, на когото разказваме, най-вероятно ще си поръча едно голямо уиски, за да забрави всичко чуто до момента.

4.На този фон, опозицията, в лицето на БСП (партията-наследник на БКП), с 6 години закъснение, си иска паметника Бузлуджа (най-големият идеологически монумент на тоталитарния комунистически режим в България). В писмо до премиера Бойко Борисов лидерът на социалистите Корнелия Нинова пише, че партията има готовност да започне процедурата за сключване на договор за безвъзмездно прехвърляне на обекта от държавата. Министерският съвет беше взел решение за безвъзмездното прехвърляне на т. нар. “чиния” oще през септември 2011 г. – при първото правителство на Борисов по искане на БСП. Тогава от БСП обаче така и не пожелаха да си “вземат” паметника. Който пък е строен по време на режима на Тодор Живков у нас с пари на всички данъкоплатци. “Ще организираме дарителска кампания, в която да се включат всички, които искат България да има културно наследство”, обяви депутатът от „БСП за България” Крум Зарков пред bTV. Защо чак сега социалистите се разтревожиха за паметника и се сетиха да милеят за “културното наследство”?- може би ще попита събеседника. Ми щото Корнелия Нинова чак сега е станала лидер на БСП. Точка.

5. Президентът Румен Радев и председателят на парламентарната група на управляващата партия ГЕРБ пък се нападат публично на тема лобирал ли е държавният глава за закупуване на шведски изтребители. На пресконференция преди дни Цветан Цветанов заяви: “Вече има достатъчно съмнения, от изводите, които сме направили от открити източници, че президентът Радев е защитил решението за купуване на шведски изтребители”. От ГЕРБ поискаха парламентарно разследване за избора на самолета Грипен от Радев, който пък е бивш командир на Военновъздушните сили. Президентът не остана длъжен на зам.-председателя на ГЕРБ и заяви: “Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция. Защото за корупцията трябват две страни”. Скандалът между двамата държавни мъже не спря дотук и късно снощи беше съобщено, че Цветанов, други депутати от различни партии, областният управител на Велико Търново Любомира Попова и председателят на Националното сдружение на Общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов не са били пуснати на срещата между Румен Радев и кмета на града Генчо Генчев по повод 140 години от освобождението му. От ГЕРБ заявиха, че причина за забраната е решение на президентската администрация. „Народните представители, които бяха при кмета, обсъждайки проблемите, които трябва да се решават и да търсим политически консенсус, без да разделяме на политически принцип, бяхме лишени от възможността да присъстваме на тази работна среща, която беше представена от президентския екип”, заяви Цветанов в декларация от името на ГЕРБ от парламентарната трибуна, като обвини държавния глава, че е потъпкал Конституцията и го призова да се извини. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов не е бил поканен на срещата при кмета на Свищов Генчо Генчев, обявиха на свой ред от администрацията на президента.

6.Междувременно президентската двойка Радеви станаха неволни рекламни лица на гръцкия имотен пазар в сп. „Форбс”. Материал на списанието на тази тема е илюстриран с техен портрет пред Акропола по време на визитата на президента ни в Гърция. В текста под снимката не се уточнява, че това са президентът и първата дама на България. Автор е гръцки журналист и по всяка вероятност снимката е избрана неволно. В статията се обяснява, че заради икономическата криза в страната се продават хиляди имоти, включително и такива с гледки към паметници на световното културно наследство като Акропола.

7. Ако сте успели да разкажете всичко това, без слушателят ви да е изчезнал яко дим и в момента ви гледа с ужас в очите или се смее с глас, може би е време да го излъжете. “Разбира се, че това не е истина. Ние не живеем във виц, това са просто шеги” може би ще свърши работа. И разбира се: “България някога е била велика страна! И се е простила на 3 морета. Да живее България!”

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!