Това е България – България на добрите новини! (14.10 – 20.10.18г.)

Няма да пропуснем и тази седмица да покажем успелите, отличниците, хората с кауза и идея, дарителите и изобщо – добрите примери! Защото са навсякъде около нас! Само трябва да им проправим път, за да достигат до повече хора, които да споделят, да се вдъхновяват и да се учат и тях!

*Заглавна снимка: Unsplash

___________________

Столичен ресторант ще дава безплатно храна на бездомни през зимата

От 1-ви ноември 2018 г. до 31 март 2019 г., всеки делничен ден от 17 до 18 часа ресторант “Гамбринусъ” ще раздава безплатно храна на всички нуждаещи се хора, чийто дом е на улицата. Инициативата идва от собственика на заведението Мартин Мартинов и е под надслов “Подай ръка”.

“Вярваме, че тази инициатива ще стопли душите ни. Всяко споделяне от приятел е грижа към хората, които нямат привилегията да прочетат това! Благодарим Ви!”, написа и самият той във фейсбук.

Към момента постът е споделен стотици пъти и вече дори има хора, които са пожелали да се включат в добрата кауза.

“Идеята дойде от сърцето и душата. Винаги съм се чудел как тези хора оцеляват през зимния период. Не се приемат парични средства. Който иска да помогне, може да го направи с доброволен труд или с дарение на продукти”, обясни Мартин.

От ресторанта обявиха, че планират на Бъдни вечер от 18ч. до 21ч. да направят специална вечеря за бездомните.

Адресът е гр. София, ул “Владайска” 29.

Ако има желаещи да помогнат, нека се обадят на телефон 0877 524 464

___________________

1 млн. долара дарение получи Медицинският университет в София

Щедрата сума от 1,37 млн. долара е дарена от д-р Андрей Георгиев, който умира през 2014-та година, но чак сега става ясно, че е завещал парите на университета. Д-р Георгиев е бил емигрант в САЩ, но е получил образованието си именно в Медицинския университет в София.

Ръководството на университета заяви, че една от аудиториите на Ректората ще носи името на своя дарител, а част от сумата ще бъде разпределена като награден фонд за отличници и студенти с научни постижения.

___________________

11 медала спечелиха български ученици по информатика на Мастърс турнир в Румъния

11 медала спечелиха състезателите ни от националния отбор, както и ученици от няколко български школи по информатика на Международния мастърс турнир в Румъния. В надпреварата са участвали представители от Италия, Гърция, Полша, Румъния, Русия, Сърбия и Македония. Българските ученици се прибраха у нас с 2 златни, 6 сребърни и 3 бронзови медала.

___________________

3 медала спечелиха български ученици по астрономия на Международната олимпиада

С един сребърен и два бронзови медала се прибраха български ученици по астрономия от най-силното състезание за годината. 23-та Международна олимпиада по астрономия се проведе в Коломбо, Шри Ланка. Със сребърен медал се завърна у нас Иван Петров (9 клас, ПМГ Гоце Делчев), а бронзовите отличия бяха за Явор Йорданов (9 клас, НПМГ София) и Васил Николов (10 клас, МЧМГ София). На летището в София, българските ученици бяха посрещнати от свои приятели и преподаватели, а ръководителите им Ева Божурова и Даниела Иванова похвалиха отбора и огромния му успех.

До сега учениците са спечелили общо 87 медала, от които 14 златни, 28 сребърни и 45 бронзови.

___________________

9-ти медал за България от Младежките олимпийски игри

Валентин Андреев е носителят на деветия медал за България от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Той извоюва сребърно отличие в хвърлянето на чук като достигна резултат от 81.67 метра във втората фаза на състезанието. Общият му резултат от 163.96 метра му спечели първия медал от такъв форум.

Досега в олимпиадата титли за България в отборните спортове спечелиха стрелецът Кирил Киров, Мария Делчева – бадминтон, Адриан Андреев – тенис, щангистът Христо Христов, Галя Шатова – вдигане на тежести, Едмонд Назарян – борба и двойката акробати Мариела Костадинова и Панайот Димитров.

За Мариела и Панайот това е втора титла, като само преди седмица те станаха първи като част от мултинационален гимнастически отбор!

Ето и видео от представянето на Мариела и Панайот, които са и първите олимпийски шампиони по акробатика!

YOG 2018

МАРИЕЛА КОСТАДИНОВА и ПАНАЙОТ ДИМИТРОВ запомнете тези имена. Те са ПЪРВИТЕ ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОНИ ПО АКРОБАТИКА. Нека благодарим на тях, на НИКОЛИНА ХРИСТОВА по чиято инициатива те бяха събрани като вид, на техните треньори ГЕРГАНА ДЕНЕВА, ДРАГОМИР ДРАГАНОВ и НИКОЛАЙ ИВАНОВ, на техния хореограф ДИЯНА КОЛЕВА и на постановчика на две от съчетанията СИЛВИЯ МИТЕВА. Благодарим на клубовете, които създадоха тези състезатели КСА Бургас и "ОРЕЛ" Айтос. Благодарим на всички, които застанаха зад нас и ни помогнаха да сбъднем най-голямата си цел – да имаме олимпийски шампиони! Не на последно място благодарим на родителите и близките, които са възпитали МАРИЕЛА и ПАНАЙОТ с упоритост и труд да постигат целите си.СКЪПИ ШАМПИОНИ, БЪЛГАРИЯ СЕ ГОРДЕЕ С ВАС!!!Председател: Владимир КолевГенерален секретар: Недко Костадинов

Публикувахте от Bulgarian Federation of Sports Acrobatics в Вторник, 16 октомври 2018 г.

___________________

Четвърто злато за България на младежката олимпиада

Александра Начева донесе четвъртият златен медал за страната ни като спечели титлата в тройния скок от турнира по лека атлетика с резултат 13,86 м. и 13.86 м. или общо 27.62 м.  След нея остана състезателката на от Испания с 13, 67 м., а трета се нареди Мария Привалова от Русия с 13,03 м.

 

Това е трети пореден медал за 17-годишната ни атлетка от трите големи първенства тази година. Александра си тръгна от еврошампионата за кадети със сребро, а на световното първенство за девойки под 20 г. триумфира с национален рекорд за под 18 г. от 14,18м.

___________________

Стотици деца със специални образователни потребности във Варна ще получават допълнителна подкрепа  в учебните заведения

Във Варна 710 деца със СОП ще ползват допълнителна подкрепа за личностно развитие през новата учебна година. Това съобщиха от дирекция “Образование и младежки дейности”.

От тях 207 са настанени в детски градини, а по-големите са възпитаници на 34 училища. По-голямата част се нуждаят от ресурсно подпомагане, като такова е осигурено в 4 детски градини и 24 училища. С децата работят ресурсни учители, психолози или педагогически съветници, логопеди и други специалисти, назначени според конкретните нужди и дейности, предвидени в плана за подкрепа на дете със СОП.

През изминалата година беше открит Център за специална образователна подкрепа, където към момента са записани 75 деца и ученици. В него се извършва диагностична, рехабилитационна, корекционна и терапевтична работа с децата, които нямат възможност да се обучават в общообразователната среда.

___________________

Младоженци от Сливен събраха пари за бездомни животни 

Юлия и Иван са членове на сдружението “Зоодоброволци”, които решиха в своя сватбен ден да причислят още хора към своята кауза за защита и лечение на бездомни животни. Младоженците помолиха своите гости вместо цветя да дарят пари и така да подпомогнат лечението на бездомни кучета и котки в Сливен. Събраната сума по време на церемонията ще се използва за покриване на сметките по лечението на животните, които доброволци откриват и лекуват в местните клиники.

___________________

22 млн. лв. инвестиция за подобряване на градската среда в Перник

22 млн. лв. по ОП “Региони в растеж” ще бъдат инвестирани за подобряване на градската среда в Перник. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Парите ще бъдат разпределени в социална, образователна, пътна и административна инфраструктура, както и цялостно подобряване на градските пространства.

По повод празника на града Аврамова откри и “Парк на предизвикателствата”, както и ремонтирания мост над р. Струма. Двата обекта бяха завършени като част от проекта на общината “Подобряване на градската среда в Перник”. Стойността му е 4 млн. лв. като финансирането идва от управляваната от министерството програма.

Към момента по проекта са реновирани над 32 000 кв. м. площи, по които са извършени ремонтни дейности или рехабилитация.

___________________

163 млн. лв. за спешна медицинска помощ

Над 163 млн. лв. ще бъдат инвестирани в развитието на спешната медицинска помощ в България по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г.

237 обекта в цялата страна ще бъдат обхванати от предвидените по проекта дейности като ново строителство, ремонт, реконструкция, преустройство, подобряване достъпа за лица с увреждания до сградите и т.н. Предвидено е да бъдат обновени сградният фонд и оборудването на спешните отделения и лечебни заведения, 27 центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиала и 6 изнесени екипа. Също така ще бъдат закупени 400 съвременни линейки с нужното оборудване и апаратура, за да отговарят на Медицинския стандарт “Спешна медицина”.

___________________

Изграждат система за контролиране на рискови свлачища

Над 2.5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на система, която да контролира 26 рискови свлачища в 20 населени места у нас. Финансирането идва по ОП “Околна среда”. Договорът за финансиране беше подписан от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Превенцията и системи за контрол ще обхванат 16 общини в 12 области като целта е да се предотврати рискът от свлачища. Това са общините Стражица, Тетевен, Котел, Златарица, Брегово, Лом, Плевен, Кърджали, Оряхово, Габрово, Лясковец, Долни Чифлик, Варна, Несебър, Гулянци и Бобов дол.

Също така беше подписан и договор за укрепване на свлачище в селище Качулка, община Сливен. Проектът, който ще се изпълнява от регионалното министерство е в съответствие с Националната програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на страната, ерозията и абразията по Дунавското и Черноморското крайбрежие 2015-2020 г.

___________________

България в топ 10 на най-предпочитаните европейски, летни дестинации

България се нареди сред 10-те най-предпочитани европейски дестинации за лятото. Това обяви зам.-министърът на туризма Любен Кънчев на откриването на XV Туристическо изложение “Планините на България-гостоприемство в четири сезона”, което се проведе в Смолян.

Той сподили още, че ръстът на туризма е към 5% спрямо изминалата година, което “в световен мащаб е много добра тенденция” и добави, че “за изминалия летен сезон, ние бием по туризъм Кипър, Черна гора и сме на едно ниво с Португалия като брой туристи и приходи. Другата тенденция е, че напоследък се проявява все по-голям интерес към луксозните туристически наши дестинации – 4 и 5-звездните хотели, към което също се стремим от години”.

___________________

Българин спечели наградата “Герой на малкия и среден бизнес” на МСП Европа

Пламен Русев е един от най-активните български предприемачи, който работи усилено за развитието на туризма в Стара Загора и като цяло в страната. Той беше награден за своята работа от най-голямата бизнес организация на малки и средни предприятия в Европа.

Отличието му връчи Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП  с думите

“Горда съм да връча наградата „Герой на малкия и среден бизнес“ на българин. От почти 30 години Пламен Русев работи не само за развитието на туризма в Стара Загора и в България, но и е един от най-активните български предприемачи в създаването на благоприятна бизнес среда у нас. Отличието доказва, че с постоянство и предприемаческа находчивост в България може да се постигнат резултати от европейска величина.”

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!