Това е България – България на добрите новини! (24.11 – 01.12.18г.)

След фантастичния успех на Петър Стойчев, който спечели първия в историята плувен маратон на Антарктида в края на изминалата седмица, то дойде ред и на всичко добро, което ни заля през тази. С него се усмихваме и вярваме, че хубавите новини тепърва ще намират място сред нас, защото се случват навсякъде и постоянно. И ние сме безотказни в търсенето на позитивни примери, защото трябва да се направи място на оптимизма и вдъхновението. Има ги и мотивираните хора, има ги и борците, има ги децата, има ги добрите каузи, идеите и делата.

Има ги и хората, които се нуждаят от това добро, от надеждата и подадената ръка. Затова и първата новина, макар с не добра история, вярваме, че приближава своя щастлив край, изпълнен с много щастие и светлина.

За Кирил, за помощта, за приятелите и за надеждата, че скоро ще види светло бъдеще. Тази събота, бар “ПЕТЪК”.

Тази събота в бар “ПЕТЪК” организират благотворителен концерт в подкрепа на незрящ мъж

Кирил Кирилов е на 38 години, но губи зрението си преди повече от 10 години. “На 2-годишна възраст му откриват вродена глаукома. На по-късен етап започват да му правят операции, с които той възвръща зрението си, но поради последвало неправилно лечение му пръскат роговицата“, разказва Константин Костадинов – актьор, който среща Кирил, а след запознанството им е твърдо решен да му помогне.

Години наред Кирил се опитва да се лекува, но дори след последната операция няма резултат. “Свалят ми превръзката и няма кой да ми даде никакво обяснение какво се е случило. Нищо не усетих. Само ярост, гняв, болка и първата ми мисъл беше да скоча от 8-я етаж надолу, защото въобще не съм предполагал, че пред мен ще е само тъмнина. Аз се уплаших от тъмнината. Първите три години бях рухнал.

Днес вече се вижда лъч светлина след като болница във Виена даде надежда за 70% възстановяване на зрението на Кирил. За операцията обаче са необходими 12 хиляди лева, от които са събрани около 8 хиляди.

Тази събота приятели на Кирил организират благотворителен концерт в София. “Заедно с Кирил” ще се случи в събота 01.12.2018 г. в бар “ПЕТЪК”.

Повече информация за събитието може да намерите в страницата на събитието във фейсбук или да дарите средства на дарителската сметка:

Кирил Атанасов Кирилов
IBAN – BG53STSA93000025009422
BIC – STSABGSF, към Банка ДСК ЕАД

*Парите за Кирил трябва да бъдат събрани до края на седмицата.

___________

Мисия добро” – инициатива на български ученици за помощ за възрастни хора в обезлюдени български села

Ние сме деца от столицата. Всичко, което поискаме, ни е предоставено почти на секундата. Имаме дом, храна и социална среда. Замислихме се дали всички хора са облагодетелствани като нас? Реалността е, че има хора със срутващи се къщи, малко храна и едва свързващи двата края. За тях животът е от ден за ден. За тях почти никой не знае или им се обръща минимално внимание.“ 

С тези думи, ученици от частната английска гимназия “Проф. Иван Апостолов” в София описват мотивацията, която стои зад идеята им да организират инициатива в помощ на възрастни хора в обезлюдени села. Те пътуват до селата Пролазница, Граничак, Крачимир и Струиндол в област Видин и помагат с каквото могат на малкото хора, останали да живеят там. “Мисия добро” прераства в кауза, която днес печели все повече съмишленици.

Отделихме два дни – 1 и 2 декември, защото надали от първия ден те ще се съгласят ние да влезем в техните домове“, разказва Димитър Стоянов. „Затова първо ще отидем да ги опознаем и да поговорим малко с тях, за да разберем какви са били, какво са работили, с какво са се занимавали. Искаме да помогнем с храна и дрехи, защото според нас това е най-нужното и това са най-важните неща, които ще ги накарат да се чувстват добре и да живеят спокойно. Искаме да го направим и заради социалния контакт, понеже едва ли скоро е имало младежи край тях, а все пак тези хора имат какво да разкажат и ние бихме искали да го чуем и после да го споделим със света.

В инициативата на младежите се включват родители, близки и приятели. На 23 и 24 ноември беше отворен събирателен пункт, в който и други желаещи се включиха с различни дарения. Вече има и отворена дарителска сметка, парите от която ще отидат за храна, лекарства и за плащане на битови сметки за ток или други нужди на хората.

Надяваме се да продължим да помагаме на тези хора. Много се радваме, че накарахме хората да помислят за някой друг, освен за себе си. Не само да се фокусират върху техния забързан живот в града, а да помислят какво се случва на село, как живеят хората там и да се опитат да помогнат. Дори няма нужда да са някакви големи суми, просто да дарят нещо от себе си” – призовава Димитър Стоянов.

Да, бихме искали да продължим с каузата, тя има голям положителен ефект върху всички нас, дава ни много опит и ако зарадваме дори само един човек, ще е прекрасно“, добавя Маргарита Стратева. “Класният ни ръководител ни учи да сме по-добри хора, защото в днешно време всичко е много забързано в града, всеки си е в телефона или компютъра, и забравяме да бъдем човечни един към друг.

Ако искате да се включите в кампанията можете да го направите чрез дарителската сметка:

Fibank
BG16FINV91502017242684 BGN
Мисия Добро
Елена Алтимирска

___________

83-годишен мъж дари 50 000 лева за строеж на храм

Стойчо Стойков реши да сбъдне мечтата на починалия си син, който искал да построи храм и дарява 50 000 лева за строеж на църква в град Каспичан. Бай Стойчо е майстор на керамика и автор на официалните сервизи в НДК. Споделя, че обича професията си и всичко, което е създал. Храмът, изграден с неговото дарение, е почти готов. “Сега трябва да направим пода и после картините. Предполагам, че до една година църквата ще бъде завършена и това ми е голямата мечта. Като я завършим мога да умра, ама да знам, че в църква ще бъда погребан“, сподели още Стойчо.

___________

Четири българки влязоха в програмата на Ernst & Young за жени предприемачи

Геновева Христова-Мъри, Анелия Касабова, Цвети Кьосева и Нина Проданова-Йоцева са четирите българки, които бяха избрани да се включат в програмата на EY за жени предприемачи. Общо участничките са 22 от 20 компании в девет европейски държави. Полша и България са единствените страни от Източна Европа с представители в менторския клас.

Геновева Христова-Мъри и Анелия Касабова са съдружници в “Лигна груп” – компания, която специализира в обзавеждане на обществени обекти в цяла Европа.

Цвети Кисьова е изпълнителен директор на софтуерна компания “Методия”, предлагаща специфични ИТ и консултанстки услуги, а Нина Проданова-Йоцева е съосновател и изпълнителен директор на консултантска компания ITCE.

EY Enterpreneurial Winning Woman цели да даде на участниците опит и знания, както и полезни контакти с потенциални партньори и източници на частен капитал. От кандидатите обаче се изисква да управляват собствени компании или да притежават значителен дял в технологично базиран или иновативен бизнес, който дава решения в традиционни индустрии. Трябва фирмите да имат поне двугодишна история и над 1 млн. евро приходи.

___________

Три българки с пробив в изследването за муковисцидоза и бронзово отличие от международното състезание iGEM

Ася, Микаела и Савинаса – три студентки, които се завърнаха от Бостън, САЩ с грандиозен успех. Отборът ни по синтетична биология се завърна с бронзово отличие от Международното състезание iGEM. Момичетата са представили проект, в който разработват нов начин за диагностициране на заболяването муковисцидоза.

Представянето на проекта се състои в устна презентация пред публика и постерна презентация, където ни задават допълнителни въпроси. Съдиите лично дойдоха да ни поздравят. От една страна, защото сме само три и сме се представили по блестящ начин. Поздравиха ни и защото сме избрали точно това заболяване, защото България има история с това, че не се справя добре с диагностицирането именно на муковисцидозата, а и има много пациенти в България с това заболяване и доста лоша статистика на преживяемост“, споделя Ася.

Михаела пък разясни, че тестът им се базира на изследване на нивата на кръвната захар, който диабетиците си правят вкъщи. “Искаме да постигнем същото – хората да могат да си закупят нашия тест от аптеката и да се диагностицират вкъщи дали са носители на тази мутация или не“, добави тя.

___________

Брандирани камиони с гледки от България ще популяризират страната ни

Идеята възниква от собственик на спедиторска и транспортна фирма, който предложил да популяризира страната ни. След като министерството на туризма приема идеята и спомага реализирането й, през май 2018 първите брандирани камиони са на лице. Министерството е представило визиите за брандинга, а разходите по печата на брезентите е поет изцяло от собственика на компанията.

Така по маршрута България-Полша и обратно пътуват камиони, които, макар и по нестандартен начин, рекламират Панагюрското съкровище, Античния Пловив, 7-те рилски езера, както и слогана на България “Открий и сподели”. Към момента в пилотния проект са включени 12 транспортни средства – 7 с природни и културни забележителности и 5 с рекламното послание на България.

___________

Българската компания “Чили хилс фудс” отваря нов цех с инвестиция от 100 хил. лв.

Българският производител на люти продукти се готви да се разшири, като открие нов цех за производство. Обектът се намира близо до летището, разположен на 300 кв. метра площ и е оборудван с всичко нужно по последна тенденция в индустрията. Инвестицията идва от най-големия дистрибутор и производител на биохрани у нас – “Смарт органик”, който придоби 25% дял в “Чили хилс фудс”. Собственикът на фирмата Александър Кюркчиев сподели, че новият цех ще даде възможност производството да се увеличи, ще се открият и две нови работни места.

У нас “Чили хилс фудс” продава в над 150 обекта за био- и натурални храни, ресторанти и деликатесни магазини, а от 2017 г. изнася и в Словакия, Хърватия, Германия, Австрия, Швейцария, Англия, Белгия и Испания.

___________

Близо 300 чужденци дойдоха у нас, за да гледат оперната тетралогия на Вагнер “Пръстенът на нибелунга”

Проф. Пламен Карталов подготви четири спектакъла, с които привлече вниманието и на чуждестранната публика. Австрийци, новозеландци, германци и руснаци бяха само част от гостите на Софийската опера и балет. Някои от тях като Кати и Дик Соутъркуист от Вашингтон са пропътували хиляди километри, за да могат да се насладят на Музикалната тетралогия на Вагнер и професионализма на българските артисти. “Видяхме изпълнението им в Германия преди три години и останахме очаровани. Когато разбрахме, че отново ще го поставят, решихме да посетим България, за да го гледаме.“.

___________

Българската агенция NEXT-DC разширява услугите си до пълно рекламно обслужване и открива офис в Лондон

Този месец компанията NEXT-DC стъпи и на британския пазар, като отвори свой офис там и предложи на своите бъдещи клиенти пълно рекламно обслужване – стратегия, съдържание и криейтив. Агенцията е събрала нужния набор от професионалисти, с които може да отговори на очакванията на чуждестранния пазар. Целта е компанията да се развие като разшири портфолиото си от клиенти от чужди пазари, както и български брандове, които искат да се разрастнат извън граница. Изпълнителният директор и съосновател на компанията Мария Тодорова сподели, че процесът по отваряне на офис в Лондон е отнел близо година, посветена на различни проучвания относно рекламния бизнес. “Екипът ни проведе серия от срещи с различни партньори и експерти, които доведоха и до партньорство с лондонска консултантска фирма за дигитален маркетинг, която ще ни помага при разработването на проекти за пазара“, добави още тя.

___________

Мирела Демирева е Атлет на България за 2018 г.

За втори път Мирела Демирева е атлет на България в анкетата на списание “Атлетика”. С 276 точки вицешампионката на Европа в скока на височина оглави класацията за втора година, след 2016, когато отново бе избрана за Атлет на годината. Тогава тя спечели олимпийското сребро в Рио де Женейро. В гласуването, организирано от списанието участват 28 експерти и журналисти, отразяващи атлетиката у нас.

2018 беше силна година за Мирела Демирева и заслужено тя застана начело на класацията.

___________

Български ученици завоюваха 18 медала на Международния есенен турнир по информатика

Миналата неделя в Шумен се проведе Международният есенен турнир по информатика (IATI), който е един от най-силните в света. Състезанието получи суперлативи и признание от всички държави, включили се в него, заради високото ниво и организация. В турнира взеха участие 182 състезатели от 8 страни – Армения, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, Русия, Швейцария и България.

Нашето представяне е повече от добро и българските ученици грабнаха цели 18 медала – 4 златни, 5 сребърни и 9 бронзови.

*Снимка: mediabricks

___________

86 медала за България от Световния математически шампионат

17 златни, 40 сребърни и 29 бронзови медала спечелиха български ученици на IX Световен математически шампионат, който се проведе във Варна.

В надпреварата взеха участие над 400 състезатели от 17 държави. Победителите бяха тържествено наградени в Двореца на културата и спорта. “Не спирайте да учите, да се развивате, да се съизмервате с най-добрите, най-знаещите и най-можещите”, призова Таня Петкова – дългогодишен директор на ОУ “П.Р.Славейков” във Варна.

 

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!