Това е България – България на добрите новини! (01.12 – 08.12.18 г.)

Завършваме седмицата с широки усмивки и добри новини! Една от тях е, че кампанията за набиране на средтсва за операцията на Кирил Кирилов, за който ви разказахме миналата седмица, завърши повече от успешно! Въпреки краткото време, в което трябваше да се събере сумата от 9 000 лв. zа операция във Виена, която да възвърне зрението на Кирил, парите бяха събрани, а организаторите споделиха, че той вече вижда. “Имахме много малко време и сме много щастливи, че успяхме да съберем около 9 000 лв за операцията на Kирил. Той вече е във Виена и каза, че може да вижда. Чуваме се с него всеки ден. Чувството да помогнеш е напълно естествено, не се чувстваме специално. Сутрин се будим с усмивка и това е“, каза Константин Костадинов.

Покрай кампанията за Кирил и организирания концерт миналата седмица в бар Петък, бяха събрани около 1 000 лв., а също така беше създаден благотворителен календар със снимки на голи мъже. Създателят Никола Колев сподели, че от продажбите са останали пари и сега те ще бъдат предоставени за нова кауза. “Имаме следваща кауза. Останаха ни пари от продажбата на календара. Решихме да помогнем на Тони да се пребори с левкемията. Помагането на хората носи своите лишения, но носи и огромна радост. В календара ни няма нищо профанско, не е провокативен. Получихме дарения от всевъзможни места. За няколко дни събрахме около 9 000 лв.

________________

Ето какво още ни усмихна през седмицата и ни доказа, че за доброто и помощта, за успеха и волята, за труда и усърдието нито има почивен ден, нито има граници:

Във ВМА извършиха поредна успешна чернодробна трансплантация

52-годишна жена получи втори шанс за живот след като получи възможност за чернодробна трансплантация. Донорът е 28-годишна жена, чиито близки са взели тежкото решение и са разрешили експлантацията, спасявайки човешки живот. Специалистите от ВМА извършват сложната интервенция в продължение на 5 часа на 1 декември, но за щастие всичко завършва с успех.

Ръководството на болницата изказа своята изключителна благодарност към близките на донора, които в най-тежкия и труден момент са взели такова решение.

________________

15-годишно момче спаси възрастно семейство от пожар

В село Чакали, Община Елена, хората имат своя местен герой – Емрах Стефанов е момчето, което 6 часа се бори заедно с пожарникари, за да спаси семейство от избухнал пожар. Момчето е споделило, че е било запознато с първите действия, които се предприемат при гасене на пожар, благодарение на участието си в клуб “Млад огнеборец”. Смелостта и желанието му да окаже помощ са били впечатляващи и вдъхновяващи за близки и познати. Момчето вече е сигруно, че иска един ден да стане пожарникар.

От Регионалната дирекция на пожарната във Велико Търново пък останали истински впечатлени от действията на Емрах и в знак на благодарност за помощта и с желание да го окуражат те му подаряват и истинска пожарникарска каса.

________________

Българин спечели международния конкурс по пица All Stars Pizza Trophy

Радостин Кирязов пребори конкуренти от 10 страни и грабна първото място в международния конкурс All Stars Pizza Trophy, който с проведе в Порто, Португалия. Конкурсът събира най-добрите “пица мейкъри”, първенци от други интернационални конкурси. Българинът пребори конкуренцията с пица, замесена с розова вода и продукти изцяло традиционни, български – Еленски бут от гр. Елена, крокмач от гр. Луковит, трюфел от с. Черни Вит, българско козе сирене, нашенски манатарки и тученица. На второ и трето място в конкурса се наредиха Италия и Португалия.

________________

Български пилот спечели фотоконкурса на National Geographic

Ясен Тодоров е носителят на тазгодишната награда за снимка на годината на National Geographic. Снимката, с която Ясен печели конкурса е заснета по време на полет и изобразява паркинг с хиляди автомобили на Volkswagen и Audi сред пустинята Мохаве в Калифорния.

Ясен е фотограф, летец и цигулар. Музикант по професия, той се занимава и с летене повече от 15 години, а последно съчетава с това и фотографията като така получава и възможност да направи фантастични кадри от птичи поглед.

Кадърът, който донесе отличието на Ясен е провокиран от последиците от Дизелгейт за автомобилния бизнес.

Виждайки огромното поле от изоставени автомобили, той решава да го заснеме и покаже на света. “С тези снимки се надявам, че всички ще станем малко по-съзнателни и загрижени за красивата ни планета“, споделя той.

________________

Момиче от Варна стигна на финала в балетен конкурс в Париж

Яница Георгиева е на 8 години и вече може да се похвали с огормно постижение – журито на тазгодишния балетен конкурс YAGP Paris 2018-2019г. я класира сред ТОП 12-финалисти с висока оценка за техника и артистичност. Журито беше в състав от директорите на балетни училища – Париж “Опера и балет”, Англия “Роял балет”, Холадния и Швейцария.

Яница е избрана и поканена за финал в Ню Йорк YAGP 2019.

________________

Александра Начева беше избрана за най-добра млада лекоатлетка на Балканите

Световната шампионка по троен скок за девойки до 20 години получи приза “Изгряваща звезда” от Асоциацията на балканските лекоатлетически федерации (АФАБ). Със златото от световното първенство Александра записа най-доброто постижение в света за сезона – 14.18 метра. Освен световната титла, Начева спечели златен медал от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, сребърен медал от европейското първенство за девойки до 18 години и три титли от балкански шампионати.

________________

Ученици от Русе спечелиха първа награда в конкурса “Млад благотворител”

“Направи добро – съхрани българското – създай бъдеще” е проект, създаден от трима русенски ученици от МГ “Баба Тонка”, който има за цел да популяризира културно-просветната дейност чрез доброволчески инициативи, организиране на възстановки и използване на създадената от тях приложна програма, която автоматизира дейностите в читалище “Гоце Делчев”. Хакан Хасан, Вероника Койчева и Надежда Маркова са тримата учеици, които под ръководството на Миглена Дамянова – старши учител по Обществени науки и гражданско образование, разработват своята идея.

Проектът се класира на първо място в конкурса на фондация “Благотворител” и се очаква да стартира до края на настоящата учебна година.

________________

Симфоничният оркестър на БНР постигна фантастичен успех в престижната концертна зала Lotte Concert Hall в Сеул

В една от най-престижните концертни зали в света Симфоничният оркестър на БНР изпълни произведения на Бизе, Дворжак, Лехар, Шучини и Рахманинов. Концертът беше изключително успешен и постави силно начало на турнето на оркестъра с маестро Кадин в Южна Корея. Посланикът на Република България в Сеул г-н Петър Андонов пък изрази своята радост като заяви: “Изключителен успех на Симфоничния оркестър на БНР тази вечер в престижната нова Lotte Concert Hall в Сеул. Три пъти на бис ме направиха много горд с българската музикална култура.“.

________________

В Кюстендил ще се строи “Център за деца на улицата”

Консорциум “ГДС Руен” ще изгради Център за деца на улицата в Кюстендил с оферта за 639 320 лв. без ДДС. Фирмите, които се обединяват зад идеята са “Руен Холдинг” АД и “Георгиев Дизайн” ЕООД.

Центърът ще бъде изграден в жилищен район, в близост до Пето ОУ “Христо Ботев”, спортното училище “Васил Левски” и Центъра за спешна медицинска помощ. Сградата ще бъде напълно нова, разположена на площ от 3877 кв. метра.

Центърът е предвиден за 30 деца на възраст от 7 до 18 години, които живеят на улицата и са жертви на насилие или под някаква форма на експолатация. Целта ще бъде да се създаде здрава семейна среда и да се укрепне връзката деца-родители.

Общата стойност на проекта “Център за деца на улицата” е 921 604 лв. От тях 783 364 лв. са осигурени от ОП “Региони в растеж”, а останалите са от националния бюджет. Освен за изграждане на сградата средствата включват и пълно обзавеждане и оборудване на центъра.

____________________

*Заглавна снимка: Unsplash

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!