Това е България – България на добрите новини (29.12.18 – 05.01.19г.)

И понеже няма нищо по-хубаво и мотивиращо от това да започнем Новата година с позитивно настроение и добри новини, затова насочваме вниманието си именно натам. С пожелание да е една година изпълнена с вълшебства, добрина, благоденствие, топлина и здраве! 

Бъдете вдъхновители за всички около вас, подарявайте и помагайте на хората, бъдете мотивирани и борбени всеки ден! 

Ето какво хубаво се случи на прага на новата година и какво ни усмихна в първите дни! 

____________

300 000 000 лева инвестиции се очакват у нас през 2019 година.

През 2019 година се очаква у нас да влязат солидни парични инвестиции, както и да отворят врати няколко големи производства. Основната част от вложенията са насочени към автомобилната индустрия, като инвестициите в този сектор към момента надхвърлят 170 милиона лева.

В сайта money.bg са публикувани и някои от най-значителните вложения и новите заводи, които се очаква да бъдат разширени през 2019 година.

Сред тях са германският доставчик Witte на авточасти за компании като Volkswagen и BMW, който съобщи, че смята да разшири производството си и ще открие нова база в Русе. Разширение планира и българският производител “Лавена”, който обяви, че ще вложи нови 5 милиона лева в проект за разширяване на производствената и складовата си сграда в Шумен.

Сред знаковите заводи, които се очаква да заработят у нас, е германският доставчик на авточасти VOSS Automotive. Той ще отвори врати на мястото на фабрика “Литекс моторс” в Ловеч с първоначална инвестиция от 15 милиона лева. Очакваните работни места, които ще се открият там са между 400 и 500 души, като в дългосрочен план се планира те да достигнат 1000.

80 милиона лева пък ще дойдат от другото голямо вложение в автомобилната индустрия – това на турския доставчик на компоненти за Mercedes Odelo. Фабриката на предприятието ще бъде в “Тракия икономическа зона”, където вече започна наемането на първите 400 служители на базата. Отново там предстои да се изгради и фабрика за производство на части за електромобили от китайската Cenntro Automotive Corporation. Компанията потвърди, че ще вложи близо 20 милиона лева в завод край Пловдив, който ще осигури работа на близо 300 души.

В Русе в средата на 2019 година трябва да отвори врати и базата на германската компания BADER, която се занимава с производството на автомобилни компоненти. Там ще бъдат разкрити близо 700 места.

60 милиона лева се очаква да инвестира германската компания Leoni град Плевен. В завода там ще се правят части за германския концерт Daimler, а в следващите 2 години планираните нови работни места са 2000.

Шведско-швейцарският лидер в производството на продукти за електроснабдяване и индустриална автоматизация ABB ще отвори своя пета база у нас. Тя ще бъде в Петрич, където дружеството вече има една такава. Инвестицията е в размер на 7 милиона лева и ще даде нова работа на 420 човека.

В столичния квартал “Горубляне” белгийският производител на микрочипове Melexis ще вложи около 17 милиона лева за разширението си, като в дългосрочен план инвестициите трябва да достигнат до 75 милиона евро.

На територията на Бургас тази година се очаква да заработи завод за производство, ремонт и рециклиране на компоненти за двигатели на самолети. Проектът е на фирма “Сигматек”, която ще инвестира у нас повече от 51 милиона лева.

В Дулово най-големият производител на индустриални минерали в страната “Каолин” планира да изгради новото си предприятие. Проектът е на стойност около 58 милиона лева и се очаква фабриката да даде работа на 120 души.

Международната група Somfy, занимаваща се с създаването на автоматични системи за контрол на отваряне и затваряне на сгради и жилища, се готви да отвори своя първи завод у нас. Той трябва да се разположи във Варненска област, като се очаква там да бъдат открити 1200 работни места.

____________

CNN Travel подреди Пловдив сред световните ТОП дестинации

Според класация на CNN Travel Пловдив е една от най-предпочитаните световни дестинации. В медията се съобщава, че “Пловдив, вторият по големина град в България, се готви да затвърди статуса си на водеща дестинация за европейски градски почивки като една от двете европейски столици на културата за 2019 година”. Другият град, обявен за европейска столица през 2019 година е италианският град Матера.

В материалът на CNN Travel се разказва за интересните исторически и културни забележителности, които непременно трябва да се посетят. “Известен с римските си руини, Пловдив също така е бил любимо място на гърци и османци. Разположението му на цивилизационния кръстопът между изток и запад означава, че тук можете да намерите смесица от културни влияния, които са ясно изразени на места като Джумая джамия, чиято възраст е около 600 години и Чифте баня, датирана от османската епоха – баня от XVI век, в която сега се помещават експонати на модерното изкуство“, разказва още изданието.

____________

Германска компания открива завод за кабели край Враца

21 млн. лв. ще бъдат инвестирани от германската компания “МД Електроник” в завод за автомобилни кабели, който ще заработи във Враца. Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за първокласен инвеститор на дружеството. В проекта се предвижда изграждане на производствени, логистични и офис сгради. В завода ще се произвеждат кабели за пренос на данни и електронни компоненти, коаксиални части и кабели за медия и мултимедия модули.

Предприятието планира да разкрие 300 работни места като се предвижда и разширение.

____________

Дариха фитнес уреди на хора с увреждания

Домът за хора с увреждания в Берковица получи дарение 7 велотренажора и 2 степера след като добри хора от града решиха да се разделят със своите уреди, които не използват вече.

В дома има 14 човека, като всеки един от тях е с различен вид увреждане, но за всички е важно да имат възможност да спортуват. Ваня Ананиева е човекът, който поема инициативата да оборудва дома, като решава да призове свои приятели и познати във фейсбук, които искат да помогнат. За няколко часа с нея се свързват 8 човека, които безвъзмездно даряват своите уреди, които вече не използват. Малко по-късно се включва и доброволец, които също безвъзмездно решава да помогне на каузата като натовари всички уреди и ги закара до Берковица.

За сайта uspelite.bg Ваня споделя “неописуема беше радостта на хората, живеещи в дома. Веднага изпробваха уредите, със сълзи на очи благодариха за подаръците. Колко малко е нужно да направиш някого щастлив. Най-голямата награда за хората в домове е да отидеш при тях на място. Да ги прегърнеш и да им покажеш, че някой някъде мисли за тях. Репликата, която взимам със себе си за настоящата 2019 година е на И.М. От дома в Берковица. И тя е: “Пожелавам си да се върнеш!“.

____________

Инициативите за събиране на капачки се разрастват все повече

Вече и в Поморие са монтирани две големи сърца, които ще събират капачки. В Ахелой и Каблешково вече пълнят сърцата, за да помогнат на хора в беда. “Сърцето на Ахелой” ще помогне на хора със здравословни проблеми, а в Каблешково събират капачки, за да се присъединят към каузата на Поморие за закупуването на маса за новородени за нуждите на АГ отделението на МБАЛ Поморие.

____________

2018 година донесе на България 72 медала за ученици от международни олимпиади

Изминалата година отново беляза страхотен успех сред българските ученици, които се явиха на международни олимпиади по математика, информатика, лингвистика, биология, химия, физика, астрономия и астрофизика. Сдружението на олимпийските отбори по природни науки съобщи, че учениците са пропътували 84 174 км. В страни като Китай, Япония, Шри Ланка, Иран, Португалия, Словакия, Русия и др. и са се завърнали с 10 златни, 33 сребърни и 21 бронзови медала, както и 8 почетни грамоти.

____________

Младежи от Асеновград организират благородна мисия за нуждаещите се

Ученици от Общинския младежки съвет в Асеновград съвсем не спират с благотворителните каузи след празниците, а напротив – сега те организират базари и благотворителни инициативи. Целта на коледните такива беше да се съберат пари за 4-годишната Ева Чолакова, страдаща от „Сарком на Юинг“. Базарът “Коледни усмивки” успя да събере 1200 лв., които бяха преведени по сметката на детето. Следващата инициатива, с която учениците са се заели е набирането на средства за помощ за лечение на Лизвета Иванова. Лиза страда от множествена склероза и за да не остане парализирана на инвалидна количка се нуждае от вливки на всеки три месеца за определен период от време.

Младежите планират да разпространят кутии за дарения на различни места в града, а местната власт също отпусна пари в размер на 5 000 лв., с които да помогне на Лиза.

____________

Момче от Смолян откри портмоне с голяма сума пари и го предаде в полицията

Преди няколко дни Александър Димов от Смолян намира на улицата портмоне с над 1000 лв. Момчето дори не брои парите, а веднага се обажда в полицията, откъдето изпращат полицаи, които са съставили протокол и са описали всички банкноти. Към момента все още не е открит собственика на изгубената вещ, но органите на реда изказаха благодарност и поздравления за честността и доблестната постъпка на Александър.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!