Завръщането на твърдия сапун в неговия най-чист и радикално естествен вариант

Погълнати от свръхконсуматорството, от всичко по много, от изобилие, масови стоки и безкритичност, без пълно съзнание за това какво купуваме и защо, ни доведоха до 180 градуса завой, до изчистване на домовете, душите, гардеробите, главите… Дойде и желанието да се върнем към всичко семпло, естествено, което получаваме от природата, пречистването, опазването, полезните съставки, полезните храни, мисли и действия. Говорим за философията на минимализма, създаването на олекотена, дишаща среда, организирана с мисъл за качество над количество. Питаме се обаче, “естествените” продукти доколко са “естествени”? Да вярваме ли на продуктовите самоопределения и описания на опаковката? Зад отговорите на тези въпроси се крие доза информираност, нужна на всеки, който иска и има желание да разчете и разбере списъка със съставките – там се крие истината.

Така отговарят на този въпрос основателите на Yoghsoap® – българска марка за радикално различна козметика за тяло, стартирала с най-естествените, професионално изработени ръчни сапуни, които сме пробвали.

Откъде започва всичко?

Освен няколко малки “домашни” изключения, т.н. “биологични” или “еко” сапуни, наводнили пазара, не се различават съществено от техните промишлени еквиваленти. 99% от сапуните включително и “еко” събратята им, са направени от готова сапунена основа от палмово масло – най-евтината налична съставка за производство на сапун – с добавки от синтетични парфюми, изкуствени оцветители, ненужни плодчета, пенители, втвърдители и какво ли не още добавки без полза за кожата, но с потенциал да я раздразнят. И най-важно, глицеринът – естествената производна на маслата в сапуна – се изтегля от сапуна, като се оставя минимално количество в крайния продукт.

Глицеринът е доказан овлажнител на кожата, който привлича влагата от околната среда и я задържа в горния слой на кожата. С малкото глицерин останал в тях, не е чудно защо сапуните на пазара са с репутация, че изсушават кожата. А на опаковките им често се мъдри самоопределението “натурален”, “еко” или “био”…

Именно срещу тези некоректни производствени и маркетингови практики възнегодуват създателите на Yoghsoap®.

Докато рекламните агенции покоряват върхове на креативността, за да преборят конкуренцията, ние откриваме вълшебства, създадени от хора, които държат на топ качеството като единственото добро средство, за да спечелиш хората. Yoghsoap® е доказателство, че родното производство е супер, щом зад него стоят хора с добри мотиви, ясна визия и яка доза амбиция.

Зад Yoghsoap® са подредени 8 вида 100% естествен сапун с българско кисело мляко, които използват думата “естествен” в нейния най-безкомпромисен и стриктен смисъл. Всеки сапун е по 100 грама. Според създателите ѝ, “естествен” може честно и легитимно да се нарече само продукт от 100% (нито процент по-малко) съставки от естествен произход, неразредени, без синтетични елементи.

Сапуните не съдържат палмово масло от екологични съображения. В сайта на Yoghsoap® кратко съобщение обяснява “Защо не?” – „Защото е най-евтината и широко разпространена съставка в сапуните, чието производство е допринесло за масова сеч на гори в Югоизточна Азия и застрашаването на животински видове.”

Отказът от палмово масло е свързан и с целта да се предложи продукт с по-висок клас съставки с подчертани ползи за кожата, и то не една. Палмовото масло е най-евтината суровина за сапун, не най-добрата. Подходящо е за масови серии, замислени за бърза печалба, но не и за продукти, в които всяка съставка има своето предназначение и синергистичен ефект с останалите.

Освен липсата на палмово масло, сапуните Yoghsoap® не съдържат синтетични компоненти като изкуствени аромати, оцветители, втвърдители, избелващи вещества, консерванти, EDTA, парабени и фталати. Изработват се ръчно, без готови сапунени основи, с авторски формули и свежо българско кисело мляко за допълнителни хидратиращи свойства. За оцветители се използват растителни екстракти, билки и подправки. Чисти етерични масла придават аромат и ароматерапевтично въздействие по душа.

Крайният продукт е неразривно свързан с процеса на направа. Така разбрах, че маслата се бъркат студени, за да се съхранят фантастичните им свойства за кожата и да се добави киселото мляко свежо. Сапунът съдържа само необходимото за да почиства и обилно да хидратира кожата. Глицеринът, който се образува естествено при осапуняването на маслата си остава в сапуна, противно на индустриалните сапуни включително и “луксозните” им варианти, при които голяма част от глицерина също се отстранява. Високото съдържание на естествен глицерин в комбинация с добрите мазнини на киселото мляко гарантира хидратирана кожа след душа.

Сапунът зрее цели 4 седмици докато постигне оптималната си мекота. После се реже, щампова и опакова на ръка.

Линията се състои от 8 аромата – Кедър, Канела, Цитрус, Лавандула, Розмарин, Мента, Мей чанг и Бял бор – всеки обвързан с ароматерапевтичното въздействие върху настроението на съответното етерично масло.

Зад Yoghsoap® стои изначалната идея на основателите, че “Less is more”: по-малко продукти, но с повече и по-ефикасни функции. По-малко шишета и буркани в банята, по-малко пластмаса, но с повече ползи за тялото и по-малко време за губене на клиентите.

Yoghsoap® въплъщава убеждението, че козметиката е като храна за кожата; че 100% естественото е по-добро за здравето ни от коктейл синтетични вещества. Нека се запитаме какво искаме кожата и тялото ни да попиват, защото именно това се случва, когато поставяме избраните от нас козметични продукти на кожата си, независимо дали се отмиват или не.

Няколко тела вече тестваха сапуните, преди да ги похвалим за добре свършената работа, защото не обичаме да се фукаме с българското, само защото е… българско.

Ако и ти си съгласен, че за да направиш добър избор е важно да знаеш как и защо се създава даден продукт, как влияе на околната среда и на самия теб – на www.yoghsoap.com ще намериш още информация. После си вземи душ с истински естествен сапун, пий един чай с истински билки и си легни с най-естествените и хубави мисли преди заспиване – мечтите.

От някъде може да ти замирише на лавандула.

От сапуна е.

___________

Всичко, което са ни подготвили от Yoghsoap® следим на страницата им във Facebook, както и на техния сайт тук.

_______________________

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

Създадохме shash.bg преди пет години и оттогава до днес това е една от големите ни гордости. Зад това, което вие виждате, стои много малък екип от хора и въпреки трудностите, с които се сблъскваме, ние не се отказваме от идеята си да говорим за общественозначимите теми, които вълнуват всички, да разказваме светли истории, да ви срещаме с успели и позитивни хора, да разпространяваме добрите новини, както и да изразяваме мнение по събития, които са важни за обществото ни.

За тези години успяхме да подадем ръка и на много организации и хора, които са в началото на своя дълъг кариерен път и имаха нужда от подкрепа. Изградихме силна партньорска мрежа и застанахме зад независими организации, фондации, културни събития и независими артисти.

Най-важното обаче е, че стигнахме до вас. Благодарим за лоялността, за доверието и за възможността да ви разказваме вдъхновяващи истории, да търсим заедно добрите примери от живота, да се изправяме заедно срещу неправдата, грубостта, срещу лъжата и алчността.

Във време на социална изолация, във време на изпитание за обществата, във време на най-нужно обединение, още повече се опитваме да устоим на предизвикателствата и вярваме, че трябва да ни има.

Така, както вярваме, че трябва да ги има и всички наши колеги, които успяват да се борят с прекомерния негативизъм, с който сме заляти, фалша в новините и липсата на обективност.

Нека заедно продължим да проправяме път на интересните, позитивните и смислените новини, нека откриваме вдъхновителите на нашето време и хората, които работят усърдно за нашето по-добро утре, нека заедно работим за правото да имаме различно мнение, което защитаваме с аргумени и факти. Без вас няма да можем!

Подкрепете ни! За да ни има и утре.

Можете да го направите чрез дарение с карта ТУК, или с банков превод на нашата сметка:

Получател: MEDIABLISTER LTD
IBAN BG46INTF40015052952796
BIC INTFBGSF
Основание: Дарение
АЙКАРД АД

Благодарим ви!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

5 Коментари

 1. А ще кажат ли от къде им идва млякото тия. Като знам колко крави има в БГ малко съм скептичен. А цялата статия изглежда малко на добре платена.

 2. Веднъж чух един биохимик да казва, че няма как да съчетаеш натурални етерични масла в сапун

  1. Какъв е този самозван биохимик!?!?! Как да не може, хубавите и качествени сапуни се правят с натурални етерични масла, вместо с изкуствени аромати!!!

 3. Аз лично съм направил доста сапуни и то в големи количества още като малък с баба ми в задния двор. Имаше много животни във всеки дом и оставаше доста животинска мазнина, която забъркана на бавен огън с определено количество сода “каустик” се превръщаше в истински домашен сапун, който изкарваше дълги години и переше и миеше безотказно.
  Само другаря Хитлер е правил по-качествен сапун, но при него е имало изобилие от качествена биомаса.
  Сапуните са естери на висшите мастни киселини и много ясно, че като друсаш разни палми, няма как да получиш това качество. За киселото мляко и да видя…”нема да повервам”.
  Като се има предвид, че сапуна се прави от евтини суровини, сапуна на баба ми би трябвало да струва 2-3 лв за калъп от 1кг. Захващайте се с животновъдство уважаеми сграждани!

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!