Да изядем опаковките – заради Земята

“Прочетох, че 50% от пластмасата се използва еднократно и след това се изхвърля и се замислих, че имаме спешна нужда да намерим начини да заменим неимоверните количества пластмаса, които произвеждаме, употребяваме и захвърляме. Защо използваме материал, който се разгражда за стотици години, за да пием вода еднократно?” – ето така студентът по продуктов дизайн от Исландската академия на изкуствата Ари Йонсон обяснява възникването на идеята за създаването на биоразградима и направена от естествени материали бутилка за вода.

Ари започва да изучава силните и слабите страни на различни материали така че да са подходящи за съхранение на вода. И така попада на прахообразната форма на агар – вещество, извлечено от червени водорасли. Намира правилната пропорция за смесването му с вода и отлива в охладени калъпи загрятата желеобразна смес. И се получава! Бутилката запазва формата си докато е пълна, но веднъж изпразнена започва да се свива, за да остане само малко парче изсушени водорасли.

Good-guy-invents-biodegradable-water-bottles-made-from-algae1

Ари твърди, че ако сте много гладни, можете да си отхапете от бутилката и това е напълно безопасно.

Подобна концепция за ядлива бутилка са разработили и базираните в Лондон индустриални дизайнери Родриго Гарсия Гонзалес, Пиер Паслие и Гийом Куше.

Те създават Ooho – мембранен контейнер за вода, който може да бъде в различни размери.

oohoprimary

Ядливият балон е направен чрез техника, наречена сферификация – метод за оформяне на течности, разработен още през 1946 г. Методът придобива популярност чрез шеф Феран Адрия, който го използва при футуристичните си рецепти в  петкартния носител на наградата “Най-добър ресторант в света” – Ел Були.

За да създадат Ooho младите дизайнери замразяват вода и поставят кубчето лед в разтвор, съдържащ калциев хлорид и кафяви водорасли. При допира на леда с калциевия хлорид се образува тънка и гъвкава мембрана по външната стена на леда и така водата се запечатва. Резултатът е  опаковка, която е “проста, устойчива, хигиенична, биоразградима и дори ядлива”, както сами я определят от дизайнерското трио. Ohho ще излезе на пазара по-късно тази година в Бостън, САЩ.

И не е ли по-добре ние да си изяждаме опаковките, отколкото животни, риби и птици да умират от погълната пластмаса? Или поне да инвестираме в почистването й?

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!