Неаполитанското еспресо е кандидат за списъка на Юнеско

Само който не е пил кафе в Неапол, не знае каква любов, страст, мания, култ е еспресото там. Късо, силно, ароматно, кремообразно. Приготвят го с внимание, уважение и страхопочитание някакво. Пият го на крак, с обожание.

Приготвянето, ароматът и онзи безпогрешен вкус. Кафето в Неапол. Културата и традициите на пиенете на неаполитанското еспресо са кандидат да станат част от световното нематериално културно-историческо наследство на ЮНЕСКО. След пицата, друга неаполитанска класика е напът да се сдобие с това признание. Регионалният съвет на Кампания всъщност изпрати до италианската комисия за ЮНЕСКО кандидатурата за „Културата на неаполитанско кафе за еспресо“, подписана от президента Винченцо Де Лука, който започва процедурата по регистрация в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

“Кафето в Италия не е просто напитка – пише в писмото, – тя изразява истинска култура, изцяло неаполитански ритуал, който е родил традиции, разпространени навсякъде – усещането за гостоприемство, солидарност и приветливост. Досието, съставено от група експертни университетски професори, антрополози и юристи, обобщава това измерение и посочва ценността на идентичността на кафе културата, за неаполитанците, хората в Кампания и всички италианци “.

След изкуството на неаполитанския производител на пица, културата на неаполитанското кафе за приготвяне и пиене на еспресо заслужава престижното признание на ЮНЕСКО “, заключват от региона Кампания.

_____________

*Заглавна снимка: Photo by Tina Guina on Unsplash

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!