Законът на мълчанието

Факти: Правосъдният министър Цецка Цачева препоръча на председателя на ВКС Лозан Панов да дава мнение по други структури едва когато е сигурен, че всичко в Касационния съд е наред. Прокуратурата е там, където Конституцията и законите са й отредили мястото, заяви тя по повод идеята на Панов прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт. “Ако някой желае тези правила да бъдат променени, нека да се заяви като кандидат или присъстващ в законодателната власт. В момента тримата големи в съдебната власт са призвани да организират прилагането на законите всеки в неговата сфера. Трябва да бъдем самокритични към звената, които ние ръководим. Ако Лозан Панов счита, че в Касационния съд всичко е наред, едва тогава би могъл да дава мнение по отношение на други структури”, отбеляза Цачева в предаването “Тази сутрин” по bTV. Цачева е поредният политик, който споделя, че проявите на Панов били намеса в политиката. Подобна беше версията и на президента Румен Радев.

Размисъл: Единодушието и сплотеността на различни представители на властта, на хора, които уж се намират по оста “управляващи-опозиция” са най-точна илюстрация на отношението на целия ни политически елит (на всички парламентарно представени партии и на президента) към съдебната реформа. И изобщо отношението им към цивилизоване, демократизиране и реформа на държавата. На отношението им към очакванията на обществото за съдебна реформа, за справедливост, за нормалност. Изказването на правосъдния министър Цецка Цачева е само брънка от всеобщите солидарност и обединение на тема: “не пипайте прокуратурата”. И все пак, няколко въпроса:

  1. Всички граждани, данъкоплатци, избиратели, наричайте ни, както искате, които искаме реформа в съдебната система, всички, които изпитваме срам и погнуса от записи като т.нар. “двете каки”; всички, които искаме малко приличие и справедливост поне, всички, които искаме честен и прозрачен избор на членове на ВСС – всички ли трябва да се кандидатираме за народни представители? Това изявление какво идва да покаже – че трябва да въведем пряка демокрация, щото представителната се провали? Че нямаш право да искаш реформа, че нямаш право на позиция, на мнение, ако не си депутат? Или ‘не разчитайте на нас, ние толкова си можем/ толкова ни стиска, ако искате повече, кандидатирайте се и enjoy?!?
  2. В този ред на мисли, госпожа Цачева се кандидатира за народен представител, ама не събра достатъчно доверие и не успя да влезе в 43-то НС. Да разбираме ли, че всички неуспели wanna be депутати получават автоматично право на мнение. Пък понякога даже ги награждават с министерско кресло?
  3. “Реформа в съдебната система без промяна в Конституцията може да бъде извършена с такива мерки, които едва ли биха постигнали правните цели” (Цецка Цачева, януари 2015 година); “В България има политическа стабилност, страната има реформирана съдебна система, данъчните условия, които предоставя, са много добри и има отлично подготвени млади специалисти, които биха отговорили на очакванията на инвеститорите.” (Цецка Цачева, юни 2016 година); “Ще търся продължаване на реформата в съдебната система. Приключихме конституционната част от реформата, направихме промени в закона за съдебната власт, но и предстои още много. Ще има приемственост с кабинетите преди мен. Работили сме и с Христо Иванов като министър. Познаваме се, може би аз съм повече прагматик от него” (Цецка Цачева, май, 2017 година);  “Ако някой желае тези правила да бъдат променени, нека да се заяви като кандидат или присъстващ в законодателната власт.” (Цецка Цачева, юни, 2017 година). Объркана съм. Кое, последно, е валидно? И имам ли право изобщо да задавам въпроси, щом никога не съм се кандидатирала ни за депутат, ни за кмет на Плевен, ни за президент и “майка на нацията”?
  4. Гръбнакът не е ли по-важен от вечната поза на кандидат за нещо си?
  5. А какво правим с всички онези, които нямат доверие в прокуратурата? И те ли да ходят на избори?

Аз очаквах демокрацията да ни отнеме омертата, пък тя май ни ‘гепи’ правото на смела позиция и воля за реформи. И очевидно, във времето, в което живеем, “реалността, освен че е навсякъде около нас”, се състои от послушни вечни кандидати, които излазват до високите етажи на властта…

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!